# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NEŞECİK – Canım Askerim / Acı Gerçekler (1 Nisan Özel)
| 01.04.2010

Arabeskin çocuk yıldızından gözyaşı seli.

Bugünkü konuğumuz, arabeskin çocuk yıldızı NEŞECİK. Adıyaman funeral arabesk scene’in hatırı sayılır isimlerinden NEŞECİK, seksenlerin sonunda başladığı kariyerini, 1997′deki “Yaşamak Bu Değil” albümüyle noktalamış, arkasında türün yapı taşlarından sayılan altı adet albüm bırakmıştı.

Kendi adını taşıyan 1993 çıkışlı albümünün ardından hafif bir tür değişimine giden NEŞECİK, önceki albümlerindeki naif sound’u, elektro bağlama ile güçlendirmiş, sahip olduğu buhranlı atmosferi pekiştirmişti.

Elektro bağlamanın müziğine girmesiyle daha progresif bir tarza kayan NEŞECİK, stakato keman kullanımı ve ilk kez bu albümde denediği ekolu sound’uyla, tam anlamıyla bir ses duvarı yaratmış ve albüm konseptini destekler bir yoğunluk ortaya koymuştu. Türün en iyi konsept albümlerinden biri olarak görülen “Canım Askerim Pt. 1: Acı Gerçekler”, çarşı iznine çıkan bir askerin yaşadıklarını, çarşı iznine çıkamayan bir askerin gözünden anlatan, sarkastik ve iğneleyici tarzıyla lirikal anlamda dönemin gruplarını etkilemiş bir albüm olarak dikkat çekiyor.

“Canım Askerim Pt. 1: Acı Gerçekler”in müzikal içeriğine bakarsak, NEŞECİK sound’unun olmazsa olmazlarından derisi hafif bolartılmış darbuka ve birbirleriyle atışma halindeki keman ve zurnanın yine bir hayli etkin olduğunu görüyoruz. “Canım Askerim” üçlemesinin ilk ayağı olan “Acı Gerçekler”de etkin şekilde kullanılan dümbelek de, konseptin güçlenmesi adına yerinde bir karar olmuş.

Biraz da şarkılardan bahsedelim. “Acı Gerçekler”, aynı isimli introyla açılıyor. Atmosferik yaylılarla yürüyen bu kısa pasaj, yerini bir sonraki Düştüm Gel’e bırakıyor. Bir önceki albümdeki Bittim Gel’in devamı niteliğindeki parça, alışık olduğumuz monoritmik NEŞECİK sound’unun yerini kimi poliritimlere ve atonal tınılara bıraktığı bir eser olarak karşımıza çıkıyor. ARİF SUSAM klasiği Sevdiceğim Ayıp Etti’ye saygı duruşu niteliğindeki Gurbet’în ardından A yüzü bitiyor. B yüzü daha hareketli parçalarla dolu olduğu için özellikle arabada dinlemek için daha uygun diye düşünüyorum.

B yüzünü açan Sevdiğim’in ardından, yirmi bir dakikalık epik yapıdaki Anam Anam geliyor. Albümün zirve noktası da bu yirmi bir dakikada yaşanıyor işte. Kanun çalan arkadaşlar bilirler, bir perdedeki mandalların hepsinin inik olmasına Türk müziğindeki 5 komalık küçük mücennep bemolü denir. NEŞECİK sound’u bu noktada kendini gösteriyor, zira NEŞECİK’in kanuncusu bu mandallardan sırasıyla tek rakama denk gelen (1., 3., 5., 7., vs.) mandalları indirip diğerlerini kalkık tutarak o insana fenalıklar getiren tınıları yaratıyor.

Hepsinin kendine has karakteri olan parçalarla devam eden “Acı Gerçekler”, enstrümantal Arada Bir ile son buluyor. Albümün Kırgızistan bonusu olan Yahşidir Hazar’ın Suyu’nun albüme konmayıp sadece bonus olarak seçilmiş olması ise müzik adına bir hata diye düşünüyorum, zira bu şarkı albümdeki kimi parçalardan çok daha iyi.

