# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ENEPSIGOS – Wrath of Wraths
| 21.12.2020

Gözünü öldürürüm.

ismail vilehand

Bu aralar çok gerginim. Psikolojim çok bozuk. Bu pandemi bizi maddi ve manevi anlamda yedi bitirdi gerçekten.

Geçimimi sağlamak için çevirdiğim dümenleri eğer yazarsam, helikopterden halatla kayarak gaz maskeli, çelik yelekli adamlar evimin ön camından içeri uçarak girerler ve kafama çuval geçirip beni bilinmeyen bir yerde sorguladıktan sonra kimsesizler mezarlığına gömerler. Durum o kadar vahim.

Şaka lan şaka korkmayın, durum o kadar da vahim değil. Eşe dosta ev yapımı rakı satıyorum şimdilik. Maddi olarak durumum vahim aslında ama “O kadar da ölmedik. Biz daha ölmedik”.

İnsanlık tarihinin gelmiş geçmiş en utanç verici oyunu olan “Cyberpunk 2077”yi iade ettim, parayı bekliyorum.

Para geri gelince eve Ayçiçek yağı, makarna, pirinç, bulgur, taze kaşar, yumurta falan alacağım. Bir müddet daha hayatta kalabilirim yani. Korkmanıza şimdilik gerek yok.

Tüm bu yaşananlar karşısında; yeni Sodom albümünün vermiş olduğu gazla birlikte, benim günlük modum maalesef bu şekilde.

Ne eksik ne fazla. Oynat Uğurcum herkes görsün:

Ya arkadaş her şey bir yana, nedir bizim bu “Boss HM-2” pedalından çektiğimiz? Death metal, hardcore falan derken black metali de esir aldı bu meret. Benim gibi kayıtsız şartsız “Boss HM-2” fetişistleri bu işe yol veriyorlar belki ama bu mevzu iyice fular yaktırmaya başladı. Pastoral atmosferli, sivrisinek vızıldamalı gitar tonu seven blackçilerin gözleri yaşlı, “Boss HM-2” black metalde de yürüyüp giderse ne yaparız diye kara kara düşünüyorlar.

Duruma göre kritiklemeyi düşündüğüm diğer bir “Boss HM-2” katliamı olan İsveçli tek kişilik black metal projesi “Svartkonst”un “Black Waves” albümü, bana “Eyvah, yandık.” dedirtmişti ama “Enepsigos”un “Wrath of Wraths” ile yaptığı iş çok ayrı bir seviyede. Bu ayrı seviyeden kastım hem beste, hem vokal, hem atmosfer ve hem de sound olarak ortada tam bir meydan okuma olması aslında.

Öncelikle “Enepsigos” olumlu anlamda korkunç bir müzik yapan black metal grubu. Amansızlık açısından “Marduk” ve “Dark Funeral”in aşırı sert ve melodik olma nazikliğine girmeyen hali gibi diyebiliriz. Ağza buruna sonsuz odun veriyor adamlar.“Enepsigos” sadece şeytan övüyor, ölüm kusuyor ve diğer ayrıntıları kafasına takmıyor. Kısacası asıl hedefe odaklı bir proje bu.

“Enepsigos”; “Blut aus Nord” başta olmak üzere zibilyon tane black metal grubunda çalmış ve çalmakta olan “Thorns” adlı (müthiş yaratıcı bir isim gerçekten. Umarım bu ismi bulmak için çok vakit harcamamıştır.) arkadaş ile “V.I.T.H.R.” (bakın bu isim gayet yaratıcı) adlı iki manyaktan oluşuyor. “V.I.T.H.R.” keza çok iyi tanıdığımız bir isim. Kendisi Pasifagresif’te hunharca övülen “Nordjevel” grubunun vokalisti. Ayrıca yine yazmayı düşündüğüm, 2020’de çıkan yeni kurulmuş “Horde of Hel” grubunun albümü “Döden nalkas”da da vokal yapmıştı. “V.I.T.H.R.” maşallah döşüyor bu ara anlayacağınız. Bence de kendisi muazzam bir black metal vokalisti. Şimdilik hiçbir boş işine rastlamadım.

Gruba bu albümde katılan “Rituul” adlı ahlaksız terbiyesize gelecek olursak kendisi hakkında hiç bir şey bilmiyoruz. Açıkçası ben de kendisini tanımayı istemem. Aynı evde içip sızsak benden önce uyanırsa götüme pandik atar, cebimden paramı çalar. O tarz bir adam olma ihtimali yüksek olduğu halde albümdeki gitar ve bas kısmı ona emanet edilmiş ve muazzam bir iş çıkartmış. Başarılarının devamını diliyorum.

