# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HERZEL – Le dernier rempart
| 30.03.2021

“Ahalim beni en önde, elde pusat vuruşurken görecek!”

Her türden grubun cirit attığı Fransa metal sahnesinin en ön plandaki türlerinden birinin epik heavy metal olmadığı ortada. Belki Fransızların İngilizce telaffuz konusundaki sıkıntılarından belki başka sebepten, İngilizce şarkı söylenen Fransız gruba ekstrem türleri icra edenlere nazaran daha seyrek rastlıyoruz. Bugün bu konuyu kökten çözen ve Fransızca epik heavy metal yapan bir grupla birlikteyiz.

Bir grup fotoğrafına baktığınızda sol baştan VIRGIN STEELE, JUDAS PRIEST, MANILLA ROAD, SCORPIONS ve CANDLEMASS tişörtlü beş kişi görüyorsanız, o grubun hangi sularda yüzmeye meyilli olduğuna dair kafanızda bir fikir uyanıyor. Bizleri Fransa’nın Batı’ya açılan penceresi, en batı noktası Quimper’den selamlayan HERZEL, bundan 8 sene önce kurulan ancak 2015’teki demosunu saymazsak ilk ürününü bu sene verebilmiş bir grup. Elemanların bazılarının “abi ben mühendisim, sadece metal seviyorum” şeklindeki imajı düşünüldüğünde, HERZEL’in sevdiği müziği çalmak üzere bir araya gelen ve işten güçten fırsat buldukça bu müziği yapan adamlardan kurulu olduğu sonucu çıkarılabilir.

“Le dernier rempart”a baktığımızda kalbini seksenlerin ilk yarısına bırakmış ve günümüzün canlılığıyla kaydedilmiş bir albüm görüyoruz. Albümü heavy metale can veren rif ve melodilerle dolduran HERZEL, epik heavy metalin kılıçlı büyücülü tarafını o kadar da kılıçlı büyücülü olmadan icra ediyor. Şöyle ki, albüm kapağında dahi kılıçlı bir bey yer alsa da ““Le dernier rempart”ta klasikleşmiş Frank Frazetta, Ken Kelly, Michael Whelan tarzı kapakları olan CIRITH UNGOL’vari albümlerden ziyade daha IRON MAIDEN, WARLORD kafasına yakın bir müzik buluyoruz.

HERZEL’in müziğini açıklamak için kullanabileceğimiz bu referanslardan WARLORD’un melodi anlayışı noktasında HERZEL’e ilham verdiği ortada. Albümü dinlerken özellikle “Deliver Us” EP’sine yakın duran fikirlerle karşılaştığımı söyleyebilirim. Bunun yanı sıra, yine melodi karakteri açısından albümde belirli IRON MAIDEN’lıklar da var. Albümün kapağından, adından, şarkı isimlerinden görülebilen savaş, cengâverlik vesaire temalarını desteklercesine, bu durum en bariz şekilde savaş temalı IRON MAIDEN şarkılarını akıllara getiren noktalarda görülebiliyor. Misal “Berceau de cendre”nin başlarındaki melodi + akustik gitarlar akıllara “Dance of Death”i, “Paschendale”i getirebilir. Melodi benzerliğinden değil, anlayıştan bahsediyorum.

Albüm genel olarak kapağındaki hissiyatı yansıtmayı başarıyor. Melodilerin çoğunda; zafer kazanan askerler, cepheye ilerleyen bir tabur, kalenin burcunda bayrağını dalgalandırmak için çarpışmaya hazır piyadeler havası var. Bunu sağlamak için de doğal olarak bu tür savaşların yaşandığı zamanların müziklerini anımsatan medieval tınılar, folklorik ögelerden yararlanılıyor. Misal açılış şarkısı “Maîtres de l’océan”in 1.10’unda giren melodi, İzlandalı folk metal grubu SKÁLMÖLD’ün “Kvaðning”inin ana melodisini epey andırıyor. Yine aynı mantıkla yazılan ve ilk örneği 1839’a kadar uzanan İrlanda halk şarkısı/ağıtı “The Foggy Dew”ü akıllara getiren melodiler, folk ögeler de yok değil.

Eğer yazıda adı geçen grupları ve epik heavy metalin daima 1981-1985 arasına ait olacakmış gibi hissettiren havasını seviyorsanız, HERZEL’in yürekten gelerek yaptığı müziği de büyük ihtimalle seversiniz. Her şeyiyle klasik, her şeyiyle tanıdık, saf, özbeöz metal.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.18/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Gates of Hell Records
Kadro
Thomas Guillesser: Vokal
Gurvan Lardeux: Gitar
Kévin Le Vern: Gitar
Mordiern Le Dissez: Bas
Ion Philippon: Davul
Şarkılar
1. Maîtres de l'océan
2. La flamme
3. Le dernier rempart
4. Berceau de cendre
5. L'épée des dieux
6. L'ultime combat
  Yorum alanı

“HERZEL – Le dernier rempart” yazısına 4 yorum var

  1. bab-ı esrar says:

    Ahmet, tavsiyemi değerli bulup zaman ayırarak üstüne bir de inceleme yazdığın için çok teşekkür ederim. Sitede çok aktif olmamakla birlikte açıldığı günlerden beri yılmaz müdavimlerinden biriyim. Metalin her türünü ama özelliklede klasik metal sevgimizi diri tutan tüm değerli dostlara selamlar, saygılar…

    Ahmet Saraçoğlu

    @bab-ı esrar, rica ederim, ne demek. Benzer türde keşiflerin olursa önerilerini bekliyorum.

    bab-ı esrar

    @Ahmet Saraçoğlu, güzel ve kaliteli çalışmalar buldukça kapını aşındırmaya devam edeceğim hiç kuşkun olmasın. :)

  2. deadhouse says:

    Epik Heavy metal sevmediğim için sarmadı. Sevseydim bayılırdım ama.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.