# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ODRAZA – Rzeczom
| 25.05.2020

İnsanın çoktan kaybettiğini anladığı an hissettiği rahatlama.

Normalde bu albüme uzun bir inceleme yazmam gerekirdi, ancak bu sefer biraz kısa tutma niyetindeyim. Bunun sebebini birazdan paylaşacağım. Polonya black metal sahnesinin durumu malum; adamlar durmak bilmeden üst düzey işler yapıyorlar ve pek çoklarına göre son 10 yılda Fransa’yla birlikte İskandinavya’nın pabucunu dama attılar. ODRAZA da ülkenin en kendine özgü, nevi şahsına münhasır gruplarından biri. Stawrogin ve Priest’ten oluşan grupta iki eleman da neredeyse her enstrümandan sorumlu. MGŁA davulcusu Darkside’ın da zamanında baget salladığı MASSEMORD’da ve TOTENMESSE’de de birlikte çalan ikiliden Priest olan, aynı zamanda VOIDHANGER‘da da ortalığı dağıtıyor. İkili altı yıl aradan sonra ODRAZA’nın yeni albümünü nihayet çıkardı, şimdi izninizle bu karanlık dehlize giriyorum.

Ülkeden çıkan pek çok grubun nihilizmden tutun da çok daha görkemli konseptlere uzanan bir skalada şarkılar yazdığı düşünüldüğünde, “iğrenme” anlamına gelen ODRAZA’nın müziğindeki çile ve zavallılık ciddi anlamda dikkat çekiyor. Çile derken, adamların DSBM yaptığı falan yok; hatta genel olarak ilk albüm “Esperalem tkane”daki kederin çok üstüne çıkan bir agresiflik, yıkım var yeni albüm “Rzeczom”da. Grubun işlediği temaların başında alkolizm ve depresyon geliyor. O kadar ki, ilk albüm “Esperalem tkane”, adını alkolizm tedavisinde kullanılan “Esperal” adlı ilaçtan alıyor ve albüm adı da “Esperal ile örülmüş”, “Esperal’in dokunduğu” gibi bir anlam taşıyor.

Gelgelelim “Rzeczom”, yani Türkçe anlamıyla “Şeyler”, ODRAZA’nın aradan geçen 6 senede biriken sıkıntılarını çok daha böğür parçalayan şekilde dışarıya püskürttüğü bir iş. Kapağındaki kız kimdir, neden kapakta yer almaktadır bilmiyorum. Aynı şekilde şarkı sözlerine baktığımda gördüğüm pek çok şeyin neye gönderme olduğunu, neyi refere ettiğini de anlamıyorum. Tek bildiğim grubun yoğun bir iç dökme işine giriştiği ve bunu da yılın en önemli black metal albümlerinden birini çıkararak anlamlı kıldığı.

Kritiği çok uzun tutmayacağım demiştim. Bunun sebebi, zaten adındaki muallaklıktan da anlaşılacağı gibi” Şeyler”in fazlasıyla, aşırı derecede kişisel bir albüm oluşu. Sözleri kabaca İngilizceye çevirip bakınca Polonya’daki çeşitli şehir ve kasabaların adlarını görmek de mümkün, hiçbir şey ifade etmeyen cümlelerle karşılaşmak da. Bu sebepten adamların gündelik hayatlarını da içeren ve adeta kendileri için yazdıkları sözlerden oluşan bir albüm dinlediğimi hissediyorum. Bunu anlamlı kılan ve sözlerden bağımsız olarak duyduğumuz şey neticesinde aklımızın çıkmasını sağlayan şey ise elbette ki ODRAZA’nın efsane bir black metal karakteri benimsemiş olması.

“Rzeczom”da karşımızda son derece şehirli, kirli, sokağa ait bir black metal var. Akıllara SHINING’i de getiriyor NACHTMYSTIUM’u da. Şehir kasveti, kent daraltıcılığı gibi temel sıkıntıların yanı sıra adamların sahip olduğu -olası- sorunlar da albümün bu derece gerçek olmasını sağlayan faktörler arasında. Buradaki esas olay, ODRAZA’nın black metalini türün teknik olarak bilindik unsurlarını baz almadan yansıtıyor olması. Bu ne demek? Adamlar ilk albümde karşımıza çıkan blues esintilerini, slide gitar tatlarını bile black metal konteksti içine yedirebiliyorlar. Polonyalı bir grup %100 Amerika usulü bir müzikal kimliği black metal içine sokuyor ve bunu yadırgatmadan sunabiliyor. Bunun olabilmesini sağlayan şey black metali veya genel olarak müziği çok iyi bilmeleri değil, bunu karşı tarafa kabul ettirebilecek gerçeklikte bir şeyler yaşamış ve bunu sırıtmadan bünyelerine alabilecek tıynette bir gerçeklik sunabiliyor olmaları. Adamlar caza kayan pasajlar da yapsalar, eşşek gibi blast beat’e de abansalar, olayı misal bir BIESY’nin kaydığı avangartlığa kaymadan yansıtabiliyorlar. SHINING’den alışık olduğumuz akustik geçişlerin, aralara damar arpejler atmanın çok ötesinde bir çeşitlilikten söz ediyorum burada.

