# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
METALLICA yeni şarkısını klibiyle birlikte yayınladı
31.03.2023

72 Seasons.

METALLICA yeni albümü “72 Seasons“ı 14 Nisan’da çıkarıyor.

Detaylar şöyle.

1. 72 Seasons
2. Shadows Follow
3. Screaming Suicide
4. Sleepwalk My Life Away
5. You Must Burn!
6. Lux Æterna
7. Crown of Barbed Wire
8. Chasing Light
9. If Darkness Had a Son
10. Too Far Gone?
11. Room of Mirrors
12. Inamorata

Albüme adını veren şarkı klibiyle birlikte yayınlandı.

“If Darkness Had A Son” yayınlandı.

“Screaming Suicide”ın klip arkası ve çekim görüntüleri yayınlandı.

Klip de şöyle.

Albümden “Lux Æterna”nın şarkı sözü videosu yayınlandı.

Aynı şarkının klibi de şöyle.

  Yorum alanı

“METALLICA yeni şarkısını klibiyle birlikte yayınladı” yazısına 361 yorum var

  1. Noumena says:

    Albümle ilgili yorumlarımı kritiğe saklıyorum ama kötü bir albüm olduğunu söyleyemem hatta ilk dinleyişte Hardwired.. dan daha çok ısındım şarkılara

    Too far gone? 🤤🤤

  2. lammoth says:

    Millet resmen ikiye bölünmüş. Çok enteresan. Görüşlere saygı duymakla birlikte bu albümü itin götüne layık görenleri anlayamıyorum. Çok ağır fanboy olduğum ortada, bunu saklayacak değilim ama bu albüme 7 ya da 7.5 altında not vermek baya insafsızlık olur.

  3. Yiğit says:

    Büyüklükle ilgili her türlü sıfatı hak ediyorlar. Yeri her zaman ayrı. İyi ki Metallica var.

  4. alican kina says:

    Babalar yine kazımasyon yapmış.

  5. Emre Görür says:

    Sanki “Paranoid” yeni çıkmış da dünyanın en büyük gruplarından biri olabilecek en basit riflerle mekanik besteler yaptığı için övülüyor. Postanede çalışan Fenriz değil oğlum bunlar. Ortada tavır falan yok. Zaten şarkı sözleri de rezalet. Beceremedikleri için sıçıp sıvamışlar işte. Thrash’in nasıl bir şey olduğunu unuttuysanız aynı gün çıkan Overkill ve Holy Moses albümlerini dinleyebilirsiniz.

    Yenal

    @Emre Görür, Overkill ile Holy Moses ı ayrı tutuyorum. Farklı diyardalar onlar. Holy Moses ile tanışıklığım bir hafta falan oldu.iyiki tanışmışım.Overkill ise adamlarım zaten.

    Cryosleep

    @Emre Görür, Yalnız 1991′den beri Thrash Metal yapmıyorlar ama sen bilirsin.

    cem aydın

    @Emre Görür, arkadaş sana kim dedi bu albümün tamamen thrash metal parcalarından oluştuğunu, albümü dinlemeden mi yorum yapıyorsunuz ne yapıyorsunuz anlamadım . thrash metalin ne olduğunu bence sen unutmuşa benziyorsun kill em allı açıp dinlersen kendine gelirsin .thrash metalin yaratıcılarına thrash öğretiyorsunuz arkadaş

    cem aydın

    @Emre Görür,bu albümler daha dün çıktı ne çabuk sindirdiniz de böyle keskin yorumlar yapılıyor türkiye metal tayfası bu ülkedeki her sey gibi vasat

    Dysplasia

    @Emre Görür, Ne tavrı amına koyim ya. Bence son yirmi yılda çıkardıkları dinlenebilir tek şey ama yine de bu süre boyunca süren beceriksizliklerinin, gereksiz saçma ölçülerle şarkı uzatma geleneğinin cringe sözlerle zenginleştirilmiş başka bir tezahürü. Sikilip sokulmaya meraklı arkadaşlar üzerine alınmasın da Metallica’nınki kalkmıyor artık.

    Yiğit

    @Dysplasia, ”Sikilip sokulmaya meraklı arkadaşlar”

    Enteresan bir üslup.

