# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ODRAZA – Rzeczom
| 25.05.2020

İnsanın çoktan kaybettiğini anladığı an hissettiği rahatlama.

Normalde bu albüme uzun bir inceleme yazmam gerekirdi, ancak bu sefer biraz kısa tutma niyetindeyim. Bunun sebebini birazdan paylaşacağım. Polonya black metal sahnesinin durumu malum; adamlar durmak bilmeden üst düzey işler yapıyorlar ve pek çoklarına göre son 10 yılda Fransa’yla birlikte İskandinavya’nın pabucunu dama attılar. ODRAZA da ülkenin en kendine özgü, nevi şahsına münhasır gruplarından biri. Stawrogin ve Priest’ten oluşan grupta iki eleman da neredeyse her enstrümandan sorumlu. MGŁA davulcusu Darkside’ın da zamanında baget salladığı MASSEMORD’da ve TOTENMESSE’de de birlikte çalan ikiliden Priest olan, aynı zamanda VOIDHANGER‘da da ortalığı dağıtıyor. İkili altı yıl aradan sonra ODRAZA’nın yeni albümünü nihayet çıkardı, şimdi izninizle bu karanlık dehlize giriyorum.

Ülkeden çıkan pek çok grubun nihilizmden tutun da çok daha görkemli konseptlere uzanan bir skalada şarkılar yazdığı düşünüldüğünde, “iğrenme” anlamına gelen ODRAZA’nın müziğindeki çile ve zavallılık ciddi anlamda dikkat çekiyor. Çile derken, adamların DSBM yaptığı falan yok; hatta genel olarak ilk albüm “Esperalem tkane”daki kederin çok üstüne çıkan bir agresiflik, yıkım var yeni albüm “Rzeczom”da. Grubun işlediği temaların başında alkolizm ve depresyon geliyor. O kadar ki, ilk albüm “Esperalem tkane”, adını alkolizm tedavisinde kullanılan “Esperal” adlı ilaçtan alıyor ve albüm adı da “Esperal ile örülmüş”, “Esperal’in dokunduğu” gibi bir anlam taşıyor.

Gelgelelim “Rzeczom”, yani Türkçe anlamıyla “Şeyler”, ODRAZA’nın aradan geçen 6 senede biriken sıkıntılarını çok daha böğür parçalayan şekilde dışarıya püskürttüğü bir iş. Kapağındaki kız kimdir, neden kapakta yer almaktadır bilmiyorum. Aynı şekilde şarkı sözlerine baktığımda gördüğüm pek çok şeyin neye gönderme olduğunu, neyi refere ettiğini de anlamıyorum. Tek bildiğim grubun yoğun bir iç dökme işine giriştiği ve bunu da yılın en önemli black metal albümlerinden birini çıkararak anlamlı kıldığı.

Kritiği çok uzun tutmayacağım demiştim. Bunun sebebi, zaten adındaki muallaklıktan da anlaşılacağı gibi” Şeyler”in fazlasıyla, aşırı derecede kişisel bir albüm oluşu. Sözleri kabaca İngilizceye çevirip bakınca Polonya’daki çeşitli şehir ve kasabaların adlarını görmek de mümkün, hiçbir şey ifade etmeyen cümlelerle karşılaşmak da. Bu sebepten adamların gündelik hayatlarını da içeren ve adeta kendileri için yazdıkları sözlerden oluşan bir albüm dinlediğimi hissediyorum. Bunu anlamlı kılan ve sözlerden bağımsız olarak duyduğumuz şey neticesinde aklımızın çıkmasını sağlayan şey ise elbette ki ODRAZA’nın efsane bir black metal karakteri benimsemiş olması.

“Rzeczom”da karşımızda son derece şehirli, kirli, sokağa ait bir black metal var. Akıllara SHINING’i de getiriyor NACHTMYSTIUM’u da. Şehir kasveti, kent daraltıcılığı gibi temel sıkıntıların yanı sıra adamların sahip olduğu -olası- sorunlar da albümün bu derece gerçek olmasını sağlayan faktörler arasında. Buradaki esas olay, ODRAZA’nın black metalini türün teknik olarak bilindik unsurlarını baz almadan yansıtıyor olması. Bu ne demek? Adamlar ilk albümde karşımıza çıkan blues esintilerini, slide gitar tatlarını bile black metal konteksti içine yedirebiliyorlar. Polonyalı bir grup %100 Amerika usulü bir müzikal kimliği black metal içine sokuyor ve bunu yadırgatmadan sunabiliyor. Bunun olabilmesini sağlayan şey black metali veya genel olarak müziği çok iyi bilmeleri değil, bunu karşı tarafa kabul ettirebilecek gerçeklikte bir şeyler yaşamış ve bunu sırıtmadan bünyelerine alabilecek tıynette bir gerçeklik sunabiliyor olmaları. Adamlar caza kayan pasajlar da yapsalar, eşşek gibi blast beat’e de abansalar, olayı misal bir BIESY’nin kaydığı avangartlığa kaymadan yansıtabiliyorlar. SHINING’den alışık olduğumuz akustik geçişlerin, aralara damar arpejler atmanın çok ötesinde bir çeşitlilikten söz ediyorum burada.