Yavaştan kapatalım. “Canım Askerim / Acı Gerçekler” belki bir klasik değil. Hatta NEŞECİK diskografisine bakıldığında sanatçının en iyi albümlerinden biri olarak bile görülmeyebilir. Ancak gerek konsept yapısını müziğe çok iyi yedirmiş olması, gerek de döneminin ötesindeki enstrüman kullanımıyla, doksanların ortasında çıkıp günümüze dek dinlenirliğini koruyan bir albüm olarak saygıyı hak ediyor.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.25/10, Toplam oy: 245)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1995
Şirket
Sabah Kaset San. Ltd. Şti.
Kadro
Neşecik: Vokaller
Birtakım müzisyenler: Tüm enstrümanlar
Şarkılar
A Yüzü:
1. Acı Gerçekler
2. Düştüm Gel
3. Geçen Yıl
4. Gurbet
5. Canım Askerim

B Yüzü:
1. Sevdiğim
2. Anam Anam
3. Yemen Yolu
4. Çilekeş
5. Arada Bir
6. Yahşidir Hazar'ın Suyu (Kırgızistan bonusu)
  Yorum alanı

“NEŞECİK – Canım Askerim / Acı Gerçekler (1 Nisan Özel)” yazısına 46 yorum var

  1. Burak says:

    Noluyoruz lan??? :D

    Burak

    @Burak, son albümle biraz arabeskten death metale kayma olmuş sanki tarzında, bir de davulcu çok blast beat yapıyo ama yerinde yapıyor, ayrıca bağlama tonları da uçuk kendinden geçiren riffler falan çok başarılı vokallere zaten laf yok neşecik kendi başına bi ekol. 10 yıldızı gözüm kapalı basarım.

  2. Burak says:

    O değil yorumu okudum ciddi ciddi oturup dinlemiş, kritize etmiş sanırım Ahmet Saraçoğlu :D

  3. heat says:

    1 nisaaann…(mı?)

  4. Emre says:

    ahahah:D cidden album bildiğin dinlenilip analiz edilmiş gibi başarılı bi kritik:D

  5. Exorsexist says:

    site radikal değişiklik alarmları veriyor, arabeks güçlerin egemenliği altına alınmışcasına..

  6. Ahmet Saraçoğlu says:

    Bundan sonra böyle. Hep metal hep metal bi yere kadar. Yeni banner sitenin bundan sonraki kimliğini yansıtıyo zaten. Yavaş yavaş alışırız bu yeni düzene.

    Burak

    @Ahmet Saraçoğlu, Yeni banner efsanevi olmuş cidden çok başarılı :D sırf bu yüzden arabesk dinlemeye başlıycam sitenin tarzı değişti diye :D

    darth sidious

    @Ahmet Saraçoğlu, ahmet abi bu yeni tasarım tasavvufa yöneltebilir beni. çok etkilendim. kritiği de çok beğendim belirtmek istedim. ahaha =D

  7. Zara’yı niye karıştırdınız ya Zara benim özelim :((((

  8. Exorsexist says:

    Evet, bence de geç kalınmış ama yerinde bir karar.

  9. rajeesh says:

    jilet metal

  10. like fire says:

    “Küçük Ceylan – Kritik Etme Beni” kritiğini de istiyoruz.

    Ahmet Saraçoğlu

    oha varmış cidden. :)

  11. Ahmet bağırdım evde gece gece. Odin belanı vermeye emi

  12. like fire says:

    94 çıkışlı olması lazım. hatta meshuggah falan arak yaptı o albümden.

    Ahmet Saraçoğlu

    @like fire, bi de yaptığına şantaj denir böyle sekse bondage denir vardı onun.

  13. like fire says:

    kült statüsünde tüm küçük ceylan şarkıları. o şarkıdan da artillery arak yapmıştır mesela. yalnız neşecik bu kritiği okusa “vay arkadaş ben neymişim yahu” der. o da eminim bu kadar sevildiğini bilmiyodur.

  14. nordson says:

    brootal..

  15. ali ihsan balı says:

    neşecik zara mı diyecektim ama güzide benden önce demiş.. albümle ilgili küçük bir not; albümün prodüktörü morrisound stüdyolarından, scott burns imzalıdır. ayrıca mastodon gitaristi bill kelliher, colony of birchmen şarkısını bu albümdeki yemen yolunu dinledikten sonra bu şarkıdan esinlenip yazdıklarını belirtmişti. türk funeral fantezi müziğinde bir dönüm noktası gerçekten.

  16. Mustafa Sakallı says:

    90′ların sonlarında kurulup da bu albümden etkilenmeyen grup yok gibidir. Müthiş bir çalışma. Devin Townsed yapmaya çalıştığım müziği duyuyorum diyerek önermişti hatta albümü ordan biliyorum ha bu arada Jason Newsted’in de eski grubu. Ayrıca sahnede civciv eziyollar :(

  17. Ugur says:

    kvlt.Neşecik’in bir önceki albümdeki tüm elemanları kovup yeni elemanlarla yaptığı ilk albümdür ayrıca (true Neşecik).İsim hakkı davasını kaybeden eski elemanlar da bunun üzerinde Recep Roleksoğlu önderliğinde yeni bir grup kurarlar: http://img513.imageshack.us/img513/420/receprolekso287luos7.jpg

    Burak

    @Ugur, roleksoğlu da cidden başarılı bir çizgi yakalamış konseptleri falan gerek albüm adı(cesurca yaladım leoparı) gerek albüm kapağı, içeriği son derece başarılı, hatta yabancı bi forumda duyduğuma dave mustaine solo gitarlık teklifini dimebag darrell ve jeff waters’ın yanında roleksoğluna da götürmüş ama tabi malum reddedip solo kariyerine devam etmiş. Özgün soundı ve hırçın riffleriyle geleceğin sağlam melodik thrash gruplarından olacaklarına inanıyorum. hatta sanırım bir sonraki albümün adı da leopar balls olcak.

