# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HEAVING EARTH – Darkness of God
| 21.12.2022

Derinlikli bestecilik, üst düzey müzisyenlik, sürükleyici atmosfer kavramları size çekici geliyorsa bu albümü beğeneceğinize emin gibiyim.

Yıllar önce ziyaret ettiğimden beri Prag’a karşı bir sempatim var. Tarihi dokusunun çok iyi korunmuş olması, genel havası, pek çok şeyi beni kendine çekiyor. Çek Cumhuriyeti Metal Dosyası’nda da detaylı şekilde işlediğimiz üzere eskiden kalma bu atmosfer, ülkeden çıkan metal grupları için de şüphesiz ki bir ilham kaynağı görevi görüyor.

Bugünkü konuğumuz bizlere Prag’dan seslenen bir death metal grubu, lakin öyle standart anlamda bir death metal yapmadıklarını anlamak için sadece otuz saniye dinlemenizin dahi yeterli olacağı türde bir topluluk.

Death metali atmosferik bir kimlikle sunan HEAVING EARTH’ün müziğinde, grup ismini aldığı MORBID ANGEL’ın etkileri doğal olarak gözüküyor. Ne var ki bu bir GOREPHILIA düzeyinde gerçekleşmiyor ve kullandıkları çeşitli atonal, uyumsuz notalar sayesinde olan MITHRAS, IMMOLATION, ARKHON INFAUSTUS, GORGUTS kafalarına da yaklaşıyor. Teknik beceri, enstrüman kullanımı noktasında ULCERATE’e ve DEATHSPELL OMEGA’ya ne kadar teknik diyorsanız HEAVING EARTH’ün de ona yakın bir tekniklik düzeyi var. Şekilsiz rifler, her türlü uyumsuzluk şarkılara boca edilse de ortada karambol, kaotik bir müzikal anlayış yok.

Albüm kapağına baktığımızda DEATHSPELL OMEGA’nın “The Furnaces of Palingenesia” albümünün görsellerinden olan ve “Ad Arma! Ad Arma!” klibinde de kullanılan adalet terazi şeklindeki darağacını görüyoruz. HEAVING EARTH -bence- belli ki bu imgeden etkilenmiş ve “Darkness of God”ın kapanığını da o minvalde oluşturmuş. Zaten müziğe bakıldığında da DEATHSPELL OMEGA’nın belli özelliklerinin belirli oranda kullanıldığını görüyoruz.

Genel anlamda bu uyumsuzluk üzerinden yükselen müzik, zaman zaman da çok daha konvansiyonel rif ve düzenlemelere ev sahipliği yapabiliyor. Albümün ilk iki, hatta iki buçuk şarkısında gördüğümüz bu alengirli yapı “Apologetics (Of Failure and Fall)”un sonlarına doğru giren lead gitarlı bölümle melodikleşiyor ve “Darkness of God”ın sadece DsO, ULCERATE yolundan gitmeyeceğini belli ediyor.

Sonraki şarkılarda direkt olarak MORBID ANGEL worship’le uzaktan yakından alakası olmasa da MORBID ANGEL ekolünden çıktığı belli olan rifler de ara ara karşımıza çıkıyor. Sweep picking lead gitar döşemeleri ile katmanları artıran ritim gitar ve bas sayesinde gayet dolgun, etkileyici bir karakter oluşturuluyor. Bahsettiğim bu MORBID ANGEL ekolünü devam ettiren ancak bunu çok ama çok lezzetli GORGUTS, IMMOLATION, hatta HATE ETERNAL motifleriyle süsleyen “Cardinal Sin”, albümün en iyi şarkılarından biri. Hatta HEAVING EARTH’ü tek bir şarkıyla özetleyecek olursam bu şarkıyı sıvılaştırıp şebeke suyuna karıştırarak her eve, her haneye ulaşmasını sağlardım.

Barındırdığı derinlik, üst düzey müzisyenlik, sürükleyici beste anlayışı gibi faktörlerden ötürü HEAVING EARTH’ü ve “Darkness of God”ı death metalin kompleks tarafını seven dinleyicilere bir saniye bile düşünmeden öneririm. Seveceğinize emin gibiyim.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.47/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Lavadome Productions
Kadro
Marek Štembera: Vokal
Tomáš Halama: Gitar
Martin Meyer: Gitar
Tomáš Ledvina: Bas

Konuk:
Giulio Galati: Davul
Şarkılar
1. Violent Gospels (Ordination of the Holy Trinity)
2. Crossing the Great Divide (Prayer to a Crumbling Shrine)
3. Apologetics (Of Failure and Fall)
4. Forever Deceiving Dismal Gods
5. Cardinal Sin
6. The Lord’s Lamentations
7. Earthly Kingdom of God in Ruins
8. Flesh-Ridden Providence
9. Woeful Redemption
  Yorum alanı

“HEAVING EARTH – Darkness of God” yazısına 1 yorum var

  1. daud says:

    İlk iki albümlerinde iyi bir Morbid Angel worship olmanın ötesine geçemediklerini düşündüğüm için bu albüm çıktığı zaman bir ara dinlerim diye geçiştirmiştim. Bugün youtube’da görünce bir bakayım dedim ve zamanında dinlemediğim için resmen utandırdılar beni. 2022 yıl sonu listelerinde de sadece iki kişi eklemiş. Benim gibi zamanında dinlemeyi erteleyen veya daha önce duymamış olanlar varsa mutlaka dinleyin derim pişman olmazsınız.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.