# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PRONOSTIC – Chaotic Upheaval
| 06.06.2023

Teknik death metalin harman olduğu yerden bir diğer üst düzey albüm.

Kanada’nın, hatta Kuzey Amerika’nın teknik death metal başkenti Montreal, Quebec’e gidiyoruz bugün. Buradan çıkan o kadar çok önemli grup var ki burada listeleyip yer işgal etmek istemiyorum. Sadece GORGUTS, BEYOND CREATION, QUO VADIS, FIRST FRAGMENT, AUGURY, CRYPTOPSY ve NEURAXIS’i sayayım yetsin. Bugün de 13 yıl önce kurulan ve ikinci albümünü geçtiğimiz ay çıkaran PRONOSTIC’ten söz edeceğiz.

PRONOSTIC epey sofistike bir teknik/melodik death metal yapıyor. Bu sofistikelik grubun müziğinin katmanlılığından geliyor ve bu katmanlılık da perdesiz bas, saksafon dokunuşu, üst düzey müzisyenlik gibi unsurlarla sağlanıyor. Diğer yandan grup yaşadığı yerin sahnesindeki önemli isimlerden de epey bir yararlanmış, bundan da az sonra bahsederiz.

PRONOSTIC müziğinde aşırı hayvanca bir teknik death metalle karşılaşmıyoruz. Melodinin büyük rol oynadığı, gerektiğinde müziği durulduğu, yeri gelince de tüm müzisyenlerin yangına körükle gittiği bir ortam var “Chaotic Upheaval”da.

CRYPTOPSY gitaristinden, eski DESPISED ICON davulcusundan da destek alınan albümdeki davullardan ise eski GOROD ve FIRST FRAGMENT davulcusu Samuel Santiago sorumlu. GOROD’un “Process of a New Decline”ını dinlediyseniz, Santiago’nun nasıl bir davulcu olduğunu da biliyorsunuzdur. Zaten PRONOSTIC’in yaptığı müzik ve gitarlardaki ince işçilik de tarz olarak pek çok yırtıcı teknik death metal grubundan ziyade nispeten GOROD’a yakın duruyor. Albümdeki orkestrasyonlardan ve piyanodan ise FLESHGOD APOCALYPSE insanı ve grubun son 10 yıldaki ana bestecisi olan Francesco Ferrini sorumlu. Tüm bu kalemler bir araya geldiğinde ortaya cümbüş gibi bir teknik death metal albümü çıkmış. Dediğim gibi grup melodik death metalden de epey faydalanıyor ve “Conclusion Impromptue”nun sonunda gördüğümüz gibi doksanlar IN FLAMES’ine yaklaşan şeyler de duyuyoruz. Yine de bu dediklerim PRONOSTIC’in yavuz yüzünü geri plana bırakmasın; adamlar coştuklarında BEYOND CREATION’a yaklaşan düzeyde bir gövde gösterisi de sunmaktan geri durmuyorlar.

Bu değerler üst üste toplanınca da ortaya dinlemesi epey keyifli bir iş çıkıyor. PRONOSTIC ciddi anlamda yetenekli ve ne yaptığını bilir müzisyenlerden kurulu bir grup ve bu becerilerini akılda kalıcı, özellikli, klas rif ve melodi yazımıyla birleştirerek pek çoklarının çok iyi olarak değerlendireceği bir albüme imza atmışlar. Yazıda adı geçen gruplardan sevdikleriniz varsa, Quebec metal ortamının enfes karakterini seviyorsanız kesin dinleyin derim. Bakın diyorum: kesin dinleyin.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.73/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Charles B. Pilotte: Vokal, gitar
Alexandre Lauzon: Vokal, gitar
Xavier Sperdouklis: Bas

Konuk:
Francesco Ferrini: Piyano, orkstrasyon
Samuel Santiago: Davul
Christian Donaldson: Lead gitar (4)
Marc Roy: Lead gitar (4)
Sam Hampell: Saksofon (2)
Morane Chabot: Lead gitar (2)
Alexandre Pelletier: Ek vokal (2, 6)
Fannie Tassé Lessard: Ek vokal (2, 6)
Krissy O'Shaughnessy: Ek vokal (2, 6)
Şarkılar
1. Indefinite Continuity
2. Massive Disillusion
3. Conclusion Impromptue
4. Concealed Parasite
5. Waves
6. Bare and Wretched
7. L’impureté Globale
8. Drained by Remorse
9. The Pure Celestial Being
10. Abstract Entity
  Yorum alanı

“PRONOSTIC – Chaotic Upheaval” yazısına 4 yorum var

  1. Koralp says:

    8,5′tan 9′u yapıştırdım. İlk dinleyişte sırada teknik death albümü gibi gelse de üst düzey işçilik var. Her dinleyişte farklı bir şarkıya, farklı bir riffe kafayı takıyorum. Yıl ortası listemin ilk 10unda kesinlikle yer bulacak kendisine. Güzel kritiğin için teşekkürler Ahmet abi.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Koralp, sağ ol, ne demek.

  2. bab-ı esrar says:

    Bu senenin en iyi albümlerinden biri ama hiç bir yerde bahsi geçmiyor çok ilginç. Kanada’nın yeşil sahalara sunduğu yeni yetenek Hail the Void!

    https://www.youtube.com/watch?v=KzGwWZK3fuc&ab_channel=HailtheVoid

  3. Ali Osman says:

    Çok başarılı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.