# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GJALDUR – Nachtreich
| 25.12.2020

Izdırap-gaz dengesinde ızdıraptan yana tavır alan black metal.

Oğuz Sel

Kendisinden ilk defa, Aaskereia’nın “Mit Raben und Wölfen” kritiğinden bahsettiğim Gjaldur’un yeni albümünden merhaba. Aslına bakarsanız, 2018’in yine son ayında yayına giren Aaskereia kritiğinin sonrasında Gjaldur’un müthiş ilk albümünden de söz etmek istiyordum ama geçmiş zaman, ya araya bir şey girdi ya unuttum, albüm de öyle kaldı maalesef. “Gjaldur ile Aaskereia ne alaka?” diye soracak olursanız, Grim ve Fafnir müstear isimli müzisyenlerin her iki grubun da üyesi, Gjaldur’un ise kurucuları olduğunu belirteyim.

Adına ruhani devamı mı dersiniz bilmiyorum ama daha evvel; melodi, melankoli ve ızdırabı tek potada eritebilen Aaskereia’yı dinlediyseniz, Gjaldur’un da benzer bir yoldan ama daha karanlık patikaları takip ederek yürüdüğünü “Nachtreich”ı dinlemeye başladığınızda rahatça anlayabilirsiniz. Grim’in kimi zaman koral çoğu zamansa yürek paralayan haykırışlı shriek’leriyle canını teslim eden şarkılar, Almanya’nın sık ağaçlarla çevrili ormanlarında, gece vakti ağır ağır ilerleyen keder katarlarına dönüşüyor. İlk albümü “Unterm Totenbanner”da daha dayakçı bir black metal yapan, sound’u da daha güçlü olan Gjaldur, “Nachtreich” ile lo-fi taraflarda seyrediyor. Şayet ruh hâliniz de uygunsa ilk şarkıdan itibaren sizi hırpalamaya başlayabilen albüm, bana göre dikkat dağıtan veya “Uzatmışsınız be hacım!” dedirten hiçbir an içermiyor.

Sound’un çiğliği herkese hitap etmeyecek olsa da icraat noktasında tüm enstrümanlardan sorumlu Fafnir’i tebrik etmek gerekiyor. Kolaycılığa kaçmadan gitar işçiliğine de özen göstermiş herif, dikkatli kulaklardan kaçmayacak başarılı baslara da imza atmış, atmosfer güçlendiren klavyeleri de kullanmış, yer yer çıldıran davulları da çatır çatır çalmış. Ki müzisyenin diğer gruptaki konumu da zaten davulculuktu. En az enstrümanlar kadar kıymetli ve şarkılara anlam katan vokaller ise Grim’in teatral vokal yapma becerileri sayesinde yapımın kalitesini birkaç kademe yukarı taşıyor kesinlikle.

İkisi, şarkıları birbirine anlamlı biçimde bağlamayı sağlayan enstrümantal, geri kalan üçü, uzun sayılabilecek sürelere sahip sözlü eserlerden oluşan “Nachtreich” 41 dakikada dinleyiciyi pamuğa veya kefenlenmiş ölüye çevirebilecek ayarda bir albüm.

Izdırap/gaz dengesini bu defa ızdıraptan yana bozan Gjaldur’un bir sonraki hamlesi nasıl olacak merak ediyorum açıkçası. Albümün mix’ini, geçtiğimiz günlerde kritiğini okumuş olabileceğiniz Streams of Blood’ın son albümünde de varlığını gösteren ArdathBey’in yaptığını ekleyeyim. Ne güzel, herifler hep bir dirsek teması hâlindeler.

Promosyonu pek fazla yapılmayan, çok bilindik black metal albüm paylaşım platformlarında bile boy göstermeyen “Nachtreich” şu an için bileni, dinleyeni az bir yapım. Umarım grup, albümün kopyalarının paylaşılmasına müsaade eder de herkes bu iç parçalayan albümden haberdar olabilir.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.12/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Astral Nightmare Productions
Kadro
Grim: Vokal
Fafnir: Tüm enstrümanlar
Şarkılar
1. Des Wanderers Seelenreise
2. Nyktophilie
3. In seinem silbergoldenen Glanz
4. Wenn der Tag vergeht
5. In dunkler Nacht begraben
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.