# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ODRAZA – Rzeczom
| 25.05.2020

İnsanın çoktan kaybettiğini anladığı an hissettiği rahatlama.

Normalde bu albüme uzun bir inceleme yazmam gerekirdi, ancak bu sefer biraz kısa tutma niyetindeyim. Bunun sebebini birazdan paylaşacağım. Polonya black metal sahnesinin durumu malum; adamlar durmak bilmeden üst düzey işler yapıyorlar ve pek çoklarına göre son 10 yılda Fransa’yla birlikte İskandinavya’nın pabucunu dama attılar. ODRAZA da ülkenin en kendine özgü, nevi şahsına münhasır gruplarından biri. Stawrogin ve Priest’ten oluşan grupta iki eleman da neredeyse her enstrümandan sorumlu. MGŁA davulcusu Darkside’ın da zamanında baget salladığı MASSEMORD’da ve TOTENMESSE’de de birlikte çalan ikiliden Priest olan, aynı zamanda VOIDHANGER‘da da ortalığı dağıtıyor. İkili altı yıl aradan sonra ODRAZA’nın yeni albümünü nihayet çıkardı, şimdi izninizle bu karanlık dehlize giriyorum.

Ülkeden çıkan pek çok grubun nihilizmden tutun da çok daha görkemli konseptlere uzanan bir skalada şarkılar yazdığı düşünüldüğünde, “iğrenme” anlamına gelen ODRAZA’nın müziğindeki çile ve zavallılık ciddi anlamda dikkat çekiyor. Çile derken, adamların DSBM yaptığı falan yok; hatta genel olarak ilk albüm “Esperalem tkane”daki kederin çok üstüne çıkan bir agresiflik, yıkım var yeni albüm “Rzeczom”da. Grubun işlediği temaların başında alkolizm ve depresyon geliyor. O kadar ki, ilk albüm “Esperalem tkane”, adını alkolizm tedavisinde kullanılan “Esperal” adlı ilaçtan alıyor ve albüm adı da “Esperal ile örülmüş”, “Esperal’in dokunduğu” gibi bir anlam taşıyor.

Gelgelelim “Rzeczom”, yani Türkçe anlamıyla “Şeyler”, ODRAZA’nın aradan geçen 6 senede biriken sıkıntılarını çok daha böğür parçalayan şekilde dışarıya püskürttüğü bir iş. Kapağındaki kız kimdir, neden kapakta yer almaktadır bilmiyorum. Aynı şekilde şarkı sözlerine baktığımda gördüğüm pek çok şeyin neye gönderme olduğunu, neyi refere ettiğini de anlamıyorum. Tek bildiğim grubun yoğun bir iç dökme işine giriştiği ve bunu da yılın en önemli black metal albümlerinden birini çıkararak anlamlı kıldığı.

Kritiği çok uzun tutmayacağım demiştim. Bunun sebebi, zaten adındaki muallaklıktan da anlaşılacağı gibi” Şeyler”in fazlasıyla, aşırı derecede kişisel bir albüm oluşu. Sözleri kabaca İngilizceye çevirip bakınca Polonya’daki çeşitli şehir ve kasabaların adlarını görmek de mümkün, hiçbir şey ifade etmeyen cümlelerle karşılaşmak da. Bu sebepten adamların gündelik hayatlarını da içeren ve adeta kendileri için yazdıkları sözlerden oluşan bir albüm dinlediğimi hissediyorum. Bunu anlamlı kılan ve sözlerden bağımsız olarak duyduğumuz şey neticesinde aklımızın çıkmasını sağlayan şey ise elbette ki ODRAZA’nın efsane bir black metal karakteri benimsemiş olması.

“Rzeczom”da karşımızda son derece şehirli, kirli, sokağa ait bir black metal var. Akıllara SHINING’i de getiriyor NACHTMYSTIUM’u da. Şehir kasveti, kent daraltıcılığı gibi temel sıkıntıların yanı sıra adamların sahip olduğu -olası- sorunlar da albümün bu derece gerçek olmasını sağlayan faktörler arasında. Buradaki esas olay, ODRAZA’nın black metalini türün teknik olarak bilindik unsurlarını baz almadan yansıtıyor olması. Bu ne demek? Adamlar ilk albümde karşımıza çıkan blues esintilerini, slide gitar tatlarını bile black metal konteksti içine yedirebiliyorlar. Polonyalı bir grup %100 Amerika usulü bir müzikal kimliği black metal içine sokuyor ve bunu yadırgatmadan sunabiliyor. Bunun olabilmesini sağlayan şey black metali veya genel olarak müziği çok iyi bilmeleri değil, bunu karşı tarafa kabul ettirebilecek gerçeklikte bir şeyler yaşamış ve bunu sırıtmadan bünyelerine alabilecek tıynette bir gerçeklik sunabiliyor olmaları. Adamlar caza kayan pasajlar da yapsalar, eşşek gibi blast beat’e de abansalar, olayı misal bir BIESY’nin kaydığı avangartlığa kaymadan yansıtabiliyorlar. SHINING’den alışık olduğumuz akustik geçişlerin, aralara damar arpejler atmanın çok ötesinde bir çeşitlilikten söz ediyorum burada.

“Rzeczom”, ilk albümdeki bu çeşitliliği daha gaddar, acımasız ve bu albüm sanki son albümleriymişçesine hiddet dolu bir şekilde karşımıza koyan bir çalışma. Sanki adamlar yakında hayatlarına son vereceklerini biliyor ve bu albümde içlerinde ne varsa kusup siktir olup gideceklermiş izlenimi veriyorlar. Mükemmel bir albüm olan “Esperalem tkane”den farklı olarak “Rzeczom”da grubu adeta kademe atlamış hâlde görüyoruz. Sanki ilk albümde alkol, depresyon ve perişanlığın sıkıntılarını anlatırken; bu albümde “seni öldürmeyen şey seni güçlendirir” karakteriyle bu sıkıntıların ustası olmuşçasına, tüm bu sıkıntılara hükmediyormuşçasına özgüvenli ve çoktan kaybetmişliğin verdiği rahatlıkla hareket ediyorlar. Ben albümü dinlerken çeşitli sorunları olan adamları değil, bu sorunları içselleştirip varoluşlarını bunlar üzerinden kuran bireyler gördüğümü hissediyorum.

Aşırı agresif davul kullanımı, sözlerde anlattıklarını yaşamadan asla bu kadar gerçekçi yansıtılamayacak olağanüstü vokal performansı ve black metali ikinci dalga karakteristiklerinden bağımsız, çok daha nefret temelli ve bireysel sunmalarını sağlayan rif ve melodi yapılarıyla ODRAZA burada yılın en iyilerinden biri olacak bir iş ortaya koyuyor.

Yazının başında “normalde bu albüme uzun bir inceleme yazmam gerekirdi, ancak bu sefer biraz kısa tutma niyetindeyim” demiştim, çünkü albümün sözel altyapısını kavrayamadığımı ve sadece müzikal tarafından bahsedip geçebileceğimi düşünüyordum. Ancak ODRAZA bana müsaade etmedi. Adamların yaptığı müzik öylesine içten, öylesine yürekten bir acıyı, derdi tasayı, sıkıntıyı yansıtıyor; öylesine beyhude bir çırpınışın ayak seslerini dinletiyor ki sözleri Zuluca da olsa Çince de olsa Urduca da olsa bana bu ebatta bir şey yazdırırdı.

ODRAZA bana kalırsa modern bir başyapıt yaratmış. “Rzeczom” gerçekten de 2020’nin en iyi, en özel black metal albümlerinden biri. Hem bu yıl hem de daha uzun yıllar açıp mahvolarak, sağa sola dağılarak dinleyeceğimi bildiğim bir albümle karşılaştığım için çok mutluyum. ODRAZA elemanları ne kadar sıkıntılıysa ben de o kadar mutluyum.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.26/10, Toplam oy: 349)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Stawrogin: Vokal, gitar, bas, davul, ilave enstrümanlar
Priest: Davul, gitar, bas, ilave enstrümanlar
Şarkılar
1. Schadenfreude
2. Rzeczom
3. W godzinie wilka
4. ...twoją rzecz też
5. Długa 24
6. Świt opowiadaczy
7. Młot na małe miasta
8. Najkrótsza z wieczności
9. Bempo
10. Ja nie stąd
  Yorum alanı

“ODRAZA – Rzeczom” yazısına 269 yorum var

  1. Ş. Yıldırım says:

    Najkrótsza z wieczności nasıl bir şarkıdır. Bütün yazımı kışa çevirdi resmen

  2. Emre says:

    Black metalde şüphesiz hissiyat çok önemli. Bu yüzden işin ticari kısmına kapılan bir daha kolay kolay eski standardına ulaşamıyor. Bu basit sebeple Behemoth ve Mgla’nın geleceğini müzikal üretim bakımından parlak görmüyorum. Popülerleşenler bu türü geniş kitlelere yayarken öfke dolu bir yığın nihilist grup idealist şekilde black metali sürekli taze halde tutuyor. Bu yüzden Odraza’nın Mgla’ya dönük muhtemel tepkiselliği bence kendi pozisyonunda çok anlamlı. Burada ehlileştirilmemiş çok gerçek bir öfke var. Dahası müzik fazlasıyla olgun. Çok net söyleyebilirim ki bu hayatımda dinlediğim en “karakterli” albümlerden biri. Bu yüzden bunun Gaerea gibi henüz tarz ve kişilik oturtamamış “toy” gruplarla kıyaslanmasını anlamlandıramıyorum. Fazlasıyla “gerçek” ve haşmetli bir albüm bu ve benim gözümde Odraza günümüzün en önemli birkaç black metal grubundan birine dönüştü.

    ismail vilehand

    @Emre, Gaerea ve Odraza’nın black metal yapmaları dışında en ufak bir ortak noktaları yok. Bu iki grubu kıyaslamak Impaled Nazarene ile The Ruins of Beverast’ı kıyaslamak gibi bişey.