    Koralp

    @Emre Görür, bunu gün içinde yazıp yazıp sildim Metallica ile Overkill’i mi karşılaştırıyorsun diyecekler diye. Ironbound’dan beri en kötü albümünü çıkaran Overkill, şu albümü sikine taşağına sürer.

    deadhouse

    Death Magnetic Thrash metal albümüdür.

    Hatırlatayım dedim.

    Emre Görür

    @deadhouse, aynen. Ayrıca bu son albüm de temelde thrash. Zaten beğenenlerin başlıca argümanı grubun eski sound’unu alabildiğine düz şekilde yansıtmış olması.

    ismail vilehand

    @Emre Görür, korkunç boş yapıyorsun. İlk 4 albüm sonrası Metallica’nın thrash metallik bir durumu olmadı. Thrash Metal dinlemek istiyorsan git Exhorder, Demolition Hammer, Sodom falan dinle.

    Metallica’nın türü “Kudurtan Metal”dir. Adamlar bam bam vurdukça sesi sizin tayfadan çıkıyor.

    Emre Görür

    @ismail vilehand, “kudurtan metal”?! Puhohaha. Metallica kişisel olarak gayet sevdiğim, takdir ettiğim elemanlardan oluşuyor. En ufak bir sorunum dahi yok adamlarla. Aynı zamanda ’40′ların rhythm and blues’undan itibaren rock’la bağlantılı neredeyse her tarzı iyi kötü dinliyorum. Senin yaptığın şekilde tribün amigoluğu derdim olmadığı gibi kendimi ait gördüğüm bir “tayfa” da yok yani. Metallica’nın başarılı addedilmesi beni niye rahatsız etsin yahu? Bana ne? Kafan mı güzel? Benim kriterlerime göre rezalet bir albüm. Beğenenler keyfini çıkarsın.

    dreadfulfate

    @Emre Görür, İsmail Vilehand a kafan mı güzel diye sorman ironik olmuş. Bu arada baya da seni rahatsız etmiş gibi geldi. Bu arada thrash diye tutturan tiplerin Holy Moses ı yeni keşfetmiş olması da tuhaf.

    Emre Görür

    @dreadfulfate,bana progresiften başka bir şey dinlemeyen nerd metalci muamelesi yapması dışında bir problemim yok kendisiyle.
    Ben mi Holy Moses’ı yeni öğrenmişim? 2001′de Sabina ile yüz yüze röportaj yaparken elim ayağım titriyordu.

  6. Leprosy says:

    Herkesin sevdiği ama benim bir türlü sevemediğim 2 şey.

    1- Mantı, 2- James Hetfield’ın sesi

  7. Yenal says:

    Ben Overkill e daha yakınım lakin Metallica da yabana atılmaz.Hani kıyaslamak doğru değil ikisi farklı. Birisi deli, hınzır, evin yaramaz çocuğu diğeri daha oturaklı daha melodik hard rock a yakın heavy metal grubu. Ama son albümleri thrash metal i bünyesinde daha çok barındırıyor. .Bu söylediklerim eleştiri değil bir tespit kendimce.Metallica nın son birkaç albümünü 3-4defadan sonra dinlemek pek içimden gelmiyordu yalan yok. Bu daha iyi geldi bana. Tamam parçalar uzun ama yapacak bişey yok.Eleştirecek kısımları olsada benden 7.5-8 puan.

  8. enemyofgod says:

    Bu albüm baştan aşağıya bir Metallica albümü.

  9. Bora says:

    Kendi adıma ortalama/ortalama üstü şarkılar olan single’lardan sonra beklentimi düşürdüğümden midir nedir iki gündür yemek içmek sıçmak dışındaki vakitlerimin neredeyse %90′ınını aldı. İlk bir iki turda Shadows Follow, You Must Burn!, Room of Mirrors, Inamorata direkt tekte adamı duvara yapıştırıyor zaten ama sonrasında Chasing Light beni bildiğin köpeği yaptı. Bangır bangır bar inletmelik albüm yapmış ellerinden öptüklerim.

  10. Cryosleep says:

    Son görüşlerim: Başyapıt değil (bir zahmet) ama çok güzel albüm. Benim için kesinlikle Death Magnetic ve Hardwired’dan çok daha fazla anlam içeren bir albüm olmuş.

