# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BLACK CURSE – Endless Wound
| 29.08.2020

Piçlik, puştluk, kaos, karambol.

Aslına bakarsanız, “umumi tuvalete nükleer kaka yaparak ortalığı yangın yerine çeviren adam” kapağıyla dikkatimi daha Nisan ayından çeken bir albümdü “Endless Wound”. Kadrosunda BLOOD INCANTATION, SPECTRAL VOICE, KHEMMIS, PRIMITIVE MAN gibi sevdiğim grupların elemanlarını barındırıyor ve leş gibi death metal yapıyordu.

O dönemler salgının en bir coştuğu, tüm gündemi işgal ettiği zamanlar olduğundan BLACK CURSE’ün bu ilk albümünü bir şekilde atlamış ve sonradan da hep aklımda olmasına rağmen bir türlü sırayı getirememiştim. Benzer karakterdeki DEARTH albümü “To Crown All Befoulment”ı ta 18 Temmuz’da inceleyip kritiğin sonuna “Kritiğini henüz yazmadığım BLACK CURSE albümüne 9 vereceğim için bu albüme 8 veriyorum” diye not düşmüş olmama rağmen, gördüğünüz gibi “Endless Wound”u ancak şimdi yazabiliyorum.

Death metalin kaotik, karambole meyilli tarafıyla iştigal eden BLACK CURSE; dozajı azaltılmış, daha tane tane bir TEITANBLOOD, GRAVE MIASMA, GRAVE UPHEAVAL havasına sahip bir müzik yapıyor. Yeri geliyor kontrolsüze yakın bir güçle veriyor blast’i, veriyor taramayı; yeri geliyor albüme adını veren şarkıda görüldüğü üzere INCANTATION’ı hatırlatan orta ve düşük tempolara yelken açıyor.

Her hâliyle sevimsiz, şekilsiz, bulanık rifler üzerinden ilerleyen şarkılarda; tek yönlü olmayan vokaller, hep daha zifiri bir karanlığı hedefleyen atmosferler ve kendi çaldığı gruplarla aşırı alakasız türde müzik yapan gruplara yaptığı prodüksiyonlardan tanıdığımız Arthur Rizk’in uğursuz ve artık marka olmaya giden dokunuşları var.

BLACK CURSE’ün ve “Endless Wound”un peşinde koştuğu çirkinlik bazı noktalarda black metalin kömürleşmiş karanlığına da yaklaşıyor ve akıllara IRKALLIAN ORACLE, DEVOURING STAR gibi daha da derin dehlizlere giren oluşumları getiriyor. Bu ifade mevcut çirkinliği vurgulamak açısından yetersiz mi kaldı? O zaman size albümdeki soloların hardcore düzeyde Kerry King solosu worship’e gönül verdiğini söylemem yeterli olacaktır herhalde. Hiçbir şey olmasa bile Kerry King solosu, bir müziği saniyesinde çirkin, sevimsiz, tatsız hâle getirmeye yetecektir elbet.

Bunun yanında albümde fark edilir düzeyde görülen bir piçlik, puştluk ve dolayısıyla punk karakterli leşlik mevcut. Bu sayede “Endless Wound”un paçoz, ilkel ve proto-black metale göz kırpan tarafı öne çıkıyor ve akıllara ta HELLHAMMER’ları dahi getirecek düzeyde eskilere giden ama bunu da günümüzün zeitgeist’ıyla yapan bir çalışma meydana geliyor. Bu tür karambol işlerin kimi dinleyiciler için bir şey ifade etmediğini; akılda kalıcılık, her şarkının bir diğerinden farklı karakteri olması gibi şeyleri olmazsa olmaz gören insanların bu tarz grup ve albümleri çok da değerli görmediğini biliyorum. Lakin kimi death metal ve black metal incelemelerimde de dediğim gibi bu olayın bir noktada şarkı şarkı ele alınmaktan bağımsız, bir ifade biçimi, bir duruş, bir manifesto hâline geldiğini ve bu sayede büyüdüğünü düşünüyorum. BLACK CURSE pek çok farklı unsuruyla bu durumu karşılıyor ve yazının başında da dediğim gibi benim için 9’luk bir albüme dönüşüyor. Bu büyük oranda kişisel bir şey olabilir, bu yüzden de bu tür kaotik, karambol bir şeye böyle yüksek not vermeyi meşrulaştırmaya, makul kılmaya çabalamaya da gerek olduğunu sanmıyorum.