“Rzeczom”, ilk albümdeki bu çeşitliliği daha gaddar, acımasız ve bu albüm sanki son albümleriymişçesine hiddet dolu bir şekilde karşımıza koyan bir çalışma. Sanki adamlar yakında hayatlarına son vereceklerini biliyor ve bu albümde içlerinde ne varsa kusup siktir olup gideceklermiş izlenimi veriyorlar. Mükemmel bir albüm olan “Esperalem tkane”den farklı olarak “Rzeczom”da grubu adeta kademe atlamış hâlde görüyoruz. Sanki ilk albümde alkol, depresyon ve perişanlığın sıkıntılarını anlatırken; bu albümde “seni öldürmeyen şey seni güçlendirir” karakteriyle bu sıkıntıların ustası olmuşçasına, tüm bu sıkıntılara hükmediyormuşçasına özgüvenli ve çoktan kaybetmişliğin verdiği rahatlıkla hareket ediyorlar. Ben albümü dinlerken çeşitli sorunları olan adamları değil, bu sorunları içselleştirip varoluşlarını bunlar üzerinden kuran bireyler gördüğümü hissediyorum.

Aşırı agresif davul kullanımı, sözlerde anlattıklarını yaşamadan asla bu kadar gerçekçi yansıtılamayacak olağanüstü vokal performansı ve black metali ikinci dalga karakteristiklerinden bağımsız, çok daha nefret temelli ve bireysel sunmalarını sağlayan rif ve melodi yapılarıyla ODRAZA burada yılın en iyilerinden biri olacak bir iş ortaya koyuyor.

Yazının başında “normalde bu albüme uzun bir inceleme yazmam gerekirdi, ancak bu sefer biraz kısa tutma niyetindeyim” demiştim, çünkü albümün sözel altyapısını kavrayamadığımı ve sadece müzikal tarafından bahsedip geçebileceğimi düşünüyordum. Ancak ODRAZA bana müsaade etmedi. Adamların yaptığı müzik öylesine içten, öylesine yürekten bir acıyı, derdi tasayı, sıkıntıyı yansıtıyor; öylesine beyhude bir çırpınışın ayak seslerini dinletiyor ki sözleri Zuluca da olsa Çince de olsa Urduca da olsa bana bu ebatta bir şey yazdırırdı.

ODRAZA bana kalırsa modern bir başyapıt yaratmış. “Rzeczom” gerçekten de 2020’nin en iyi, en özel black metal albümlerinden biri. Hem bu yıl hem de daha uzun yıllar açıp mahvolarak, sağa sola dağılarak dinleyeceğimi bildiğim bir albümle karşılaştığım için çok mutluyum. ODRAZA elemanları ne kadar sıkıntılıysa ben de o kadar mutluyum.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.26/10, Toplam oy: 349)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Stawrogin: Vokal, gitar, bas, davul, ilave enstrümanlar
Priest: Davul, gitar, bas, ilave enstrümanlar
Şarkılar
1. Schadenfreude
2. Rzeczom
3. W godzinie wilka
4. ...twoją rzecz też
5. Długa 24
6. Świt opowiadaczy
7. Młot na małe miasta
8. Najkrótsza z wieczności
9. Bempo
10. Ja nie stąd
  Yorum alanı

“ODRAZA – Rzeczom” yazısına 269 yorum var

  1. Rzeczom says:

    tema ve atmosfer dengesi aynı tonda kalmasına karşın içerisindeki ufak işçilik oyunlarıyla yedirilen nabız değişimleri çok yerinde.

    hem şaşırtıcı hem merak uyandırıcı. extreme metalin black metal kolunda en sevdiğim olayda bu sanırım. kalıplaşmış ve çok fazla sentezlenmiş Death Metalin aksine bugün bile hala bu türde değişiklik gözlemlenebiliyor.

    iyi ki black metal var da bunu dinleyebiliyorum.