    Necrobutcher

    @ismail vilehand, +1

    cotard delusion

    @Emre, Abi tamam da Mgla her zaman yaptığı işi çok üst düzeyde patlattığı için (Exercises in Futility) bugün bildiğimiz anlamda Mgla. Groza veya Mdlosci dönemlerinden beri aynı anlayışla müzik yapıyorlar. Konserlere daha sonra başlamalarını referans alıyorsan bir şekilde anlarım.

    Season of Mist bünyesine giren her grubu son dönemlerde eşi benzeri görülmemiş şekilde parlatıyor ama sırf plak şirketi bu anlayıştan black metal falan demeyip vazgeçmediği için bu “toy” grubun çıkardığı çok iyi albümü görmezden gelemeyiz. Tamam hissiyattan bahsediyorsun ama bence bir sonraki albümü bekleyelim.

    Cevaptan bağımsız olarak bu Mgla’ya olduğu iddia edilen göndermede anlamadığım nokta aslında her iki grubunda bence şahsen de tanışıyor olması. Mgla ve Infernal War elemanları yakınlar. Voidhanger’da Priest iki Infernal War elemanıyla takılıyor. Zaten Infernal War albümlerini mixleyen hatta konuk da olan kişi M. Bence bir tanışıklık da vardır. Bilmiyorum bu albümde gerçekten bir “diss” var mı yok mu.

    Emre

    @cotard delusion, Mgla’nın gördüğü ilgiyi değerlendirmeye karar vermesi gayet anlaşılır bir durum. Ama konser ajandalarına, banka hesaplarına yoğunlaşıp nihilist başyapıtlar üretmeye devam etmek pek kolay olmasa gerek. Daha arada bir grup olsa neyse, ama adamların olayı mutlak şekilde nihilizm.
    Diğer yandan, bence iki grubun birbirini tanımama ihtimali çok ama çok düşük.

    deadhouse

    @Emre, Haklısın, yalnız samimiyeti baz alırsak sanatçıların çok büyük çoğunluğunu yerin dibine gömmüş oluruz. Katılıyorum düşüncene ama, bence de sanatçı samimi olmalı. Demek istediğim pek samimi sanatçı olmadığı için bu ölçüt yüzünden kimseyi dinleyemez duruma gelebiliriz. Müzikte de edebiyatta da sinemada da her sanat alanı içinde samimiyetsizliğin dibine vuran yetenekli, yetkin sanatçılar var. Adam sokakta, barakada yaşamalıyız, her şey boş edebiyatı yaparken saraylarda yaşıyor, konforlu lüks yaşamından ödün vermiyor. O zaman ben de derim ki bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

    cotard delusion

    @Emre, Kesinlikle haksızlık ettiğini düşünüyorum. Uzun bir mesaj yazdım biraz sonra vazgeçtim. Kısaca çok yersiz saldırıyorsun diyebilirim.

    Ayrıca konu paraysa Darkside’ı bilmiyorum ama M.’in buna hiç ihtiyacı yok. En başından beri. Yine de senin duymak istemediğin, bir daha da tekrarlanması zor bir nihilist manifesto yayınladı. Gerekli maneviyat olmadan imkansız.

    Neyse Ahmet Saraçoğlu problemlerden dolayı öyle bas geç yapmak durumundaymış yorumlara. Uzatmayayım ben de öyleyse. Ben azılı bir Mgla dinleyicisi olarak cevap verme ihtiyacı hissettim. Polemiğe dönüştürmeyelim. Yine de bir daha düşün.

    deadhouse

    @Emre, Kimse Gaerea ile Odraza’yı kıyaslamadı ki. ismail vilehand tek ortak noktaları black metal demiş ben ona bile katılmıyorum. Hiçbir ortak noktaları yok, bambaşka ülkelerden gelen, çok farklı tarzları ve müzik vizyonları olan iki grup.

  3. Emre says:

    @ismail vilehand, @deadhouse, ben Gaerea’yı bir çizgiyi takip eden ama henüz gelişimini tamamlamamış bir grup olarak görüyorum. Odraza ise bana göre kendine has bir çizgi yaratıyor. Bu yüzden kıyasladım. Ama diğer yandan, ben iki grubun müzikal açıdan birbirine o kadar uzak olduğunu düşünmüyorum.

  4. Emre says:

    @cotard delusion, @deadhouse, ben de Mgla’yı aşırı seviyorum. Zaten son albümünü de yanlış hatırlamıyorsam yıl sonu listemde 2. sıraya koymuştum. Nedense her tür yorum eleştiri, saldırı gibi algılanıyor. Dikkatli okunursa öyle bir derdim olmadığı anlaşılır. Adamların samimiyetini de sorguluyor değilim. Herkes DsO gibi kendini kapatsın, idealist şekilde yaşasın demek kimsenin haddine değil. Sadece Mgla’nın müziğinin çok fazla hissiyata dayalı olduğunu düşünüyorum. Onu yansıtamazsa ilgi çekici olmaktan çıkar büyük oranda. Black metal, özellikle de Mgla gibi gruplar bu açıdan punk’a benziyor. Ezilen bir toplumsal pozisyondan gelip o çok gerçek tınlayan öfkesiyle büyüyen, ama akabinde konformizm sonucu ehlileşen ve müzikal önemini büyük oranda yitiren çok fazla punk grubu vardır, herkes bilir. Nihilist gruplarda yaşam pratiği çok önemli. Bu yüzden Mgla’nın tekrar Exercises In Futility seviyesine yükselmesi bana çok zor görünüyor. Hepsi bu. Tabii Dimmu Borgir veya Behemoth tarzı trajik bir gerileme de bekliyor değilim (Dimmu Borgir bence karikatürleşme konusunda Manowar ile yarışacak pozisyonda. Behemoth ise hala dinlenebilir seviyede olsa da gidişi hayra alamet değil).

  5. chuck says:

    o değil de, bu yılın albüm kapağı net bir şekilde belli oldu.

  6. crowkiller says:

    Furia hariç polonya black metalini çok dinlemiyorum fakat bu grup da fena değilmiş, bu arada sitede hiç furia kritiği yok.

    https://www.youtube.com/watch?v=lUdZSTx7YXI&ab_channel=paganrecords

    çok iyi bir albüm, unique bi tarzları var adamların.

    crowkiller

    lehçe şarkı isimlerinde sıkça gördüğümüz baştaki tek W harfi ”in” anlamına geliyormuş . W godzinie wilka . ( kurt saatinde) gibi

  7. Günde dört saat uyku, dört bir yanı hain dolu, yorgun, bitkin ama pes etmeyen bir beden… Hakkını ödeyemeyiz reis, yoruldun biliyoruz ama bu dava sensiz olmaz…

    Yılın bitmesine 80 gün kaldı. “bundan sonra da ne çıkarsa çıksın 2020′nin en iyi albümü her türlü “Rzeczom”dur” demeye devam eden kaç kişiyiz?

    Şu an yazdığımla birlikte 104 yorum gelmiş incelemeye. Çok büyük çoğunluğun yeni haberdar olduğu bir grubun yeni albümü için muazzam bir ilgi gerçekten.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Kesinlikle büyük başarı. Benim için hala yılın albümü her gün en az bir şarkı dinliyorum.

    chuck

    @Ahmet Saraçoğlu, yaz beni listeye.

    2020 senesinin unutulmazı benim için rzeczom’dur.

    SA

    @Ahmet Saraçoğlu, insan, albümün gerçek şehirli havasının içinde kendisini buluyor. Bence de yılın en iyi albümü. Adamlar dertlerini, hislerini, atarlarını albümün ruhuna çok iyi yansıtmışlar.

    Emre Görür

    @Ahmet Saraçoğlu, yıl sonunda ben en az beş albümü fotofinişe sokacağım. Herhalde bir gün ayırıp bunları art arda son bir kez dinlerim. Rzeczom da bu albümlerden biri, fakat torpil yok! :)

    Börbır

    @Ahmet Saraçoğlu, Ben ilk çıktığı zamanda gaza gelip bayağı övdüm ama şimdi açasım gelmiyor albümü. Benim için Ulcerate’i geçen olmadı daha.

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, En iyi albüm demeyebilirim belki ama (Ulcerate zorluyor) en iyi şarkı/ en çok dinlediği şarkı kategorisi benim için Rzeczom tartışmasız.

  8. Świt opowiadaczy – 4.08 hâlâ bu sene duyduğum en iyi şey.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Şarkıdaki geçişler inanılmaz 4.08 öncesi hayatı sorgulatıyor

    Ahmet Saraçoğlu

    Şu anda çalışırken bir yandan da albümü dinliyorum. Şarkının 3.52′sinde bir anda sessizleşince istemsiz olarak “hay sokam yine geldi tipini siktiğim blast beat” dedim içimden ahah

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Hahahah,Öyle bir blast beatki insanı transa geçiriyor. Dünyadan kısa süreli bir kopma yaşanıyor.

  9. HaNNibaL says:

    Najkrótsza z wieczności adlı şarkının 1:46 da giren solosunda hüzünlenip 4:08 de başlayan bölümde keyifleniyorum

  10. chuck says:

    internet üzerinde, en alakasiz yerlerde bile bu albüm kapağı karşıma çıkıyor.

    youtube, reddit vs. içerisinde profil fotoğrafı yapan en az 40 kişi görmüşümdür.

    deadhouse

    @chuck, Güzel kapak. Vizyoner kapak. Salak saçma metal kapağı yapan metal grupları örnek alsa keşke. Gerçi onlarda böyle risk alacak göt yok. Memur olmakla sanatçı olmak farklı şeyler.

    chuck

    @deadhouse, metal müziğe gönül vermemin en büyük sebeplerinden bir tanesi de albüm kapakları. gerçekten uzun uzadıya anlatabilirim hayatıma ne yönde etki ettiğine ve metal kültürü içerisindeki yerine ama gerek yok.

    sıkıntı şu: artık bütün albüm kapakları birbirine benziyor. sadece kapağından bakarak hangi tarzda, türde müzik yaptıklarını geçtim; hangi ülkeden olduklarını bile anlayabiliyorsun.

    metal müziğe görsellik açısından yeni bir soluk gerek kanımca. çoğu grup -eskisi kadar olmasa da- hala müzik videosu çekme özürlüsü. boş bir fabrikada ya da binaların çok fazla olduğu bir şehrin çatısında klip çekme fikri her kiminse, metal camiası teşekkür etmeliyiz. ekmeği o kadar çok yendi ki.

