# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LAWNMOWER DETH – Blunt Cutters
| 25.02.2022

Metal ve mizah işleri birbirinden ayrılmalı mı?

Metal içerisinde mizahı kaldıran çok az sayıda alt tür var. Metal-Archives’da şarkı sözü teması olarak “humour” arattığınızda 1500 civarı, “parody” diye arattığınızda ise 163 tane grup çıkıyor. ALESTORM gibi işi alenen taşşağa vuran, STEEL PANTHER gibi mizahı tam merkezine yerleştiren grupların yanı sıra metali tamamen eğlence amaçlı yapan çok eski gruplar da var.

Bunlardan biri 1987’de kurulan ve 1994 yılında çıkardıkları “Billy” albümünden beri herhangi bir albüm sunmayan İngiliz grup LAWNMOWER DETH. “Lawnmower”, “çim biçme makinesi” anlamına geliyor ve bu alet adamların şarkı sözü temalarından birini oluşturuyor. Dolayısıyla LAWNMOWER DETH tamamen eğlenceye, geyiğe, boş yapmaya odaklanan bir grup. Adamların bu albümü -davulcu hariç- 1987’deki kadrolarıyla çıkarabilmiş olmaları gerçekten de takdire şayan. Sonuçta belli bir yaşı geçmiş İngiliz adamın çok bir derdi tasası olmaz. Bu amcalar da belli ki bu müziği hâlâ seviyorlar, İngiliz mizahının soğuk ve başkasını sikine takmayan karakterini sunmak istiyorlar, o zaman bize de hoş geldiniz demekten başka bir şey düşmez.

LAWNMOWER DETH 28 yıl aradan sonra çıkardıkları ve “kör bıçaklar” anlamına gelen “Blunt Cutters” da bu geyik anlayışını bir kez daha gösteriyor. Crossover/thrash metal tarzında müzik yapan grup, bu mizahi karakteri de zaten ancak bu crossover/pizza thrash tarzıyla sunabilirdi. S.O.D., M.O.D., D.R.I., biraz SUICIDAL TENDENCIES, biraz punk ve kepçeyle konmuş geyik sözler eşliğinde müziklerini icra etmişler. 18 şarkı içermesine rağmen sadece 34 dakika süren “Blunt Cutter”da “Now He’s a Priest”, “Raise Your Snails”, “Good Morning, Phil”, “Goodnight, Bob” gibi adları olan şarkılar olması zaten grubun ne denli bir geyik, matara arayışında olduğunu gösteriyor.

Şarkıların tamamı benzer karakterde olduğundan ve esasen grup üyelerinin kendilerinin eğlenmesi için yazıldığından “Blunt Cutters”daki müziğin teknik taktik özelliklerine ilişkin çok da derinlemesine bir analiz yapılması gerektiğini düşünmüyorum. Günümüzde MUNICIPAL WASTE ve benzeri grupların yaptığı eğlenceli thrash/crossover anlayışının atalarından olan LAWNMOWER DETH’in günümüzde böylesi iyi kayıtlı, enerjisi yerinde, cayır cayır sound’lu bir albümle dönmüş olması elbette sevindirici bir olay.

Eğer metalde hiçbir şekilde yavşaklığa gelemiyorsanız albümün sizi yakalaması elbette ki zor olacaktır. Şahsen ben de ZIMMER’S HOLE gibi çok nadir örnekler dışında metal ve mizahı aynı çerçevede görmek istemeyen bir insanım. Dolayısıyla bir thrash metal hayranının bu albümdeki “Swarfega”yı veya “Bastard Squad”ı sevmemesi, hatta direkt çöp olarak görmesi de gayet kabul edilebilir olacaktır.

Diğer yandan, irili ufaklı mizahi dokunuşlar barındırsa da geyik dozu ve boş yapma amacı çok daha az şarkılardan “I Don’t Want To”, “Botheration”, “Into the Pit” veya “Death! Maim! Kill!” gibi yapıtlar crossover/thrash adına gayet gaz, adam terleten cinsten örnekler.

Eğer metalin eğlenceli taraflarını seviyorsanız bu albümde 35 yıllık bir grubun deneyimini duyabilir, İngiliz sallamamazlığını olanca çıplaklığıyla görebilirsiniz. Herkese göre değil, ama seveni için de gayet iyi.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.00/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Dissonance Productions
Kadro
Qualcast Mutilator: Vokal
Schizo Rotary Sprintmaster: Gitar
Concorde Face Ripper: Gitar
Mightymow Destructimow: Bas
Chris Billam: Davul
Şarkılar
1. Into the Pit
2. I Don’t Want to
3. Botheration
4. Swarfega
5. Bastard Squad
6. Now He’s a Priest
7. Good Morning, Phil
8. Bobblehead
9. Raise Your Snails
10. Deth! Maim! Kill!
11. Christ Options
12. Hell’s Teeth
13. Blunt Cutters
14. Space Herpes
15. Nothing but Noise
16. Goodnight, Bob
17. Power Bagging
18. Agency of COB
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.