# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GENGIS KHAN – Possessed by the Moon
| 20.06.2022

Mmmm… Aşırı aksanlı İngilizceyle söylenen İtalyan heavy/power metali. Vazgeçilmezim…

Salamıyla meşhur bir İtalyan şehri olan Bologna’dan çıkan bir heavy metal grubu neden Moğol İmparatorluğu’nun kurucusunu kendine isim olarak seçer bilmiyorum, ama şunu biliyorum: kaliteli salama, jambona, sosise, pastırmaya hayır diyemiyorum. Bugün bir şarküteri deyince hayatın durma noktasına gelmesi- neyse biz konumuza dönelim.

10 yıl önce kurulan ve şimdilik 3 albüm yayınlayan GENGIS KHAN, heavy metal özelinde tatmin edici diyebileceğimiz müzik yapan iyicene bir grup. 2022 yılında saf heavy metal yapmanın ticari açıdan birtakım sakıncaları olduğu düşünüldüğünde GENGIS KHAN’ın da gerek imaj olsun gerek müziklerine kattıkları yan unsurlar olsun farklı olmak adına bazı girişimleri olduğu görülebiliyor.

GENGIS KHAN’ın imajına ve “Possessed by the Moon”daki kimi şarkılara baktığımızda akıllara POWERWOLF’u getirebilecek çeşitli referanslar gördüğümüz ortada. Her ne kadar grup o denli teatral takılmasa da “gece”, “kurt”, ay ışığı” gibi temalardan dolayı akıllara POWERWOLF’un gelmesi olası.

Zaten müzikal olarak da iki grubun örtüştüğü noktalar ve GENGIS KHAN’ın power metale kaydığı pek
çok an da var. Prodüksiyon desen var, rif yazımı açısından yeterli düzeyde şekil şukul, enteresanlık var. Klavyelerle desteklenen sağlam bir altyapı da var. Peki ne yok? Esasında olması gereken şeylerin çoğu var. Detaylarına az sonra geliriz.

Grupta gitar çalan üç kişi gözüktüğünden sololardan hangi arkadaş sorumlu bilmiyorum, ancak Frank Leone adlı arkadaş daha bir etkin gibi. Hangisi olursa olsun, grubun lead gitaristinin gerçekten enteresan ve çok iyi fikirleri var ve sololar konusunda kafa yorduğunu ve ilginçlikler sunmak istediğini net şekilde hissettiriyor. Öyle deli deli sweep şovlarından ziyade cidden iyi yazılmış, akıl dolu sololarıyla benim için albümün en çok parlayan unsuruna dönüşüyor.

GENGIS KHAN’a dair takdir ettiğim konu, adamların yapılması gereken temel şeyleri başarılı şekilde yapması. Bu yorum çok bir şey ifade etmiyormuş gibi görünebilir, ancak bazen bazı spesifik ülkelerden çıkan grupların çok temel konularda bile gerekenleri yapmadığını görüp dellenebiliyoruz. Sonuçta GENGIS KHAN, ülkesinden RHAPSODY gibi Avrupa power metaline damga vuran gruplardan birinin çıktığı ve genel olarak da power metal geleneği olan bir ülke. Dolayısıyla temel konularda, heavy metal ve power metalin 101’inde zaten sıkıntı çekmemeleri lazım. Bu açıdan grubun da albümün de bir sıkıntısı yok. Gönül rahatlığıyla dinlenebilir.

GENGIS KHAN’ın sorun denebilecek başlıca durumu ise vokallerin epey aksanlı bir İngilizceyle yapılıyor olması. İtalyan İngilizcesi denecek kadar ağır değilse de net şekilde fark edilen bir aksan var. Rahatsız edip etmemesi size bağlı. Misal SABATON vokallerindeki ağır aksandan rahatsız oluyorsanız bundan da olursunuz, ancak o konulara takılan bir dinleyici değilseniz sizlik bir şey yok.

