# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VICIOUS RUMORS – Soldiers of the Night
| 04.04.2022

1985’te çıkan müthiş bir ilk albüm ve 21 yaşında dünya sahnesine kazandırılan bir gitar virtüözü.

“Boomer coşturan” serimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu kez seksenlerin başlarına, California’nın Santa Rosa bölgesine gidiyor ve o dönem leblebi gibi ortalara saçılan heavy/power metal gruplarının en uzun soluklularından olan VICIOUS RUMORS’a konuk oluyoruz. 43 yıldır hiç ara vermemeyi, dağılmamayı başaran VICIOUS RUMORS, bunu kadrosuna girip çıkan toplam 37 müzisyenle yapmış olsa da sonuçta yapmış ve metal ateşini bir anda olsun söndürmemiş bir topluluk.

Gitarist Geoff Thorpe tarafından 1979 yılında kurulan ABD’li heavy/power metal grubu VICIOUS RUMORS’ın ilk albümü “Soldiers of the Night”ı konuşacağız bugün. Grup iki demonun ardından kadrosunda bazı değişiklikler yapmış ve 1985’te bu albümü çıkararak ortamlara girmişti. Bu kadro değişikliklerinden biri de o sırada 21 yaşında olan ve hemen bu albümün ardından solo kariyerine atılan gitar virtüözü Vinnie Moore’du. Moore’un bu albümdeki dominasyonuna ve genç yaşına rağmen nasıl çaldığına birazdan değineceğiz.

METAL CHURCH, ARMORED SAINT, LIEGE LORD veya JAG PANZER gibi grupların karakterine yakın durmasına rağmen VICIOUS RUMORS’ın bazı farklı yanları da vardı. Kimi anlarda “Out of the Cellar” dönemi RATT’e kayan bir hard rock/glam metal kimliği ortaya çıkarken, kimi anlarda da bir shred albümü dinlediğinizi hissettiren olaylar oluyordu. Müziğe baktığımızda öncelikle grubun bir ilk albüme göre son derece ne yaptığını bilir, iddialı ve cüretkâr bir giriş yaptığını görüyoruz. VICIOUS RUMORS belli ki çarpıcı bir ilk izlenim oluşturmak istemiş ve bunun için de tüm silahlarını ilk andan masaya koymuş.

Marty Friedman’ın MEGADETH’ten önceki gruplarından HAWAII’nin 1983 yılında çıkan ilk albümü “One Nation Underground”daki vokallerden sorumlu Gary St. Pierre’in vokal yaptığı “Soldiers of the Night”, vokal açısından son derece baskın bir albüm olmasına rağmen esas olay gitarlarda yatıyor. Bunun başlıca sebebi ise elbette ki Vinnie Moore’un bir gitar mucizesi olduğunu daha o yaştan gösteren yeteneği. Moore’un yaratıcı, karakteristik soloları “Soldiers of the Night”a o kadar çok şey katıyor, melodik tarzı şarkıları o kadar zenginleştiriyor ki tekdüze devam eden bir rifi bile bu melodik gitar stiliyle canlandırabiliyor. Albüm sırf bu yüzden, 21 yaşında ortamlara giren bir gencin yükselişine tanık olmak adına bile dinlenmeli diye düşünüyorum. Şahsen bu birlikteliği, grup üyelerinden 4-5 yaş küçük olan Alex Skolnick’in 19 yaşındayken çaldığı ilk TESTAMENT albümü “The Legacy”de destanlar yazmasına benzetiyorum.

Beste açısından bakıldığında “Soldiers of the Night” gitar odaklı bir albüm olduğunu daha ilk andan göstererek pek çok dönemdaşının çok ötesinde olduğunu gösteriyor. Açılışı yapan 1 dakikalık enstrümantal “Premonition”, o dönem eminim ki sayısız insana “oha bu nasıl grup” dedirtmiştir. MEGADETH rif karakterini daha ortada “Killing Is My Business… and Business Is Good!” bile yokken yansıtan “Ride (Into the Sun)” ile Moore tarafından yazılan ve VAN HALEN’ın “Eruption”ına selamlar çakan “Invader” gibi şarkılarla VICIOUS RUMORS gerçekten de tam bir “Merhabalar aq” diyor, ilk albümüyle kendine hayran bırakıyordu.

Evet. VICIOUS RUMORS ve Vinnie Moore. “Soldiers of the Night” tüm bu özellikleriyle sadece VICIOUS RUMORS’ın şimdilik 43 yıldır süren ve daha bitecek gibi de görünmeyen kariyerini başlatmış olmadı, ülkemizde bile tıklım tıklım konser verecek düzeyde önemli bir gitar figürü hâline gelen Vinnie Moore’un da ortamlara açılmasına vesile oldu. Moore’un sonradan neler yaptığını, nasıl dinamik ve gaz solo gitar albümleri çıkardığını öğrenmek isterseniz 1996’da çıkan “Out of Control”ün müthiş açılış parçasıyla başlayabilir, oradan devam edebilirsiniz.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.78/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1985
Şirket
Shrapnel Records
Kadro
Gary St. Pierre: Vokal
Geoff Thorpe: Gitar, geri vokal
Vinnie Moore: Gitar
Dave Starr: Bas, geri vokal
Larry Howe: Davul, perküsyon
Şarkılar
1. Premonition
2. Ride (Into the Sun)
3. Medusa
4. Soldiers of the Night
5. Murder
6. March or Die
7. Blitz the World
8. Invader
9. In Fire
10. Domestic Bliss
11. Blistering Winds
  Yorum alanı

“VICIOUS RUMORS – Soldiers of the Night” yazısına 3 yorum var

  1. Emre Görür says:

    Upuzun bir mesaj yazmıştım, ama silindi istemeden. ’98′de sahafta şans eseri CD’siyle karşılaşıp çok sevdiğim bir albümdü demekle yetineyim.

  2. OblomoV says:

    Hastasıyım bu dönemin gitar soundunun. Vinnie Moore 💖

  3. Rashid says:

    Tam bir gövde gösterisi. Baştan sona heavy/power adına ne ararsan var şarkılarda. “Boomer coşturan” serisi tanıdığım bilmem kaçıncı grup oldu artık bu :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.