    Aura magula

    @chuck, Kapak konusunda goregrindciler çok hoşuma gidiyor.Helede goreci tayfaysa. Metal grupları niye böyle kapaklar yapmıyolarki,Otopsi resmide şart deyil. Doom grubuysan tabutlu mezarlı bişey koy, blackçiysen tapınak,kilise falan koy,Death çiysen konseptine uygun şeyler koy.
    Black metal=ağaç
    Death metal=grotesk+vahşet+çalı logosu
    Bayağı sıktı artık.30 senedir aynı kapaklar kullanılıyor ve birçoğu aynısının laciverti.Hele death metal logoları çok aynı

    Odrazanın kapak güzel,farklı bir yaklaşım.

  11. HaNNibaL says:

    Bu albümde ki şarkı geçişleri albümü yaparken nasıl kafa yorulduğunu kanıtlar nitelikte gerçekten. Her seferinde vay arkadaş burayı bilerek mi yapmışlar acaba diyeceğim o kadar yer varki.
    Metal müzik dinlemeye başladığımda her gün Metallica dinlerdim. Hatta ilk dinlediğim şarkı fade To blackti. Kasete çekmiştim sürekli bu şarkıyı dinlerdim. Şimdi sürekli bu albümü dinliyorum ve aynı duyguyu hissediyorum.

  12. deadhouse says:

    @chuck, Bahsettiğin son olayı popçulardan tut, elektronikçilerden, rockçılara kadar yapmayan yok. Bunlar dinleyiciyi salak sanıyor. Esas sorun bu. Birileri bunlara her dinleyicinin salak olmadığını anlatması lazım. Leş, taklit, özelliksiz, ahmakça albüm kapaklarından ve kliplerden bıktık. Abd başkanlığına adaylık koymuşcasına; mahalle parkına fotoğrafını koyup altına da “Artık Yeter” yazan Muhtar adayı Mehmet abi gibi “Artık Yeter” demek istiyorum kendilerine.

    Muhammet

    @deadhouse, son benzetme çok iyi gerçekten hahahaha

  13. chuck says:

    sanırım artık dayanamayacağım ve bu albümün kapağını vücuduma dövme olarak kazıtacağım. tarihe not düşün. seneye bu aylara doğru resmini atarım buraya.

    deadhouse

    @chuck, 👏👏👏

    Rzeczom

    @chuck, param olmadığı için hala daha yaptıramadım. ben değil, ekonomi sorumlu.

    elbet bir gün vücuduma kazıyacağım seni.

  14. Rzeczom says:

    gözlerimi seninle açıp seninle kapamak istiyorum… https://hizliresim.com/cAFYog

    Kaan

    @Rzeczom, Bir albüme böyle tutkuyla bağlanmak bir metalciye yakışır zaten Chuck ;) Ne kadar güzel.

    Rzeczom

    @Kaan, çerçeveye tam sığmadı. fotoğrafçıya gittiğimde özellikle siyah ve sade bir çerçeve istedim. uygun olan da bir tek bu vardı, ben de mecbur bunu kullandım.

    en kısa sürede bir çerçeveciye gidip fotoğrafın tamamının sığacağı bir çerçeve yaptırıcam.

    Rzeczom

    maksat herkesin yeri belli olsun.

    https://hizliresim.com/cXO3xE

    PART I is done. (✓)

    PART II coming this winter. (?)

    Mahakali

    @Rzeczom, hocam bunu görünce aklıma şu film sahnesi geldi ya. Fotoya bakıp bir de sigara icsen tamam.

    https://www.hizliresim.com/1elngy3

    Rzeczom

    @Mahakali, film izlemeyi sevmediğimden eski türk yeşilçam filmleri hakkında da yeterli bilgi sahibi değilim. ama sahnedeki kareyi görünce ne demek istediğini anladım.

  15. Opethsevenbiri says:

    Benim için de sanırım yılın albümü bu olacak.

  16. Rzeczom says:

    bugün doğum günü pastasından dilek tutarken odraza- rzeczom diledim.

    öyle sevmek.

  17. Rzeczom says:

    bu albüme bu kadar kısa sürede aşık olmamın nedeni bana seneler sonra mükemmellik kavramının var olabileceğine tekrar inanmamı sağlatmış olması.

  18. çaksu says:

    Girdap.

    Uykuyu falan mahvetti. Sabahın 5 i, bi yatıp bi kalkıp mal mal takılıyorum kulağımda bu.

    1 aydır falan dinlemiyordum. Toleransım azalmış. Fena çarptı.

  19. SA says:

    Şimdiye kadar dinlediğim en hayatın içinden black metal albümü. Öyle bir his var albümde. Havaların kapalı olduğu bu günlerde işe giderken eski binaların yanından geçtiğimde binaların eski duvarlarına, balkonlardaki eski eşyalara, paslanmış demirlere hatta eski çamaşır iplerine kadar gördüğüm her şey bu albümün parçası gibi.

  20. Horrendous says:

    Yabancı basını takip ediyorum da buradaki yorumların/övgülerin yarısını diğer sitelere pay etsek grup büyük sükse yapmıştı. Çok nadir sene sonu listelerinde karşıma çıkıyor.

    İlker

    @Horrendous, Bilhassa black metal özelinde yabancı basınla/sitelerle bizim burası arasında büyük fark oluyor genelde (veya bana öyle geliyor). Rzeczom gibi, Apocalypticists gibi, The Poisonous Path vb gibi (daha da bir sürü örnek var da şimdi aklıma gelmedi) çıktığı yıl sitedeki büyük çoğunluğun köpeği olduğu (benim gibi) albümler diğer sitelerde buradakinin çeyreği kadar bile heyecanla karşılanmadı benim gördüğüm kadarıyla. Burada da stoner, sludge, post-metal gibi türler yurtdışına kıyasla bayağı daha az ilgi görüyor örneğin.

    Horrendous

    @İlker, Psychedelic/stoner/sludge/space/desert gibi alt türlerden daha fazla kritik görmek isterdim sitede. Spotify verilerine göre Mars Red Sky 1.070 adet aylık dinleyici ile İstanbul ikinci sırada. My Sleeping Karma 943, Stoned Jesus 1.430. Baktığında potansiyel bir kitle var. Bu müziğe gönülden bağlı, bağnazlık derecesinde başka tür dinlemeyen arkadaşlarım da var. Bihassa ben de fazlaca mesai harcıyorum. Kalemine güvenen, az üşengeç bir babayiğit çıksın kapatsın sitedeki eksiği, çok da nefis olur.

    İlker

    @Horrendous, Of 3 grubu da çok severim. Bir Pachyclada patlatayım hatta bari şimdi. Türkiye’de saykedelik stoner’a ekstra bir ilgi var gerçekten de.

    Mikko Aspa'nın Göbeği

    @Horrendous, yılın zeplini :)

    Horrendous

    @Mikko Aspa’nın Göbeği, Goodyear.

    Alondate

    @Horrendous, Renkler ve zevkler gercekten tartisilmaz ama yillardir bu siteyi takip eden biri olarak sunu soylemek istiyorum. Her sene ozellikle 3-5 tane boyle album oluyor PA’da. Hic bir sosyal medya platformunda bu denli ovulmeyen, hic bir sitede adam akilli adi anilmayan albumler burada allahu akbar nidalariyla ovuluyor. Ben alistim bu duruma artik ama arada cidden ne oluyo ya diyorum.

    Bana kalirsa bunun sebebi bu sitedeki arkadaslarin konfor alaninin disina cikmayan, klasik tarzda metal yapan gruplari yalayip yutmus olmasindan dolayi boyle farkli bir is ciktigi an huuuaaaaa diyerek ustune atlamasi. Gunde 10 album dinliyorum diyen ve sene sonu listesine 100 album koyan insanlar var burada cunku

    deadhouse

    @Alondate, Aynen. Ve bu çok iyi bir şey. Çeşitlilik ne kadar fazla olursa o kadar iyi. İsterse hiçbir sitede listelere girmesin. Buradaki dinleyiciler neyi seviyorlarsa, onu övüyorlar. Kim takar yabancı basını. Hiçkimsenin listesine almadığı, beğenmediği bir albümü en üst sıraya koymak zenginliktir. Zaten hep aynı listeleri görünce sinir oluyorum. Bir de şey var bu başka bir konu. Bir ara yazmıştım ama madem yabancı basın ismi geçti, yine yazayım. Bir albümü beğenmiyorsun, adam birden çıkıp “ama bu albüm yabancı basında iyi notlar aldı vs” falan diyor. Bana ne kardeşim. Tüm dünya beğenebilir, ben beğenmiyorum belki.

    Opethsevenbiri

    @Alondate, Bu albümü seven biri olarak şöyle karşı çıkıyorum ki her sene yılsonu listelerinde cok yükseklerde Black Metal olup dümdüz Black Metal olmayan yer yer progresif, hafif melodik(ne kıvırıyorum abi Mgla gibi işte) bi tane albüm oluyor. Bizim çocuklar genel olarak yeni nesil Black Metal seviyorlar.

    Horrendous

    @Alondate, Site ahalisinin kaliteli işler dinlediğini düşünüyorum açıkçası. Yorumlardaki isimlerin müzik zevkini az çok oturtabiliyorum kafamda, saygı duyduğum tatlara sahip birçok takipçi var. Bence işin aslı albüm hak ettiği değeri burada görüyor.

    ismail vilehand

    @Horrendous, metalinjection’da Trevor Strnad tavsiye köşesinde Odraza’dan bahsedip playlistine almıştı, şimdi baktım sitede kullanıcı oyları ile Top 100 + honorable mentions hesabı 150 civarı 2020 yılının en iyi albümleri seçilmiş, Odraza tek bir insan dahi yok. Bilsek biz gider yazardık haha.

    Bence bu yabancı sitelerin veya bizim müzikten daha iyi anladığımızdan ya da zevk farklılıklarından ziyade, Odraza’nın albümü şirketsiz çıkartması ve neredeyse hiç tanıtımını yapmaması ile alakalı. Gerçi sonradan yeraltı işlerde saygı duyulan ve yeterince takipçisi olan Godz ov War Productions ile anlaştılar. Albüm öncesi anlaşsalar inan ki çok farklı olurdu.

