# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MNEMOCIDE – Feeding the Vultures
| 19.09.2020

Tek yazı, duble kritik.

ismail vilehand

Bugün siteye farklı bir tat katma amaçlı, “Selami Şahin”in 1994 çıkışlı “Özledim Her Şeyini” albümünü inceleyerek başlama kararı aldım. “Mnemocide” adlı 2017 yılında kurulmuş, genç ve gelecek vaat eden ve bunu ilk albümleri “Feeding the Vultures” ile taçlandıran death metal grubuna fazla girmemek için elimden geleni yapacağım. Çünkü çaktırmayın, asıl konumuz SELAMİ ŞAHİN.

“Selami Şahin” müzik hayatına 1968 yılında yayınladığı “Sabır Taşı” adlı plak ile giriş yaptı. “Mnemocide” ise 2018 yılında yayınladığı “Debris” adlı EP ile piyasada adını duyurmaya başladı. “Debris” ile ne yaptığını ve ne amaçladıklarını bilen bir grup olduklarını belli ettiler zaten. “Mnemocide”ın net bir şekilde, Hollanda ekstrem metalinin bayrak grubu olan, “Gorefest” başta olmak üzere akla gelen her türlü Avrupalı ve ikinci yarı 90’lar, ilk yarı 2000’ler tarzına yakın duran bir groovy death metal grubu olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

“Selami Şahin”in o dandik peruğuna rağmen nesiller boyu Türk müziğinde sevilen bir adam olması şüphesiz ki naif ve süper eğlenceli, espritüel kişiliğinin yanı sıra çok iyi bir beste ve güfte yazarı olmasından kaynaklanıyor. “Mnemocide” ise sound olarak, sıfır hata barındıran muazzam bir kusursuz mutfak işçiliği ile karşımızda. İmkânlarını en iyi şekilde kullanarak, kesinlikle dikkat çekici seviyede bir iş sunmuşlar. “Feeding the Vultures” besteleri özellikle “Gorefest” bilen ve seven dinleyicilerin asla yabancı olmadığı tarzda, bolca Groove içeren cam çerçeve indirmelik icraatlar. Şu sıkıntılı dönemde en çok ihtiyacımız olan adrenalini vermekte cimrilik etmiyorlar ve bu işi çok iyi yapıyorlar.

“Selami Şahin”in aksine “Mnemocide” kurulduğu sene olan 2017’den beri, hiç eleman değiştirmeden aynı kadro ile devam ediyor. “Selami Şahin” kariyeri boyunca binlerce müzisyenle çalışmış bir adam. Kendisi ile yakın çalışmış kişilerden biri ise benim rahmetli dayım. Ölmeden önce bana anlattığı kadarıyla Selami baba sağlam içermiş, tuttuğuna çatır çutur yapıştırırmış. Yani bizim ortamdaki, menopozlu karılar gibi sürekli sinir krizi geçiren “Opeth”, “Tool” ve “Dream Theater” fanlarından farklı olarak süper sakin ve eğlenmeyi bilen bir adammış dayımdan duyduğum kadarıyla. Ömrü rahmetli dayımdan uzun olur umarım.

“Selami Şahin”’i en son magazinde Koronavirüs yüzünden kapalı kaldığımız günlerde maskesiz bir şekilde bebek sahilinde hayranları ile selfie çekilirken gördüm. Adam 73 yaşında ve dünyaya ve kocaman bir “siktir” çekiyor. Çünkü kendisi SELAMİ ŞAHİN.

İsveç death metali başta olmak üzere belirli Avrupa death metal akımlarının takipçisi ve kısmen taklitçisi çok grup var haliyle. “Mnemocide” hepsinden farklı olarak kendisini “Gorefest” başta olmak üzere, işin groovy ve dinlenebilirliği yüksek kısmına abanıyor. “Feeding the Vultures” ile çıkan sonuç ise geleceği çok parlak ama fazlaca “Gorefest” özleyenlere yönelik girişim olarak değerlendirebilir.

“Özledim Her Şeyini” albümü ile aynı adı şarkının sözlerinin nakarat kısmına bir bakalım:

“Özledim teninin kokusunu özledim
Özledim sımsıcak nefesini özledim
Özledim sohbetin, o sesini özledim
Gelmedin, göz bebeğim, can yoldaşım, gelmedin”

İşte tam bu kısımda “Gorefest” fanları olarak biz devreye giriyoruz. Çünkü gerçekten ÖZLEDİK. “Mnemocide” bu özlemi kısmen bastırıyor ve gelecek için umut vaat ediyor.

“Özledim Her Şeyini” 90’ların ortasından başlayarak, ikinci yarısında her arabanın torpido gözünde kasedi bulunan, tartışmasız Türk müziğinin en önemli eserlerinden biri. Bence “Selami Şahin”in magnum opus’u. Türkçe fantezi müzikte bir başyapıt ve hala bu albümden haberi olan herkes için bir vazgeçilmez eser. Selami baba ise bu yaşına rağmen tam gaz kariyerine devam etmekte.

“Mnemocide” ise üst seviye bir potansiyel barındırıyor. İşin temelindeki “Gorefest” öğretisini koruyabilerek, aynı zamanda müziklerini zenginleştirebilirlerse büyük plak şirketleri ile anlaşıp, çok daha iyi albümler çıkartabilmeleri kaçınılmaz. Çünkü muazzam bir potansiyal vaat ediyorlar. Aynı şekilde tutkulu müzik yaptıkları sürece takipçileri olmaya devam edeceğim. Bu kesin bir gerçek.

“Özledim Her Şeyini” 10/10
“Feeding the Vultures” 6,5/10

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.47/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Czar of Crickets Productions
Kadro
Matthias: Vokal
Richy: Gitar
Chris: Gitar
Denge: Bas
Laurent: Davul
Şarkılar
1. Manifest
2. Crash & Burn
3. To the Nameless
4. In Pain
5. Prologue
6. Like Ghosts
7. Again
8. Let Me Feed You
9. Dead Men Walking
10. Fear Me
11. Interlude
12. Revolution Required
  Yorum alanı

“MNEMOCIDE – Feeding the Vultures” yazısına 6 yorum var

  1. ozzy says:

    ölene kadar old schoolcuyuz! u yüzden albüme bayıldım, gorefest esintileri duymak güzel.

  2. Börbır says:

    ismail vilehand kritiklerine bayılıyorum. Aşırı keyifli oluyor okuması.

  3. deadhouse says:

    Sahilde maskesiz dolaşmak ve özçekim çektirmek öküzlük yalnız, evet dünyaya siktir çektiği belli: İnsanların hayatını riske atıyor.

    Not 1: Bu yorum yüksek miktarda duyar ve kıllık barındırmaktadır.

    Not 2: Abi kritik harika her zamanki gibi. Siteye enerji ve neşe katıyorsun. Kral adamsın.

  4. trivago says:

    selami şahin’in hatrına 8 verdim

  5. Merdomerdo says:

    Hislendim. Akşam rakı içip Gorefest dinleyeceğim.

  6. 12ParmakBağırsağı says:

    Hayatımda okuduğum en deneysel ve eğlenceli kritiklerden biri. Taglara Selami Şahin de eklenebilir.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.