# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VULTURE LORD – Desecration Rite
| 23.09.2021

Trondr Nefas’ın ölümünden önce yazdığı materyallerle ortaya çıkan kanlı canlı bir anma töreni.

Bugün kadim zamanlarda, doksanların başında kurulan ve farklı isimlerle bir dolu demo çıkardıktan sonra 1995 yılında VULTURE LORD adını alan bir grupla beraberiz.

VULTURE LORD’u tanımayan biri, 31 yıllık bir döneme sadece 2 albüm sıkıştırabilen bir gruptan bahsettiğimi düşünebilir. Lakin işin rengi pek de öyle değil.

1990’da kurulan ve 4 kez isim değiştirdikten sonra 1995 yılında VULTURE LORD adını alan Norveçli grup; vokallerde Sorath Northgrove, gitarda URGEHAL efsanesi Trondr Nefas ile gitar ve basta Diabolus ile yola çıkmış, 2000 yılında davula yine URGEHAL kadrosundan Uruz’u ekleyerek tehlikeli bir bileşene dönüşmüştü.

Bu kadroyla ilk albümü “Profane Prayer”ı 2003’te çıkardıktan sonra irili ufaklı faaliyetlere devam eden VULTURE LORD, Trondr Nefas’ın 2012 yılında aramızdan ayrılmasıyla teoride faal ama pratikte icraatını sonlandırmış bir grup hâline gelmişti.

İşte o VULTURE LORD, ikinci albümünü ilk albümünden 18 yıl sonra, geçtiğimiz hafta çıkarabildi. Üstelik çok özel bir içerikle.

“Desecration Rite” adlı bu teoride yeni, pratikte eski albüm Trondr Nefas’ın ölümünden önce bestelediği şarkılardan oluşuyor. Belki bazıları aynen kullanılmış, bazıları düzenlendikten sonra günümüze ulaşmıştır. Her şarkının tek tek detayını bilmiyorum. Mesela son şarkı “Perverting the Bible” Nefas’tan çıkma değil, Diabolus tarafından yazılan bir yapıt. Ama nihayetinde karşımızda bundan 9 yıl önce ölen Trondr Nefas’ın zihninden çıkma şarkılar var.

Bunu bilmek bile bir black metal dinleyicisi için yeterince değerlidir diye tahmin ediyorum.

Geleneğe bağlı kalarak 2016 yılında kadrosunu yine URGEHAL gitaristi Enzifer ve CARPATHIAN FOREST’tan Malphas’la güçlendiren VULTURE LORD’un organik ve kanlı canlı saygı duruşu olan “Desecration Rite”a geçmeden önce ilginç bir ayrıntıdan da bahsetmek isterim. Şöyle bir baktığınızda çok dengeli bir black/thrash metal yaptığını görebileceğiniz VULTURE LORD ne hikmetse yaptığı türü death metal olarak tanımlıyor. Black metale karşı bir garezleri olmadığı ortada, o yüzden neden böyle bir ifade takınıyorlar bilmiyorum ama sonuçta biz grubun yalancısı olmayalım; adamlar bildiğin black/thrash metal icra ediyorlar. Hem de aç köpek gibi icra ediyorlar.

“Desecration Rite”a baktığımızda akıllara ilk dönem SODOM, belli oranda DESTRÖYER 666, AURA NOIR, yer yer CRAFT gibi isimleri getiren bir müzik görüyoruz. Doğal olarak URGEHAL havası da yeterince baskın. Lakin VULTURE LORD’un müziği bildiğimiz anlamda saf black metalden ziyade türün daha paçoz, kuduz taraflarından ilerlemeyi tercih ediyor. Black metal ve thrash metalin birbirlerini fiştekleyen arsız yapıları düşünüldüğünde, VULTURE LORD’un her anlamda yırtıcı bir müzik yaptığını ve salyalar saçarak saldırdığını söylemeye elbette ki gerek yok. Black metalin soğuk, donuk şeytaniliğinden ziyade atarlı, çirkin, sevimsiz, ahenksiz bir rif karakteri mevcut.

Albümdeki şarkılardan “Bloodbound Militia”ya baktığımızda, sözlerinde grubu anlattığını hatta grubun kadrosunu ve birtakım başka isimleri saydıklarını görüyoruz. Yine şarkı sözlerinde “this is the first chapter”, “this is the second chapter” ve “this is the final chapter” gibi ifadeler var. Bundan grubun bu albümle Nefas’ı onurlandırdıktan sonra gelecekte yeni materyal yayınlamadan uygun bir yerde faaliyetlerini sonlandıracağını mı anlamalıyız, onu zaman gösterecek. Her ne olursa olsun bunca yıl sonra Trondr Nefas’ın zamanında yazdığı bir şeyleri böyle taptaze ve cayır cayır duymak son derece güzel.

Black metal ile thrash metalin zehirli birlikteliğine yancı olmak isteyen herkes “Desecration Rite”ta hoşlarına gidecek pek çok şey bulacaktır. Hele ki albümün Trondr Nefas’ın anısını yaşatan, bizzat onun elinden çıkma bir içeriği olduğu; üstelik de içeriğinin çok büyük kısmının en az 9 yıl önce yazıldığı düşünüldüğünde, “Desecration Rite”a duyulması gereken saygı bir kat daha artacaktır. Albümün bu özel durumundan dolayı Trondr Nefas’ın bundan dokuz, on, belki de daha fazla yıl önce yazdığı materyallere not vermeyi uygun bulmuyorum. Ben gayet beğendim, kim dinlerse gönlünden kopanı versin.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.10/10, Toplam oy: 21)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Odium Records
Kadro
Sorath Northgrove: Vokal
Malphas: Gitar, bas
Enzifer: Gitar
Uruz: Davul

Konuk:
Diabolus: Gitar, beste (9)
Şarkılar
1. Glorification of the Dethronation
2. Bloodbound Militia
3. Stillborn Messiah
4. The Vulture Lord
5. Diabolical Intervention
6. Prepare the Coffin
7. Beneficial Martyrdom
8. Burning the Kingdom of God
9. Perverting the Bible
  Yorum alanı

“VULTURE LORD – Desecration Rite” yazısına 3 yorum var

  1. Aykut taştan says:

    Ellerine sağlık Ahmet… ne yalan söyliyim bastım 9. Canavar gibi cayır cayır. Seviyorum leşliği testere vari gitarları. Davullardaki bu hayvanlığı. Belki böyle bir albüm bir daha çıkaramıyacaklar yada çıkmıcak. Hem trondr nin hatrına hemde 9 yıl geçmesine hakkettiğine inandığına verdim. Ben sevdim miss gibi albüm, albüm kapağıda şahane.

  2. mikko aspanın göbeği says:

    daha albümü dinlemedim fakat nefas’ın adını duyunca 10 verdim. kritik için teşekkürler en kısa sürede dinleyeceğim

  3. Yellow Eyes says:

    Gerçekten pislik bir albüm, çok beğendim. Kritik de çok güzel. Thrash metalle senelerdir hiç aram olmadı -Big Four da dahil-, o yüzden çok fazla black/thrash de dinlemedim. Buradan @P L A G U E ‘e teşekkür ediyorum, sitede bu albumü önermişti. Bir şans verip Desecration Rite’ı dinlediğimden beri Aura Noir, D666 – ve birkaç grup daha- diskografilerine de daldım. Neler kaçırmışım diyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.