    Horrendous

    @ismail vilehand, Üretim bu denli artmışken müzikal kalitenin yanında promo mevzusu da başarıya ulaşma adına aynı derecede önem kazanıyor. Umarım hak ettikleri yere gelirler.

  21. SA says:

    Bugün sabah albümü başlattım. Młot na małe miasta bittikten sonra Dso Malconfort dinleyeyim iyice gaza geleyim dedim. Malconfort başladığında sanki Rzeczom albümü kaldığı yerden atonal bir şekilde devam etti. Öyle garip bir andı işte.

  22. Rzeczom says:

    herifler röportaj vermişler. lehçe ama ingilizce altyazı eklemişler: https://www.youtube.com/watch?v=ogu23QtKUQk

  23. TAAKE says:

    Çok fena aşırı dip bir true black metalci olarak şu aralar böyle acayip ilginç deneysel black metallere sarmış durumdayım mesala kaç gündür deli gibi sigh(yaraqküreksel sayko capon kara metali)dinliyorum bu da bunun üstüne çok iyi geldi,gerçekten deep turkish web gibi adamlar,sardı sarıyor
    böyle black metal tavsiyesi olan karşim varsa yazın oranssi pazuzu hariç onu dinliycem

    Aura magula

    @TAAKE, https://youtu.be/SZ5rrHYPFto
    https://youtu.be/g0kw9L7puXU

    TAAKE

    @Aura magula, ikisini de çıktığı an dinledim,gene de teşekkür ederim tavsiyen için

    medico peste nin Herzogian Darkness EP sini daha çok beğeniyorum,aslında Encrimson’d ve Murmuüre gibi iki manyak grup var ama ikisi de tek albüm çıkarıp kayboldular,ses seda yok adamlardan

  24. TAAKE says:

    Hangi şarkı tam çıkaramayorum galiba 3. veya 4. şarkı gitarın sapıtıp bilo klasiklerindeki yavşak zurnacı gibi malafatının keyfine göre kesik kesik çalmasına ve davulunda bu esnada dellenip dambır dumbur girişmesine hasta oldum,mükemmel

  25. TAAKE says:

    Şu virüs illetinden bu ana kaç zamandır dinlediğim en ilginç en manyak albüm

  26. TAAKE says:

    Bu adamlarım memeli sigara izmaritli bi albümleri daha vardı,dinleyip bu ne ya demiştim o zamandan bu yana nasıl değiştiler hayret adamlar resmen latif güldoğandan michael jackson a doğru öküz gibi bir sıçrayış yaptılar

  27. TAAKE says:

    Hayır yani biz bu polonyalılara domalalım olsun bitsin bu iş,nedir bu ya her sene her sene mükemmel mükemmel ötesi işler

  28. Rzeczom says:

    aşkım.

    Alondate

    @Rzeczom, Reis senin için bu albümü bugün tekrar dinleyeceğim. Yine sevemezsem Biesy dinlemeye devam :(

    Rzeczom

    @Alondate, eğer bu albümü ”yine sevmezsem” gibi bir cümlede, benzer olumsuzluklar içeren kelimeler ile tekrar kullanır iseniz, benimle iletişimi kesin lütfen beyefendi. rica ediyorum.

    hayatımda tanık olduğum, dinlediğim, uğradığım en iyi şey bu çünkü.

  29. ohacokiyi says:

    2020’nin En’lerinde gördüm dur bakayım neymiş diye dinledim ağzım açık kaldı ilk dinlemede keşke daha önce dinleseymişim.

  30. Rzeczom says:

    bozuk süt ile sıcak birayı kahve bardağında karıştırdıktan sonra antidepresan ile birlikte içiyorum.

  31. Rzeczom says:

    en güzel günahsın sen.

  32. HaNNibaL says:

    Film gibi albüm

  33. Rzeczom says:

    bi’ albüm insanı hem sikip atıp hem de içini isyan enerjisi ile doldurabilir mi? inanılmaz bir şey amına koyim.

    Erhan

    @Rzeczom, cevap veriyorum The Gallery insanı sikip atarken içini isyan ile doldurabiliyor. Ve bunu 27 yıldır yapıyor.

  34. HaNNibaL says:

    Dönüp dolaşıp yine bu albüme geliyorum. İnsana inanılmaz duygular yaşatan bir müzik.

  35. P L A G U E says:

    ‘Świt opowiadaczy’ ile playliste ara verdim, kan kusmaya başladım.

  36. Rzeczom says:

    beğenmeyenler utansın.

    Ece

    @Rzeczom, Niye oyle dedin simdi ya ahah, defalarca dinledigim halde isinamadim ben mesela

    deadhouse

    @Ece, Bana göre de vasat bir iş. Beğenene saygım var, ama abartıldığını düşünüyorum. Albüm kapağı, tema, yeni konular vs. bunlar değerli şeyler. Ancak vokal ve müzik çok matah değil.

    Ece

    @deadhouse, Beğenene aynı şekilde saygı duyuyorum fakat ilk albümleri Esperalem Tkane’yi de 2019 haziranda dinleyip 2 parça hariç sevememiştim. Genel olarak benlik değil müzikleri.

    Rzeczom

    @Ece, bu albüm beni içine kapanık, faşist bir ruh hastası yaptı. içim isyan ile dolu. hepinizi kesebilirim beğenmediğiniz için.

    niech żyje polska!

    Ece

    @Rzeczom, Çok yaşa Polonya diyorsan bunları da seversin belki, al bakalım (hastasıyım): https://www.youtube.com/watch?v=rkNS5ohsOrk

    https://www.youtube.com/watch?v=K5GzSGieXR4

    Rzeczom

    @Ece, bacım yavaş, içinden cadı çıktı.

    soloları beğendim.

    Ece

    @Rzeczom, https://ibb.co/dGMb0MP Sadece soloları mı?

    Rzeczom

    @Ece, hayır, hayatımda dinlediğim en iyi şeydi.

    https://pbs.twimg.com/media/DT_j8CYXkAA_m8p.jpg

    Yiğit

    @Rzeczom, insanları ikiye ayırdı albüm. Elbette her albümün seveni ve sevmeyeni var ama uzun zamandır böyle kutuplaşılan başka albüm hatırlamıyorum. Hele belli bir tayfa baya sövme modunda, diğer tayfa da biraz abartıyor bence. 9/10 albüm

    Opethsevenbiri

    @Yiğit, Ben de beğenmeme rağmen PA ahalisinin çoğunluğu gibi başyapıt olarak görmüyorum. Gayet güzel albüm ama bu kadar benim için. 8,5 çalışır.

    Dysplasia

    @Yiğit, Bildiğin pırlanta gibi albüm. kalıplara yaslanmadan mis gibi müzik yapmış adamlar. Senenin en iyi davul ve vokal performanslarından birisiydi ayrıca.

    Rzeczom

    @Dysplasia, +9999999999999999999999

    Yiğit

    @Dysplasia, zaten 9 demişim ancak ulcerate gibilerindeki büyüklük hissi bence bunda bu kadar yok. 10/10 albüm olmak bambaşka bir şey. Bence eif, the satanist falan 10sa bu maks 9 olur. Kıyaslama olarak değil, referans puan olarak söylüyorum.

  37. Aura magula says:

    İyi albüm ortalamanın bir tık üstü 7/10 verip uğurladım.Çünkü 2. Yarısı çok sıkıcı halbuki ilk 6 şarkı hiç fena değil.Niye bukadar abartıldı anlamadım basbayağı baykuş vokali olmayıp ağlamayan depresif alkolik black metal.Ve tarzları da aynı shining:)

  38. Rzeczom says:

    albümü ayakta canlıyken ”saygılı bir şekilde” çekilmiş, baştan sona cover olarak izlemek isteyenlere:

    https://www.youtube.com/watch?v=xpUW4XqGcdU

    Yiğit

    @Rzeczom, harika paylaşım. Yalnız söylemeden edemeyeceğim Ja nie stąd’ın akorları cidden çok güzel. Video sayesinde kopya çekmiş oldum böylelikle.

    Rzeczom

    @Yiğit, rica ederim. albümdeki bütün akorlar çok güzel. 4. dalga black metali bu yüzden çok seviyorum. aslında kullanılan akorlarla bambaşka tarzda ve türde şarkılar yapılabilirken bunun black metale yedirilmesi çok iyi.

    çaksu

    @Rzeczom, Harika.

  39. Ouz says:

    Üzgünüm, ben de bu albüme ısınamayanlardanım. Evet, içinde güzel anlar var ama yapımın geneli bana çok uzak.

    Rzeczom

    @Ouz, sen de hainsin. artık beni de sürekli kritiklere 1 basanlar arasından say. görüşeceğiz.

    Ouz

    @Rzeczom, Hocam, önceki mesajım başka bir kritik içindi, yanlış gitmiş sanırım.

    Yapım kesinlikle muhteşem. TDK’ya haftalardır mail atıyorum. Kardeşim bu ne aymazlıktır, gidin, muhteşem kelimesinin güncel sözlükteki üçüncü anlamını “Rzeczom” şeklinde yazın dedim. Daha dönmediler.

    Albümü nasıl anlatsam… Sanki ender görülen bir doğa olayı ya da ne bileyim, sanki bir ilahi fısıltı. Yani Güneş Sistemi’ndeki gezegenler aynı hizaya gelseler ve sonsuza kadar öyle kalsalar, albümün 2 saniyesi kadar etkileyici olamazlar.

    Bu albümü hakkını vererek dinlemek ve özümsemek için sağlam kulağına kulak implantı yaptıran tanıdıklarım var ve hepsi keşke albüm çıkmadan önce haberimiz olsaydı da daha erken yaptırsaydık diye geceli gündüzlü ağlıyorlar. Hatta bazı arkadaşlarım (aralarında erkekler de var) yüzlerine estetik yaptırıp kapaktaki hanım kıza benzemeye çalışıyorlar. Bu yüce albümün kapağını, aynaya her baktığımda görmek için gerekirse canımı veririm diyorlar, haklılar da. Ayaklarına taş değmesin, hepsi güzel insanlar. Daha da güzel olacaklar estetik sonrasında.