  18. asdasd says:

    asdjfahdsfjasf

  19. dfsdfsd says:

    güzel album cidden

  20. Moonmadness says:

    Yalniz ahmet bey cok onemli bir noktayi es gecmis… Zara bu nesecik albumleri dönemini “Zaraterrible” olarak adlandirir ve reddeder. Zaten budönemden sonra efsane oldular takii grup dagilip gitaristleri bu dünyadan göçene kadar…

    :)

  21. deathless says:

    buranın %99,5 u death metal dinliyor dediğimde ahmet kızmıştı”bu site tek türe bağlı değil tek türe indirgemek yersiz diye”ehhh ne diyimm haklıymışsın ahmet!!!

  22. Ahmet Saraçoğlu says:

    Metal dünyasının Neşecik’ten öğrenmesi gereken çok şey var. Albüm kapağındaki “EKOLU” yazısının bu albümün satışlarını nasıl patlattığını hepimiz biliyoruz. Metal grupları da kapaklarına “Triggered”, “6 string bass”, “fretless bass”, “excessive wah pedal usage” türünde şeyler yazmalılar.

    Metal metal diyoruz ama, hatalarımızı görmeden istediğimiz başarıyı nasıl yakalayabiliriz bilemiyorum.

    hysteresis

    @Ahmet Saraçoğlu, -yanılmıyosam- The Crown’un Crowned In Terror albümünün kitapçığında “real drums” gibi bi ibare vardı? (1 nisanda bile güvenerkinerkallık yapmak)

    caksu

    Üzerinde bir buçuk saat uğraştığım real esprimin de değerini düşürdünüz benden önce ifadeyi kullanarak . Keşke Roger That esprimi yapsaydım. 12′yi de geçmiş gerçi..

  23. nekropunk says:

    en çok oy alanlarda 1.liğe yükselmeli bu.

  24. baldur says:

    şaka süper olmuş:D:D

  25. Veracruze says:

    bu sefer güldürmedi be; bi nisanda içim kıyıldı, olucak iş mi şimdi?

  26. osman says:

    neşecik ist krieg!! (eksik kalmasın)

  27. ali says:

    İlgili olabilecek yazılar
    · MÅNEGARM – Urminnes Hävd / Forest Sessions EP · GLITTERTIND – Landkjenning · MÅNEGARM – Nattväsen · ELVENKING – Two Tragedy Poets (…And A Caravan Of Weird Figures) · DEATH – Spiritual Healing · YGGDRASIL – Vedergällning

  28. Ufuk says:

    bu resul balay’a yapılan büyük bir haksızlık.

  29. deathless says:

    sound of perseverance in bitişidir en çok oy alanlarda!!

  30. deathless says:

    bu arada sevgi sözcükleri bölümünde textures ne alaka yaa….!!neşecik ablamızdan isteriz o güzelim sözlerii!!!!

  31. like fire says:

    her yazdığınızın sonuna 45645 tane ünlem koymasanız hayat daha güzel olacak.

    deathless

    @like fire, emrin olur…bak koymadım.

  32. Avcı says:

    Albüm ilk 10′u zorluyor.

    (:

  33. Overload says:

    Öyle güzel bir kritik ki albümü merak ettim harbiden :)

  34. bol sohbet says:

    Paylaşım iÇin Teşekkürler Çok Güzel Yorumlamış

  35. çet sohbet says:

    Küçük Emrah Modunda Girişi :D Ama Çok Güzel Sesi Var Tebrikler Başarılar Of uLeyn Of Gurbet Gurbet Gurbet YıkılaSın Gurbet.

  36. MuratT says:

    Çok başarılı bir albüm,
    Sanatçının başarılarının devamını diliyorum,
    Sanki İbrahim Tatlıses’in dişi versiyonunu dinliyor gibiyim.
    82-98 ler arabesk müziğinin ruhu bu albümde fazlasıyla hissediliyor.
    “Ölümden Mezara giresim gelir” favori parçam, belirtmeden geçemeyeceğim.. ;)
    Albüm puanım: 8.7653

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.