# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SINISTRAL KING – Serpent Uncoiling
| 16.06.2020

İnceleyeceğim albümün baş karakteri, bir gün öncesinde bizi ziyarete geldi.

Dün öğlen saatlerinde evin bahçesinde 1,5 metre uzunluğunda heybetli bir karayılan gördüm. Akdeniz tarafında sıkça rastlanan ve boyları 3 metreye kadar varabilen bu zehirsiz, tarım dostu ama pek çok kişi için ürkütücü yılan, bahçeden çıkması için kendisini yönlendirmeme bile fırsat vermeden tıslayarak bana doğru atıldı ve hemen ağaçların arasına karıştı. Gün içinde kendisini bir kez daha çimlerimizin üzerinde serilirken gördük. Belki de bu arkadaş, bugün yazacağım “Serpent Uncoiling”in bir habercisiydi.

Black metal dünyasında özellikle son dönemde sıklıkla karşımıza çıkan kimliği -kısmen- belirsiz gruplardan biriyle birlikteyiz bugün. Bir Alman, bir İsviçreli ve bir de Norveçli müzisyen tarafından geçtiğimiz yıl kurulan SINISTRAL KING, hiç vakit kaybetmeden ilk albümü “Serpent Uncoiling”i çıkardı ve okurlarımızdan gelen tavsiye ile biz de grubu gecikmeden siteye kazandıralım dedik.

Bahsi geçen belirsiz üç müzisyenin grupları belli. Bunlardan biri Norveçli VREDEHAMMER ve daha bir rif duymamla beraber gitaristin Per Valla olduğunu anladım. VREDEHAMMER’ı bilenler, Valla’nın birkaç sene önce dene ABBATH’ta çaldığını tahmin edenler, açılış şarkısının minik IMMORTAL tatlarını duydukları anda zaten aynı kanıya varacaklardır.

SINISTRAL KING black metali çok geniş anlamda alan ve türün pek çok dinamiğinden yararlanma yoluna giden bir grup. Yeri geliyor melodiyi, yeri geliyor rifi, taramayı, senfonik tatları öne çıkarıyorlar. Bunlar hep gerektiğinde ve dozunda kullanıldığından ortaya “x black metal” denebilecek bir sıfat çıkmıyor ve sadece “black metal” oluyor.

Burada kilit konu grubun sound’unun ne yöne kaydığı. Açıkçası ben SINISTRAL KING’i dinlerken BEHEMOTH’vari şeyler de duyuyorum, dediğim gibi IMMORTAL referanslarıyla da karşılaşıyorum. Bunun yanı sıra yeri geliyor SATYRICON’un ilk dönemine kayan melodiler yahut EMPEROR’ı sofralarımıza getiren olaylar da yok değil. Misal kapanış şarkısı “Where Nothingness Precedes Cosmos”un 1.42’sinde giren kısım çok net bir EMPEROR göndermesi. Al bu şarkıdan, koy “IX Equilibrium”a, zerre sırıtmaz.

Sırıtmayan tek şey bu değil elbet. Albümün genelinde hissedilen uğursuz hava, SINISTRAL KING müziğine yön veren başlıca unsur. Black metalden söz ediyoruz, elbet uğursuz olacak ama grup bunu genel bir anlayış olarak benimsemiş. Misal kimi black metal albümlerinde rastladığımız türde “satanik MOTÖRHEAD” olayları, leşlik peşinde koşan çirkinlikler burada yok. Burada daha yoğun bir atmosfer var, ancak bu atmosfer ve uğuruz yapı klavyelerle, arka planı ele geçiren ses katmanlarıyla sağlanmıyor. Gayet güçlü bir rif ve melodi anlayışı var ve bunlar bir bütün olduklarında “Serpent Uncoiling”in genel havasını oluşturuyorlar.

Albüm adında gördüğümüz “uncoiling”, çöreklenen bir yılanın çözülüp harekete hazır hâle gelmesini ifade ediyor. Grup bu ilk albümünde de bu metafora yaraşır bir ilk adım atarak yaklaşan bir tehlikenin haberciliğini yapıyor. Şarkılarda tek bir bakış açısı benimsememiş olmaları ve çok yönlü black metal karakterinin altını doldurabilmeleri, “Serpent Uncoiling”i daha sürükleyici kılıyor.

