# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARKENHÖLD – Arcanes & sortilèges
| 26.12.2020

Orta çağ temalı Fransız black metali.

Oğuz Sel

İki yıl evvel hakkında bir şeyler anlattığım Aorlhac albümü “L’esprit des Vents” içerisinde adını geçirdiğim Darkenhöld, son albümünü geçen ay çıkararak 2020’yi sonlandırmamıza kısa bir süre kala bizleri sevindirdi. Ben de albüm, bunca yoğunluk içerisinde arada kaynamasın diyerek kolları sıvadım.

2008 yılında kurulan Darkenhöld, black metalin melodik cephesinde yer alan, ilk iki albümüyle olmasa da beni üçüncü albümü “Castellum” ile mest eden bir oluşum. Grubu, benzeri türde müzik üreten ekiplerden ayıran, ikinci dalga black metal/Viking black metal gruplarından çeşitli izler taşıması ve bunu bilhassa klavye ses tonları ve melodileriyle öne çıkarması. Örneğin aynı albümü dinlerken kimi şarkıda Dimmu Borgir tadı almanız, Thyrfing tınıları yakalamanız, “Aaa burası ne kadar da Falkenbach olmuş!” demeniz gayet mümkün. Darkenhöld, görece yeni bir grup olmasına karşın ömrünü resim yapmaya adamış bir ressamın fırçasını boya paletindeki renklerle ustalıkla buluşturup aklındakileri tuvale dökmesine benzer bir iş yapıyor her defasında. Ortaya çıkan resim/albüm her defasında süper mi oluyor, kişiden kişiye değişir elbet fakat ben bu heriflerin, klavyeyi bol bol kullandıkları işlerine gerçekten bayılıyorum ve tam da bu nedenle “Castellum”u mutlak suretle deneyimlemenizi öneriyorum.

İlgi çekici kapağıyla ve popüler black metal albüm paylaşım platformlarında prömiyer şeklinde çıkan parçalarıyla radarıma takılan “Arcanes & sortilèges” grubun, yaratıcılığını yitirmediğini, bununla birlikte daha güvenli alanda kalarak yeni parçalarını inşa ettiğini gösterdiği bir albüm. “Oriflamme”ın, bu tür işlerle haşır neşir olan dinleyiciler için çok da spesifik bulmayacakları bir ana melodiye sahip olması, belki de bu güvenli alanda kalmanın neticelerinden biridir. Neyse ki şarkının ve albümün geneli, bu “tanıdıklık”ı uzun uzadıya sürdürmüyor. Orta Çağ black metaliyle ilgilenen diğer Fransız gruplar gibi şaşırtıcılık dozu yüksek melodilere/riflere oynamak yerine şarkıların aralarına serpiştirilen kısa işitsel unsurlarla dinleyicisini tavlayan Darkenhöld mesela “L’ost de la forteresse” parçasının 1.39’unda başlayan klavye kısmıyla bizleri doğrudan “For All Tid” albümüne ışınlıyor, o da yetmezmiş gibi 2.15’de giren kötücül timpanilerle Abigor’un 90’lardaki atmosferine sevk ediyor. Grubun hemen her şarkıda yer verdiği böyle ufak ama ilgi çekici çok fazla nokta var ve tüm bu durumlar birleşince, her bir şarkıyı can kulağıyla dinleyip “Acaba karşıma şimdi ne çıkacak?” duygusunu yaşamanız mümkün.

Geneli bol adrenalinli ve yüksek tempolu şarkılardan oluşan “Arcanes & sortilèges” grubun kendi kendisinden ilham aldığı -tabii buna kendini tekrar etme de diyebilirsiniz- müzikal ögeleri de ihtiva eden bir eser. Misal adını iki kez andığım “Castellum” albümündeki “Le castellas du moine brigand” parçasıyla bu albümdeki “Incantations” parçalarının açılışlarını/genel seyirlerini kıyaslayabilirsiniz. Açıkçası bundan rahatsızlık duyduğumu söyleyemem.

