# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GRAFVITNIR – Death’s Wings Widespread
| 27.11.2020

Gudubetlikte birbiriyle yarışan black metal albümlerinden yorulduysanız…

Oğuz Sel

Değişmeyen tek şeyin, değişimin kendisi olduğu yönünde söylenen kadim sözlere inat, müzik tarzında ve albümlerindeki beste yapısında pek bir değişiklik yapmadan varlığını sürdüren İsveçli Grafvitnir, üretkenlik konusunda sıkıntı çekmediğini göstermek istercesine yeni albümünü, öncekinin üstünden iki sene geçmeden yayımladı.

Girişte albüme dair ufak da olsa bir spoiler versem de “Death’s Wings Widespread”in, 2020’de çıkan black metal albümleri arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razı gelmedi açıkçası.

Grubun, 13 yıllık kariyerinin yedinci albümü olma özelliğini taşıyan “Death’s Wings Widespread” daha önce denenip tutmuş formüllerle hazırlanmış bir yapım. İşin aslı, böyle bir durumu başka bir grup için dillendirmiş olsam, muhtemelen büyük giydirmeler yapar, grubu da albümü de yerden yere vurabilirdim. Ama ortada dediğim gibi hakikaten tutan formüller olduğu ve neredeyse yedi albümdür bu formüller bayağı iş gördüğü için olumsuz cümleler kurmayıp Grafvitnir’i de albümü de olumlama yoluna gireceğim.

Niantiel ve Modrius’un yarattığı sinerjinin, saldırgan ve alabildiğine karanlık bir ürünü olan albüm, grubun ilk albümü “NâHásh” gibi iki dakikaya yakın devam eden intro niteliğinde bir enstrümantal eserle açılıyor. Sonrasında ise grubun müziğine aşina olanların çok değil, 2 saniye içerisinde “Bu Grafvitnir!” diye haykıracakları bol melodili “Helvetesnatt” kulaklara dökülen işitsel bir zehir misali akıyor. Şarkılar ilerledikçe yapımdaki kimi eserleri, “Obeisance to a Witch Moon” albümündeki parçalara benzetmeler, “Şurası da çok ‘Keys to the Mysteries Beyond’ olmuş,” demeler başlıyor. Tabii az önce de arz ettiğim üzere grubu bu nedenle dövmek istemiyorum. Her şey gayet tıkırında gittiği için bu benzerlikler bir yergi vesilesi olmaktan uzaklaşıyor.

Grup, enstrümantal parça hazırlama konusundaki hünerlerini “Death’s Wings Widespread”de de gösteriyor ancak benim önceki albümün yazısında öve öve bitiremediğim “I nattens mantel svept” ayarında değiller maalesef. Ama yine de albümü kapatan “ I häxmånens sken” şarkısını dinlemenizi öneririm. Bestecilik tarafındaki “çalışıyorsa dokunma” prensibini sound tarafında da benimseyen Grafvitnir, ufak tefek işitsel değişiklikler haricinde mix tarafında belli ki daha evvel oturttuğu belirli bir ayar mekanizmasını kullanıyor. Hatta albümler arasında hızlıca geçiş yaptığınızda bu aynılığı kendiniz de işitebilirsiniz.

Gudubetlikte birbiriyle yarışan black metal albümlerinden yorulduysanız, akıcı ve birkaç dinleme sonrasında ezberlenip eşlik edilebilecek melodik black metal albümleri arayışındaysanız, “Death’s Wings Widespread”i deneyimleyin derim. Şayet grupla ilk kez karşılaşıyorsanız, sizi “Obeisance to a Witch Moon” albümüne alalım, sonra buraya yeniden uğrarsınız.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.79/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Carnal Records
Kadro
Niantiel: Bilinmiyor
Modrius: Bilinmiyor
Şarkılar
1. Midnattsskogens isande lockrop
2. Helvetesnatt
3. Death's Wings Widespread
4. In Infinitum
5. Into the Unknown
6. Det glimrande djupets kall
7. Wound in Night's Flesh
8. Inner Void
9. Wings of the Night
10. I häxmånens sken
  Yorum alanı

“GRAFVITNIR – Death’s Wings Widespread” yazısına 11 yorum var

  1. Ghost Essence says:

    Şu albümlere ,Albümlerden bi haber olup gelip sürekli 1 basan silik süzme gelmiş yine,olm gidin kumda oynayın lan.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ghost Essence, birkaç arkadaş var her çıkan kritiğe 1 veren. Hepsi isimleriyle görünüyor kontrol panelinde ahah.

    formulas

    @Ahmet Saraçoğlu,hocam bu 1 verilme meselesi sürekli gündeme geliyor, insanlara not verme imkanı verildiyse istedikleri notu verirler,bundan bu kadar rahatsızsanız kapatın kimse not veremesin.

    Ahmet Saraçoğlu

    @formulas, rahatsız olsaydım kapatırdım zaten. Tabii ki istedikleri notu verebilirler, ben sadece olan bir şeyi söyledim. İsteyen istediğini versin, sıkıntı yok.

    tahsin

    @Ahmet Saraçoğlu, Buyuk ihtimalle ben de 10 veren tayfada gorunuyorumdur ahahaha. Album 7,8′lik olsa bile bu gereksiz 1 basan tayfadan dolayi dusen ortalamayi artirmak icin hep 10 basiyorum …

  2. koca says:

    Albümlere 1 verenlerden bir tanesi benim; kontrol paneline gerek yoktu, gizli gizli yapmak falan istemedim yani:) Sitede yer alan kritiklerin genel puanları o kadar yüksek ki, en sevdiğim albümler dahil hepsine 1 vererek, kendimce “bu albümü beğenmeyen de olabilir” dengesini sağlamaya çalışıyorum. Hatta, aynı albümün yanında çıkan “ilgili olabilecek yazılar” kritiklerine de 1 veriyorum. İş yerinden farklı ipn ile evden farklı ipn ile girip aynı albüme iki kez 1 verdiğim de olmuştur. Gizli bir şey yok yani, bilerek ve isteyerek yapıyorum hepsini. Selamlar, sevgiler…

    Rzeczom

    ben de bir kaç haftadır 10 basıp duruyorum. maksat ortalaması yükselsin.

    koca

    @Rzeczom, süper!

    SA

    @koca, ben de ortadan gidiyorum. 5 veriyorum hep.

    Mikko Aspa'nın Göbeği

    @koca, bende sevdiğim grupların sevmediğim hatta nefret ettiğim albümlerini bile 10 veriyorum. six feet under’ın son albümüne bile 10 verdim

  3. HaNNibaL says:

    2 defa baştan sona dinlemiştim cayır cayır Black metal

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.