# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PHOBOPHILIC – Enveloping Absurdity
| 18.09.2022

Unutmayın; biz gözlüklüyüz. Her an her yerdeyiz. O camların arkasından sessizce sizi izliyoruz ve tahmin bile edemeyeceğiniz karanlık düşünceler eşliğinde bir sonraki hamlemizi planlıyoruz.

Dört üyesinden üçü gözlük takan bir death metal grubunun ne kadar tehlikeli olabileceğinin farkında mısınız? Umarım farkındasınızdır çünkü bugün bu tür bir tehditle karşı karşıyasınız. Gelin başlayalım.

Metalin en sevdiğim taraflarından biri pek çok farklı hobiyi bir araya getiriyor, pek çok farklı ihtiyacı karşılıyor olması. Koleksiyonculuk desen albümünden tişörtüne pek çok şeyin koleksiyonculuğunu yapabiliyorsun. Dilersen enstrüman çalıp eşlik edebiliyor, hatta üretim tarafına geçebiliyorsun. Hakkında yazılar yazıp çok önemli analizler yapabiliyor, türlü türlü ahkâmlar kesebiliyorsun. Sosyal tarafına değinmeme zaten gerek yok; “metal, connecting people.”

Diğer bir nefis tarafı da insanı sürekli araştırmaya, arayışta olmaya itmesi. Bazen bir albüm kapağı veya alakasız bir yerde karşına çıkan bir şarkının birkaç notası, içindeki “Bu grup kim lan? Siz kimsiniz oğlum?” sorusunu harekete geçirebiliyor ve bir anda kendini daha o sene kurulmuş eciş bücüş bir grubun dünya çirkini müziğiyle ilgili yorumlar yaparken buluyorsun. İşte bu yüzden underground’u seviyoruz, bayılıyoruz, vazgeçemiyoruz.

2019’daki “Undimensioned Identities” EP’siyle tanıdığım ve SEDIMENTUM’la çıkardıkları split ile daha bir yakından takip etmeye başladığım ABD’li grup PHOBOPHILIC, underground death metal çevreleri tarafından merakla beklenen ilk albümü “Enveloping Absurdity”yi nihayet çıkardı ve ben de bunu tüm dünya çocuklarına duyurmak üzere karşınızdayım. Death metal yaptığı için müziğinde Lovecraft temalarına yer vermesi kaçınılmaz olan her grup gibi PHOBOPHILIC de bu değerli abimizin temalarından nemalanan bir grup. Lakin PHOBOPHILIC karanlığın sadece bu tarafından seslenmiyor ve olaya felsefi birtakım dokunuşlar da ekliyor.

Şarkı sözlerinde Camus, Sartre ve Nietzche’den alıntılar yapan PHOBOPHILIC, soyut albüm kapağına ve en önemlisi de dört üyesinden üçünün gözlüklü oluşuna bakarak genel bir kanıya varabileceğiniz bir grup. Evet, düşüncenizde haklısınız: Bu adamlar muhtemelen ergenlik dönemlerinde yaşadıkları çeşitli sıkıntıları death metal yoluyla dışarıya atma yolunu seçmişler ve bu nedenle de olayın tekinsizlik tarafına 1-0 önde başlıyorlar. Kendisi de ergenlik sancıları yaşamış gözlüklü bir insan olarak, karanlık ve yaratıcı bir süreç söz konusuysa bizden korkun arkadaşlar. Biz çok fazlayız ve gerektiğinde ana bacı dinlemeyiz, bunu unutmayın.

Yılın önemli ilk albümlerinden biri olarak gördüğüm “Enveloping Absurdity” de zaten daha ilk notalarıyla bunun ne kadar doğru bir düşünce olduğunu bize gösteriyor ve gözlüklülerin şerrini olanca acımasızlığıyla üzerimize kusuyor. INCANTATION’vari süründürmelerle çeşitli 20 Buck Spin ve Dark Descent gruplarında rastladığımız çirkin coşmaları bir potada eriten grup; TOMB MOLD, GATECREEPER ve bir dolu yeni nesil grubun rif karakterini doksanların ilk yarısının death metal karanlığıyla yoğurarak önümüze seriyor. Bunu yaparken tremolo riflerden, şekilsiz ve bulanık gitarlardan ziyade bayağı bayağı rifler kullanan grup, ezici olmayı ve müziğin kötücüllüğünü artırmayı da bu şekilde başarıyor.

PHOBOPHILIC’i iyi yapan ve muhtemelen Prosthetic’in radarına girmesini sağlayan şey ise adamların muadili binlerce olan türde karambol death metal gruplarından olmaması. Bu sayede yarım saat boyunca yardıran grubu, albüme adını veren kapanış şarkısında neredeyse MASTODON’a yaklaşan damarlanmalara yelken açarken dahi görebiliyoruz. Bu gibi renkler PHOBOPHILIC’in ileride de son derece enteresan işler yapacağı konusunda dosta güven, düşmana korku veriyor, insanı heveslendiriyor.

Yukarıda da dediğim gibi “Enveloping Absurdity” yılın en iyi death metal debut’larından biri. Bunu ilk şarkının ilk saniyelerinden de anlayabilirsiniz, Prosthetic’in hiç vakit kaybetmeden ilk albümü öncesinde grubu kadrosuna katmış olmasından da. Hepsini geçtim, yazıda sürekli vurguladığım gözlük konusuna ve gözlüğün getirdiği tekinsizliklere de rahatlıkla güvenebilirsiniz. Gözlük önemlidir ve kötülükle bir araya geldiğinde beklenmedik sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Unutmayın; biz gözlüklüyüz. Her an her yerdeyiz. O camların arkasından sessizce sizi izliyoruz ve tahmin bile edemeyeceğiniz karanlık düşünceler eşliğinde bir sonraki hamlemizi planlıyoruz.

Korkun bizden.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.35/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Prosthetic Records
Kadro
Aaron Dudgeon: Vokal, gitar
Josh Poer: Gitar, klavye
Christian Alm: Bas
Vincent Tweten: Davul
Şarkılar
1. Enantiodromia
2. Those Which Stare Back
3. Nauseating Despair
4. Cathedrals of Blood (Twilight of the Idols)
5. Individuation
6. The Illusion of Self
7. Survive in Obscurity
8. Enveloping Absurdity
  Yorum alanı

“PHOBOPHILIC – Enveloping Absurdity” yazısına 5 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Incantation, erken dönem Immolation, Father Befouled, Dead Congregation gibi şeyleri sevenlerin gözü kapalı beğeneceği bir albüm. Ben şahsen bayıldım.

  2. Endopılazmik retikulum says:

    StarGazer (kalp)

  3. fuin says:

    Öküz gibi albüm. Yıl sonu listemde yeri hazır.

  4. owlbos says:

    Baya sevdim ben bu albümü. Ayriyeten grubun imajı ve kapak calismasi da ayrı hoşuma gitti. 7,5/10

    owlbos

    @owlbos, Grubu takibime aldım. Tam bi çirkinlik abidesi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.