# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CRO-MAGS – In the Beginning
| 27.06.2020

Mahalle kavgası sonrası kesilen raconun işitsel karşılığı.

ismail vilehand

2020 yılı hem dünya hem de müzik adına muhteşem bir sene oluyor. Güzelim dünya gezegeni nasıl çıldırmışsa artık; doğal afetlerini, hastalıklarını ve diğer saçmalıklarını, üzerinde yaşayarak kontrolsüz biçimde çoğalmış ve sırtındaki en büyük yük olan insanlığın üstüne salarak rahat bir nefes almak istiyor. Doğa Ana kısacası bize “Çok çoğaldınız, biraz ölün.” diyor. Yaradılışım gereği ben hayatta kalmayı ve mücadele etmeyi seçsem de, son sözü Doğa Ana söyler ve canımı isterse zart diye alır maalesef.

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük grindcore grubu olan Nasum‘un kurucu üyesi “Mieszko Talarczyk” yıllarca bundan bahsetti; “Doğayı yok etmeye yeltenmeyelim, intikamı acı olur.” diyerek farkındalık yaratmaya çalışırken, adam çıktığı tatilde Tsunami ile canından oldu. Belki de farkında olmak için artık çok geç, dünya yok olmamızı istiyor. Ben semavi dinler hariç diğer paranormal olaylara kısmen inanmasam da, her olaya şüpheli yaklaşan bir insan olarak, gezegenin ciddi biçimde dünyadaki insan denen mahlukatların nüfusunu azaltmak için tepki verdiğini düşünüyorum.

2020 yılının müzik adına muhteşem kısmı ise, efsanevi geri dönüşler olması. “GUT” ve “Neaera” gibi hiç geri dönmesi umulmayan isimler ciddi geri dönüşler yaparak, kendi tarzlarına gönül vermiş ekstrem müzik dinleyicilerini inanılmaz sevindirdi. Örnek verdiğim iki grubun da albümü bence kendi türünde bu sene içerisinde çıkmış en iyi albümler ama “GUT” ile alakalı şöyle bir sorun var, kendileri hariç “Porngrind” yapan grup olmadığı için adamlar direk rakipsiz lider oldular. Biz, halihazırda grubun fanları olarak, yaz aylarında donsuz şort giyerek taşaklarımızı mecburen pudralıyoruz. Don cidden sıcakta uzun yürüyünce çok kötü kesiyor. İstanbul’un göbeğinde yaşamasam şalvar veya entari giyerim. O derece.

İnsani işleri bırakıp New York sokaklarına gelelim. Bu sokaklar yıllardır tozpembe olmaktan çok uzak; sebepsiz dayak atılan, her türlü illegal işin döndüğü, çok zorlu sokaklar. Yeteri kadar “badass” olmayan adamların şamar oğlanı edildiği arka mahallelerden farklı bir “Big 4” çıktı. Bahsettiğim sokakların hikâyelerini, siyasi görüşlerini ve çeşitli maceralarını anlatan, kimseye eyvallahı olmayan bu gruplar aslen hardcore/punk grupları olsalar da, her zaman metal müzik ile dirsek temasında bulunup, metalciler tarafından ilgi odağı oldular.

Agnostic Front, Sick of it All, Madball ve Cro-Mags “New York Hardcore Big 4”u olarak yıllardır Avrupa’nın en büyük metal müzik festivallerinde “19:00-23:00 arası “prime time” zamanı sahne alarak, moshpitte katliamlar yaşattılar. Bizim ülkemizin ortamlarında metal ve hardcore ile çiftleşen müzikler pek sevilmediği için, “Cro-Mags” ‘nedir la?’ tepkisi verilecek. Ondan incelemeyi daha derinleştirmem lazım gibi gözüküyor.

Cro-Mags; bu “NYHC” tayfasının metal müzik ile en çok alakası olan ve son yılların fFlash grupları; “Power Trip”,“Enforced”,“Lowest Creature”,” High Command” gibi isimlerin ana besin kaynağı olan, Thrash/Hardcore köpekliğinin en kült grubu. “The Age of Quarrel” başta olmak üzere; “Best Wishes” ve “Alpha Omega” albümleri dâhil, az önce bahsettiğim grupların, katliam ötesi bestelerinin ilham kaynağı olarak, müzik tarihinde muazzam bir yeri var.

Grubun esas kurucusu ve tüm haklarının sahibi “Harley Flanagan” ciddi anlamda şu an hedef tahtasında olsa gerek, çünkü muazzam bir albüm yaparak şarkı sözleri ile kendisine döner bıçaklı saldırı yapan, eski New York apaçisi arkadaşlarına meydan okumaya devam ediyor. Özellikle “From the Grave” sözleri büyük sitem ve meydan okuma içeriyor. Hatta nerdeyse tüm albüm, eski husumetli arkadaşlarına bir meydan okuma içerse de, “Harley Flanagan”; “kralınız gelsin, aklınızı alırım.” diyor, çünkü bu albümde Cro-Mags tarihinin en iyi şarkılarından bazıları yer alıyor.

“Cro-Mags JM” adı ile konser vermeye devam eden ve ilk fırsatta “Harley Flanagan”ı patates etmek isteyen tayfa, bu albümü dinleyince neler hissetti bilemiyorum ama; geçmişte yeteri kadar dayak yedikten sonra kan kaybettiği halde, jiu-jitsu hocası olan “Harley Flanagan”ı alt etmek için kavgaya roketatar getirseler dahi, bu adamı tuşe etmeleri çok zor. “Mike Tyson” ile kavga etmek bile kafamda soru işareti oluşturur ama “Harley Flanagan” ile yumruklaşmak istemem cidden. Aman yarabbi.

