# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ACT OF DENIAL – Negative
| 27.08.2021

Hayaldi, gerçek oldu: yıldızlar geçidi.

Hırvatistan’ın Split şehrinde yaşayan 2 gitaristin hayali sonucunda ortaya çıkan bir yıldızlar karmasından bahsedeceğiz bugün. Vojan Koceić ve Nikola Bartulić adlı iki gitarist, çok sevdikleri ve ilham aldıkları müzisyenlerin de yer aldığı bir proje tasarlamışlar. Şarkıları bestelemiş, ilgili kişilerle iletişime geçmiş, onları ikna etmiş ve bir grup olarak 1 yıl içerisinde ilk albümlerini yayınlamışlar. Burada alelade isimlerden söz etmiyorum. Steve Digiorgio’dan (TESTAMENT, eski-DEATH, eski-SADUS vb.), Björn “Speed” Strid’den (SOILWORK, THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA), Krimh’den (SEPTICFLESH) bahsediyorum. Çeşitli şarkılara konuk olan Bumblefoot’tan (eski GUNS ‘N’ ROSES), Matias IA Eklundh’dan (FREAK KITCHEN), Peter Wichers’dan (eski-SOILWORK), Bobby Koelble’dan (eski-DEATH) bahsediyorum.

Bu iki idealist müzisyen, melodik death metalin 2000’ler başındaki güzelliklerini yansıtan son derece agresif ve akılda kalıcı bir albüm yapma amacıyla yola çıkmışlar. SOIILWORK, eski IN FLAMES, DARK TRANQUILLITY, AT THE GATES gibi grupları rehber edinen ikili, ilerledikleri bu yolda SOILWORK’ün “A Predator’s Portrait”, “Natural Born Chaos” albümleri kalibresinde seyreden gayet iyi bir albüm yapmış ve yukarıda adını andığım tüm bu isimlerin albümde yer almak isteyeceği bir ortam hazırlamışlar.

Bu açıdan bakıldığında akla üç ihtimal geliyor: 1) Bu adamlar aşırı zengin, parayı basmış çaldırmışlar; 2) Adamların manyak bir network’ü var ve çevreleri sayesinde bunu sağlamışlar; 3) Adamlar hayvan gibi müzik yapıyor, böylece duyan herkes koşa koşa gelmiş.

Ben bunların üçünün de belli oranda geçerli olduğunu düşünüyorum. Gitarist Koceić’in dediğine göre, örneğin Bumblefoot’la arkadaşlarmış ve bu sayede albümde yer alması çok kolay olmuş. Diğer yandan Steve Digiorgio’yu falan belki albümünde çaldırırsın ama grup üyesi olarak gösterip promo fotoğrafa kolay kolay koyamazsın. Dolayısıyla adamların hem maddi hem de müzikal anlamda tatmin edici bir teklifle geldikleri ortada.

Albümde yer alması için en kolay ikna edilen kişinin Speed olduğunu düşünüyorum. Bana kalırsa İsveç sahnesinin her daim en önemli gruplarından biri olan ve melodik death metalin modern yüzünün gelişmesinin en önemli sebeplerinden biri olduğuna inandığım SOILWORK’le yıllardır ortamlarda olan Speed, her ne kadar THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA gibi cicili bicili işlerle de gündeme gelse bile özünde her daim melodik death metale gönül vermiş bir insandır. Siz deyin DISARMONIA MUNDI, ben diyeyim TERROR 2000. Speed’in bu müziğe olan bağlılığı zaten yıllardır bildiğimiz bir şey. Bu sayede ACT OF DENIAL ortaya çıkmış ve “Negative”i de kurulduktan sadece 1 yıl sonra ortamlara salıvermişler.

Müziğe bakıldığında tartışmasız bir SOILWORK etkisi olduğu açık ve net ortada. Bu sebepten, ACT OF DENIAL’ın DISARMONIA MUNDI’nin yaptığı müzikle de epey ortak noktası var. Gaz, enerjik, akılda kalıcı ve üst düzey müzisyenlik içeren bir albüm “Negative”, ki zaten bu isimleri içeren bir çalışmadan da aksi nasıl beklenebilir bilmiyorum.

Tüm bu bileşenleri bir kenara ayırıp müziğe odaklandığımızda, ACT OF DENIAL’ın gerçekten de 1998-2002 arasında çıkan 4 müthiş SOILWORK albümünün paketlenip 2021’e uygun bir sound eşliğinde sunulmuş hâli olduğunu söyleyebiliriz. Gitarlar, vokaller, davullar hepsi cayır cayır ve şarkılar IN FLAMES’in SOILWORK’ten ilham alıp saptığı yoldaki gibi %70 nakarat odaklı olmaktan uzak; şarkının bütününü öne çıkarmaya odaklanan bir yaklaşımla ilerliyor. “Negative”i dinlerken üzerinde uğraşılmış nakaratlar duyuyoruz, ancak ne mutlu ki yazılan vurucu bir nakarat etrafına örülen kılıf niteliğinde şarkılar dinlemek gibi bir çile çekmiyoruz. Bu da eğer -bu türü seviyorsanız- albümün ömrünü uzatıyor, değerini artırıyor. Yeni bir şey var mı noktasında, dediğim gibi, yok. Yok ama grubun yapmak istediği şey düşünüldüğünde zaten yeni bir şey aranacak bir albüm de yok karşımızda. Heyecanlı ve yetenekli iki müzisyen, yarattıkları şarkılarla idol olarak gördükleri isimleri bir araya toplamış ve bir albüm yaratmışlar, hepsi bu. Zaten bu sebepten gitarist Koceić, “ACT OF DENIAL bir süpergrup değil. Albümde çalan diğer müzisyenler süper, ama ben süper değilim. Ben herhangi biriyim” şeklinde özetliyor ACT OF DENIAL’ı.

Bir sonraki albümde muhtemelen farklı müzisyenlerle ve farklı konuklarla çalışacaklarını da ifade eden Koceić, bu yorumuyla ACT OF DENIAL’ın önemli müzisyenlere ev sahipliği yapacak ancak sabit bir yıldızlar topluluğu olma amacı da taşımayan bir proje olduğunu da belirtmiş oluyor. Zaten tahmin edilebileceği gibi, grup canlı performanslarında da albümde yer alan isimlerle sahne almayacak. Kısacası karşımızda heyecanını yeteneğiyle birleştiren ve doğru kişilere ulaşması sayesinde hayalini gerçeğe dönüştüren mutlu bir ikili var. Eğer SOILWORK’ün hayvan gibi iyi olduğu 1998-2002 arasını seviyorsanız, modern melodik death metale doyamıyorsanız, “Negative” hem içerdiği müzik hem de önemli isimler sayesinde sizi 46 dakikalığına 20 yıl önceki İsveç melodik death metaline götürüp şöyle bir dolandırıp günümüze geri getirecektir. Ben bu turu birkaç sefer attım, gayet memnun kaldım.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.72/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Crusader Records
Kadro
Björn "Speed" Strid: Vokal
Voi Cox: Lead gitar, programlama
Luger: Ritim gitar
Steve Di Giorgio: Bas
Krimh: Davul
John Lönnmyr: Klavye

Konuk:
Bobby Koelble: Gitar solo (2)
Peter Wichers: Gitar solo (6)
Ron Bumblefoot Thal: Gitar solo (9)
Şarkılar
1. Puzzle Heart
2. Controlled
3. Down That Line
4. In the Depths of Destruction
5. Negative
6. Slave
7. Lost Circle
8. Reflection Wall
9. Your Dark Desires
10. Clutching at Rails of Light
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.