“Rzeczom”, ilk albümdeki bu çeşitliliği daha gaddar, acımasız ve bu albüm sanki son albümleriymişçesine hiddet dolu bir şekilde karşımıza koyan bir çalışma. Sanki adamlar yakında hayatlarına son vereceklerini biliyor ve bu albümde içlerinde ne varsa kusup siktir olup gideceklermiş izlenimi veriyorlar. Mükemmel bir albüm olan “Esperalem tkane”den farklı olarak “Rzeczom”da grubu adeta kademe atlamış hâlde görüyoruz. Sanki ilk albümde alkol, depresyon ve perişanlığın sıkıntılarını anlatırken; bu albümde “seni öldürmeyen şey seni güçlendirir” karakteriyle bu sıkıntıların ustası olmuşçasına, tüm bu sıkıntılara hükmediyormuşçasına özgüvenli ve çoktan kaybetmişliğin verdiği rahatlıkla hareket ediyorlar. Ben albümü dinlerken çeşitli sorunları olan adamları değil, bu sorunları içselleştirip varoluşlarını bunlar üzerinden kuran bireyler gördüğümü hissediyorum.

Aşırı agresif davul kullanımı, sözlerde anlattıklarını yaşamadan asla bu kadar gerçekçi yansıtılamayacak olağanüstü vokal performansı ve black metali ikinci dalga karakteristiklerinden bağımsız, çok daha nefret temelli ve bireysel sunmalarını sağlayan rif ve melodi yapılarıyla ODRAZA burada yılın en iyilerinden biri olacak bir iş ortaya koyuyor.

Yazının başında “normalde bu albüme uzun bir inceleme yazmam gerekirdi, ancak bu sefer biraz kısa tutma niyetindeyim” demiştim, çünkü albümün sözel altyapısını kavrayamadığımı ve sadece müzikal tarafından bahsedip geçebileceğimi düşünüyordum. Ancak ODRAZA bana müsaade etmedi. Adamların yaptığı müzik öylesine içten, öylesine yürekten bir acıyı, derdi tasayı, sıkıntıyı yansıtıyor; öylesine beyhude bir çırpınışın ayak seslerini dinletiyor ki sözleri Zuluca da olsa Çince de olsa Urduca da olsa bana bu ebatta bir şey yazdırırdı.

ODRAZA bana kalırsa modern bir başyapıt yaratmış. “Rzeczom” gerçekten de 2020’nin en iyi, en özel black metal albümlerinden biri. Hem bu yıl hem de daha uzun yıllar açıp mahvolarak, sağa sola dağılarak dinleyeceğimi bildiğim bir albümle karşılaştığım için çok mutluyum. ODRAZA elemanları ne kadar sıkıntılıysa ben de o kadar mutluyum.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.25/10, Toplam oy: 344)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Stawrogin: Vokal, gitar, bas, davul, ilave enstrümanlar
Priest: Davul, gitar, bas, ilave enstrümanlar
Şarkılar
1. Schadenfreude
2. Rzeczom
3. W godzinie wilka
4. ...twoją rzecz też
5. Długa 24
6. Świt opowiadaczy
7. Młot na małe miasta
8. Najkrótsza z wieczności
9. Bempo
10. Ja nie stąd
  Yorum alanı

“ODRAZA – Rzeczom” yazısına 265 yorum var

  1. Ghost Essence says:

    Tek kelime ile muhteşem…

  2. P L A G U E says:

    Senenin en iyi black metal albümü…yine ilk başta beğenmedigim ve beni şuursuz şekilde göt eden bir başka şaheser.