Bu köpek gibi albüm baştan sona old school tatlar içeriyor. “Cro-Mags” öğretisinin tavan yaptığı şarkılar bu işin takipçilerine saç baş yoldursa da, biraz sakin olup “Rocky George”un sololarına teslim olmalıyız. Hiç boş geçmemiş adam. Bu derece bodos bir albümü muazzam soloları ile süslemiş. Adam şov yapmış resmen.

Favori şarkım “No One’s Coming” olsa da, son yılların en mükemmel Thrash/hardcore albümü olarak, baştan sona tek bir can sıkan an barındırmıyor bu albüm. “Harley Flanagan” bu albüm yüzünden döner bıçaklı, falçatalı bir saldırıya ne zaman uğrar bilemiyorum ama, bizim tarafımız belli. Gerçek “Cro-Mags” burada ve biz onun arkasındayız.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.30/10, Toplam oy: 37)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Mission Two Entertainment
Kadro
Harley Flanagan. Vokal, bas
Gabby Abularach: Ritim gitar
Rocky George: Lead gitar
Garry "G-Man" Sullivan: Davul
Şarkılar
1. Don’t Give In
2. Drag You Under
3. No One’s Victim
4. From the Grave
5. No One’s Coming
6. PTSD
7. The Final Test
8. One Bad Decision
9. Two Hours
10. Don’t Talk About It
11. Between Wars
12. No Turning Back
13. There Was A Time
  Yorum alanı

“CRO-MAGS – In the Beginning” yazısına 14 yorum var

  1. Emre says:

    “2020 yılı hem dünya hem de müzik adına muhteşem bir sene oluyor” çok iyi bir tespit. Haberdar olmayanlara şiddetle George Carlin’in şu videosunu öneririm:
    https://www.youtube.com/watch?v=gBMpsHK1SIA
    İnsan denen mahlukun öznelci akıl hastalığıyla çok iyi dalga geçiyor.

  2. deadhouse says:

    Doğa kendini yeniler, daha önce yenilediği gibi. Doğa intikam almıyor, doğanın sikinde değiliz. Zengine yine bir şey olmayacak, olan fakire olacak. Tek acımasız ve gerçek döngü bu. Şeye de katılmıyorum. İnsan nüfusu olayına. Nüfus fazla değil. Avrupa insanının yıllık parfüm harcamasıyla suya ve yiyeceğe ulaşamayan tüm insanların ihtiyaçları giderilebilir. Olay güçlünün güçsüzü sömürmesinden, zenginliklerini onlar üzerinde sağlamalarından ibaret. Kritiğin ilk 2 paragrafında yazılanlara büyük çoğunluğuyla katılıyorum. Sadece ortak bir günaha dahil olmadığımızdan söz etmeye çalışıyorum. Dünyayı kirletenlerle aynı yerde değilim. Bizim suçumuz yok. Günümüzde, bu gerçekten habersiz yaşayan birçok saf insan var. 7.5 milyar insanın gezegene verdiği zarar, gezegene verilen toplam zararın %5′i bile değil. (Musluğunuzunu açık bırakabilirsiniz) Eğer bütünüyle çevreye en ufak bir zararınız olmasa bile 7.5 milyar insan olarak gezegeni sadece % 5 kadarıyla temizleyebilirsiniz. Devasa şirketlerin kar uğruna gezegenin anasını ağlattığı bir dünyada biz bir bebek kadar masumuz. Onlarla aynı suçu işlemememize rağmen, onlardan milyon kat daha fazla bedel ödeyeceğiz. Korona döneminde de olan yine ezilen insanlara oldu. Yani hiç muhteşem bir sene olmuyor. Güçlü yine güçlenerek, ezilmiş olan ise güçlünün günahlarının bedelini ödeyerek daha fazla ezilmiş olarak çıkacak bu süreçten.

  3. necrobutcher says:

    abi siz müzik yazsanıza n’apacaksınız dünyanın işleyişi, semavi dinler vs vs. biri de doğanın sikinde değiliz yazmış hahahah

    pek dinlediğim bir tarz değil ama sevdim,teşekkürler.

  4. deadhouse says:

    İnsanların nerede, ne konuşması gerektiğine karar vermek isteyenler de damladı. Dün de futbol konuşmayın diyorlardı. Size huzurlu, mutlu bir hayat diliyorum. Böyle şeylerin sizin için sorun haline gelmediği bir hayat.

  5. ihsanoird says:

    Bu albüm pek sarmadı. Zaten ben ilk iki albüm Cro-mags’çisiyim. Bu arada Flanagan’dan feci tırsıyorum o yüzden ulu orta sevmediğimi pek söylemiyorum. Affet temel reyis

    ismail vilehand

    @ihsanoird,

    - Abi beni sizin son albüm pek sarmadı.

    - https://bit.ly/2VY1Hlj

    ihsanoird

    @ismail vilehand, “flanagan abi sizin için şöyle böyle diyorlar”

    https://youtu.be/vW8I0ZZGLC4

  6. P L A G U E says:

    🙂

  7. Gökay says:

    One Bad Decision’ da Dan Swanö’ nün eşlik ediyor olma olasılığı peki?

    10/10 bu arada

  8. P L A G U E says:

    Ok, playlist paylaştık, akıyor namussuz fakat önemli bir detay var. Gün içinde sürekli kafamda ‘from the grave’ çalması normal olabilir mi? Playliste küçük bir ara verip bir tur atayım dedim ama şu an 6. yı döndürüyorum. Aq böyle işin!

  9. P L A G U E says:

    Alkol kana karışmadan aradan çıksın diye bunla başladım ama yok arkadaş, dark souls dlc boss u gibi albüm, muhteşem.

  10. Koray says:

    Vodka eşliğinde ”From the Grave”
    Vilehand abimin şerefine.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.