    “Rzeczom” şüphesiz, insanlığın geldiği fikrî gelişmişliğin kilometre taşı, düşünsel faaliyetlerin doruk noktası, Dünya’nın var oluşundan bu yana biriken entelektüel ve kollektif bilinç zenginliğinin damıtılıp nota ve sözlere dökülmüş hâli. Bu nedenle albüme mesafeli yaklaşmak, insanlığa bir hakarettir, albümü beğenmemek insanlık suçudur, yapımı her gün düzenli dinlememek ise insanlıktan çıkışın ilanıdır.

    Son olarak, bu albümü işitene kadar evliliğe mesafeli yaklaşan biriydim fakat sırf Rzeczom adında şirin bir kızım, Odraza adında tosun gibi bir oğlum olsun diye Rzeczom’u takdir eden bir kızla evlenmek istiyorum. Günümün 21,5 saatini, “Rzeczom” eşliğinde Polonya’nın belli başlı metal forumlarında geçiriyor, geri kalan 2,5 saatini insanî ihtiyaçlarımı gidermek için değerlendiriyorum. Albümü dinlemediğim bu 2,5 saatlik zaman diliminde, yapımdaki şarkıları ıslıkla çalıyorum. Ritimleri de ellerimi birbirine ve bacaklarıma vurarak yapıyorum. Blast beat kısımları yemek yerken biraz yorucu oluyor ama buna değdiğini düşünüyorum.

    Şimdi müsaadenle yeniden “Rzeczom” dinlemek üzere burayı terk ediyorum.

    Z poważaniem.

    Yiğit

    @Ouz, uzun zamandır sitede okuduğum en iyi yorum. 9/10 verdim dediğimde bile pırlanta olduğunu öğrettiler bana bu albümün. Şu albüme Paracletus ya da EIF muamelesi yapmayı bırakalım artık.

    Rzeczom

    iyileştirilmiş, Lehçe çevirisi için:

    ”Ta produkcja jest absolutnie niesamowita. Od tygodni wysyłam e-maile do TDK. Mój bracie, co za hańba, powiedziałem, idź i napisz trzecie znaczenie słowa wspaniałego w obecnym słowniku jako „Rzeczom”. Jeszcze nie wrócili.

    Jak mam opisać album… To jak rzadkie zjawisko naturalne albo, nie wiem, jak boski szept. Więc jeśli planety w Układzie Słonecznym wyrównają się i pozostaną w tym stanie na zawsze, nie będą tak imponujące, jak 2 sekundy albumu.

    Mam przyjaciół, którzy mieli implanty ucha w nienaruszonych uszach, aby dobrze słuchać i wchłaniać ten album, i wszyscy płaczą dzień i noc, że chcielibyśmy wiedzieć przed wydaniem albumu. W rzeczywistości niektórzy z moich przyjaciół (w tym mężczyźni) próbują wyglądać jak pani z okładki, wykonując operację plastyczną twarzy. Mówią, że zginęliby, gdyby trzeba było zobaczyć okładkę tego wysublimowanego albumu za każdym razem, gdy spojrzę w lustro i mają rację. Nie pozwól, aby kamień dotknął twoich stóp, wszyscy są pięknymi ludźmi. Po estetyce będą jeszcze piękniejsze.

    „Rzeczom” jest niewątpliwie kamieniem milowym rozwoju intelektualnego ludzkości, szczytem działalności intelektualnej, destylacją bogactwa świadomości intelektualnej i zbiorowej, nagromadzonej od istnienia Ziemi i zapisanej w nutach i słowach. Z tego powodu utrzymywanie dystansu do albumu jest zniewagą dla ludzkości, nielubienie albumu jest zbrodnią przeciwko ludzkości, a niesłuchanie regularnie produkcji jest deklaracją odczłowieczenia.

    W końcu, dopóki nie usłyszałem tego albumu, byłem bliski małżeństwa, ale chcę poślubić dziewczynę, która ceni Rzeczom tylko po to, żebym mogła mieć uroczą córkę Rzeczom i byka syna Odrazę. Spędzam 21,5 godziny dnia na głównych forach metalowych w Polsce przy akompaniamencie „Rzeczomia”, pozostałe 2,5 godziny poświęcam na zaspokojenie moich ludzkich potrzeb. W tym 2,5-godzinnym okresie, kiedy nie słucham albumu, gwiżdżę piosenki w mojej produkcji. Rytmy wykonuję uderzając o siebie rękami i o nogi. Fragmenty Blast beat są nieco męczące podczas jedzenia, ale myślę, że warto.

    Teraz za waszym pozwoleniem wyjeżdżam, aby ponownie posłuchać Rzeczomia.

    Z poważaniem.”

    -Pan Ouz…

    BaBaYoRgUn_MnRvA

    @Rzeczom, kardes sen niye boylesin?

  40. Rzeczom says:

    https://www.hizliresim.com/ezu1r65

    ♥ Rzeczom i ja ♥

    Agrypnie

    @Rzeczom, Ağa nasıl bu kadar her gün aktif olabiliyorsun allahaskina ya, hiç mi modun düşük olmuyor yazasin gelmiyor veya ne bilim kendini kötü hissetmiyorsun ?
    Sitedeki bütün okurları severek takip eden biriyim ama bazen gerçekten bu denli aktif olmaniza çok imreniyorum ya.Bazen bütün gün oturup sitede saatlerce ne bulursan ona yorum yapiyormussun gibi düşünüyorum jsjsjsj bütün gün ama bak :D
    Bu da böyle bir iç dökme seansimdi benim, umarım anlayışla karşılarsin :)

    Rzeczom

    @Agrypnie, modum sürekli düşük olduğundan ve kendimi kötü hissettiğimden buradan çıkmıyorum.

    deadhouse

    @Agrypnie, Senin gibi bu şekil başka düşünen kişiler de vardır büyük ihtimal. Ama inan onlar böyle bir yorum yazmayacaklar hiçbir vakit. Çünkü düşünmüşlerdir ve “ne gerek var amk bana ne” demiş ve konuyu kapatmışlardır. Bence fazla yorum yapanlara imrenmiyorsun. Yorumundan anladığım meşgul bir insan olduğun. Peki ben niye bu yorumu yazıyorum. Çünkü üzerime alındım. Fazla yorum yapanlardan biriyim. Neden çok aktifiz soruna cevap vermek yerine, neden fazla yorum yazmamızı dert edindin olarak cevap veriyorum sana.

    Agrypnie

    @deadhouse, Yok ya açıkçası benim dikkat çekmek istediğim modunun yüksek olmasıydı.Belki de değildir dediği gibi, buraya yazarken o haleti ruhiyesinden uzak kalabilmek için yaziyordur.Hakli da.Sadece bı an aklıma takıldı çünkü benim şahsen modum düşükken yani depresifken baya hiç bir şey yapasim gelmiyor uyuma isteğim dışında.Ozendigim şey biraz da bu aslında.Bu aralar pek iyi bir donemden geçmiyorum, yorumunun sebebi ondan olsa gerek.

  41. Rzeczom says:

    1000. kez falan dinliyorum, her anını ezberledim. ama hala şarkıların içerisindeki bazı sürpriz rifflere şaşırmaya devam ediyorum.

    Yiğit

    @Rzeczom, cidden sürpriz riffler bu albümün en çekici yanı.

    Najkrótsza z wieczności 4:07 ne güzel bir andır ya. Bence albümün en iyi şarkısı.

    Rzeczom

    @Yiğit, en çok da o zaten. o dakikadan itibaren daha önceden dinlediğin için ne geleceğini ”bildiğin” halde yine de şaşırtıyor insanı.

  42. Rzeczom says:

    21 Diyarbakır, 22 Edirne, 23 Elazığ, 24 Długa.

    Alondate

    @Rzeczom, Memleketimin isminin PA’da gecmesi garip oldu

  43. Rzeczom says:

    Schadenfreude

    Nie przyszło dworca widmo
    I choć piwnica już inna, to głowa ta sama
    Z Korony w samotność – z Łokietka w banał
    Ze Śląska do zmierzchu – z Krakowa do rana
    Z uporem nekrofaga – bez salw, hejnałów i bez werbli drążę historię swojego upadku

    Nie przyszło dworca widmo
    To była tylko garść skradzionych dramatów
    Wola bezmocy
    Beztroska pustka
    Błoga dekada pod ziemią
    Bo każda prawda kłamstwem stoi
    Jak męt na raucie zwycięzcy
    Odpowiadam czule i prawdzie nie skłamię:
    “Kłamałem, kłamię i okłamię!”

    I kłamać
    Pozorami odmierzać tożsamość
    I kłamać
    Kłamstwa zaplatać w pętlę na waszą ciekawość

    Ja – miasto murów, baszt, fortyfikacji
    Potiomkinowskiej elegancji
    By tych z góry ściągnąć do siebie, a tym w dole rozdeptać gardła
    I uśmiechem się stać

    —————————————————————————————————

    Rzeczom

    Dwie larwy tu bywają
    Siksy kameliowe
    Diada, co nocą snuje się tramwajem
    Z pętli w pętlę
    Zawsze razem
    Tak jeżdżą, by nie dotrzeć
    Z nory w norę
    W dziób za cztery banie
    Nim brzask przyjdzie brochy rozprują
    Skóry zetrą
    Brecht na świat wyplują

    Tak, to wasz teatr wy wilki stepowe
    Gdy wam się życie mieści w piździe,
    Wam wygrać to przegrać w małym polskim mieście
    Bóg Polmos – matka brama

    Wyją po nocy nudy kokoty
    Sucz – wódka – mróz
    Wyrok za wyrok, wirus za wirus
    Trwoga jak nóż.