  3. Ulan o kadar yazdım yazdım doyamadım. İnanılmaz bir albüm cidden.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, 4. parça insanın psikolojisi ile taşak geçiyor…

    Horrendous

    @P L A G U E, Çok merak ediyorum acaba 1.55′ten sonra bilerek mi şarkının ritminden notalarından dışarı çıkıyorlar. Ne yapıyorlar tam olarak idrak edemedim. Muhtemelen daha önceden de böyle kasıtlı bir yanlışlık dinlemedim ama o partisyon bittikten sonra kamyon farı yemiş tavşan gibi apışıp kalıyorum. Çok ilginç amk. O kadar garip bir tat vermiş ki şarkıya sıfat bulamıyorum. Acaba kayıt esnasında bir anlığına sıçıp batırdılar da sonradan baktılar güzel olmuş kalsın mı dediler, yoksa tamamen bilinçli bir olay mı? İki gündür durup durup bunu düşünüyorum.

  4. necrobutcher says:

    bu albüm benim sevdiğim black metal ölçütlerine uymuyor ama dinlemesi çok zevkli. henüz sözlerine bakamadım ama polonyada böyle farklı şeylerin denenmesi muhteşem bir şey.

  5. tahsin says:

    Apayri bir album olmus. Bu sene dogru duzgun album dinleyemeyiz diye dusunuyordum ama 2020 black metal icin yeterince doyurucu oldu bence.

  6. tahsin says:

    He birde bempo 3.33 ve sonrasi diyorum ve yavasca uzaklasiyorum…

  7. Başer Çelebi says:

    Ben de baya baya beğendim. Çok beğendim

  8. daud says:

    Altıncı şarkıdaki blast beat üstüne çalan melodi tam bir manyaklık.

  9. turantemel says:

    kritik için teşekkürler!
    esperalem tkane’yi rastgele metal archives’de gezerken keşfetmiştim. alkolü,depresyonu ve yaptığı müziği çok çok iyi yansıtan bir kapağı var gerçekten. bu albümde farklı bir tasarımcı ile çalışmışlar. keşke rzeczom’daki kadının hikayesinide bilsek :ı

  10. deadhouse says:

    Din, Kilise, Katolik, Hitler, Stalin, Auschwitz.

    Devlet, Neo-Liberalizm, Kapitalizm, Modern, bencil, başıboş dünya.

    Exorsexist

    @deadhouse, BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

  11. Bora says:

    Davul soundu ve kayıt kalitesi nefis olmuş albümün. Evdeki ekipman bayram etti.

  12. Rust in Peace. says:

    Albümde o kadar hüzünlü, kederli bir hava bulamasam da, albüme bayıldım. Dinlemeye başlarken aslında çok beklentim yoktu, neredeyse hiç black dinlemeyen bir insanım. Vredehammer dinlerken önerilenlerde çıktı, madem bu kadar övüldü biraz dinleyeyim dedim, 2. şarkıyı dinlerken ben bu albümü severim arkadaş dedim.
    Benim için tek sıkıntı albümün 53 dakika olması. 30. dakika civarları konsantasyonum bozulmaya başlıyor. En azından 40 civarı olsa çok daha iyi olurdu.

  13. bahadır says:

    Güzel bir albüm ancak faidra’nın “six voices inside”ını geçebileceğini sanmıyorum. o bambaşka. bir sanat eseri.

    necrobutcher

    @bahadır, ikisi tamamen farklı işler.

    Ahmet Saraçoğlu

    @bahadır, Faidra da iyi hoş ama gerçekten çok net Burzum worship. Bu kötü bir şey değil tabii ama daha orijinal bir şey var Odraza özelinde. Şahsen bu sene Faidra’dan daha iyi olduğunu düşündüğüm en az 10 tane black metal albümü dinlemişimdir, ama tabii zevk meselesi.

    necrobutcher

    bence de burzum taklit etmeleri sorun değil ama koydukları çıta burzum.o çıtaya burzum çıkamadı bi daha.

  14. P L A G U E says:

    Bu albüm ile tamamen ‘burzum’ kopyası, zerre kadar özgün olmayan bir albümü kıyaslamak ve kritiğin altına yazmak, ne bilim, sadece enteresan diyip susayım en iyisi.

    Faidra’nın albümü kötü değil bu arada, burzum dinlemek isteyen açıp dinler ve son derece keyifli vakit geçirir, kendimden biliyorum. Yine de şunu söyliyim, burzum olmasa faidra albüm falan yapamazmış, kabak gibi ortada bu durum.

    necrobutcher

    @P L A G U E, çok haklısın, halamın da taşağı olsaydı amcam olurdu.