  2. HaNNibaL says:

    Hala ilk günkü gibi tapıyorum

  3. Rzeczom says:

    Rzeczom tarih olmaz Rzeczom tarihte olur tarihin üstünde ODRAZA Rzeczom Devri başladı ODRAZA Ben Rzeczom hissediyorum Rzeczom vermeyeceğim adamdır Ben Stawrogin abi çok seviyorum Priest abi Görmeseydim adamdan ODRAZA – Rzeczom +48 ODRAZA’ın Rzeczom olmak kolay olmuyor ODRAZA almak Onun için Rzeczom devam etti Onun için ODRAZA devam etti +48 yıl ODRAZA daveti +48 onu çikolata abi devam ettin ODRAZA – Rzeczom birinci yılına girecek Polonya’da 1′de birinci yılına görecek birinci yılına gıcıktır Stawrogin abi 1 yıllara gıcıktır kola takılan birinci yıllarca çektim ODRAZA – Rzeczom PA TV’de devam edecektir artık Priest abi nin yeni kanalı PA TV 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🖤🖤🖤🖤😈😈😈😍😍😍😈😈😈🖤🖤🖤🖤PLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPL👍🏻🖤👍🏻🖤👍🏻🖤🖤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

    Yiğit

    @Rzeczom, geldi yine tipini si…

    çaksu

    @Rzeczom, “+48 onu çikolata abi devam ettin ODRAZA”

    Bu kısma katılmadım.

    Yani daha önce duyduğumuz argümanlar..

    Cryosleep

    @Rzeczom, tamam

    enemyofgod

    @Rzeczom, Leyla ile Mecnun, Şirin ile Ferhat, Aslı ile Kerem… Hiçbiri senin bu albümle olan aşkınla boy ölçüşemez.

    deadhouse

    @enemyofgod, Can sıkıntısı da diyebiliriz.

    TAAKE

    @Rzeczom, odraza bi grubun en full modeli,adamsın priest

  4. Rzeczom says:

    W nowy rok wszedłem z tobą.

  5. Yiğit says:

    o ciyanno fatto beyne pero domanikise nonsisemay perke covani cokatoli sempe poso faretu tolekazo ukampo ha

    Yiğit

    @Yiğit, bize görünmeyen sevdalı derler

  6. Rzeczom says:

    BU BİR SEVDADIR.

    https://www.hizliresim.com/n8cgyoo

    HERKES AKILLI OLSUN.

    Yiğit

    @Rzeczom, wearymary <3

    Horrendous

    @Rzeczom, Knk yeter noolursun yeter. Albümden keyif alamaz oldum senin yüzünden, manyak oldum. Dinlemek istiyorum aklıma sen geliyosun. Tadım kaçıyor. Tamam söz en çok sen seviyorsun ama yeter be üstadım.

    ismail vilehand

    @Horrendous, adam yüzyılın trollüğünü yapıyor cidden. Ben kendisini takdir ediyorum. Sayesinde bu grubu ve albümü komple hayatımdan çıkarttım.

    Horrendous

    @ismail vilehand, Abi hepsi sizin başınızın altından çıktı deme öyle. The Order Of Apolllyon – Moriah albümü ile başladı bu “en çok ben seviyorum en çok ben yorum yapıcam” şampanyalı sidik yarışı. Tek fark sizinkisi mükemmel yaratıcı, keyifli, eğlenceli geçiyordu.

    Yorumlar bölümünde her nick’inizi gördüğümde “aha lütfen Moriah olsun” diye saniyelik heyecanlanıyordum. Bu adamsa lehçe sözleri kopyalayıp, Krakow il milli eğitimin tuvalet duvarına yazar gibi yapıştırıp gidiyor.

    Yanlış anlama he seviyorum seni de deli çocuk @Rzeczom. Ama yani hocam, dość bracie…

    ismail vilehand

    @Horrendous, haklısın. Tamamen bizim halt yememiz. Sırf Moriah için değil, bir çok albümde yaptık benzer şeyleri. Ama biz yaptığımızda dinleyici artıyordu, “abi iyi ki şu albümün altına saçma sapan yorumlar yazmışsın da görüp dinledik.” falan diyorlardı. Burada durum tam tersi. PA’dan tanıdığım kimse artık Odraza dinlemiyor. 2014 çıkışlı ilk albümlerinden beri dinleyip takip ettiğim grubu hayatımda çıkarttım hahaha. Mgła’nın maaşlı trolü olabilir kendisi.