    Sadece bir sitemim var, özellikle son üç şarkı özelinde.

    E ABİ MADEM BÖYLE ŞARKILAR YAPABİLİYORDUNUZ SON 20 YILDIR BİZE NE DİNLETİYORDUNUZ YA?

    8/10

    Cryosleep

    @Cryosleep, Favorilerim: 72 Seasons, You Must Burn!, Lux Æterna, Crown of Barbed Wire, Chasing Light, Too Far Gone, Room of Mirrors, Inamorata.

    Gerisini orta karar seviyorum, sevmediğim şarkı yok. Zamanında laf ettiğim If Darkness Had A Son ve Screaming Suicide bile sonradan ağzımdan düşmedi, sağlam göt oldum kısacası.

  11. profound lore sevicisi says:

    metallica 70 dakikadan kısa albüm yapmaya çalışıyor çelınc: imkansız

  12. Rust in Peace. says:

    Ben mi yanlış dinliyorum yoksa albümün akılda kalıcılığı 0 mı? Daha dinlemek lazım tabi ama yok kalmıyor akılda. Riffler desen çok basit, hiç özellikleri yok. Albüm süresini tartışmaya değer görmüyorum, prog albümü mü arkadaş bu? Ne var yani 77 dakika albüm yapmışsın da hakkını vermiyor ki 77 dakikanın?

    Herkesin kendi fikri tabi ama buna 7-7,5 veriyorsak Overkill’e Megadeth’e kaç vereceğiz

  13. deadhouse says:

    Sitede gelmiş geçmiş en zengin metal grubunun yılmaz savunucularını görmek şaşırttı. Siktir edin Metallica’yı. Metallica’yı sikim size bir şey olmasın.

    Bok gibi albüm.

    James Hetfield’i seviyorum. Diğer ucube 3 arkadaş belasını bulsun.

    PA son zamanlarda çok muhafazakarlaştı.

    Onu eleştirme bunu eleştirme yok Orta Doğuluymuşuz yok Metallica’yı eleştirmenin modası kalkmışmış.

    Moda değil bu arkadaşlar. Kötü müzik yapan bir grubun kötü müzik yaptığını söylüyoruz

    Siz de iyi buluyorsanız iyi bulduğunuzu söyleyin.

    Niye rahatsız oluyorsunuz anlamıyorum ki.

    Emir

    @deadhouse, Benim şahsen Metallica’yı eleştirmenle bir problemim yok. Ama bana kalırsa da Metallica’yı eleştirmenin belli bir yerde modası kalktı. ŞU ANLAMLARDA:

    Yeni çıkan her bir Metallica albümünü tam bir thrash albümü olmadığı için yerden yere vurmak. Bunun en bariz örneği kadrosunda en genç elemanın Robert Trujillo olduğu Metallica’yı, kadrosuna sürekli “taze kan” dahil eden Testament, Megadeth gibi gruplarla kıyaslamak mesela. Metallica, yukarıda da dendiği gibi Death Magnetic dışında tam anlamıyla thrash denebilecek bir albüm yapmıyor yıllardır, ki Death Magnetic de bana kalırsa St. Anger’ı telafi etmek için yapıldı. Ayrıca kadrosu sabit yıllardır Metallica’nın, kıyaslandığı ve salt thrash yapan diğer grupların aksine. Bugünse St. Anger’ın bile sırf biraz daha thrash olduğu için “72 Seasons”a karşı methedildiğini gördüm burada. Açıkçası biraz “yuh!” dedim bu duruma ben. Thrash’in kitabını yazan grup Metallica olunca bu beklentilere ben de zaman zaman kapılıyorum, ama yaptıklarında da beğenilmiyor ki abi. Bir önceki albümde “Spit Out the Bone”, “Hardwired” gibi bir şarkılar yaptılar adamlar, onların bile layıkıyla övüldüğünü görmedim ben.