Güçlü bir sound ile hazırlanan ve enstrüman kullanımıyla hayli beğendiğim albümde, öyle anlar bulunuyor ki “Malmsteen sen misin?” diyecek oluyorum yer yer. “Bestiaire fantastique” 5.32’sindeki solonun girişi mesela, bana mı öyle geldi bilmiyorum ama biraz fazla “Far Beyond The Sun”ın 47. saniyesine benziyor. Kısacası, albümdeki besteler kadar enstrümantasyon ve prodüksiyona da emek verildiği her hâlinden belli.

Orta çağ temalı black metal albümlerine meraklıysanız ve Fransa’dan çıkan gruplara özellikle ilgi duyuyorsanız, “Arcanes & sortilèges” sizi memnun edecektir. Grubun şimdiye kadar yayımladığı en iyi yapım değil belki ama barındırdığı şarkılarla sizde, albümü birkaç defa dinleme isteği yaratacak bir eser kesinlikle.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.33/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Les Acteurs de l'Ombre Productions
Kadro
Cervantes: Vokal
Aldébaran: Besteler, gitar, klavye, bas, flüt, temiz vokal
Aboth: Davul

Konuk
Aleevok: Gitar
Anthony: Gitar
Şarkılar
1. Oriflamme
2. L'ost de la forteresse
3. Incantations
4. Mystique de la vouivre
5. La tour de l'alchimiste
6. Héraldique
7. Bestiaire fantastique
8. Le sanctuaire embrasé
9. Dans le cabinet de l'archimage
  Yorum alanı

“DARKENHÖLD – Arcanes & sortilèges” yazısına 5 yorum var

  1. tahsin says:

    Başlığı görür görmez kalbim çok fena çarpmaya başladı.

  2. Rzeczom says:

    ortaçağ temalı fransız black metali denince aklıma artık direkt olarak VEHEMENCE geliyor. bu da iyi bir albüm. yazıldığı için teşekkür ederim.

    bu albümü dışarıda tutarak bir eleştiride değil de yorumda bulunmak istiyorum izninizle: geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımız yıl sonu listesinin altına bu yıl çıkmış olan, birbirine benzer bir sürü black metal albümüne aşırı derecede yüksek puanlar verilmesinden yakınmıştı.

    ahmet bey geçtiğimiz haftalarda günde ikişer kritik yayınlanacağının ve bizden gözden kaçan, iyi albümlerin kritiğinin yayınlanması için istek sormuştu. şimdi bakıyorum da: bu yıl gerçekten sekizler, dokuzlar -özellike geçtiğimiz 2 hafta içerisinde yalnızca black metal değil- havalarda uçuşuyor.

    kritikler elbette ki kişiseldir. oğuz beyin de kritikleri ve dolayısıyla da öznel olarak verdiği puanlar hakkında bir sıkıntım yok. ancak ben son günlerde kritiğini yazdığı albümlerin verdiği puanları hak etmediğini düşünüyorum.

    sanırım benimle aynı düşünceyi paylaşan bazı anonim arkadaşlar da bundan dolayı albümün ortalamasını düşürüyorlar. normalde 2-3 kişi bir basıp geçerken artık 8-9 kişi düşük puan verip geçiyor.

    sebebi bu olabilir diye düşündüğümden dile getirmek istedim, teşekkür ederim.

    tahsin

    @Rzeczom, Bu albüm cok net bir sekilde (en az) 8 puani hakediyor.

    Rzeczom

    @tahsin, ben bu albümden bahsetmiyorum.

    ”bu albümü dışarıda tutarak”

  3. Twat says:

    Aorlhac ve Vehemence ile birlikte bu yıl keşfettiğime çok sevindiğim bir grup oldu. Oğuz dostada bu ve diğer grupların kritiğinden dolayı bir kez daha teşekkürler. Sayesinde çoğu metal grubuna burun kıvırdığım koca bir ülkenin bir black metal alt türünün hastası oldum diyebilirim.

    Albüm gerçekten akıyor gidiyor. 2. ve 3. Parçalar favorim. Ortaçağ temalı fransız black metali benim için resmen şu senenin -Mandalorian ile birlikte heheh- en iyi kültürel olayı oldu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.