# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MISERERE LUMINIS – Ordalie
| 01.07.2023

Urfa Aslanı’yla birlikte yarışı kazanıyor.

Bu yazının aşağıda italik yazılan ilk paragrafı “Ordalie” incelemesi tamamlandıktan bir gün sonra yazıya eklenmiştir. Bu notu düşerek başlayalım.

Bazen düşünüyorum da, içeriğiyle takipçisiyle harbiden güzel siteyiz ha. Şu an anlatmakta olduğum albümü tarif ederken kullanacak referans düşünürken aklıma MISERERE LUMINIS elemanlarının diğer grubu GRIS’in son albümü geldi. Çıkalı 10 yıl olan bu albümü “GRIS’in son albümü gibi” şeklinde anmanın çok da bir işe yaramayacağını düşünürken, bir de baktım ta 10 yıl önce o albümü incelemişiz bile. “Yhaa canım PA, çk ttlsn….” diye ibiş gibi sevinerek devam ettim incelemeye. Peki sonra ne oldu? Ben bu incelemeyi tamamladıktan 1 gün sonra, PA takipçilerinden dust adlı arkadaşımız bu “Grup Önerme” başlığında bu albümü paylaştı ve “Gris’in 2013′te çıkardığı albüme benzer bir şeyler arayıp bulamayanlara ilaç gibi gelebilir” yorumunu yaptı. “Yhaaaa 🥰” Ben bu siteyi ve kitlesini sevmeyeyim de ne yapayım. 😍😍😍

İkinci vatanım Kanada’da en baskın şekilde icra edilen türlerden biri şüphesiz ki teknik death metal ve o alt türe eklemlenen birtakım gruplar. Ülkenin Fransızca konuşan tarafından fışkıran bu gruplar teknik death metal dendiğinde mutlaka akla gelen, sayılan, turne afişlerini süsleyen isimler. Ne var ki aynı yöreden çokça çıkan bir tür daha var, o da black metal.

Şöyle bir düşündüğümde aklıma SORCIER DES GLACES, FORTERESSE, SPECTRAL WOUND, DÉLÉTÈRE, GRIS, SOMBRES FORÊTS, THANTIFAXATH gibi isimler geliyor ve bugün bahsedeceğimiz MISERERE LUMINIS de yine bu gruba dâhil edilebilecek güzide bir oluşumumuz.

GAEREA ve IMPERIAL TRIUMPHANT gibi “siyah üzerine altın rengi” temasını imaj belleyen ve ikinci albümü “Ordalie”yi birkaç gün önce çıkaran Kanadalı atmosferik black metal grubu MISERERE LUMINIS, yukarıda da değinildiği gibi GRIS ayarında, son derece derinlikli bir black metal yapıyor. Grubu oluşturan elemanlardan ikisi zaten GRIS’de çaldığından buna şaşırmamak lazım. Kanadalı black metal gruplarının bir kısmı Fransızca black metal yaptığından ve karakter olarak da Fransız black metal ekolüne yakın durduğundan dinlediğiniz şeyin Fransız bir grup olduğunu düşünmek de gayet olası aslında. Kanada bir kuzey ülkesi olsa da burada sunulan black metalde bir kuzeylilikten, İskandinavya’ya özgü tınılardan söz etmek mümkün değil. Zaten atmosferik black metal gruplarının büyük çoğunluğu ikinci dalga black metalin soğuk, kötücül, şeytani karakterinden ziyade çok daha kederli, damar, çilekeş bir kimlik tercih ediyorlar ve MISERERE LUMINIS’te de durum farklı değil.

Melodilerde, lead’lerde sezdiğim bir doksanlar ANATHEMA, KATATONIA, DAYLIGHT DIES kederi mevcut ve bu sayede olay bir şekilde daha katmanlı ve yoğun hissettiriyor. “Ordalie”nin hiçbir anında kötücül, habis, uğursuz bir şey duymuyoruz. Diğer yandan adamlar olayı sulandırıp yalvarış yakarış boyutuna da çekmiyorlar. Clean gitarlar, reverb manyağı gitarlar, havadar pasajlar ve diğer bir dolu zenginlikle albüm bir şekilde büyüyor ve görsel olarak şartlanmış olmamızın da etkisiyle ister istemez kapaktaki at figürünün işitsel bir boyuta taşındığı bir hüviyette tezahür ediyor. “Yanan bir at” düşüncesi ne kadar acı verici ve dramatikse, “Ordalie” de o şekilde acı vermeyi ve dramatik olmayı amaçlıyor ve bunu başarıyor.

Atmosferik black metalin Fransız etkisinden nasibini almış ve Kanada havasıyla yoğrulmuş bir örneğini dinlemek isterseniz, kapakta alevler içinde kalmış at görselini çarpıcı buluyor ve bu görselin altını dolduran derinlikli müziği merak ederseniz, MISERERE LUMINIS’in kalp sancısıyla dolu black metaline kayıtsız kalmayın.

Not: Bu yazı 25 Haziran 2023 tarihinde, ne tesadüftür ki tam da 97. Gazi Koşusu koşulduğu sırada yazılmıştır. Kapaktaki at alevler içinde meçhule doğru koşarken, yarışı Urfa Aslanı adlı at kazanmıştır.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.67/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Sepulchral Productions
Kadro
Annatar: Vokal, gitar
Neptune: Gitar, bas, piyano, saksafon, sözler
Icare: Davul, yaylılar, vokal

Konuk:
Sylvaine Arnaud: Kontrbas
Şarkılar
1. Noir fauve
2. Le sang des rêves
3. La fêlure des anges
4. Les couleurs de la perte
5. De venin et d'os
  Yorum alanı

“MISERERE LUMINIS – Ordalie” yazısına 8 yorum var

  1. dust says:

    Teşekkür ederim Ahmet abi hahah. Eline sağlık, albüme dair düşüncelerimiz çok benzer. Benim puanım da 8 (yanlışlıkla 10 bastım ama neyse).
    Sadece bu ekipten 2023 yılında yeni bir şeyler duymak bile mutlu etti aslında çünkü özgün bir iş yapıyorlar bence. Sanmıyorum ama umarım daha fazla bekletmeden Gris de yeni bir albüm yapar.

    Ahmet Saraçoğlu

    @dust, hahah sağ olasın. Gris de gelsin artık evet.

  2. Cryosleep says:

    O değil de şu aralar güncel grupları takip edemediğimi fark ettim. Acilinden liste lazım “kesin dinle” ya da “tam sana göre gruplar” diyebileceğiniz.

    Evet tam bu incelemeyi okurken fark ettim, alın size alaka gksjşfgkld

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cryosleep, bir tane de öneride bulunayım, sevebilirsin gibime geliyor.

    Structural – Decrowned (İsrail – melodik/progresif death metal)

    https://open.spotify.com/album/0AlrwKsnjK8NOB5c73Xpxj?si=1W1N06ObR-OC2ffX7U6cCw

    Bayağı akıcı, keyifli müzik yapıyorlar bence.

  3. şeyh hulud says:

    Sith’ler 2 kişi takılmıyor mu, bunlar niye 3 kişi.

    Serkan K

    @şeyh hulud, gurup

  4. Ece says:

    Su ana kadar dinledigim albumlerden gercekten az sayida is beni derinden etkiledi bu senenin ilk yarisinda. Fakat bu yapim daha ilk sarkidan “Iste bu.” dedirtmeyi basardi. Cok cok iyi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.