    “To moje dzieci i w nich ziemię zaklinam.
    Nieludzką prawdę robaczych zwitek
    W ich mokrych grobach drwią z was ambicje
    Warczą rzeczy… tam gdzie Basztowej kłania się święty Wincenty”

    Rzecz
    Syta wesz
    Rzecz twoja karna jest
    – czy zmyła z siebie mnie?
    Ukłuciem – czarem – snem

    Od tej nocy
    Aż do końca
    Wasz sterczący diabeł
    Zatańczy jak zagracie
    Bez ustanku
    W dzikim pędzie
    Z pętli w pętlę
    Będzie gnał wkoło
    Będzie śpiewał nam…
    Rzeczom

    —————————————————————————————————

    W godzinie wilka

    Od dobrych kilku lat
    Zabiłbym się najchętniej, choć sensu w tym tyle, co w trwaniu i boję się głupio
    Od dobrych kilku lat
    Upchnięty w gumowym przegubie, w korku z ludzkich oddechów – patrzę tak, byś nie chciał do mnie mówić
    Od dobrych kilku lat
    Pragnę zimy, gdy lipiec, a znieść już nie umiem, gdy noc po szesnastej
    Od dobrych kilku lat
    Wiem, że kłamstwo to cnota wygody
    Z niejednej bajki spadłem
    Zawsze na swą tłustą dupę

    Od dobrych kilku lat
    Tak bardzo chcę być szczery, a jeśli mam być szczery, to chciałbym ciebie w nią, zamienić ciebie w nią
    Od dobrych kilku lat
    Snu mi brakuje – nie myśli, domy nie stają na głowie, nikt już nie tańczy – asa tadarasa
    Od dobrych kilku lat
    Spowiadam o trzeciej nad ranem
    Znam swoje rzeczy wtedy doskonale
    Między zdychaniem, a zmartwychwstaniem

    …twoją rzecz też

    —————————————————————————————————

    Pleciony strachem i słabością
    wieniec łonowy z wielu łon
    – Ze wszystkich rzeczy, które mogłeś mieć…
    Jego rzecz też?!
    Jego rzecz… weźmiesz w objęcia w sadzy, w popiele
    Bierz, bo on nie wie

    Wielu pościeli duch skarlały
    stary wytarty lajerman
    – weźmie je w zęby, weźmie w łapy,
    jedną melodię będzie na nich grał
    Weźmie w zaułku, w bramie, w potrzebie
    Weźmie, bo niczego o nim nie wiesz

    Magdaleno, Ewo, Różo
    Chciałaś być moją duszą i ciałem – ciało starczyło, duszy nie chciałem
    Angeliko, Anno – niech z was wróżą
    Chciałaś być moją duszą i ciałem – ciało starczyło, duszy nie chciałem
    Katarzyno, Kingo
    Chciałem być twoją duszą i ciałem…

    Nieprzerwanym ruchem ręki
    karmić swoje katarynki
    I nie zmieniać im piosenki
    nieprzerwanym ruchem ręki

    —————————————————————————————————

    Długa 24

    Blady brzask, kredowa biel
    Czynszowy gmach, spocony sen
    Zataczał kręgi męski zew
    A jej z iskier krzesać dzień

    Czy wiesz, ile to lat?
    Płacić “nie” i wróżyć “tak”
    Szaruga długi ogon ma
    Zamiecie dzieci w strychów strach

    Podwórze kamienne, zduszony jęk
    Zadał ich matce brudny kąt
    Ten pan z zamurza – to nie ten
    A pan z parteru – butla w łeb

    Czy wiesz, ile to lat?
    Dzieci z koronki – mróz i szadź
    Im sny z papieru, płochy dom
    Jemu z banderol czytać noc

    —————————————————————————————————

    Świt opowiadaczy

    Najpierw do pieców wygnali stąd Żydów
    Potem w te progi zamietli nas
    Rzeczy… czwórkami do piekła szły
    Wpierw ojca ojciec
    Szaber i bas
    Tabaka i wóda
    Sznur i las
    Potem twój stary mróz
    Bił komunę bimbrem, siarą i solidarnością
    Zapomniany przez wszystkich
    Walczył tym samym, lecz już tylko z tobą
    Nie patrzył gdzie bił, a bił mocno

    Ach, to nic, że tak bolały rany
    Przegramy ze światem i żadna w tym siła
    Jak śmierć niestraszna bez życia
    Jak noc co dnia nie stworzyła

    I znów…
    Wschód słońca po śniegu k nam bieży
    A z kominów dym
    I z wież szarych w łeb walą dzwony wspomnień, których nigdy nie miałaś

    —————————————————————————————————

    Młot na małe miasta

    Nie mam czasu mówić już nic
    W zadyszce rutyn ruin
    W wąskich gardłach od świateł to świateł
    O jeden krok za diabłem
    Nie mam siły mówić już nic
    Między szyciem snów i pianiem banałów
    Tak bardzo kurwa chcę zapalić,
    Bo ten gest i ten smak razem z nocą dobrze wodzą
    W twoje wiersze zawsze prozą
    Zawsze jeden krok przed tobą
    Choć bezpieczniej tutaj grać w półprawdy
    Moralnie wyższy odruch stadny
    Wyrwać dobrą frazę z listy dobrych fraz
    Może chociaż dobrze brzmi, bo od dawna nie znaczy już nic

    I gdy zmierzch zakrzepnie w ołów
    W ciemność pójść za latarniami
    I ograne płyty z końcem świata
    Nakręcać gestem apostołów
    Tyle mnie we mnie, ilu nas było
    A każdy z nas to maska
    Młot na małe miasta

    Jesień to nie melancholia
    Jebać planty za mgłą
    One kłamią jak wszyscy w tym mieście
    Jesień to sny o każdej z was – o potędze
    Po dzwonku na życie, a przed waleniem konia
    Cipy idę węszyć – psem jestem

    I gdy zmierzch zakrzepnie w ołów
    W ciemność pójść za latarniami
    I ograne płyty z końcem świata
    Nakręcać gestem apostołów
    Tyle mnie we mnie, ilu nas było
    A każdy z nas maska
    Młot na małe miasta

    —————————————————————————————————

    Najkrótsza z wieczności

    Z chorego ciała, z łaski boga, przekleństw, zwątpienia
    Z zaciekłości, z oczekiwań, jadu porównań, osierocenia
    Choinki, gwiazdki z nieba i święta, a płacz w kącie zgrzyta
    Najkrótsza z wieczności
    Wieczność dzieciństwa

    I czekasz tu od tylu lat
    Choć już nie wiesz na kogo
    – Zapomniałem, zapomniałem, zapomniałem
    Sypiać z zimną pustką, rwać z głowy wspomnienia
    To jego siła
    Twojego syna

    Z chorego ciała wyrosły rzeczy głodne nocą
    Z upokorzeń maska błazna, szyderca, kłamca i zdrajca
    Koronki, krzyże, różańce, zaklęcia, a płacz w kącie zgrzyta
    Największa z miłości
    Miłość męczeństwa

    I czekać będziesz tyle lat
    I zapomnisz na kogo
    I ja zapomnę, ja zapomnę
    Ołów na niebie, na gryfie zima
    To moja siła

    —————————————————————————————————

    Bempo

    Nerwica jak order
    Nerwica na oślep
    Psychoza na proporce
    Co noc ogłaszam swój pogrzeb
    Co noc oglądam swój pogrzeb
    I chciałbym w tym roku już wiedzieć, kto rodak, a kto mi napluje na grób
    Dziś staram się bardzo nie starać
    Dziś staram się raczej nie dawać

    Pierwsze drzwi otwarte,
    żebym zagościł
    Drugie drzwi na oścież,
    żebym nie chciał usiąść
    Trzecich drzwi “To nie ja” nie mam
    Nie jestem, a bywam

    I czekam tu od tylu lat… choć już nie wiem na kogo

    Wysiadłem w Warszawie
    Wysiadłem w Warszawie
    Było już kilka tych Warszaw
    A każda w koronkach i każda się łasi, i każda nęci, zaprasza
    Dziś staram się bardzo nie starać
    Wycierać strach w obce prześcieradła
    Dziś staram się raczej nie dawać
    Do wora i do Wisły
    Skurwysny

    “A ja mówię do niej ciągle
    Rzeczy, których nie usłyszy
    Na tej wyspie, pustej turni
    W roztrzaskanej ratyzbonie
    I nie pójdę dzisiaj spać
    Bo znowu tam będzie
    Nie dziewczyna sny zaprzęga
    To rzecz w czerwonej sukience”

    —————————————————————————————————
    Ja nie stąd

    (instrumentalny)

    https://www.metal-archives.com/albums/Odraza/Rzeczom/847165

  44. Rzeczom says:

    Malicious Joy

    There was no ghost station
    And although the basement is different, the head is the same
    From Korona to solitude – from Łokietek to banality
    From Silesia until dusk – from Krakow until morning
    With the stubbornness of a necrophage – without volleys, bugle calls and without drums, I drill down the history of my fall

    There was no ghost station
    It was just a handful of stolen drama
    The will of powerlessness
    Carefree emptiness
    A blissful decade underground
    Because every truth is a lie
    Like the scum on the winners’ rally
    I answer tenderly and I will not lie to the truth:
    “I lied, I lie and I will lie!”

    And lie
    Appearingly measuring identity
    And lie
    Loop lies around your curiosity

    Me – the city of walls, towers, fortifications
    Potemkin elegance
    To draw those from above towards you, and to crush their throats below
    And become a smile

    —————————————————————————————————

    Things

    Two larvae come here
    Camellia siksy
    A dyad that walks on the tram at night
    From loop to loop
    Always together
    They drive so as not to get through
    From burrow to burrow
    In the beak for four pumpkins
    Before dawn comes, the brochs will open
    The skins will rub
    Brecht will spit out into the world

    Yes, this is your theater, steppe wolves
    When your life is in a pen
    For you, to win is to lose in a small Polish town
    God Polmos – mother gate

    I scream after a night of boredom
    Sucz – vodka – frost
    Sentence for sentence, virus for virus
    Dread like a knife.