  15. Nox says:

    kapanış parçası muhteşem

  16. poison says:

    8. parçada 2:20′de giren vokaller kederden delirmiş birinin sesleri… albümün bazı yerlerinde kvarforth’a çok benzettim sesini.

  17. şeyh hulud says:

    İlk dinlemelerde birkaç bölüm hariç pek ilgimi çekmemişti, yine de o birkaç bölümü çok sevdiğim için dinlemeye devam ettim. Gittikçe sarıyor kaçınılmaz biçimde.

  18. cotard delusion says:

    Sanırım yılın albümü olacak. Besteler harika, blast beatler hayvan oğlu hayvanlık.

  19. Normalde hiç adetim değildir ancak bir sürü albüm dinleyip seri şekilde inceleme süreci içerisinde 9 verdiğim bu albümün notunu, akabindeki 3-4 gün boyunca da başka hiçbir şey dinleyemediğimi görmemle birlikte 9,5 olarak değiştiriyorum. Ne zaman kulaklığımı elime alsam bu albümdeki vokaller, blast beat’lar aklıma geliyor, dayanamayıp bunu açıyorum. Daha yılın ortasına bile gelmedik ama üstteki yorumda da dendiği gibi gerçekten yılın albümü olma potansiyeli var gibi. En azından benim ilk 3′ümde olacaktır.

    tahsin

    @Ahmet Saraçoğlu, Ahmet abi kirma bizi su puani lutfen 10 yap :)

  20. EreN says:

    Son parça ne kadar iyi yahu.

  21. Bora says:

    son 3 parça da birbirinden hayvan. Çok uzun zamandır bu kadar kuvvetli kapanan bir albüm dinlemedim. (baya uzun zamandır:)

  22. ismail vilehand says:

    Bu sene çıkan ve çok övülen black metal albümlerinin büyük çoğunluğunu beğenmiyorum ama bunun her saniyesine hayranım. Resmen müzikal şölen.

  23. P L A G U E says:

    Hunharca övmeye devam edicem cok uzun zaman bundan zaten eminim de ben baska bir konuyu yazmak istiyorum. Buna benzer seyler icin daha once baska albumlerin altina yorumlar yazdim.

    Parca sıralamasinin anlam ve onemi.

    Bu albümde de onu yaşıyoruz. Albümde genelinde gereksiz bir saniye bile yok. her parca muazzam ama o kadar kusursuz bir siralama yapmislar ki, zerre kadar dikkatiniz dagilmiyor, asla albumden kop(a)miyorsunuz. isin daha klas tarafi ise, album ilerledikce uzerine koyarak gidiyor ve devlestikce devlesiyor.

  24. Emre says:

    Albüm iyi olduğunu en baştan belli ediyor, ama açıkçası niteliğini hızlıca algıyabilmek pek kolay değil.
    Olaya şarkı değil albüm odaklı yaklaşmaları bunun sebeplerinden biri. Önceki yorumlarda değinildiği gibi, esas olarak albümün kapanışı çok görkemli.
    Bir de grubun black metal tarzı ilginç epey. Çok farklı olmadan özgün olmayı başarıyorlar. Niyeyse tarzlarına alışmak da zaman aldı benim için.
    Yıl boyunca dinleyeceğime emin olduğum albümlerden biri ve bence de yılın albümü olma potansiyeli var.

  25. Erken konuşmak gibi olmasın ama Odraza – Rzeczom, konseptlerinin ve görselliğinin yeterince pazarlanabilir olmayışı nedeniyle geri planda kalacaktır ama yaptığı şeyin değeri açısından Mgła – Exercises in Futility ve Batushka – Litourgiya ile birlikte son 5 yılda Polonya’dan çıkan en fenomen albüm olabilir.

    Kimileri için Litourgiya’nın da epey önündedir hatta.

    ismail vilehand

    @Ahmet Saraçoğlu, bence de Litourgiya’nın epey önünde. EiF ve Apocalypticists’in gerisinde ilk 3′e girer.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, müzikalite açısından demedim zaten, o yüzden “fenomen” ifadesini kullandım. Cidden hiç pazarlanabilir değiller ama bu albümün kapağından tut da yarattığı hisse kadar çok büyük bir albüm ve algının bu kadar hızlı dağılabildiği bir dönemde çıkar çıkmaz bu hissi yaratması da bir işaret. “Değeri ileride anlaşılacak” denmeyen çok az albüm çıkıyor artık ve bu öyle bir albüm. Dinliyorsun ve tamam budur diyorsun.

    ismail vilehand

    @Ahmet Saraçoğlu, David Davidson 2012 yıl sonu listesine WHTN’ı aldığında kimse Mgła’nın adını dahi bilmiyordu, şimdi geldikleri noktaya bak. Odraza da bir süre sonra farklı yerlere gelecektir bence. Daha zamanları var.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, haklısın. Umarım.

