# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
K.F.R – Nihilist
| 09.08.2020

Samimi söylüyorum manyak olursun.

Oğuz Sel

- Huuuuııırrrrggghhuuaaaauooouu…
- Canım kardeşim, biraz susar mısın? Uyumaya çalışıyorum.

***
- Aaauuoo, hmmmm, uuoooıııh…
- Yahu evdeki tıraş bıçaklarının jiletlerini kim çıkarıyor? Nerede bu kadar jilet?
- Hepsi bana lazım, resim yapıyorum. I’m a sick painter, ııırrrgghuaauoo!

***
- Kapını bana açtığın için sana teşekkür mahiyetinde çilek soslu pasta yaptım, yer misin?
- Aaa ne demek, hiç gerek yoktu. Eline sağlık, dur bakayım… Iııı çilek sosunun tadı şeye benziyor, kana…
- Hihihihahahaauurggghh!

Ortaokul, lise başlarında sevdiğim sanatçıların/grupların evimizi ziyaret etmesi ve onlarla birlikte müzik yapmam, en azından kendi şarkılarında onlara klavyemle eşlik etmem gibi enteresan hayallerim vardı.

Hayal bu ya, çalıyor söylüyorduk, ondan sonra evin odalarından birini ya da birkaçını onlara tahsis ediyordum, enstrümanlar için özel bir oda ayarlıyordum, sabah kahvaltıdan sonra müzik yapmaya devam ediyorduk.

Tabii yıllar geçip müzik zevkim zamanla çeşitlenince ve şu an dinlediğim müziği üreten herkesin, çok da tekin insanlar olmadığını görünce, bahse konu hayalimi ufaktan rafa kaldırdım. İşte tam bu nedenle eve dama sokulmayacak müzisyenler sıralaması yapsam, ilk 10’a rahatlıkla girecek insanların başında Maxime Taccardi de geliyor. Yaptığı müthiş çizimler için ünite ünite kendi kanını harcayan ve en az çizimleri kadar dehşete düşüren müzikler üretebilen bir adamla aynı evde kalma fikri, bana açıkçası pek cazip gelmiyor. Ha tabii, karşımda iki seçenek olsa ve Maxime Taccardi ile Michayah Belfagor arasında bir seçim yapmam gerekse, Maxime kardeşimi seçerim, ayrı mesele.

İçgörü sahibi bir insan evladı olması hasebiyle üretimlerinde kendine dair izler bırakmayı seven Maxime, K.F.R ile yolculuğunda bayağı yol katetti. Arada buralara konuk etmediğimiz albümleri ve EP’ler olsa da bu gelişimi görmezden gelip yok sayarsak epey hata ederiz. Belli ki üretkenlik konusunda sıkıntı çekmeyen Maxime, epey kısıtlı bir dinleyici kitlesine hitap ettiğini pek kafaya takmadan, işini, en iyi bildiği biçimde yapmayı sürdürüyor. K.F.R’nin dokuzuncu albümü olma niteliği taşıyan “Nihilist” de Maxime’in istikrarlı deliliğinin delillerinden birini teşkil ediyor.

Albümün, grubun kariyerinde ilk defa gerçek bir kayıt stüdyosunda mix’lenen, mastering uygulanan bir eser olduğunu özellikle vurgulayan Maxime, çoğu dinleyicilerin kâbuslarına yakıt olacak ayarda işler yapmış yine. Daha açılışından itibaren bünyelere ciddi bir gerilim zerk eden “Nihilist” önceki lere yasla daha anlaşılır sound’unu, dinleyenleri rahatsız etmek için kullanmaktan çekinmiyor. Zaman zaman albümlerinde yaptığı gibi bolca atmosfer/ambiyans kasmak yerine black metal sınırlarında kalan şarkılara ağırlık veren, “Mastema, Ruler of Larvae” parçasında karanlık bir trip hop yolculuğu yaptıran, “It’s Not Over Yet (The Rape Of Symphony 7)” parçasında ise kakofoni tabağının dibini tırnak pideyle sıyıran Maxime, albüm boyunca itinayla beyin tokatlıyor.

Yapımın black metal ayarındaki bölümlerinde kullanılan gitar tonunun alabildiğine çiğ/eski hisli olduğunu, hatta zaman zaman Fehiman Uğurdemir’li Ersen ve Kardaşlar’a doğru kaydığını belirtmeden geçemeyeceğim. Her an bir “Güneşe Dön Çiçeğim” cover’ıyla karşılaşacak gibi hissettim kendimi. Baslar ise kendini sürekli belli etmemekle birlikte “Lord of the Flies”ın sonlarına doğru atmosfer yaratmak için çok sade ve iyi kullanılmış. Hatta bu formül öyle tutmuş ki “Insect Boy”da da aynı formül uygulanmış. Davullar ise daha önce de Maxime’e yardım eden ve PA sayfalarında adını zaman zaman andığımız başarılı müzisyen Déhà’nın imzasını taşıyor. Ayrıca kayıt kuyut işleri ve yapımın işitsel düzenlemelerinde de kendisinin katkıları mevcut.