    “They are my children and I enchant the earth in them.
    The inhuman truth of worms
    In their wet graves your ambitions mock you
    Things growling … where Saint Vincent bows to Basztowa ”

    Item
    Louse is full
    Your thing is punishable
    - did she wash me off?
    A prick – a spell – a dream

    From that night on
    Till the end
    Your standing devil
    He will dance when you play
    Without ceasing
    In a wild rush
    From loop to loop
    He will be rushing around
    He will sing to us …
    Things

    —————————————————————————————————

    In the hour of the wolf

    For a good few years
    I would kill myself most willingly, although there is as much sense in it as in continuing, and I am stupidly afraid
    For a good few years
    Stuck in a rubber joint, in a cork made of human breaths – I look you don’t want to talk to me
    For a good few years
    I want winter, when July, and I can’t stand it anymore when the night is past four
    For a good few years
    I know lying is a virtue of convenience
    I fell from more than one fairy tale
    Always on your fat ass

    For a good few years
    I want to be honest so much, and to be honest, I’d like to turn you into her, turn you into her
    For a good few years
    I miss sleep – I don’t think, houses don’t turn upside down, no one dances anymore – ace tadarasa
    For a good few years
    I confess at three in the morning
    I know my stuff perfectly then
    Between dying and resurrection

    —————————————————————————————————

    …your thing too

    Braided with fear and weakness
    pubic wreath made of many wombs
    - Of all the things you might have had…
    His thing too?!
    His thing… you will embrace in soot, in ashes
    Take it because he doesn’t know

    Many of the bedding had the spirit stunted
    old shabby lajerman
    - take them in the teeth, take them in the paws,
    one tune will be played on them
    He will take in the alley, at the gate, in need
    He’ll take because you don’t know anything about him

    Magdalena, Ewa, Różo
    You wanted to be my body and soul – the body was enough, I did not want my soul
    Angelika, Anna – let them read from you
    You wanted to be my body and soul – the body was enough, I did not want my soul
    Catherine, Kingo
    I wanted to be your soul and body…

    Continuous movement of the hand
    feed your organ grinders
    And don’t change songs for them
    uninterrupted movement of the hand

    —————————————————————————————————

    Long 24

    Pale dawn, chalky white
    A building for rent, a sweaty dream
    The male external was making circles
    And her day with sparks

    Do you know how old it is?
    Pay “no” and say “yes”
    The gray tail has a long tail
    You will blow your children into the attics of fear

    Stone yard, a strangled groan
    He gave their mother a dirty corner
    This gentleman is dying – this is not the one
    And the gentleman on the ground floor – a cylinder in the head

    Do you know how old it is?
    Lace children – frost and rime
    Im paper dreams, a reed house
    To him read the night with the bands

    —————————————————————————————————

    Dawn of storytellers

    First, they banished the Jews to the furnaces
    Then they swept us at these thresholds
    Things … went to hell in fours
    First the father’s father
    Szaber and bass
    Snuff and water
    Rope and forest
    Then your old frost
    He beat the commune with moonshine, colostrum and solidarity
    Forgotten by everyone
    He fought the same, but only you
    He didn’t look where he was hitting, but he was hitting hard

    Ah, it’s okay that the wounds hurt so much
    We will lose to the world and there is no force in it
    How death is not terrible without life
    Like the night every day has not created

    And again…
    The sun rises across the snow
    And smoke from the chimneys
    And from the gray towers, the bells of memories that you never had are ringing on the head

    —————————————————————————————————

    A hammer for small towns

    I don’t have time to say anything else
    Out of breathless ruin routine
    Traffic lights are bottlenecks
    One step behind the devil
    I have no strength to say anything else
    Between sewing dreams and crashing banalities
    I want to fucking smoke so much
    Because this gesture and this taste go well together with the night
    Always in prose in your poems
    Always one step ahead of you
    Although it’s safer to play half-truths here
    Morally higher herd reflex
    Get a good phrase from the list of good phrases
    Maybe it sounds good, because it hasn’t meant anything for a long time

    And when the twilight turns to lead
    Follow the lanterns into the dark
    And beaten records with the end of the world
    Wind up with the gesture of the apostles
    There were as many of me in me as there were
    And each of us is a mask
    A hammer for small towns

    Autumn is not melancholy
    Fuck planets behind the fog
    They lie like everyone else in this town
    Autumn is dreams about each of you – about power
    After the bell for life and before jerking off
    I’m going to sniff my pussies – I’m a dog

    And when the twilight turns to lead
    Follow the lanterns into the dark
    And beaten records with the end of the world
    Wind up with the gesture of the apostles
    There were as many of me in me as there were
    And we all have a mask
    A hammer for small towns

    —————————————————————————————————

    The shortest of eternity

    From a sick body, from the grace of god, from curses, from self-doubt
    Out of ferocity, out of expectations, the venom of comparisons, orphanages
    Christmas trees, stars from heaven and holidays, and crying in the corner is scratchy
    The shortest of eternity
    Eternity of childhood

    And you’ve been waiting here for so many years
    Though you don’t know who anymore
    - I forgot, I forgot, I forgot
    To sleep with a cold emptiness, to tear memories from my head
    This is his strength
    Your son

    Out of the sick body, hungry things grew out of the night
    A mask of a jester, mocker, liar and traitor from humiliation
    Laces, crosses, rosaries, spells, and crying in the corner grinds
    The greatest of love
    The love of martyrdom

    And you will wait so many years
    And you will forget who
    And I will forget, I will forget
    Lead in the sky, winter in the griffin
    This is my strength

    —————————————————————————————————

    Bempo

    Neurosis like an order
    A neurosis blindly
    Psychosis on a banner
    I announce my funeral every night
    I watch my funeral every night
    And this year I would like to know who my compatriot and who will spit at my grave
    Today I am trying not to try very hard
    Today I try not to give

    First door open
    for me to come
    Open the second door,
    lest I want to sit down
    I don’t have a third “It’s not me” door
    I am not, and I can be

    And I’ve been waiting here for so many years … although I don’t know who anymore

    I got off in Warsaw
    I got off in Warsaw
    There were already a few of these in Warsaw
    And each one in lace and each one fawns, and each one entices, invites
    Today I am trying not to try very hard
    Wipe fear on the alien sheets
    Today I try not to give
    To the sackcloth and to the Vistula
    Motherfucker

    “And I talk to her constantly
    Things he won’t hear
    On this island, an empty crag
    In a shattered regensburg
    And I’m not going to sleep tonight
    Because he’ll be there again
    It is not a girl who harnesses dreams
    It’s a thing in a red dress ”

    —————————————————————————————————

    I am not from here

    (instrumental)

    https://genius.com/Odraza-rzeczom-lyrics

  45. Rzeczom says:

    Kötü Niyetli Sevinç

    hayalet istasyonu yoktu
    Ve bodrum farklı olsa da, kafa aynı
    Korona’dan yalnızlığa – Łokietek’ten sıradanlığa
    Silezya’dan alacakaranlığa kadar – Krakow’dan sabaha kadar
    Bir nekrofajın inatçılığıyla – voleybolsuz, borazansız ve davulsuz, düşüş tarihimin derinliklerine iniyorum.

    hayalet istasyonu yoktu
    Sadece bir avuç çalıntı dramaydı
    Güçsüzlük iradesi
    kaygısız boşluk
    Yeraltında mutlu bir on yıl
    Çünkü her gerçek bir yalandır.
    Kazananlar rallisindeki pislik gibi
    Şefkatle cevap veriyorum ve gerçeğe yalan söylemeyeceğim:
    “Yalan söyledim, yalan söylüyorum ve yalan söyleyeceğim!”

    ve yalan
    Görünüşte ölçülü kimlik
    ve yalan
    Döngü merakınızın etrafında yatıyor

    Ben – surların, kulelerin, surların şehri
    Potemkin şıklığı
    Yukarıdan gelenleri kendine çekmek, aşağıda gırtlaklarını ezmek için
    Ve bir gülümseme ol

    —————————————————————————————————

    Bir şeyler

    Buraya iki larva gelir.
    kamelya siksy
    Geceleri tramvayda yürüyen bir ikili
    Döngüden döngüye
    her zaman birlikte
    Geçmemek için sürüyorlar
    Yuvadan yuvaya
    Dört balkabağı için gagada
    Şafak sökmeden broşlar açılacak
    Deriler ovuşturacak
    Brecht dünyaya tükürecek

    Evet burası senin tiyatron bozkır kurtları
    Hayatın bir kalemdeyken
    Senin için kazanmak Polonya’nın küçük bir kasabasında kaybetmektir.
    Tanrı Polmos – ana kapı

    Can sıkıntısından bir gecenin ardından çığlık atıyorum
    Sucz – votka – don
    Cümle için cümle, virüs için virüs
    Bıçak gibi kork.

    “Onlar benim çocuklarım ve içlerindeki dünyayı büyülüyorum.
    Solucanların insanlık dışı gerçeği
    Islak mezarlarında hırsların seninle alay ediyor
    Hırlayan şeyler… Saint Vincent’in Basztowa’ya boyun eğdiği yer ”

    Kalem
    bit dolu
    Senin şeyin cezalandırılabilir
    - beni yıkadı mı?
    Bir hıyar – bir büyü – bir rüya

    o geceden itibaren
    Sonuna kadar
    senin ayakta şeytan
    Oynarken dans edecek
    durmadan
    vahşi bir koşuşturma içinde
    Döngüden döngüye
    O etrafta koşuşturacak
    Bize şarkı söyleyecek…
    Bir şeyler

    —————————————————————————————————

    Kurdun Saatinde

    İyi bir kaç yıl için
    Devam etmek kadar mantıklı olsa da kendimi isteyerek öldürürdüm ve aptalca korkarım.
    İyi bir kaç yıl için
    Lastik bir mafsala sıkışmış, insan nefeslerinden yapılmış bir mantarın içinde – görünüşe göre benimle konuşmak istemiyorsun
    İyi bir kaç yıl için
    Temmuzda kış istiyorum ve gece dördü geçtiğinde artık dayanamıyorum
    İyi bir kaç yıl için
    Yalan söylemenin bir kolaylık erdemi olduğunu biliyorum
    Birden fazla peri masalından düştüm
    her zaman senin koca kıçında

    İyi bir kaç yıl için
    Dürüst olmayı çok istiyorum ve dürüst olmak gerekirse seni ona çevirmek istiyorum, seni ona çevirmek istiyorum
    İyi bir kaç yıl için
    Uykuyu özlüyorum – sanmıyorum, evler ters dönmüyor, artık kimse dans etmiyor – ace tadarasa
    İyi bir kaç yıl için
    sabahın üçünde itiraf ediyorum
    Eşyalarımı çok iyi biliyorum o zaman
    Ölmekle dirilmek arasında

