# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
RINGARË – Thrall of Winter’s Majesty
| 08.05.2021

Agresifliği duygusallıkla harmanlıyorlar.

Oğuz Sel

Biliyorsunuz, sıra dışı koşullarda, sıra dışı zamanları yaşıyoruz. İnsanı kolayca delirtebilecek bu ortamda yediden yetmişe herkesin bir kaçış yolu var. Bu sayede insanlar, aklî melekelerini tamamen veya kısmen muhafaza edebiliyor. Bunu salt halk bazında değerlendirmeyin ama. Ömrünü bilime adamış, hayatı boyunca 100’den fazla esere imza atmış ve bu eserlerden bazıları hâlâ üniversitelerde okutulan, Türkiye’nin şu ankinden çok daha fazla değer görmesi gereken bilim insanlarından Ali Demirsoy dahi, sabah 9.00’da bilgisayarın karşısına geçip akşam yatana kadar yazı yazmazsa aklını yitirebileceğini söylüyor. Bunu söylerken hayli ciddi bu arada.

Üretim sıklığı, yoğunluğu ve derinliğine baktığım zaman teşbihte hata olmaz, Ali Demirsoy gibi sabah erken kalkıp belki bilgisayar başına geçmese de enstrümanlarının götürdüğü yere düzenli olarak gittiğini düşündüğüm Esoterica da adım adım delirmek yerine yeteneği ölçüsünde üretim yapmayı tercih ediyor sanırım. Kendisini geçen yıl “Sorrow Befell” demosunda bıraktıktan sonra birçok grubun yeni albümlerindeki enstrümanları çalan, muhtemelen, icra ettiği eserlere kendince katkılarda bulunan, dahası yine birkaç grubun albümlerinin mastering tarafında son dokunuşlarını yapan Esoterica, bunca yoğunluğunun arasında bir de Ringarë albümüne hayat verdi. Yaz aylarına doğru adım adım yaklaştığımız şu dönemde baktıkça iç ürperten bir kapakla çıkagelen “Thrall of Winter’s Majesty”, Esoterica ve Likpredikaren’den oluşan grubun, ikinci uzunçaları olma özelliğini taşıyor.

Bir Ringarë klasiği olarak yine az sayıda parçadan oluşan fakat süresiyle, biraz göz korkutan “Thrall of Winter’s Majesty” ikisi yeni ikisi daha önce yayımladıkları “Where Cold Dwells and Autumn Once Lay” demosunda yer alan parçaların, kısaltılmış versiyonlarını içeriyor. Agresifliği duygusallıkla harmanlayan yeni eserlerin, daha önceki Ringarë yapıtlarını dinlediyseniz, atmosfer, dolayısıyla klavye yönünden zengin olduğunu kestirebilirsiniz.

Kendi içinde ufak tefek dönüşümler geçirerek seyri, tahmin edilebilirlik çizgisinin epey dışına çıkarılan parçaları, ilk albümdeki ve bir önceki demodakiler kadar beğendiğimi söyleyemem. Ne var ki her iki eserin de bas bas “Ben Ringarë işi bir şarkıyım!” diye bağırdığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Esoterica, pek o kadar göz önünde olmasa da işini hakkıyla yapan, dokunduğu eserlere âdeta kendi DNA’sını aktarabilen, bunun neticesinde de beklentileri karşılayacak nitelikte müzik parçaları üretebilen birisi. Yani ben parçaları önceki işler kadar beğenmesem de takdirle karşılıyorum kesinlikle. Orijinalleri devasa iki eser olan enstrümantal-kısaltılmış versiyonlu diğer iki parçanın ise albümün genel havasını güçlendirmekle birlikte “Thrall of Winter’s Majesty”nin yalnıza bir uzunçalara dönüşmesine katkı sağladıklarını söyleyebilirim. Kendi adıma yapımda daha yeni ve daha black metal parçalar olmasını ister, beklerdim.

Elf kulaklarımın duyduğu kadarıyla albüm özelinde gerçek bir davulcu yok, işittiğimiz ritimler programlama. Diğer yandan, klavye, gitar, atmosfer ve bilumum diğer işitsel unsurlardan Esoterica sorumlu, vokal tarafında ise yırtıcı haykırışlarıyla Likpredikaren var. Grubun, daha doğrusu Esoterica’nın yer aldığı Chaos Moon gibi projelerin alametifarikası olan klavye ile iç içe geçen enstrüman yapısı, burada da mevcut. Swartadauþuz, bu işi hakikaten çok iyi yapıyor.

Ringarë ile bir şekilde tanıştıysanız beğenebileceğiniz “Thrall of Winter’s Majesty” benim beklentimin biraz altında kalsa da yine de öyle pas geçilebilecek bir eser değil. Henüz grupla tanışmadıysanız sırasıyla ilk albümü ve yazıda adını geçirdiğim demoyu dinlemenizi, sonrasında buna geçmenizi öneririm.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.27/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Amor Fati Productions
Kadro
Likpredikaren: Vokal
Esoterica: Gitar, Klavye
Şarkılar
1. Witness to Winter's Lament
2. O'er Winters Shroud
3. Thrall of Winter's Majesty
4. A Paean For Endless Snow
  Yorum alanı

“RINGARË – Thrall of Winter’s Majesty” yazısına 3 yorum var

  1. Eline sağlık Oğuz. Müsait olunca dinleyeceğim.

    Albümle ilgili olarak dikkatimi çeken ilk şey kapaktaki renk paleti oldu. Bu tür açık kahverengiler, pastel tonlar ne açık ne koyu olduklarından kapakta kullanıldığında üstündeki logoyu/metni çok gizleyebiliyorlar.

    Ya trve olacak ve grup logosunun iyice karambol olmasını göze alıp siyahı basacaksın,
    Ya şuradaki gibi beyaz yapıp gereğinden fazla patlatacaksın,
    Ya da bu örnekte görüldüğü gibi -bence son tercih olması gereken- ara tondan griyi tercih edeceksin.

    Ben olsam kapaktaki evleri biraz aşağı çeker, yukarısını logo için boş bırakır ve siyah logo kullanırdım. Albüm adını da aşağıya siyahla daha küçük yazar, süslü çerçeveleri de atardım.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Sağ olasın Ahmet, özellikle black metal yapısındaki işleri sevebileceğini düşünüyorum.

    Kapak ve logodan, miksleri üstlenen Swartadauþuz sorumlu. Bu arkadaş, kapak ve logoyu böyle tasarlarken ne murat etti bilmiyorum ama logoyu ağacın kuru dallarıyla örtüşecek şekilde konumlandırmasının bir anlamı olabileceğini düşünüyorum. Renk seçimi konusunda da sana katılıyorum.

  2. bahadır says:

    O’er Winters Shroud ve A Paean For Endless Snow efsane olmuş. Çok etkileyici. Diğer şarkıların da orta hızdaki bölümleri ise gayet başarılı. Klavye olaya net derinlik katmış. Resmen albüm kapağındaki ortamı hissediyorsun.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.