İhtiyaç hâlinde dinlenecek albümler listesine alabileceğiniz “Nihilist”, neşeli ve güneşli bir pazar gününü, kasvetli ve karanlık bir pazar gününe dönüştürebilecek kalibrede. Grubun kariyeri içinse oldukça başarılı bir adım. Maxime’in istikrarı ve K.F.R başlığı altında sunduğu müziği “Yüksek Sanat” gibi pazarlamaya çalışmayıp mütevazı bir biçimde kitlelerle buluşturması ise takdire şayan. Delisin melisin ama yetenekli ve doğal bir adamsın lan Maxime!

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.41/10, Toplam oy: 68)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
El Emeği Göz Nuru Plakçılık
Kadro
Maxime Taccardi: Davul hariç her şey

Konuk:
Déhà: Davul
Şarkılar
1. Ô Mastema
2. Lord of the Flies
3. Insect Boy
4. Mastema, Ruler of Larvae
5. Nihilist
6. Exil Métaphysique
7. I'm a Sick Painter
8. All I See Is You
9. It's Not Over Yet (The Rape of Sympony 7)
  Yorum alanı

“K.F.R – Nihilist” yazısına 13 yorum var

  1. Ece says:

    Daha fazla tutamayacağım kendimi: https://ibb.co/ZgnrpP4

    8 oy sonucu 1.88 puan. Kritik yayınlanır yayınlanmaz 1 basan 3-4 kişilik gizli bir ekip vardı, sayıyı çoğaltmışlar anlaşılan.

    deadhouse

    @Ece, Yanılıyor olabilirim ama sanırım bu gruba özel bir antipati de besleniyor. Her kritiğe 1 veren güruhtan bağımsız olarak söylüyorum bunu.

    Ece

    @deadhouse, Yine de o gerekçeyle kritikte 1′e abanmak tuhaf geliyor bana..

    deadhouse

    @Ece, Evet, tuhaf zaten. Olası nedenini belirtmek istemiştim. Genelde 5-10 oy sonra 7-7.5 aralığına geliyor puanlar. Burada ekstra bir 1′e yüklenme olunca grup antipatisi olabilir diye düşündüm. Kvarforth’a da var böyle bir antipati mesela. Yarın Shining albümü yayınlanırsa benzer bir durum gerçekleşebilir.

    ismail vilehand

    @deadhouse, Kvarforth ceketini koysa 1 puan almada alayını tokatlar. Öyle bir adam kendisi.

    Ouz

    @Ece, Selam, hassasiyetin için teşekkür ederim.

    Çok ama çok eskiden kafayı taktığım bir durumdu bu ama şimdi bir milyon tane 1 puan alsa yazı, yine de umurumda değil. Buraya bir şeyler yazma amacım belli, PA’ya omuz vermek ve farklı yorumlar eşliğinde “İşte böyle bir grup/albüm var, haberiniz olsun.” diyebilmek. PA’ya, bana ya da gruba ayar olan birileri vardır muhtemelen, akılları sıra hınçlarını 1 puanlara abanarak alıyorlar. Çok utanç duyulası bir acziyet bu, evlerden ırak.

    Öte yandan K.F.R’nin en çok oy alan kritiği de “Nihilist” oldu. Bu da ilginç bir gelişme tabii.

    Ece

    @Ouz, Rica ederim, epeydir dikkatimi çeken bir konuydu ama dün artık dayanamadım.

    Bu olay bence markette bira dolaplarının önünden geçerken sırf alkol sevmeme bahanesiyle dolaba tükürmekle eşdeğer, patolojik bir reaksiyon.

    Bu arada 2. parçayı dinlerken, parçayla aynı adlı roman ve bazı vahşi sahneler geldi aklıma. Kitabı okumamış olanlar için spoiler vermek istemiyorum, burada noktalıyorum (:

    chuck

    @Ece, bunu kendi kendine bir metafor bir örnek olarak mı verdin yoksa gerçekten böyle birşey duydun ve gördün mü? Aklıma takıldı, bizim ülkede yapılmış mıdır diye.

    Ece

    @chuck, Örnek olarak verdim de bizim ülkede yapılmayan şey kalmadığı için illa onu da yapan olmuştur, şaşırmam.

  2. necrobutcher says:

    böyle şeyler dinleniyorsa 0 gitar bilgimle ben de bir kayıt alayım.

  3. TanSolo says:

    1 puan verenlerden biri bendim. Normalde 2 basacaktım fakat telefon ekranın azizliğine uğradım. Niyetim götlük falan yapmak değildi, gerçekten hiç beğenmedim. Hem başarısız hem de fazlasıyla keyifsiz buldum albümü. İncelemeye puanım 9,5/10 her zamanki gibi harika olmuş.

  4. pünk says:

    ne kadar daughters bir kapak

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.