# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STORM KVLT – Europas Weg zum Grab
| 01.02.2022

Henüz ilk albümünden pek çok şeyi doğru yapan heyecan verici bir tek kişilik proje.

Bugün gerçek anlamda bir “keşif” grubuyla karşınızdayım. Black Metal Promotions vesilesiyle haberdar olduğum tek kişilik Alman oluşum STORM KVLT ilk albümünü yalnızca iki hafta önce çıkarmış ve BMP’deki tıklama sayısından dolayı açıp baktığım bu albüm, ne mutlu ki hem o sayının boş yere olmadığını kanıtladı hem de çok iyi bir grupla tanışmamı sağladı.

STORM KVLT 2015 yılında Draugr adlı arkadaş tarafından başlatılan bir proje. İlk albümünü çıkarmak için neden 7 yıl bekledi bilmiyorum ancak ortaya çıkan sonuç düşünüldüğünde şikâyet edecek bir şey olmadığını söyleyebilirim. 1347-1351 yılları arasında Avrupa’yı kasıp kavuran ve kıta nüfusunun %30 ila %60 arasının ölümüne yol açan Kara Veba’yı konu eden “Europas Weg zum Grab” (“Avrupa’nın Mezara Giden Yolu”), bence hiç de fena başlamayan 2022’nin aynı trendde ilerlemesini sağlayan gayet iyi albümlerden biri.

HORNA, SARGEIST, SATANIC WARMASTER ve mail’den konuştuğumuz P L A G U E’in de dediği gibi SARKRISTA kafalarında müzik yapan STORM KVLT, black metalin sıcak soğuk dengesini çok iyi ayarlayan bu grupların izinden giden gayet tutkulu bir proje. Davulun programlanmış olması dışında prodüksiyon namına bir sıkıntısı olmayan çalışmada Draugr’un tremolo black metal riflerini gayet akıcı, sürükleyici biçimde arka arkaya sıralamasına ve ortaya çok hızlı şekilde sevilecek türde bir müzik yarattığına tanık oluyoruz.

Buradaki en önemli nokta STORM KVLT’ın rif geçişlerini son derece başarılı yapması ve rifleri değiştirirken gerektiği anlarda duyguyu sabit tutabilmesi. Bu sayede siz aynı keder, öfke, acı vesaire hangi duyguyu hissediyorsanız, rifler değişip geliştikçe siz de aynı duyguyu daha baskın şekilde hissetmeye devam ediyorsunuz. Bu önemli, zira STORM KVLT sırf atmosfer oluşturmak için aynı akor bileşimini dakikalarca sürdürmüyor, sündürmüyor ve siz de sürekli değişen ancak ortamı da bozmayan ve konsantrasyonunuzu dağıtmayan bir şey dinliyorsunuz.

Bu açıdan baktığımda “Europas Weg zum Grab” basılması gereken tüm tuşlara doğru şekilde basıyor ve Alman/Fin black metal karakterlerinin bir bileşimini gayet lezzetli şekilde sunuyor. Melodileri tamamen riflere ve akorlara yedirmesi ve bu sayede dümdüz power chord’lar üzerinde melodi dinletmek gibi bir batağa düşmemesi de eklenince STORM KVLT’ın başarılı bir formüle dönüşmesi kaçınılmaz oluyor. Bunu 37 dakikaya yayması ve başlayan her yeni şarkıda sizi tetikte tutması da cabası. “Traum von Hoffnung” gibi kimi parçaların belirli yerlerinde biraz fazla güvenli oynadığı anlara rastlayabiliyorsunuz, ancak bunlar albüm içerisinde yuvarlanıp gidiyorlar. Misal hemen sonrasındaki “Gottes Abkehr”in ilk kısımlarındaki DRUDKH – “Ars Poetica” benzeri rif kullanımı gibi renkler, esasında kalıpları belli ve sürprizlere çok da açık olmayan bu beste tarzını mümkün olduğunca ilgi uyandırıcı ve heyecan verici bir şekle sokuyorlar.

“Europas Weg zum Grab” kesinlik çok iyi bir ilk albüm ve STORM KVLT da bundan sonra takipçisi olunacak, desteklenecek bir tek kişilik proje olarak 2022’nin -belki de yıl sonunda dahi hatırlanacak- işleri arasındaki yerini alıyor. Nefis kapak, sağlam konsept, güçlü sound, sürükleyici besteler… Kendi adıma konuşursam bir ilk albümden, üstelik de tek kişilik bir oluşumun ilk albümünden de ancak bu kadarını bekleyebilirim. Gruptan beklentim büyük olduğundan bu notu verdim ama yukarıda adı geçen grupları -tıpkı benim gibi- aşırı sevenler albüme daha da yüksek bir puan dahi verebilirler.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.40/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Draugr: Gitar, davul programlama, besteler, sözler

Konuk:
Markus: Vokal
Pat: Bas
Şarkılar
1. Europas Weg zum Grab
2. Der schwarze Tod
3. Wo Fäulnis heeret
4. Mors Omnia Vincit
5. Traum von Hoffnung
6. Gottes Abkehr
7. Vergänglichkeit
8. Per Aspera Ad Astra
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.