Metalin güzel taraflarından biri, kültürel olarak her ülkeyle özdeşleşmemiş olsa da her ülkede metal yapılıyor olması. Bu açıdan bakınca, GENGIS KHAN da İtalyan aksanıyla, çok enteresan sololarıyla, ortalamanın üstü besteleriyle İtalyan bir metal grubu deneyimlemek isteyen dinleyicilerin deneyebileceği, bir süre vakit geçirebileceği bir albüm. Gitara, gitar sololarına meraklıysanız ancak bu tür metalden hoşlanmıyorsanız, en azından şarkıların sololarına bakmanızı gerçekten tavsiye ederim. Arkadaş cidden sıra dışı şeyler peşinde ve bana kalırsa her bir şarkının en çok parlayan anı da bu sololar.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.42/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Stormspell Records
Kadro
Frank Leone: Vokal, gitar, bas
Neil Grotti: Gitar
Mike Petrone: Gitar
Lee Under: Klavye
Giannis Lassa: Davul
Şarkılar
1. Possessed by the Wolf
2. In the Name of Glory
3. Extreme Power
4. Eternal Flame
5. Possessed by the Moon
6. Sandman
7. The Wall of Death
8. Long Live the Rebels
  Yorum alanı

“GENGIS KHAN – Possessed by the Moon” yazısına 12 yorum var

  1. deadhouse says:

    Bence asıl soru İtalyan bir grubun neden Moğol İmparatorluğu’nun kurucu ismini kendine ad alması değil. Asıl soru insanlığa “sadece” yıkım ve gözyaşı getirmiş birinin tema olarak seçmenin nedeni ne? Bunun nesi sempatik? Kliplere, hallere bak. Gidin İskender’i isim alın. İtici geldi bana.

    deadhouse

    @deadhouse, Hitler’den, Polpot’tan daha iyi biri değil Cengiz Han. İkiyüzlülük böyle bir şey.

    Drochshaol

    @deadhouse, İnsanlar çıldırmış halde daha nasıl saçmalarız diye düşündüklerine eminim. Kesin Hitler’in adıyla da vardır diye arama yaparken denk geldiğim gruba bak Polonyalı olup bu ismi almak… https://www.metal-archives.com/bands/L.S.S.A.H./19618

    Boba Fett

    @deadhouse, Hocam ikiyüzlülük ya da bile bile yapılmış bir şeyden ziyade metal camiasında gerçekten şunun farkında mı herkes? Bence metal camiası da baya baya cahil ve çomar dolu, ben çok yadırgamıyorum hele hele power metal grubundan derinlik beklemek doğru mu tartışılır.

    Bu piyasada çoğu adamla oturup sohbet bile etmem öyle cahiller, öyle de toksikler.

    Drochshaol

    @Boba Fett, Metal camiası baya uçlarda dolaşıyor türün yapısından dolayı ya feci salaklık seviyesinde gruplar ya da az sayıda grup gerçekten iyi bir siyasi konuma sahip oluyor. Şunu da es geçmemek lazım bazen grupların folklorik ögelerden dolayı yaptıkları müzik, işledikleri konu itibariyle öyle gibi takılıp ama aslında öyle olmadıklarına da şahit oluyoruz. Ben çok takılmamaya çalışıyorum ama doğrudan nasyonal sosyalizm öven hitlerci manyaklara da tahammül edemiyorum.

    Dysplasia

    @deadhouse, Şu yorumun metal müzik için yapılması garip kaçmış. Misantropi, antisosyallik, satanizm, her türlü savaş, katliam, insanlığın sonu, beden parçalama gibi konuların %80′ini oluşturduğu bir ortamda yaşattığı acılar dönemin normları arasında kabul edilecek şeyler olan Cengiz Han çok da ikiyüzlülük sayılmaz bence. Hitler, Pol Pot falan daha dün yaşamış insanlar; direkt mağdurları arasında hala hayatta olan insanlar var. Kaldı ki bu tarz karikatürizasyonlar ideolojik saplantılı gruplardan çok daha farklı.