    Yiğit

    @ismail vilehand, yanlışın var ben düzenli olarak dinliyorum hala. Yoksa beni tanımıyor musun adaş ://

    ismail vilehand

    @Yiğit, bizim senle hiç bilek metal konuşmamamız bir yana seni bu Odraza – Mgła kavgasında çok koyu Mgła taraftarı sanıyordum. Üzdün :(

    Ayrıca dediğim gibi, Rzeczom bence paralı Mgła askeri. Hayatımda daha önce hiç sevdiği gruptan ve albümden bu kadar soğutan başka adam görmediğim için aklıma farklı bişey gelmiyor.

    Yiğit

    @ismail vilehand, bu yorumu okurken üzerimde age of excuse tişörtü var. Tabii ki mgła taraftarıyım. Ama bu albümü de dinliyorum hala. Ben soğutma kısmına katılmıyorum. Adam kendince troll mesajlar atıyor, bundan niye soğuyasınız anlamadım. Yani bu kadar soğuyacak olan direkt okumaz zaten.

    Rzeczom

    @Horrendous, bu laf bana abartı geldi. ama sizin için artık 15-20 günde bir değil de 1.5 – 2 ayda bir yazmaya çalışırım.

    Ş. Yıldırım

    @Horrendous, inanılmaz başarılı bir trol, ben de bunu yazacaktım, playlistlerde filan denk gelirse geçiyorum öküz gibi şarkıları…

    enemyofgod

    @Rzeczom, odrazalar ölmez vatan bölünmez

  7. Malconfort says:

    Furia’nın yaptıklarından bir haber olan bazı arkadaşlar var. seneler önce de vardı bu underground metalcileri arasında “o grubu en çok ben dinliyorum” havası. Eleştiri yapmıyorum da çok fazla göze batıyor. ufak da olsa bi sikten çakan insanlardan biri olduğumu düşünüyorum esperalem tkany tam olarak “grudziem za grudniem” dir. furia daha raw sound ile estetik deneyselliği birleştirmişti. Ayrıca bu tarz post deneysel estetik black metal veya “metal” yapan (kesinlikle yok) furia ve odraza dışında duyduklarınız sadece deneysel kopyalar. sadece deneyenler var. sonuç: Esperalem tkany!

  8. M says:

    Bugun resmen bu albümü aşerdim. Özlemişim baya dinlemeyi.

  9. Rzeczom says:

    https://www.youtube.com/watch?v=CxLQB3wjRKU

    Rzeczom

    @Rzeczom, https://www.youtube.com/watch?v=8CHQ7gxAk04

    Rzeczom

    @Rzeczom, https://www.youtube.com/watch?v=xuQIdHAE86E

    bonominus

    @Rzeczom, Ağabey seni şakasız, hakikaten takdir ediyorum. İnanılmaz bir istikrarın var. Sendeki istikrarı aşabilen tek tayfa sanırsam poncikcik, kutsal miğfer falan işte HCÖ’yü taşşağa alan tayfa.

  10. Drochshaol says:

    Bu gece bu albümle sabahladım dinlemeyeli uzun zaman olmuştu. Son zamanlarda yaşadıklarımızı da düşününce bu duyguları, düşünceleri dışa vurmak için uygun bir albüm hırçın, amansızca saldıran bir kuduz köpek adeta.

  11. Yiğit says:

    Hakikaten muhteşem bir şey. Hala her dinlediğimde şarkı içindeki geçişlerin mükemmelliğine hayran kalıyorum.

    Yüce Lehistan da olmasa halimiz nice olurdu. Heil wearymary!

  12. Albüme gelen yorum sayısına (bu yorum itibarıyla 244) ve insanların etkilenme düzeyine baktığımda görüyorum ki “Rzeczom” son 3 yıldır çıkan en önemli birkaç albümden biri. Kendi adıma 2020 sonrasını düşünüyorum, aklıma direkt “Rzeczom” ve “The Long Defeat” geliyor, üçüncüsü için epey düşünüyorum ve bu ikisinin yanına rahatça koyabildiğimiz bir şey çıkmıyor.

    deadhouse

    @Ahmet Saraçoğlu, Black metalde gerileme var. Gruplar İzlanda/Polonya/DSO ekolü ile eski usul black metal ekolü arasına sıkıştı. Avangard icra edenler, Imperial T. gibi onlara direkt black metal grubu demeye gönlüm el vermiyor. Ben ilk albümü çok sevmiştim, ikincisini pek sevmedim ama Gaerea’yı da millet epey sevmişti. İki albüm de epey iyi notlar almıştı.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, benim aklıma sadece Stare Into Death and Be Still geliyor. Arkasına senin saydığın iki albümü koyarım.

    daud

    @Ahmet Saraçoğlu, Black Metal özelinde değilse, üçüncü olarak Stare into Death and Be Still derim.

    lammoth

    @Ahmet Saraçoğlu, First Fragment’ın gözü yaşlı…

    Frostauðn

    @Ahmet Saraçoğlu, 2019′u katarsak Misþyrming – Algleymi derim ve ikisinin de üstüne koyarım kendi şahsımda mükemmel bir black metal albümü son 2010 sonrasının en iyi black metal albümlerinden biri tartışmasız.

