# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KRVVLA – X
| 22.03.2022

Panik.

Erhan Yiğit

Enstrüman çalan veya çalmış arkadaşlar daha iyi anlayacaktır; elinize gitarı aldığınız zaman ya da davul setinin başına geçtiğiniz zaman siz farkında olmadan bilinçaltınız devreye girip en çok neyi seviyor ve dinliyorsanız yapmaya çalıştığınız şeyi ona benzetmeye çalışır. Mesela ben ilk gitar çaldığım zamanların ses kayıtlarını dinlediğimde içinde bolca Thrash metal, Metallica, Testament ve bir miktarda Heavy metalden etkilendiğimi, çalmaya çalıştığım şeyin o sıralarda ne dinliyorsam ona benzediğini görüyorum.

Elimdeki albümün kritiğini yazmadan önce bazen daha önce yaptığım gibi albüm hakkında birinci elden bilgiler elde edebilmek amacıyla grup ile iletişime geçtim ve tam olarak yukarıda sözünü ettiğim konuyla ilgili şeyler duydum. “X”i dinlerken içerisinde makul miktarda ama genele yayılmış bir Deathspell Omega etkileri gördüğümden bahsettim ve grubun gitaristi D.B. bana albümün gitar kısımlarını hazırlarken özellikle herhangi bir grubun sound’unu esas almadığını ama ister istemez mutlaka bir şeylerden etkilenmiş olabileceğini söyledi.

Etki-tepki muhabbetini bir kenara bırakmadan önce hepimizin bildiği üzere Deathspell Omega bu hafta yeni bir albüm yayınlayacak ve görünen o ki daha önce de olduğu gibi Deathspell Omega bugün de sanatçılara ilham vermeye ve Black metali yönlendirmeye devam edecek. Bir gruptan alınacak ilham veriminin maksimum düzeyde kullanılması konusunda adeta ders veren KRVVLA ise kendi ilham kaynaklarını kendi yeteneklerine çok doğru bir şekilde kanalize edebilen bir grup.

Birbirine iliştirilmiş sekiz parçadan oluşan ve kendi başına aslında 26 dakikalık tek bir şarkı olan “X” neredeyse her bakımdan kusursuza yakın bir performansla icra edilmiş, bütün kararları doğru verilmiş bir albüm. “X” oldukça dolu/tok bir sound ile aralıksız bir acımasızlık ve cüretkarlık örneğinin adeta can bulduğu, dinlerken içerisinde kendisinden başka hiç bir şeye odaklanmamanızı sağlayacak olan onlarca güzel detaya ev sahipliği yapan bir çalışma. Öyle ki albüm uzaklaştırıcı ve boğucu havasını kendi lehine çevirerek dinleyeni koltuğuna çivilemekte ve gözler önüne panik ataklar eşliğinde oradan oraya savrulan, kendini kesen delileri getirmekte.

Albümün tamamıyla Deathspell Omega etkisi altında olduğunu söylemeyeceğim. “X” olayın icra edilişi ve DsO ile bir takım müzikal benzerliklerin taşınması konusunda her ne kadar açık olsa da içerisinde bolca WIEGEDOOD duymak da mümkün açıkçası. Panikle önüne geleni ittiren, etrafında devrilmedik bir şey bırakmayan aceleci rifler, özellikle ride ve blast beat kullanımı konusunda aşmış olan davullar ve tabii ki acı içerisinde haykıran güzel vokalleri de tüm bunların içine eklediğimiz zaman elimizde ciddi manada patlamayı bekleyen bir bomba gibi beliriveriyor “X”.

Başladığı gibi biten ve arkadan köpek kovalarmışçasına hızla koşan bu 26 dakikalık albüm için başka söyleyecek bir şey bulamıyorum. “X” profesyonel bir prodüktörün elinden geçmemesine rağmen sunduğu vahşi ve tok sound’u ile, bir çok büyük Black metal grubunun yaratmakta zorlandığı habis ve ürkünç atmosferiyle ve en önemlisi elinden gelen şeyin en iyisini yapmaya çalışmış olan gözü pek, genç kadrosu ile benim kalbimi çoktan kazandı bile. Eğer bu yıl çıkan WIEGEDOOD‘u beğendiyseniz ve Black metalde dezonant yaklaşımları seviyorsanız “X” sizin için de uygun adres olabilir.

Not: Bu kritiği yazarken fark ettim ki grubun 2016 yılında çıkan ilk demosundaki kapakta WIEGEDOOD’un kullandığına benzer bir logo var ve ayrıca o demodan çıkan her EP ve single kapağı bu albüm kapağının katmanlarını gösteriyor.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.15/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Brucia Records
Kadro
A.G.: Vokal
D.B.: Gitar, atmosfer
V.Sh.: Bas
A.D.: Davul
Şarkılar
1. XI
2. XII
3. XIII
4. XIV
5. XV
6. XVI
7. XVII
8. XVIII
  Yorum alanı

“KRVVLA – X” yazısına 3 yorum var

  1. Black Thunder says:

    İki oy kullanılmış, ikisi de bir puan vermiş. Sitede, bazı insanların yazdıkları kritiklere karşı, anlamsız ve garip bir tavır var. İnsanlara ne yapmaları gerektiğini söyleyecek değilim tabii ama bu tavır, bana çok saçma geliyor. Bilhassa Oğuz Sel’in çoğu kritiğinin altında bu tarz puanlama görüyorum. Umursadıklarını hiç sanmıyorum ama ne gerek var acaba? Bende albümü Erhan Yiğit sayesinde tanıdım. Benden de 8 puan çalışır.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Black Thunder, kişisel bir şey değil. Benim dün yazdıım 30 küsur yıllık albümün notu da saniyesinde 1′di. İnsanımıza özgü genel bir negatif ruh hâli. Dert edecek bir şey değil.

    Black Thunder

    @Ahmet Saraçoğlu, tabii ki dert edilecek bir şey değil abi, sadece dikkatimi çekti. :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.