# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
WARKINGS – Revolution
| 20.08.2021

Hologram ejderhalar, kartonpiyer şatolar ve bir şeyleri çok doğru yaparak farkını ortaya koyan gruplar.

Tıpkı black metalin işlediği konular ve felsefesi gereği belli bir imaja ihtiyaç duyması gibi, power metalin de müziğini destekleme amaçlı bir imaj veya en azından tema ihtiyacı olduğu ortada. Özellikle sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere kolayca ulaşabildiğimiz bu devirde grupların satacak imajlar ve temalar eşliğinde hareket etmesi son derece mantıklı.

Bu konuda elinden geleni ardına koymaması gereken türlerin başında da power metal geliyor. Bunun sebebi power metalin müzikal olarak vadettikleriyle artık epey klasik ve demode kalmış olması ve kitlelere çekici gelmek adına imaj ve ilginç tema olayından yararlanmak durumunda olması.

Bunu, aklını esasında çok da derinlemesine işlemediği ama her şeyini üzerine kurduğu savaş tarihiyle bozan ve nasıl bu kadar büyüdüğüne kimsenin akıl sır erdiremediği SABATON’da da görüyoruz, kurt adam ve korku teması üzerinden ilerleyen ve teatral boyutta olaylara giren POWERWOLF’ta da. Bu gruplar hem albüm/ürün satışı hem de konserlere çektikleri seyirci sayıları ve festivallerdeki sahneye çıkış sıralarıyla bir şeyleri çok doğru yaptıklarını kanıtlıyorlar.

Tabii ki de power metal yapan herkes sahneye hologram ejderha salacak, davulcunun arkasına kartonpiyer şato kurulamıyorsa o sahneye çıkmayacak demiyorum ama 2021 yılında power metal yapıyorsan ve başarılı olmak istiyorsan en azından o şövalye kostümünü giyeceksin arkadaş.

Napalm Records’ın 3 yıldır ortalarda olan ve muazzam bir promosyon desteği verdiği yeni grubu (ya da “ürünü” mü demeliyim?) WARKINGS de bu yoldan ilerleyen topluluklardan biri. Üç farklı ülkeden gelen dört müzisyenden kurulu olan WARKINGS, bir önceki “Revenge”in incelemesinde de dediğim gibi power metali hakkını vererek yapan ve bu imajın içi boş olarak görülmesine müsaade etmeyen bir power metal yapıyor. Son derece canlı ve güçlü bir kayıt eşliğinde sunduğu müziğinde power metalin her tür klişesine ve güçlü yanına yer veren grup, “Revenge”den sadece bir yıl sonra -hem de bugün- çıkan ve üçüncü kez “R” harfiyle başlayan bu yeni albümünde “Revenge”de karşımıza çıkan şeyin devamı niteliğinde bir müzik sunuyor.

Esasında bakınca, albümden albüme sürekli gelişip kendini aşması noktasında devasa beklentileriniz olmayacağı gruplardan pek çoğunun power metal grubu olması beklenebilir. Sonuçta ne yapacaklar; power metalde görülmemiş inovasyonlarla türün sevenlerinin aklını başından mı alacaklar? Hayır elbet. Hiçbir türdeki hiçbir grubun böyle bir mecburiyeti veya sorumluluğu yok. Zaten power metalden, son derece klasik anlayış üstüne kurulmuş bir türden söz ediyoruz. Dolayısıyla grubun standart ya da standart üstü bir power metal yapıyor oluşunun eleştirilecek bir yanını göremiyorum. Dahası, grup bu albümde geçen seneki “Revenge”in üstüne çıkan ve farklı zenginlikler sunan bir power metal yapmayı da başarıyor. Napalm Records bugün piyasaya çıkan albümün promosunu bana 10 gün kadar önce gönderdi ve o zamandan bu yana keyifle dinliyor, power metale doyuyorum.

WARKINGS power metal yapıyor dedik, az bile dedik. Evet, WARKING power metal yapıyor, üstelik yararlanabileceği hiçbir silahı sakınmadan, kısacası cheesy olmaktan korkmadan yapıyor. Misal Sparta – Pt. II”da 300 filmindeki gibi “This is Sparta!” diye bağırarak yapıyor. Misal “Fight”ın tüm karakterini “Çav Bella” üzerine oturtarak yapıyor. Ama sadece bu cheesy’likler üzerinden ekmek yiyip geri kalanını sallamasyona bağlamak gibi bir şey de yapmıyor. Albümde gerçekten de sert, akılda kalıcı, taş gibi power metal şarkıları da var. Açılışı yapan cayır cayır “We are the Fire”, double kick kullanımı sayesinde kafaya balyoz gibi inen “By the Blade” veya arada MYRATH, KAMELOT, SYMPHONY X, HELLOWEEN esintileri sunan “Where Dreams Die” gibi son derece agresif, hiç şakası olmayan şarkılar “Revolution”ın power metal özelinde yükselmesini ve değer kazanmasını sağlıyor.

Eldeki tüm bu bileşenlerin ve ilk iki albümünde yaptığı şeylerin ışığında, WARKINGS’in bu üçüncü albümüyle beni ikna ettiğini ve yaptığı şeyi beğendirdiğini söyleyebilirim. Adamlarda rif desen var; güçlü sound desen fazlasıyla var; agresiflik, akılda kalıcılık desen var; lezzetli sololar, çatır çatır davullar, güçlü vokaller desen onlar da var. Dolayısıyla power metal adına bu kadar çok şeyi bu kadar doğru yapan bir grubu takdir etmeyeceğim de ne yapacağım demekten kendimi alamıyorum. WARKINGS cheesy denebilecek imajı ve muadilleri gibi tek bir konuya sabitlenmiş dümdüz power metal yaptıklarını düşündürtebilecek genel havasına rağmen, bana kalırsa gayet üst düzey ve kaliteli power metal yapıyor ve övülmeyi, dinleyici kitlesini genişletmeyi hak ediyor.

Power metali, özellikle de hayvan gibi sound’lu agresif power metali seviyorsanız ve yıl olmuş 2021 demeden power metale doymak istiyorsanız WARKINGS’le mutlaka tanışın, “Revolution”ı da mutlaka dinleyin.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.29/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Napalm Records
Kadro
Tribune: Vokal
Crusader: Gitar
Viking: Bas
Spartan: Davul
Şarkılar
1. We Are the Fire
2. Sparta, Pt. II
3. Fight
4. Spartacus
5. Kill for the King
6. Deus lo Vult
7. Ave Roma
8. Ragnar
9. By the Blade
10. Where Dreams Die
  Yorum alanı

“WARKINGS – Revolution” yazısına 2 yorum var

  1. Rashid says:

    On numara beş yıldız albüm olmuş. Ara ara giren folk öğelerinden gergin rifflere kadar her şey gayet yerinde. Tam bir konser grubular. Pandemi yüzünden iki albüm içinde tur yapmadılar ama konserler başladığı an baya büyüyecek bu grup. Tam bir Wacken headliner’i havası var adamlarda.

    Emre Görür

    @Rashid, büyüme potansiyeli konusunda katılıyorum. Elemanlar Sabaton dersine iyi çalışmış.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.