Sonuca gelirsek, köpek ötesi dümdüz leş gibi bir black metal ile “Boss HM-2”nin kulak parçalayan muazzam soundu birleşince ortaya nur topu gibi bir albüm çıkmış. Sofistike ve fularlı, kemik çerçeve gözlüklü takılan black metalcilerin ilgisini çekecek en ufak bir ayrıntı dahi yok. Hem öküz gibi, ayı gibi sert müzik var hem de sınırsız şeytan ve kötülük övmek var. Kısacası işin sofistike ve felsefi kısmına bakmaya gelenin kaba etini ısırır, geri gönderir bu albüm. Fakat çiğ et yiyen satanik black metalcileri ise ihya eder. Sanırım mesaj alınmıştır. “Enepsigos” etrafında “Gelin canlar bir olalım.” diyerek sözlerimi noktalıyorum. Şeytanın rahmeti üzerinize olsun.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.71/10, Toplam oy: 21)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Osmose Productions
Kadro
V.I.T.H.R.: Vokal
Rituul: Gitar, bas
Thorns: Davul
Şarkılar
1. Shields of Faith
2. Confess
3. Seventh Seal
4. The Whore Is the Temple
5. Cups of Anger
6. Water and Flesh
  Yorum alanı

“ENEPSIGOS – Wrath of Wraths” yazısına 11 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Şahsım adına son yılların en iyi black metal parçalarından birini bünyesinde barındıran devasa albüm.

    ‘Cups of anger’

  2. Alondate says:

    Kritik her zamanki gibi bomba İsmail bey elinize sağlık. Albüm kötülük attırıyor resmen.

    Öncelikle cyberpunk üzerine konuşmak istiyorum. Arkadaşlar bakın. Doğduğu günden beri playstation kullanan bir herif olarak ilk gün çıkan hiç bir oyunu al-ma-yın. Birincisi ülkemizde oyunlar çok pahalı. Bunun farkında olmayan yoktur sanırım… Zamanının çoğunda oyun oynayan birisi olarak söylüyorum bu verdiğimiz paralara kesinlikle değmiyor. İkincisi ise ucuz olsa bile oyunların neredeyse çok büyük bir çoğunluğu içi full hata dolu çıkıyor ilk gün. Bende 1TB ps4 slim var. 900 mb’lık küçük indie oyunum da 100 gb’lık rdr2 de var cihazımda. Versiyon olarak 1.00de kalan yani hiç update almadan hatasız kalan oyun artık yok günümüzde. Redditde takip ediyorum da şu para iadesi tam bir facia :) Sana da geçmiş olsun reis umarım paranı alırsın en kısa zamanda.

    ismail vilehand

    @Alondate, ben 1996′dan beri PS’nin her neslini yalamış yutmuş bir adamım. Bunun harici 5-6 sene öncesine kadar PC oyunculuğu olarak da işin içindeydim. Çok net söyleyebilirim ki bu rezaletin platform ile alakası yok. Bak şu videoyu iyi izle.

    https://youtu.be/iHI847ma4rQ

    TL karşılığı 30-40 binlik high-end PC sahibi oyuncular da bu rezilliğe maruz kalıyorlar yani. Bundan 20 sene önce çıkan GTA 3′te bile şu olay yok. Utanır yerin dibine girer lan insan. Oyun tarihinin görülmeyen tarifsiz bir rezillik bu.

    Oyun şu an hala Alpha testinde aslında. 2-3 sene sonra toparlayabilirlerse belki tam anlamıyla oynanabilir hale gelebilir ki ben geleceğini düşünüyorum. O zamana kadar ölmezsek oynarız.

    şeyh hulud

    @ismail vilehand, oyunun CD Projekt’in boğazına takılacağı hafiften belli oluyordu önceden. Neyse, ben şu anda istesem de oynayamıyorum zaten. Covid yüzünden abim bütün gün evde, eskisi gibi onun bilgisayarını parazit olarak kullanamıyorum.

    formulas

    @ismail vilehand, abi oyun kesinlikle bitmeden çıkmış, bende yeni nesil i7 islemcili Nvidia RTX 2060 ekran kartlı desktop bilgisayarda da 2 kere hayvan gibi güncelleme gelmesine rağmen sorunlar bitmedi, her güncellemeden sonra sıfırdan başlamak zorunda kaldım, inanılmaz aptal frame rate düşmeler, takılmalar oluyor, iade ettim zaten, oyunu bu haliyle piyasaya sürenin anasını sikeyim.

    ismail vilehand

    @formulas, @şeyh hulud, dönem dönem sosyal hayatın cazibesine kapılıp az oyun oynadığım dönemler olsa da 7-8 yaşlarımdan beri gamer bir insanım ve ben hayatım boyunca bir fiyasko görmedim.