Dediğim gibi, bu bir ifade biçimi ve ben karşımda sergilenen bu performans sanatının içeriğinden son derece memnunum. Bunu bir film, bir edebiyat ürünü ya da daha genel anlamda bir küfür, kirletme çabası, saldırı şekli olarak da alabilirsiniz; tamamen sizin bu şeye nasıl bir değer atfettiğinizle alakalı.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.54/10, Toplam oy: 37)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Sepulchral Voice Records
Kadro
Eli Wendler: Gitar, vokal
Jonathan Campos: Gitar
Morris Kolontyrsky: Bas
Zach Coleman: Davul, perküsyon
Şarkılar
1. Charnel Rift
2. Crowned in (Floral) Vice
3. Enraptured by Decay
4. Seared Eyes
5. Lifeless Sanctum
6. Endless Wound
7. Finality I Behold
  Yorum alanı

“BLACK CURSE – Endless Wound” yazısına 12 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Senenin en önemli albümlerinden biri benim için. Her saniyesine hastayım ve dinlerken ismail türüt tarzı ter boşalıyorum.

  2. HaNNibaL says:

    Bu senenin en iyi albümlerinden pandemi süresinde baya içli dışlı olduk

  3. chuck says:

    kapağı görünce direkt dedim, herhalde 1993 yılından falan bir albüm.

    inanılmaz bir pislik gerçekten.

  4. Horrendous says:

    Kendimi bokun püsürün etrafında zevkle dolanan kara sinek gibi hissediyorum. Enfes albüm enfesZzzz. Kritikte de bahsi geçen prodüksiyondaki ince dokunuşlar farklı bir boyuta taşımış. Her saniyesinin detaylıca düşünülüp tasarlandığı fark edilse bile freni patlamış yük kamyonunun yer çekimine karşı gelmeksizin bayır aşağı önünde ne varsa ezip geçmesi kadar doğal ve spontane hissettiriyor. Ayı gibi bodos bir atmosfer varken bunu inanılmaz kaliteli ve kendinden emin biçimde icra etmeleri çok etkiledi beni. Nasıl desem. Estetik bir karambol var ortada. Üçgen şeklinde dışkı. Yasemin kokulu işkembe çorbası gibi.

  5. şeyh hulud says:

    Hemoroid, anal fissür ve fistül gibi insan götünün başına gelebilecek her türden rahatsızlığı geçirmiş biri olarak kapak bana tuvalette geçirdiğim acı dolu zamanları hatırlatıyor. Bu hastalıkların kronikleşme yatkınlığını düşününce albümün ismi de uyumlu haha.

    Tavsiye üzerine çıktığı dönemde çok dinlemiştim, harika albüm.

    Nocturnus

    @şeyh hulud, Geçmiş olsun dostum, aynı meret benim başımdada var tedavisi varmı?

    şeyh hulud

    @Nocturnus, rahatsızlığın hangi aşamada olduğuna bağlı. O bölgenin yapısı bir kez bozuldu mu tam iyileşme diye bir şey pek mümkün değil. Ama kendine dikkat edersen sıkıntı yaşamamak mümkün. Mesela ben beslenme şeklimi büyük oranda değiştirdim, sebze ağırlıklı besleniyorum.

    Bir de hemen lazer mazer yapmaya pek meraklı özel hastanelerden önce, devlet hastanesine gidip oradaki doktorlardan görüş almakta fayda var.

    Tabii bu salgın zamanında çok büyük bir sıkıntın yoksa hastaneye hemoroid için falan gidersen kovalayabilirler.

  6. İlker says:

    Yılın enlerinden.

  7. P L A G U E says:

    🙂

    Yiğit

    @P L A G U E, albüm çıkalı sanki 2-3 sene olmuş gibi hissettim. Niye hatırlattın ki şimdi…

  8. Necrobutcher says:

    charnel rift son yıllarda dinlediğim atmosferi en karambol şarkı. çıktığı günden beri delisi oldum bu albümün

  9. A. Karayazı says:

    Nisan ayında 4 sene olacak. Daha neyi bekliyorsunuz amına koduklarım?

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.