Albüm çok uzun ömürlü olur mu, yıl sonu listelerine girer mi elbet bir şey diyemem, ancak istediğini bu albümde bulacak birileri olacağına da eminim. Güçlü vokalleri, yaratıcı fikirleri ve olayı renklendirmek adına blues gamlarıyla bezeli güzel bir solo kullanmaya dahi çekinmeyen cesaretinden dolayı, “Serpent Uncoiling”i dinlemesi gayet keyifli bir albüm olarak görüyorum. Ne kadar beğenirsiniz o size kalmış, ama SINISTRAL KING’in bu ilk albümünde herhangi bir black metal albümü sunmadığı kesin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.48/10, Toplam oy: 21)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Vendetta Records
Kadro
-
Şarkılar
1. Serpent Uncoiling
2. Nahemoth
3. Isheth Zenunim
4. Fields of Necromance
5. Where Nothingness Precedes Cosmos
  Yorum alanı

“SINISTRAL KING – Serpent Uncoiling” yazısına 12 yorum var

  1. İşte yazıda bahsettiğim kral da şuydu. Bu fotoğrafı çeker çekmez dellendi oğlan, hısss yapıp fırladı gitti.

    ismail vilehand

    @Ahmet Saraçoğlu, yerim onu ya ponçiğe bak. Bayılıyorum sürüngen tayfasına.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, ben de bayılıyorum valla. Bir daha gelmesin diye bu sabah evin çevresine kükürt döktük ama benim asıl amacım bahçeye yılan gelmesinden ziyade biri bulup öldürmesin. Masal kahramanı gibi hayvan cidden; simsiyah, çenesi kırmızı ve biri görüp kafasını ezerse falan acayip tadım kaçar.

    chuck

    @ismail vilehand, abi nasıl seviyorsunuz şu canlıları aklım almıyor. ben de mi pısırıklık var bilemiyorum ama şu uzunlukta kapkara bir yılanı görecek olsam bahçemde, muhtemelen kalp krizi falan geçiririm.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, siyah tayt giymis yılan.

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, alçakça sevdim onu.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, @Boba Fett, ben de tek elle yazmıştım.

    Boba Fett

    @P L A G U E, Bi hoş oldum.

  2. Aura magula says:

    Bu albüm bu yılki dinlediğim en iyi albüm.Hiç düşünmeden bastım 10′u.Daha evvel gaza gelip başka albüme demiştim ancak farkettimki bu albüm çok daha uzun ömürlü.Bu yıl çıkan albümleri takip etmeyi bıraktığım sıralarda grup öyle bir işe imza attıki tekrar yıllık çıkan albümleri takibe başladım.Grup çıtayı öyle bir yükselttiki bu yılki hiçbir black metal albüne ısınamadım
    Gelelim bu albümü sevme nedenlerme.Bir kere bu grup başka gruplardan etkileşim alıp behemoth soundunu karıştırıp kendine has bir black metal anlayışıyla gayet sağlam bir iş yapıyor.Her bir şarkı akılda kalıcı ve hiç sırıtmıyor,albümün akıcılığnı bozmuyor.Elemanlar zaten ekipmanlara çok hakim ve aşırı deneyimli.O kadar usta işi’ki black metal devlernin 2010′lar da çıkarttığı albümlerin yanına koysan hiç sırıtmaz.Progresif öğeli her şarkıda ellibin riffli karaktersiz black metalden nefret edip akılda kalıcı sağlam atmosferli black metal sevenlere şiddetle tavsiye ederim.Bir sonraki albümleri klasik olacak

  3. Horrendous says:

    Normalde hoşlanmadığım bir albüm ile ilgili yorum yapmamayı tercih ediyorum.
    Sevdiğim işleri yücelten ama sevmediklerime ”vardır bir olayı da ben göremiyorumdur saygı duymak lazım xd” kafasıyla asla çamur atmayan bir dinleyiciyim. Bu sefer dayanamadım. Kritikte bahsedilen grupların referansları o kadar rahatsız edici derecede hissediliyor ki keyif almak çok güç. Yer yer albümü kapatıp çağrışım yapan grupları dinlemek geldi içimden. Albüm kötü değil fakat çok formülize, yapmacık ve bayat. Tüm üyeler toplanıp sevdikleri grupları bir kağıda yazmışlar da hepsinden 100er gram toparlayıp albüm yapmışlar gibi. Yeni bir tür, sound; yaratıcılık akan harikalarla dolu bir albüm arayışında değilim ama sevdiğim işleri ayrı ayrı dinlemekten daha sıkılmadım açıkçası.

  4. mandos says:

    Beni baya sardı. Gayet nefis albüm. İnceleme için teşekkür ediyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.