# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ACAUSAL INTRUSION – Seeping Evocation
| 17.12.2022

Teknik death metalin ışıltıdan uzak, karanlık tarafları.

Bazı alt türlerin underground örnekleri diğer bazı alt türlere kıyasla daha enteresan sonuçlar verebiliyor. Misal black metal, epik heavy metal, death metal, grindcore bu türler arasında değil. Onlar zaten underground kavramının içinde erimiş, günümüzde zaten görece mainstream ile underground’un bir arada ilerlediği türler.

Bu yazı özelinde kastettiğim alt tür, mizacı gereği daha temiz prodüksiyonlarla ve gösterişli şekilde görmeye alışık olduğumuz teknik death metal.

Teknik death metal de underground düzlemde epey güçlü elbet, ancak günümüzün ön plandaki teknik death metal gruplarına baktığımızda hep pırıl pırıl prodüksiyonlar, cerrahi düzeyde enstrüman kabiliyetini öne çıkaran cillop sound’lu albümler görüyoruz. Bugün bu kıstaslara uymayan, çamurlu, boğuk karakterli, kaotik bir teknik death metal grubundan, ABD’li ACAUSAL INTRUSION’dan bahsedeceğiz.

ACAUSAL INTRUSION 2020’de kurulmuş, ilk albümü “Nalitus”u hemen 2021’de ve ikinci albümü “Seeping Evocation”ı da bu sene çıkarmış grup. İki müzisyenden oluşan topluluğun vokal ve davuldan sorumlu elemanı Jared Moran’ın geçmişte çaldığı ve şu an çakmakta olduğu 92 adet grup görünüyor ve bunların 60 kadarında şu anda aktif olarak yer alıyor. Gitar, bas ve klavyeden sorumlu Nythroth da Moran kadar olmasa da hatırı sayılır miktarda grupta yer alıyor.

İlginç olan kısımsa şahsen yer aldıkları bunca grubun hiçbirini daha önce duymamış ve dinlememiş oluşum. Bu benim ayıbım mı yoksa bu adamlar adını duyurmayı başarmış bir tane bile grupta yer alamamışlar mı, onun kararını çaldıkları gruplara bakarak siz verin.

ACAUSAL INTRUSION sanırım bu adamların adlarını duyurmaya en müsait grupları. Epey çirkin, tam da I, Voidhanger’a uygun mizaçta bir teknik death metal yapıyorlar ve müziklerine gösteriş namına herhangi bir anlam yüklemiyorlar. Karanlık, sefil, şekilsiz, eciş bücüş bir teknik death metal anlayışları var ve bunu da soyutlaşmaya, bulanıklaşıp sağa sola bulaşmaya meyilli bir müzikal anlayışla yapıyorlar. Grubun ilham kaynakları ve benzediği isimleri düşündüğümde ilk olarak “Obscura” dönemi GORGUTS, belli oranda IMMOLATION ve DEMILICH geliyor. Soyutluk ifadesinden yola çıkarak AD NAUSEAM ve HOWLS OF EBB de yine “Seeping Evocation”ı dinlerken aklıma gelen isimler arasında.

Albümü özel kılan nedir diye baktığımızda, müzikal olmak veya akıllara kazınmak namına herhangi bir şey yapmadıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ne var ki sadece karambole, kaosa da yaslanmıyorlar ve belirli bir atmosfer yaratmayı başarıyorlar. Bana kalırsa albümün en çarpıcı şarkısı “Transformational Death Phenomenon”a bakarsanız, adamların neredeyse rastgele denebilecek bir şarkı yazımı benimsediğini görebilirsiniz. Ahenksiz nota bileşenleri ve psikolojik tarafa geçmeyi başaran rifimsilerle çamur seli tadında bir müzikleri var ve davul prodüksiyonu başta olmak üzere bunu son derece çiğ bir üslupla sunuyorlar.

Teknik death metal dendiğinde çok iyi kayıtlı, saniyede 632 nota basılan modern uygulamalar geliyorsa ACAUSAL INTRUSION sizi darlayabilir, boğabilir. Eğer bu tarz bir beklentiniz yoksa ve kayda kuyda çok takılmadan her tür kaosu almaya hazırsanız, “Seeping Evocation”da hoşunuza gidecek çok farklı bir karanlık bulabilirsiniz. Yazıda adını andığım grupları seviyorsanız dinlemenizi öneririm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.82/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
I, Voidhanger Records
Kadro
Nythroth: Gitar, bas, klavye, geri vokal, besteler
Cave Ritual: Davul, vokal, sözler
Şarkılar
1. Putrefaction
2. Formless Conjoining Chaos
3. Mnemonic Confabulation
4. Transformational Death Phenomenon
5. Nythra Kthunae Atazoth
6. Ostensible Implanted Inheritance
7. Consultation of Nothingness
8. Clairvoyant Quantums
9. Exaltation
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.