# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FAIDRA – Six Voices Inside
| 28.12.2020

Sadece bunu yapabilecekleri için değil, bunu yapmak istedikleri için bunu yapıyorlar.

Son 10 ayda sitemizin yorumları arasında adı sıkça geçen, sık sık övülen, kritiğinin yazılması talep edilen ve ne incelemesi ne de haberi olmasına rağmen hakkında sık sık konuşulan albümlerden biri, İsveçli oluşum FAIDRA’nın Şubat 2020 sonunda çıkardığı ilk albümü “Six Voices Inside”. Bazen bir şey çok dillendirilince, diretilince ondan ekstra uzaklaşırsınız ya; FAIDRA konusunda bende durum böyle olmadı ancak bir şekilde hep ertelendi hep sonraya atıldı. Nihayet albümü yıl bitmeden yazabiliyorum. Yıl sonu listelerinde yer ettiğini gördüğümden, aslında “Six Voices Inside” çok daha önceden incelememiz gerektiğinin farkındayım, ancak her gün sayısız albümün çıktığı bir ortamda, sonraya ötelenen ve yılın son günlerine yetiştirilen birkaç albüm illaki oluyor.

FAIDRA’ya dair yorumlara baktığımızda, grubun yaptığı işin BURZUM diskografisinin ilk yarısında ortaya konan şeylerin temiz bir prodüksiyonla sunulması gibi bir ana başlıkta toplanabildiğini görüyoruz. Elbet bir grubu bu şekilde bir satırda özetlemek hem yanlış hem haksızlık hem de ayıp olabilir. Ben FAIDRA’nın %100 bir worship grubu olmadığı konusuna bir nebze hak verebilirim, lakin grubun kendini ve müziğini tarif ettirme noktasında BURZUM’a %100 bir referans verdiği de ortada.

İlk ve ortaya yakın dönem BURZUM metal tarihinin en ilham veren kavramlarından biri olduğundan FAIDRA’nın burada yaptığı şey içtenlikle sunulduğunda zaten ister istemez belli bir çekicilik kazanıyor. Bu tarz minimal, orta tempo, synth destekli, atmosferi yerli yerinde, ızdıraplı ama çok da ağlak olmayan black metal iyi yapıldığında zaten belli bir kalibrenin üstüne çıkabiliyor. Ne yaptığını bilen ellere sahip FAIDRA da bunu gerektiği şekilde ve hakkını vererek yapıyor.

“Six Voices Inside”, içinde “Fear of the Dark”ın ana melodilerinden birine epey yakın duran bir de melodi bulunan “A Pact Among Wolves”la açılıyor. Daha ilk şarkıdan grubun sound’unun ne olduğunu, sınırlarını görebiliyoruz ve bizi sürprizsiz ve güvenlikli bir 42 dakikanın beklediğini anlıyoruz. Bu açıdan bakıldığında “Six Voices Inside” bir his albümü. İniş çıkışlar yaşatmayan, belli bir kimliği devam ettiren ve yer yer minik jest ve mimiklerle kendisine çeşni katan bir çalışma. “The Depths” 2.50’sinde giren vokallerle bir anda ALCEST’vari bir havaya bürünmeyi; FALKENBACH’ın “…magni blandinn ok megintíri…”de falan sıklıkla kullandığı, BURZUM’a ve hatta SUMMONING’e selam gönderen gizemli klavye tonuyla olaya renk katmayı başarıyor.

Bunu “başarıyor” olarak görme noktasında, özellikle de konu bu worship muhabbeti olduğunda kimi kesimler tüm önemi orijinalliğe verip yapılan işin o kadar da değerli olmadığını düşünebiliyor. Bence bu sunulan şeyin samimiyetiyle ilgili bir konu. Bazı grup “biz x olmasaydı var olamazdık, dolayısıyla müzisyenlikten ziyade bir hayran bakış açısıyla müzik yapıyoruz” hissiyatını öne çıkaracak düzeyde o x’e eklemlenen müzikler yapıyor. FAIDRA’da bence durum bu kadar bağımlı ve “varlık sebebimiz o” değil. Elbette ki BURZUM diye bir şey olmasaydı FAIDRA diye bir grup “Six Voices Inside” diye bir albüm yapamazdı, lakin adamların sadece bunu yapabilecekleri için değil, bunu yapmak istedikleri için bunu yaptıklarını da görebiliyoruz. FAIDRA’yla bir anlaşma yapsak, belli bir meblağ karşılığında bu albümde kullanan şeylerin hiçbirinin olmadığı; tamamen bambaşka anlayışta da bir black metal albümü yazdırabileceğimizi düşünüyorum. Bazısı bunu da yapamıyor. Bazısı direkt o x grubun vizyonuyla sınırlı oluyor. FAIDRA asla böyle karikatür bir grup değil.

Nihayetinde “Six Voices Inside” iyi bir albüm. İlham kaynakları, etkilendikleri ve yapmak istedikleri çok belli ve bunu gayet beğenilmeye müsait bir şekilde yapıyorlar. BURZUM’u yemiş bitirmiş bir insan, eğer hayata savaş açmamış ve kendini bir şeyleri beğenmemeye adamamışsa bu albümü dinlediğinde gayet de keyif alabilir. BURZUM’u hiç dinlememiş biriyse bu albümü dinleyip bambaşka boyutlara gidebilir, albüme başyapıt gözüyle bakabilir. İkisinde de bir sorun yok. Ben ilk gruptan bir insan olarak FAIDRA’nın samimi bir iş yaptığını düşünüyorum ve BURZUM sevenler başta olmak üzere bu tarz black metal sevenlere albümü öneriyorum. Bence pişman olmazsınız.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.52/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Northern Silence Productions
Kadro
Bilinmiyor
Şarkılar
1. A Pact Amongst Wolves
2. The Depths
3. Obsequies
4. Tomb of Giants
5. The Judas Cradle
6. Six Voices Inside
  Yorum alanı

“FAIDRA – Six Voices Inside” yazısına 1 yorum var

  1. Rzeczom says:

    Neredeyse bir yıldır, sürekli bir şekilde bu albüm önerilenlerde karşıma çıkıyordu. Bir kaç hafta sonra pes edip hadi bakalım, nasıl bir albümmüş görelim dedim ve dinlemeye başladım.

    ulan neye uğradığımı şaşırdım. o kadar güzel bir atmosferik black metal albümü ki okullarda okutulması gerekiyor. Cızırtılı gitarlar, zilli davullar, yavaş baslar ve albümün en iyisi:: inanılmaz vokaller.

    gerçekten baştan sona bir hikayeyi dinlermiş gibi alkolle akıp gidiyor albüm. kritiği yazıldığı için teşekkür ederim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.