    deadhouse

    @Dysplasia, Cengiz Han’ın mağdurları arasında yaşayan yok. O zaman problem yok. Ahaha. Bu nasıl bakış açısı ya. Zalimleri böyle mi değerlendireceğiz. İnsanlığa Cengiz Han ve oğullarından daha fazla zarar veren biri gelmemiştir. İnsanlığı en az 500-1000 yıl geriye götürmüştür. Yerleşik uygarlıkları, zengin bir kültür mirasını yok etmiş, kütüphaneler, çocuk, bebek demeden, ırk ayırmadan, sadece yakmış, yıkmış. Tarihçiler en az 50 milyon insanı öldürdüğünü söylüyor. 100 milyon diyenler bile var. Metal müzikte NSBM diye bir tür var, farkındayım. Bu temalar işlenmesin de demiyorum. Her türlü şiddet, kötülük işlenebilir. Benim ikiyüzlüce bulduğum bu grubun adı Hitler olsaydı muhtemelen kritikleri yayımlanmayacaktı. Klipleri Youtube tarafından sansürlenecekti, konser vermelerine izin vermeyeceklerdi. İstedikleri gaddar lideri şeytanlaştırıyorlar, istedikleri gaddar lideri şirinleştiriyorlar veya nötr bakıyorlar. Siyasal düzlem ve ikiyüzlülük neyi gerektiriyorsa ona izin veriyorlar.

    Rust in Peace.

    @deadhouse, Hocam adam görmezden gelelim demiyor. Cengiz Han bundan 1000 yıl önce yaşamış. Nefreti sonsuza kadar canlı tutamazsın. Bugün hangimizin aklına durduk yere Sezar’dan, İskender’den nefret etmek geliyor? Sivil öldürmekse mesele bu ikisi de tonla sivil öldürmüş insanlar.
    Hitler, Pol Pot dediğin adamlar denildiği gibi daha yeni sayılır, yaptıklarının etkileri hala hissediliyor, annesi babası hatta kendisi bunların yaptıklarını görmüş insanlar var hala. 1000 yıl sonra hayatta olursak hala Hitler’in de yaptıkları bir şey ifade etmeyecek çoğunluğa, tarih olarak okunup geçilecek.

    Dysplasia

    @deadhouse, Evet öyle değerlendireceğiz. Kültür mirasının veya uygarlıkların pek de kimsenin sikinde olmadığı yüzlerce sene öncesinde elindeki askeri gücü kullanan her lider gibi yakıp geçmiş birisi o da. Her yerde görülen ‘zalimliklere’ büyük bir boyutla katkıda bulunmuş sadece, o da yapabildiği için. Paradigma farklı yani.
    Senin dediğin şey sadece Hitler için geçerli bu dünyada. Stalin isminde bir grup da sansürlenmezdi, ama kimsenin de çıkıp şakşaklayacağını da sanmıyorum. Ha oldu ki Pol Pot, Stalin, Mussolini falan sansürlenir yarın bir gün; Cengiz Han’ı, vikingleri, sansürlemek yine anlamsız olur bence.

    Salih Çetin

    @deadhouse, yani çok yersiz olmuş bu yorum. Hani müziğin her türünde farklı farklı figürler temalar işlenirken Cengiz Kaan ismine takılmak… Bilemiyorum. Ve yukarıda dedikleri gibi daha Cengiz Kaan’a gelene kadar kimler kimler var.

  2. mandrake says:

    Power Metal yapıyorsan, vokal bazında ya ses cambazı olacaksın ya da güçlü ve karakteristik bir ses rengine sahip olacaksın.
    Altyapısı sağlam ve potansiyeli olmasına karşın niteliksiz vokal yüzünden albüm hiçbir şekilde vasatı aşamıyor. Kritikte değinilen aksan faktörü de tüy dikmiş.

    Bu arada grubun isminden dolayı istemsiz bir biçimde Moğol ezgileri veya bir ihtimal vokal tekniği ile karşılaşmayı bekliyordum. Ancak imajdan öteye geçmemiş.

    -Mom, can I’ve Powerwolf?
    +No, we’ve Powerwolf at home.
    .
    .
    .
    Powerwolf at home:

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.