# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DAWN OF SOLACE – Waves
| 10.09.2020

Ateş gibi sözler.

Oğuzcan Dilek (Alondate)

Tuomas Saukkonen. Metal dinleyen neredeyse herkesin öyle ya da böyle bir şekilde adını muhakkak duyduğu muhterem kişi. Vokalist, besteci, her türlü çalgının ustası… Müfettiş Gadget resmen! Kendisi 2013 yılına kadar sayısız projede yer almaktaydı. Fakat o yıl başta ana projesi Before the Dawn olmak üzere tüm gruplarını dağıttığını açıkladı. Tuomas Saukkonen’den hapis proje şoku! O yıldan beri sadece Wolfheart projesine odaklandı. 2019’da ise resmen huylu huyundan vazgeçmez dedirtti ve en son 2006 yılında çıkış albümünü yayınladıktan sonra tarihe karışan eski projesi Dawn of Solace’ı vokalist Mikko Heikkila ile beraber diriltti. Wolfheart’tan alışkın olduğumuz yırtıcı vokaller, yangın misali riffler’in aksine bu albüm Tuomas beyin depresif yanını yansıtmakta.

Uzun yıllardır ülkemizde melodik/doom/death/gotik kırması türlerin çok sevildiğini gözlemliyorum. İnternette herhangi bir Katatonia, Moonspell, Novembre ya da Draconian şarkısında yorumlara baktığınızda muhakkak birkaç Türkçe yorum ile karşılaşırsınız. “Belamı siktin ulan Katatonia!!!” tarzında az yorum okumadım. Bu nedenledir ki Waves tam da bu toprakların seveceği bir çalışma. “Selam, üzmeye ve düşündürmeye geldim”, diyor resmen.

Albümde 8 şarkı mevcut ve toplam süre 40 dakika. “Tuli” parçasındaki Tuomas’ın geri vokalleri hariç tüm şarkıları Mikko Heikkila seslendiriyor. Kendisi su gibi berrak bir sese sahip, naif bir vokalist. Zaten daha önce Black Sun Aeon ve Sinamore gruplarını dinleyenler Mikko’nun ne kadar başarılı bir performansa sahip olduğunu bilirler. Vokaller resmen akıp gidiyor. Tabi Tuomas’ın gruplarında kendisinin vokal yapmadığını görmek pek bir şaşırtıcı. Hiç alışkın değiliz.

Bestelere gelirsek tüm şarkılar birer klasik Saukkonen eseri. Ana hedef, dinleyiciyi akılda kalıcı melodiler ve nakaratlar üzerinden tavlamak. Fakat bu sefer Wolfheart’ın aksine melodik bir depresiflik ön planda. Yüzeysel bakıldığında başta şarkıların birçoğu birbirine benzemekte ama albümün içine girildiğinde böyle bir şeyin olmadığını görmek güzel. Bazı şarkılar muhakkak kişisel zevklere göre ön plana çıkıyor. Yine de albüm bir bütün içerisinde var olmakta. Genel depresiflik miktarı ise süründüren türden değil. Zaten üzgün olan adamı mahvetmek değil amaç. Discouraged Ones….

Waves’in en sevdiğim yanı ise şarkıların inanılmaz derecede eşlik edilebilir olması. Sürekli Metallum’dan sözlerini okuyarak dinlemekten tüm albümü ister istemez ezberledim.

“Conceal me
Hide me
And bury me under
Conceal me
Hide me
Don’t let them find me here”

Nihayetinde Tuomas ve Mikko, yaraya merhem kıvamında, depresifliği orta karar, kaliteli bir albüm ortaya koymuşlar. Kayıt kalitesinin de gayet iyi olduğunu söylemeden geçmeyelim. Hem akılda kalıcı hem de albüm bütünlüğü yüksek bir çalışma dinlemek istiyorum diyen herkesin muhakkak şans vermesi gereken bir albüm Waves.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.66/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Noble Demon
Kadro
Tuomas Saukkonen: Vokal, gitar, bas, davul, klavye
Mikko Heikkila: Vokal

Konuk:
Lars Eikind: Vokal (7)
Şarkılar
1. Lead Wings
2. Ashes
3. Silence
4. Hiding
5. Tuli
6. Numb
7. Choice
8. Ghost
  Yorum alanı

“DAWN OF SOLACE – Waves” yazısına 6 yorum var

  1. necrobutcher says:

    bu senenin insanı öldürüp cenazesine helva yemeye gelen albümü.

  2. Emre Görür says:

    Bu yıl en çok dinlediğim albümlerden biri. Yazıda da belirtildiği gibi tam Türkiye’deki dinleyici profiline uygun bir albüm. Normalde çok sayıda insanın bu albümle kafayı kırması, grubun pandemi sonrasında İstanbul’a gelmesi, birkaç yıl sonra bunun Türkiye turnesine evrilmesi falan beklenirdi. Albüm bunu yapabilecek kadar güçlü, lakin niyeyse gruba ilgi gösteren insan sayısı epey az.
    Bu arada Panzerfaust ne oldu yahu? Net şekilde yılın albümü adayı olan bir iş atlanacak mı yani?

  3. HaNNibaL says:

    Bu neymiş ya hayatım karardı şahane albüm

  4. Alondate says:

    Albumu begenen arkadaslar icin Numb ve Ghost’un live versiyonlarini birakalim buraya. Kulubede Tuomas ve Mikko beraber calip soyluyor. Bakmadan gecmeyin kesinlikle.

    https://youtu.be/gwB2FClchv0

    https://youtu.be/ej9HLzjK19E

  5. Kavanozkafa says:

    Vokalist mikkonun diğer projesi kaunis kuolematon da çok enfestir tavsiye ederim. Ozellikle asseista riisuttu diye bir parçaları var enfes.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.