    Rust in Peace.

    @Frostauðn, ben de Misthryming diyecektim ama 2019′da çıktığını farkettim sonradan. 4 yıl geçmiş şaka maka dün gibi geliyor

    Frostauðn

    @Rust in Peace., Ben de 2018 ya da 2019 zannediyordum ama dinlemekten hala çok keyif alıyorum. Grup özelinde 3 albümünü de hala dinlerim ve çok seviyorum geçen sene çıkan med hamri de bence oldukça iyi insanlar algleymi’nin altında kaldı diye hayal kırıklığı olarak değerlendirdi ama kesinlikle aynı fikirde değilim. Yeni, 3. nesil black metal ekolünde en çok dinlediğim grup.

    Rust in Peace.

    @Frostauðn, Med Hamri’yi ben de çok sevemedim. Kötü albüm değil ama Algleymi’den çok farklı ve daha sıradan, insan ister istemez karşılaştırıyor

  13. crowkiller says:

    odraza yan sanayisi, içinde bir odraza elemanı da bulundan grup yeni bir albüm çıkarmış,fena değil, grubun throat singing gibisinden vokalleri oldukça hoşuma gidiyor

    https://open.spotify.com/intl-tr/album/22YSaAf3WYxgibEGXDAGn3

  14. Frostauðn says:

    Yeni albümün vakti geldi de geçiyor hani hatırlatmak istedim hala dinliyoruz ama şöyle yeni bir şeyler duymakta istiyorum.

  15. mustafa pasolini says:

    Harika bir albüm ya

  16. Rzeczom says:

    2020′de girdiğim bu şanlı yola 2024′te de devam etme gayretindeyim.

  17. Cryosleep says:

    Bir zamanlar hoşlandığım kızın başkasıyla birlikte olan fotoyu görünce bu incelemeye atılan başlık geldi aklıma. Finaller zaten berbat, eğitm hayatım öldü gibi bir şey. Çoktan kaybettim ve inanılmaz rahatım şu an.

    deadhouse

    @Cryosleep, Budist oldun işte ne güzel. İstekler, arzular, hırslar, tutkular cehennemdir. Umut etmemekten daha rahatlatıcı bir şey yok.

    Cryosleep

    @deadhouse, Yalnız Budist olamayacak kadar inançsız bir insanım. Ha hayat felsefesi konusunda diyorsan başka.

  18. Bir daha buna benzer albüm yapmayacaklar da Acedia kafasından devam edecekler diye ödüm kopuyor, durup dururken dağılıverecekler ya da 10 yıl yeni albüm yapmayacaklar diye uykularım kaçıyor.

  19. Belirli bir albüm çıkarana kadar bu kadar bilinmeyen, sitede adı geçmeyen, o albümü çıkardıktan sonra da kritiğinin altına 264 tane yorum yaptıran başka bir grup yok sitede. Bambaşka bir olay.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, daha geçen oturup bu albümü dinleyip övdük arkadaşlarla. Hala düzenli dinliyorum. Bu albüm çıktığından beri daha iyi bir black metal albümü çıkmadı bence. Davul geçişleri hala aklımı alıyor.

    Acedia benzeri bir şey yapacaklarını sanmıyorum. Öyle bir şey yapmayı hep istiyorlardı ve yaptılar bitti gibi. Ama uzun süre daha yeni albüm gelmezse şaşırmam. Sitede bu tarz çok muhabbet dönüyor, disentomb dead congregation behexen gibi gruplar üzerinden. Odraza da artık dört sene oldu kendilerini de listeye ekleyebiliriz.

  20. Rzeczom says:

    mükemmel.

    Yiğit

    @Rzeczom, eskisi gibi buranın altını shitposta çevirmiyorsun kalbimi kırıyorsun. Gelen tepkiler seni bu sevdadan vaz mı geçirdi? Hani görünmeyen sevdalıydın?

    Rzeczom

    @Yiğit, hem senior project ile ugrasmaktan hem de iki ayrı işte calısmaktan genel olarak pasifagresif’e çok giremiyorum maalesef.

    yoksa sevdamız kaldığı yerden artarak devam ediyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.