    Hiçbir şekilde beğenemiyorsan abi Metallica’yı, eleştireceksin tabii. Ama sevenler sevdikleri ve sevdikleri yerden savundukları için muhafazakarlaşıyorsa senin gözünde, sen olsun ya da Emre Görür gibi eleştirenler olsun, benzer şekilde bu muhafazakarlaşmanın diğer kanadında yer alıyorsunuz yukarıda yazdıklarım sebebiyle. Çünkü bir Metallica albümünü ağır şekilde eleştirenlerin retoriğinde de yıllardır bir değişme yok.

    Ben albüme yönelik eleştirilerimi yazdım yukarıda. Beğendiğim/beğenmediğim yerleri söyledim. Eh, ama 12 şarkının bir tanesini bile beğenemiyorsan/beğenemiyorsanız abi yapacak bir şey yok Metallica dinlemeyin madem. Sene 2023, elimizdeki Metallica bu ve dünyaya bir Metallica daha gelmeyecek. Ben olabildiğince keyif almaya bakıyorum o yüzden.

    deadhouse

    @Emir, Ağzımdan Thrash metalle ilgili bir şey çıkmadı. Cryosleep 91′den beri Thrash metal yapmıyor deyince düzeltme ihtiyacı duydum. Death Magnetic basbaya Thrash metal albümü. Bunu James Hetfield kendi söylüyor. Hani ihtiyacımız yok söylemesine ama yine de önemli bir done bence.

    Tür fetişliğini bırakalı çok uzun seneler oldu. İsterlerse pop yapsınlar, umurumda değil. Kimseye ayrıcalık tanıma gibi bir meselem yok. X grubu veya Metallica “sadece” müziğe bakarım ve bu müzik benim için kötü.

    Metallica’yı 2023′de eleştiriyorsunuz demişsin yanlış anlama ama çok banal bir düşünce bu. 2023′te neden Metallica eleştirilemezmiş? Böyle bir kaide yasa mı var?

    Tekrar edeyim “müziği” eleştirmenin modası olmaz. Metallica neden metal yapmıyor, Metallica neden bu kadar ünlü, Metallica neden Thrash metal yapmıyor gibi ucuz eleştiri yapmadığın müddetçe her grubu “müzikal” açıdan istediğin gibi eleştirebilirsin.

    Pozitif ayrımcılık en nefret ettiğim şeylerden biri. Pozitif ayrımcılık yapılacaksa bu yüz milyonlarca doları olan insanlara değil, underground gruplara yapılmalı. Ben onlara da yapılmasına karşıyım. Ancak madem bazı gruplara iltimas geçeceğiz. Bu gruplar metal tarihinin en büyük en zengin gruplarından biri olmamalı.

    Merak etme. Ben de Metallica’dan keyif alıyorum. İlk 4 albümüne bayılıyorum. Black albümü sever, Load’ı iyi bulurum. Aslolan müziktir, müzik ölümsüzdür. Şu bu albümü beğenip beğenmemek tartışma konusudur.

    Ben gayet rasyonel bir şekilde grubun bu albümdeki müziğini kötü bulduğumu söylüyorum. Bana kalırsa yeni yetme, hevesli gençlerin icra ettiği özelliksiz Rock’n Roll/ Garaj rock gruplarının şarkılarına benziyor şarkılar. Onlar yapsa yüzlerine bakılmaz. Akılda kalıcılık yok. Sololar berbat, besteler çok kötü. Uzadıkça uzamış, herhangi bir bütünlük yok.

    Herkes için geçerli değil bu sözüm, kızanlar olabilir ama bazı yorumlar Emre Görür’ün dediği gibi amigoluktan öteye gitmiyor. Ben saygı duyuyorum. Beni ilgilendirmez. Sadece olumsuz tepkilere aşırı tepki verenlere bu iki yorumu yazdım. Müziği beğenen veya beğenmeyenlerle ilgili ne sorunum olabilir.

    Emir

    @deadhouse, 2023′de Metallica eleştirilemez minvalinde bir şey demedim. 2023 vurgusu orada, Metallica’nın önceki albümlerinden bu yana geldiğimiz nokta bu, bazı şeyler zaten ne kadar değişti anlamındaydı. Ama haklısın diğer türlü anlamakta, çok örtük bir şekilde vurgulamışım kendimce ve yazarken netleştirmemişim.