    —————————————————————————————————

    …senin de işin

    Korku ve zayıflıkla örülmüş
    birçok rahimden yapılmış kasık çelengi
    - Sahip olabileceğin onca şeyden…
    Onun da mı?!
    Onun şeyi… is içinde, küller içinde kucaklayacaksın
    Al çünkü bilmiyor

    Yatak takımlarının birçoğunun ruhu bodurdu
    eski püskü lajerman
    - dişlerine al, pençelerine al,
    onlara bir melodi çalınacak
    Ara sokakta, kapıda, ihtiyacı olan alacak
    Alacak çünkü onun hakkında hiçbir şey bilmiyorsun

    Magdalena, Ewa, Rozo
    Bedenim ve ruhum olmak istedin – beden yeterliydi, ruhumu istemedim
    Angelika, Anna – sizden okumalarına izin verin
    Bedenim ve ruhum olmak istedin – beden yeterliydi, ruhumu istemedim
    Catherine, Kingo
    Senin ruhun ve bedenin olmak istedim…

    Elin sürekli hareketi
    organ öğütücülerinizi besleyin
    Ve onlar için şarkıları değiştirme
    elin kesintisiz hareketi

    —————————————————————————————————

    Uzun 24

    Soluk şafak, kireçli beyaz
    Kiralık bir bina, terli bir rüya
    Erkek dış daireler çiziyordu
    Ve onun günü kıvılcımlarla

    Kaç yaşında olduğunu biliyor musun?
    “Hayır” ödeyin ve “evet” deyin
    Gri kuyruğun uzun bir kuyruğu var
    Çocuklarınızı korkunun tavan arasına savuracaksınız

    Taş avlu, boğulmuş bir inilti
    Annelerine kirli bir köşe verdi
    Bu beyefendi ölüyor – bu o değil
    Ve zemin kattaki beyefendi – kafasında bir silindir

    Kaç yaşında olduğunu biliyor musun?
    Dantel çocuklar – don ve kırağı
    Ben kağıt rüyalar, kamıştan bir ev
    Ona gruplarla geceyi oku

    —————————————————————————————————

    Hikaye anlatıcılarının şafağı

    Önce Yahudileri fırınlara sürdüler.
    Sonra bizi bu eşiklerde süpürdüler
    İşler … dörtlü cehenneme gitti
    Önce babanın babası
    Szaber ve bas
    enfiye ve su
    İp ve orman
    Sonra eski donun
    Ay ışığı, kolostrum ve dayanışmayla komünü yendi
    herkes tarafından unutulmuş
    Aynı şekilde savaştı, ama sadece sen
    Nereye vurduğuna bakmadı ama sert vurdu

    Ah, yaraların çok acıtması sorun değil
    Dünyaya kaybedeceğiz ve bunda hiçbir güç yok
    Yaşam olmadan ölüm nasıl korkunç değildir
    Her günün gece yaratmadığı gibi

    Ve yeniden…
    Güneş kar üzerinde yükselir
    Ve bacalardan duman
    Ve gri kulelerden, hiç sahip olmadığın anıların çanları kafanda çalıyor

    —————————————————————————————————

    Küçük kasabalar için bir çekiç

    başka bir şey söylemeye vaktim yok
    Nefes nefese harabe rutini dışında
    Trafik ışıkları darboğazdır
    Şeytanın bir adım gerisinde
    başka bir şey söylemeye gücüm yok
    Rüyaları dikmek ve çökmekte olan banaliteler arasında
    sigara içmeyi çok istiyorum
    Çünkü bu jest ve bu tat geceye çok yakışıyor.
    Şiirlerinde hep düzyazıda
    Her zaman senden bir adım önde
    Burada yarı gerçekleri oynamak daha güvenli olsa da
    Ahlaki olarak daha yüksek sürü refleksi
    İyi ifadeler listesinden iyi bir ifade alın
    Belki kulağa hoş geliyor çünkü uzun zamandır bir şey ifade etmiyor

    Ve alacakaranlık liderliğe döndüğünde
    Fenerleri karanlığa kadar takip et
    Ve dünyanın sonu ile kırılan rekorlar
    Havarilerin jesti ile sarın
    İçimde benden ne kadar çok varsa o kadar vardı
    Ve her birimiz bir maskeyiz
    Küçük kasabalar için bir çekiç

    Sonbahar melankoli değil
    Sisin arkasındaki gezegenleri sikeyim
    Bu kasabadaki herkes gibi yalan söylüyorlar
    Sonbahar her birinizin hayalidir – güç hakkında
    Zilden sonra ömür boyu ve mastürbasyondan önce
    Amlarımı koklayacağım – ben bir köpeğim

    Ve alacakaranlık liderliğe döndüğünde
    Fenerleri karanlığa kadar takip et
    Ve dünyanın sonu ile kırılan rekorlar
    Havarilerin jesti ile sarın
    İçimde benden ne kadar çok varsa o kadar vardı
    Ve hepimizin bir maskesi var
    Küçük kasabalar için bir çekiç

    —————————————————————————————————

    Sonsuzluğun en kısası

    Hasta bir bedenden, Tanrı’nın lütfundan, lanetlerden, kendinden şüphe duymaktan
    Vahşetten, beklentilerden, karşılaştırmaların zehirinden, yetimhanelerden
    Noel ağaçları, cennetten yıldızlar ve tatiller ve köşede ağlamak cızırtılı
    Sonsuzluğun en kısası
    çocukluğun sonsuzluğu

    Ve yıllardır burada bekliyorsun
    Artık kim olduğunu bilmesen de
    - Unuttum, unuttum, unuttum
    Soğuk bir boşlukla uyumak, hatıraları kafamdan atmak
    Bu onun gücü
    Senin oğlun

    Hasta bedenden geceden aç şeyler çıktı
    Bir soytarı, alaycı, yalancı ve aşağılanmadan gelen bir hain maskesi
    Bağcıklar, haçlar, tespihler, büyüler ve köşelerde ağlamak
    aşkın en büyüğü
    şehitlik aşkı

    Ve çok uzun yıllar bekleyeceksin
    Ve kim olduğunu unutacaksın
    Ve unutacağım, unutacağım
    Gökyüzünde kurşun, griffin’de kış
    bu benim gücüm

    —————————————————————————————————

    Bempo

    Bir emir gibi nevroz
    körü körüne nevroz
    Bir afiş üzerinde psikoz
    Cenazemi her gece duyuruyorum
    Cenazemi her gece izliyorum
    Ve bu yıl hemşehrimin kim olduğunu ve mezarıma kimin tüküreceğini bilmek istiyorum.
    Bugün çok zorlamamaya çalışıyorum
    Bugün vermemeye çalışıyorum

    İlk kapı açık
    gelmem için
    İkinci kapıyı aç,
    oturmak istemiyorum diye
    Üçüncü bir “Ben değilim” kapım yok
    değilim ve olabilirim

    Ve yıllardır burada bekliyorum… artık kim olduğunu bilmiyorum

    Varşova’da indim
    Varşova’da indim
    Varşova’da bunlardan birkaçı zaten vardı
    Ve her biri dantelli ve her biri geyik yapıyor ve her biri baştan çıkarıyor, davet ediyor
    Bugün çok zorlamamaya çalışıyorum
    Yabancı çarşaflardaki korkuyu sil
    Bugün vermemeye çalışıyorum
    Çula ve Vistula’ya
    orospu çocuğu

    “Ve onunla sürekli konuşuyorum
    Duymayacağı şeyler
    Bu adada boş bir kayalık
    Parçalanmış bir regensburg’da
    Ve bu gece uyumayacağım
    Çünkü yine orada olacak
    Hayalleri dizginleyen bir kız değil
    Kırmızı elbiseli bir şey ”

    —————————————————————————————————

    Ben buralı değilim

    (enstrümantal)

    —————————————————————————————————

  46. ao says:

    Büyük adamsınız

  47. Ali Osman says:

    Doyamıyorum

  48. Rzeczom says:

    en son Kraków’a uğradığımda biała dziwka isimli bir bara içki içmek için uğramıştım. Wyborowa Wodka ile gırtlağımı tazelerken bi’ de ne göreyim! Stawrogin sahnede Marilyn Manson’dan Eat me, Drink me’yi söylüyor…

    dedim Stawrogin, co robisz, czy to żart? o da dedi ki abi zainspirował mnie Manson. la saçmalama, co macie ze sobą wspólnego? o da demesin mi canım ikimizde czarny giyiniyoruz diye! on też krzyczy ben de.

    dedim Stawrogin bu baya logiczny yani.

    eee, Priest nerede? bęben kuruyor mu diye etrafa bi baktım ki tuvaletten üzerinde ”Sugarfoot” lakaplı ünlü pedofili jackson’ın davulcusu Jonathan Moffett tişörtlü Priest!

    kapłan dedim, Ty też demek ha? kanka dedi, dzwon oynatırken hep onu düşünürüm. hatta benle Stawrogin Godz ov War’a Doda bağlantımız sayesinde gittik.

    Straw burada araya girdi beni kıpkırmızı görünce: eğer albümü dikkatli dinlersen orada zaten pop esintili prog- tokadı yapıştırdım burada- tamam dedim çocuklar.

    sitede krytyczny yayınlandığından beri 1957468464 kere sizi dinleyen ben anlamamışım. yorumlarda da kimse bahsetmedi, masz rację.

    o günden sonra dinlediğim her 70′ler prog. rock grubundaki śmierć metal esitileri; her gördüğüm metrobüs durağında gitara klasyczna çalan gencolardaki 2pAc etkisini daha iyi özümser oraz anlar oldum…

    çaksu

    @Rzeczom, Bu Youtube linklerinin de com’dan sonrası Lehçe oluyor galiba değil mi?

    Eminim iyi şeyler diyosunuz linkler de siz de. ^.^

    Rzeczom

    @çaksu, ?v=eDsU_jYTEts

    çaksu

    @Rzeczom, Bence de kahvaltıda çorba süper gidiyor!

    (da doğru mu anladım? hmm..)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.