    Yapay zeka, fizik, NPC’ler ve açık dünya dinamikleri ile alakalı kıyaslamalarda son 10 yılın oyunları altında o kadar fazla geride ki, yarı komiklik yarı ciddi olsun diye 10 sene önce çıkan Red Dead Redemption 1 (2018 yılında çıkan RDR 2 ile kıyaslamalar çok acımaz cidden. CDPR çalışanı olsam kahrımdan kendimi öldürürdüm. 2013 çıkışlı GTA 5 keza öyle.), 12 sene önce çıkan GTA 4, 16 sene önce çıkan GTA: San Andreas ve 18 sene önce önce çıkan çıkan GTA: Vice City kıyaslamaları var, izlerken CDPR yerine utandım. Çok korkunç gerçekten.

    Just Cause, Watch Dogs, Saints Row gibi makara kukara koy götüne rahvan gitsin tarzı açık dünya oyunlarının bile çok gerisinde. Onlarında kıyaslamaları mevcut. Utanç verici.

    Daha önce de dediğim gibi oyun hala “Alpha test” aşamasında. Düzelebilir ama düzelse de oyun tarihinin gelmiş geçmiş en büyük kara lekesi olarak kalacak. Keanu Reeves’e acıyorum asıl. Şu olaya malzeme oldu bu güzel adam.

    Yiğit

    @ismail vilehand, herkes teknik problemlerden bahsediyor ama asıl sıkıntı içerikte cidden. Kime baksam sadece teknik hatalardan, buglardan vs bahsediyor. Elbette çıkmış bir oyunun bu kadar teknik hatayla dolu olması bir sorun ama halledilmeyecek şey değil.

    Witcher 3 de sorunlarla çıkmıştı. Şu an dönüp bakınca oyuna herkes efsane diyor. Ama cp’ın adam olması imkansız gibi. Dinamikler ve yapay zeka o dalga geçtiğimiz ubisoft açık dünyalarından bile beter halde. Adam akıllı hiçbir oyun mecrası da bunu konuşmuyor. İncelemelerde de pek yazmıyordu.

    Ve bir ciddi problem de cdpr’ın bariz şekilde yalan söylemesi. Özellikle de eski nesil platformlardaki performans hakkında. Zaten dava açılmış yatırımcılar için. Kimisi de diyor e riskli şeye yatırım yapmasaydın diye… Fanboylara gel de laf anlat

    Ugur

    @Alondate, Cyberpunk’ı ben ön siparişle aldım hem de neredeyse ön siparişe açıldığı ilk gün aldım.Ne zamandı hatırlamıyorum belki 1 yıl kadar oluyor.Bu kadar hype yapılmasının bir sebebi var elbet.O da bu oyunu yapan adamların The Witcher 3 gibi bir efsaneye imza atmaları ve söz vermeleriŞuana kadar hiç bir oyun beni Witcher 3 gibi etkileyemedi (Belki RDR2 ama yok lan Witcher 3 daha güzel, genişleme paketleri yeter).

    CDPR, formulas’ın dediği gibi oyunu bitmeden çıkarmış çok bariz.Bir sürü içeriğin çıkmadan önce kesildiğini bir bakışta anlıyorsunuz.Performans yerlerde.i7 7700 ve RTX 2060 ile sabit 60 fps alınamıyorsa gidip hep birlikte çay koyalım, netflix falan izleriz.Konsoldan alanlara yazık oldu zaten, geçmiş olsun hala iade edebiliyorsanız edin ve şimdilik almayın.CDPR’daki üst yönetimin halt yemesi midir yoksa dlc’lerle patch’lerle düzeltiriz kervanı yolda düzeriz mantığı mı güdüldü bilemiyorum sahiden büyük rezalet.16 milyon kopya satıldı ilk gün, ön siparişler hariç.

    Beni en çok sinirlendiren şey de ana hikayenin bu kadar kısa ve manasız olması.Panam’in görevleri ve Keanu Reeves’in oyuna katkısı dışında dişe dokunur pek bir şey yok.Yazık oldu.Umarım 2021′de kendine gelir.

    Bu kritik Cyberpunkzedelerin ağlama duvarı olsun.

  3. Aura magula says:

    Norveç black metali öldü diyenlere cevap olarak bu albümü çıkarmışlar sanki.Bence çok iyi bir albüm.Çok vahşi ve gaddar çalmışlar.Bir puan kırdım,ilerde daha iyi albüm yapabilirler diye.İşte gerçek black metal budur.9/10.

    P L A G U E

    @Aura magula, dediğini desteklemekle beraber, norveç black metal i öldü diyenlere son yıllarda verilmiş en iyi cevap icin: http://www.pasifagresif.com/2019/10/djevel-ormer-til-armer-maane-til-hode/

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.