    Eleştirdiğim şey aksine, yapılan eleştirilerin sandığının aksine çok tür odaklı şekillenmesi, bu nedenli trhrash bahsini açtım yukarıda. Bu senin için belki böyle olmayabilir ama sen genele hitap eden bir yorum yapınca ben de genele hitaben bu eleştiriyi dile getirdim. Bana kalırsa Metallica’ya yapılan eleştirilerde artık bir boyut atlanmalı ve salt thrash kıyaslamalarından ibaret olmaktan çıkmalı. Demek istediğim buydu. Bu yüzden de zaten kimseye pozitif ayrımcılık yapın demiyorum. Albüm hakkındaki düşüncelerine de zaten saygım var.

    Elbette, albüme olan tepkilerin bazıları amigoluk çerçevesinde olabilir bazen. Bunu eleştirmene de lafım yok. Fakat eleştiri yapanların da bazen hater ya da hiçbir şeyi beğenmiyormuş gibi davranmaktan bir adım öteye gidememesi söz konusu ki ben de bunu eleştiriyorum. Yaptığın “muhafazakar dinleyici” yorumuna binaen benim de sana meselenin öteki tarafında böyle bir şeyin olduğunu vurgulamamdı yazdıklarımın özü. Yoksa benim de sadece öven ya da sadece söven kimseyle kişisel bir problemim yok. Ama gerçekten artık Metallica eleştirilecekse, bunun sürekli kendini tekrar eden kalıplardan artık sıyrılması gerektiğini
    düşünüyorum.

  14. Raddor says:

    Benim muhabbet arka sayfada kaldığı için üşendim, buradan devam edeyim. 72 Seasons, Hardwired’dan bile daha fena ikiye böldü insanları. Sadece burası değil, ekşi ve diğer mecralar da aynı şekilde. En beğenilen entry’leri sıralıyorum biri çok negatif, diğeri çok pozitif oluyor. Böyle olacağını söylemiş, ortalık karışacak demiştim.

    İlginç şekilde iki tarafı da haklı buluyorum.

    Albümden çok memnunum çünkü grubun doğru bir tercih üzerinden yürüdüğünü düşünüyorum: 60 yaşında insanlar. Gençliklerindeki yaratıcılıkları kaybolmuş. Beste yapma kabiliyetlerindeki gerilemeyi, akılda kalıcı bir iş yapmaya zorlamak yerine gümbür gümbür agresyona dökerek kapatmak istemişler. Ballad mallad yok, bam bam bam. Sarıyor mu? Bana sarıyor. Ama sarmayanı da anlıyorum.

    @Ahmet Saraçoğlu, abi bu noktadan sonra artık, senin yorumlarını çok merak ediyorum. Bir tek senin görüşünü alamadık. Bu yüzden kritiği sabırsızlıkla bekliyorum. 6,5 ile 7,5 arası bir puan seziyorum. Tahminimce sevmeyeceksin ama beğenenleri de üzmeyecek, artıları ve eksileriyle konuyu ortalayan bir kritik olacak.

    Daha az bir ihtimalle de 2 ile 4 arası verip yerden yere vurduğun, ateş ettiğin bir inceleme gelebilir.

    9-10 arası bir puanla 72 Seasons’ı göklere çıkardığın bir yazı da çok düşük bir olasılık.

    O zaman oranları görelim :

    1 Ahmet abi rezalet bulacak: 4.22

    X Ahmet abi ortalama bulacak: 1.30

    2 Ahmet abi övmelere doyamayacak: 20.87

    Haydin bahisler kapanmadan.

  15. İncelemesi sabah sitede arkadaşlar, isterseniz yorumları oraya da saklayın.

  16. Raddor says:

    Inamorata’yı uzun bulanlar için kısa versiyonunu paylaşayım, çok daha iyi.

    https://youtu.be/8LhCd1W2V0Q

    Berca B.

    @Raddor, bu şarkıyı kısaltmak allaha şirk koşmaktır. Açıp dinlemeye tenezzül dahi etmiyorum.

    Dysplasia

    @Raddor, Sabbath Bloody Sabbath gelmişti benim aklıma direkt.

    Raddor

    @Dysplasia, o da var ama bu daha direkt. Inamorata 1:13, yani James’in vokalinin girdiği anda notası notasına üç kere tekrar edip dörtte farklı yere bağlanmış.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.