# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ORBIT CULTURE – Shaman EP
| 03.10.2021

Yarım saatte hastanelik ediyorlar.

2020’de çıkardıkları “Nija” ile groove metal ve death metali tekme tokat ekseninde harmanlayan İsveçli grup ORBIT CULTURE, o albümün gazını sürdürmek adına 2021’i de boş geçmedi ve “Shaman” adlı EP’sini yayınladı.

EP’deki şarkılar “Nija”nın yazım sürecinden mi kaldı yoksa yeni mi yazıldı bilmiyorum ama ortada lezzetli bir EP olduğunu şimdiden söyleyebilirim.

Bu senenin başında “Mute The Silent” single’ını yayınlayan ORBIT CULTURE, “steroid ve adrenalinden geberen METALLICA” karakteri ile daha sert fikirleri birleştirerek “Nija”daki kimliğini devam ettirmişti.

Toplam süreleri 25 dakikayı aian 5 şarkı içeren “Shaman”da ORBIT CULTURE’ın sert tarafından hiç taviz vermediğini hatta bunu daha da ileriye taşıdığını görüyoruz.

Daha önceki melodik death metal kimliğini “Nija” ile birlikte daha groove/death metal bağlamına taşıyan ORBIT CULTURE, “Shaman”da tekme tokatı da geçerek uçan kafaya yelken açıyor.

Kimi nakaratlarda kullandıkları clean/bağırma arası vokalleri gayet pragmatik şekilde kullanmaları ve bunu asla bir ekmek kapısına dönüştürmeleri adamların samimiyetini gösteriyor.

EP’deki tüm şarkılarda hissedilen bir karanlık, sertlik, acımasızlık hissiyatı olsa da grup yeri gelince bunu -yine cıvıtmadan- kırmayı başarıyor. Yeri geliyor arkaya hafif bir sample döşeyerek elektronik altyapıdan yararlanıyor yeri geliyor yeri geliyor AT THE GATES ekolünden rifler patlatıyor. Bunun yanında yukarıdaki single için kullandığım “sert METALLICA” havası da yer yer kendini gösteriyor.

EP’de en çok dikkatimi çeken şarkılardan biri, THE CROWN’ın “Deathrace King”inden fırlamış gibi giren ve akabinde genç Chuck Billy vokalleriyle groove/endüstriyel/thrash metal arası bir formda ilerleyen “Strangler” oldu. Şarkının bağırmalı vokalleri ve “haydi zıpla”maya uygun havası, bu şarkının tam bir konser kıyımı olmasını sağlayacaktır. Grubun esasında çok daha ekmek yenebilir ve popülerleşebilir bir enerjisi olsa da sertlik çizgisinden -şimdilik- vazgeçmemeleri takdire şayan. En konserlik, kliplik şarkının ortasında bile üst üste binmiş hayvan evladı gibi sert vokaller döşemekten kaçınmıyorlar.

Groove metal denince pek çok kişi “ver coşkuyu” şeklinde düşünüp tek boyutlu şarkılarla karşılaşacağını düşünebilir. Sonuçta bu tür içerisinde belli adrenalin noktalarına temas ettiğinizde gayet yürek hoplatan, kafa sallatan, zıp zıp zıplatan şarkılar yazabilirsiniz. ORBIT CULTURE kendini olayın sadece bu tarafıyla sınırlamıyor ve katman katman, çeşitli dinamiklerin birbiriyle yarıştığı bir müzik yapma yoluna gidiyor. Kapanıştaki 7 dakikalık “A Sailor’s Tale” bunun örneklerinden biri. Altyapı, yer yer baskın klavyeler, akılda kalıcı vokal melodileri, sololar, destansı atmosfer ve bir dolu başka bileşenle şarkı ORBIT CULTURE’ın herhangi bir grup olmadığını ve işini epey ciddiye aldığını açıkça gösteriyor.

“Nija”yı sevdiyseniz “Shaman”ı da net seversiniz. “Orbit kalçır ne la?” noktasındaysanız, gününüzü şenlendirecek bir adrenalin bombasıyla karşılaşmış olmanın sevincini yaşayabilirsiniz.

Albümün okur notu: 12345678910 (7.43/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Seek & Strike
Kadro
Niklas Karlsson: Vokal, gitar, besteler, sözler
Richard Hansson: Lead gitar
Fredrik Lennartsson: Bas
Christopher Wallerstedt: Davul
Şarkılar
1. Mast of the World
2. Flight of the Fireflies
3. Carvings
4. Strangler
5. A Sailor's Tale
  Yorum alanı

“ORBIT CULTURE – Shaman EP” yazısına 3 yorum var

  1. crowkiller says:

    nija yı dinledim şimdi biraz : atanamamış enslaved with brutal vokal

    Ahmet Saraçoğlu

    @crowkiller, Enslaved kısmında 8 harflik bir typo oldu sanırım. :) Ne açıdan benzettin merak ettim.

    crowkiller

    @Ahmet Saraçoğlu, sert bir ambiyanstan bir anda pop gibi clean vokallere en başarılı geçen grup bana göre enslaved, burada bahsettiğim geçiş anaal nathrakh benzeri hayvani tondan clean vokallere geçmek değil, tüm ambiansın vokalle ve diğer tüm enstrümanlarla birlikte sanki karanlıkta bir ışık patlaması ile değişmesi gibi gerçekleşmesi ve hiç sırıtmaması olayı, orbit’de de bunu baya hissettim fakat genel olarak enslaved in müzikalitesine ulaşacak bir grup değil( tür tamamen farklı zaten ben geçişlerden bahsediyorum)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.