# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ROTBORN – On The Perspective Of An Imminent Downfall
| 30.09.2022

Yaslıyor.

Erhan Yiğit

Selamlar, malum sene sonuna yaklaşırken ve herkes listelerini işgal eden grupları üç aşağı beş yukarı belirlemişken o grupların arasına kafa üstü dalmakta tereddüt etmeyerek elinden geleni ardına koymayan albümleri görmek çok hoş. Hele ki bu teşebbüsler özellikle yeni yetme gruplar tarafından gerçekleştiriliyorsa o albümden alınan zevk ikiye katlanıyor. Bugün siteye misafir ettiğim 2021 doğumlu, Brezilyalı ROTBORN ise oldukça ilgi çekici bir kapağa sahip olan ”On The Perspective Of An Imminent Downfall” isimli bu ilk yapıtıyla bu işte ne kadar ciddi olduğunu göstermeye çalışıyor.

Güney Amerika coğrafyasının metaldeki etkisi ve bulunduğu coğrafya itibariyle bu müziğe getirdiği sayısız güzellikler yadsınamaz bir boyuta evrilmiş durumda ve haliyle bu yöreden bizleri selamlayan gruplar ise tıpkı Polonyalı Black metal grupları gibi ya da Alman Thrash metal grupları gibi kendi coğrafyalarının avantajlarını sonuna dek kullanabiliyorlar. Konu Brezilyadan çıkan bir grup olduğunda ise söz konusu grup için sadece Brezilyalı diyerek geçilmemesi gerekiyor çünkü sadece bu yıl içerisinde bile Brezilya tribünlerinden aynı anda KRISIUN, SOULFLY (Her ne kadar ABD’li olarak tanımlansa da bu Brezilyalı oldukları gerçeğini değiştirmiyor bence) ve RATOS DE PORAO tezahüratlarını duymuş bulunduk. Peki ROTBORN Güney Amerikalı olma ayrıcalığını ne kadar kullanmış?

Cevap: Hiç kullanmamış. ROTBORN benimsediği ve yapmaya çalıştığı tür bakımından kendisini EXHUMED, ABYSMAL TORMENT ve HAEMORRHAE çirkinliklerine yakın bir yerde konumlandırırken, aynı zamanda türün SUFFOCATION ve DYING FETUS gibi önde gelen temsilcilerinden de ufak tefek bir şeyler kapmaya çalışıyor. ROTBORN’un yaptığı müziği aslında tam olarak EXHUMED veya DYING FETUS yan sanayisi olarak değerlendirmek de doğru değil çünkü ”On The Perspective Of An Imminent Downfall” başkalarının çalıp oynadığına fazla takılmadan yapılan bir kendi çapında şov olarak tanımlanabilecek cinsten bir çalışma.

Albüm olarak etiketlenmesine rağmen yalnızca 27 dakika uzunluğa sahip olan ”On The Perspective Of An Imminent Downfall” bu yönüne rağmen oldukça derli toplu duran ve içerisinde herhangi bir eksikliği bulunmayan bir albüm. Bununla birlikte albümün prodüksiyon aşamasında görev alan şahsiyetin en önem verdiği iki şeyin kick sound’u ve mevcut solo gitarların olabildiğince önde duyulması olduğunu söylersem grubun sofistike olmaktan ne kadar uzak bir tavır sergilemek istediğini, hatta tersine adam pataklamak için can attığını anlamış olursunuz. Kısaca Play tuşuna basıyorsunuz ve kendinizi sonu maalesef erken gelecek bir dayak ziyafetinin ortasında buluyorsunuz.

Albümün seyri genel olarak “kulak doyuran bir sound ile davul dayağı” tarzında ilerlese de aralarda MORBID ANGEL ve KRISIUN’vari taramaları ve albüme ara ara karanlık bir atmosfer kazandıran ve halihazırda zaten kısa olan uzunluğa uyumlu tek boyutluluğu kıran denemeler bulmak da mümkün. Analiz konusu olan tüm bu etkenler ROTBORN tarafından albüme oldukça düzgün biçimde yerleştirilmiş ve grubun bu tek yönlü fakat ileride kalitesine eklemeler yapılması mümkün olan müziğini bir miktar da olsa ayrıcalıklı bir konuma ittirmiş diyebilirim.

ROTBORN’un albümü uzatmadığı gibi ben de yazıyı uzatmadan sonuca varayım; ROTBORN genç bir oluşum olarak Death metalin çok iyi bir kolunda ilerliyor ve bu işi ciddiyetle devam ettireceklerinden şimdiden emin olmak güzel bir şey. Eğer yukarılarda adını anmış olduğum gruplarla selamınız var ise ”On The Perspective Of An Imminent Downfall” yıl sonu listenizde arkalarda bir yerlerde kendisine koltuk bulabilecek kadar keyif verici ve takdir edilesi bir çalışma olabilir sizin için. Sırf güzel kapağı için bile dinlenilebilecek bir albüm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.38/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Redefining Darkness Records
Kadro
Luis Salazar: Vokal
Vitor Caricati: Gitar
Jeferson Tarzia: Bas
Nestor Carrera: Davul
Şarkılar
1.Condemned
2.Moral Grudge
3.F.U.B.A.R.
4.Unnatural Invading Parasites
5.Cleptoplutocracy
6.The Stench of a New Era to Come
7.Praise the Downfall
8.The Void Eater
  Yorum alanı

“ROTBORN – On The Perspective Of An Imminent Downfall” yazısına 2 yorum var

  1. Erutururu says:

    “Dayak gibi müzik yapan Brezilyalı death metal grubu” diye bir ekol var cidden. Adamlar balyoz gibi riff yazıyor, çok enteresan insanlar.

    Albümün ilk şarkısını dinledim, harika bir şeye benziyor. Bir ara vaktim olursa tamamını dinleyeceğim mutlaka. Yazar arkadaşa teşekkürler.

  2. Koralp says:

    Düpedüz hayvanlık. Dinlerken Dying Fetus’ten esintiler işitmek insana ayrı zevk veriyor. Teşekkürler kritik için.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.