  26. deadhouse says:

    Bu pazarlama işini de anlamış değilim. Elbette reklam ve tanıtım gruplar için önemli. Böylece daha fazla kişiye ulaşabiliyorsunuz. Ama zaten iyi bir iş ortaya çıkarmış bir grup gerçek metal dinleyicileri tarafından er ya da geç keşfedilir. Metallica, Opeth vs dinleyicisi keşfetmese de olur yani.

    Ahmet Saraçoğlu

    @deadhouse, diğer ikisi YouTube’da 4 milyon izlenmeye çıktı, Batushka Metal Blade’le anlaştı anlamında bir pazarlanabilirlikten bahsettim. Yoksa ömür boyu underground kalmaya mahkum ve bu kötü bir şey demedim tabii ki. Depresyon, alkolizm gibi kolay satılamayan konuları işledikleri için şu anda biraz geri planda kalabilirler minvalinde söyledim. Yoksa daha 3 hafta olmuşken Black Metal Promotion’ın en çok çalınan albümleri arasına girecekler gibi gözüküyor.

    Emre

    @Ahmet Saraçoğlu, evet, Black Metal Promotion’daki tıklanma sayısı iyi, ama diğer yandan henüz çok az sitede kritiği çıktı ve bu, plak şirketi olmayan bir grup için çok kötü bir haber. Bu albüm bolluğunda arada kaynayıp gitmesi de gayet mümkün maalesef.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Emre, ben de bundan bahsediyordum aslında. Alttan kaynaya kaynaya duyulacak. Diğer ikisi gibi çarpıcı bir imajları da olmadığından bir anda olay yaratma şansı çok daha az.

    Çıkalı 3,5 hafta oldu ve Nocleansinging dışında ciddiye alınası hiçbir sitede incelenmedi şu ana kadar. Nocleansinging’de bile tek başına değil, 3 albümlü toplu kritikte incelendi nispeten kısa şekilde.

  27. “Najkrótsza z wieczności”de 2.52-3.10 arasındaki vokaller mahvediyor beni.

    “I czekać będziesz tyle lat
    I zapomnisz na kogo
    I ja zapomnę, ja zapomnę”

    Tercümesi şöyle:

    “Ve çok uzun yıllar bekleyeceksin
    Ve kim olduğunu unutacaksın
    Ve unutacağım, unutacağım”

    Özellikle en sonunda “…ja zapomnę” (…unutacağım) kısmındaki çaresizliği yürek söküyor resmen.

    Ahmet Saraçoğlu

    Sökmeye devam ediyor. Her dinleyişte.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, çok afedersin ama, bok mu vardı şu an şunu soktun aklıma??? Bir efes xtra fondip…pisman miyim? Hayır…gerisi gelir mi? ……..

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, son 1 aydır “ne dinlesem?” diye düşündüğüm anda aklıma bu albüm geliyor, hiç düşünmeden bunu açıyorum.

    necrobutcher

    @Ahmet Saraçoğlu, mohsen namjo nameleri. mohsen dinlemiş eleman bence

  28. deadhouse says:

    Albüm çok iyi. Müzikal çeşitliliğe boynumuz kıldan ince. Bunda herhangi bir sorun yok. Esas problem pek black metal hissi alamamış olmam. Vokalleri çıkarırsan bildiğin Progresif Heavy metal albümü. Bence gerçek black metal bu değil. Black metal hissi için black metal elementlerini de kullanmaya gerek yok pek. Bazı albümler black metal etiketi altında olmamasına rağmen baya black metal atmosferi ve hissi yakalayabiliyorlar. Sonuçta Beethoven da black metal sayılır. Müzikteki vizyona ve kaliteye 8,5. Black metal hissine ise 6. Hiç sevmediğim ABD black metal gruplarını andırdı yaklaşım olarak.

  29. Exorsexist says:

    Massemord’un 2007 albümü Let the World Burn’u çıktığı sene çok fazlaca dinlemişliğim var, Black Metal dinleyicileri tarafından kült olarak görülen albümlerdendir.

  30. tahsin says:

    Son sarkinin 5.55′den sonraki kismi dinlerken Guns n roses this i love geliyor aklima nedense.

  31. kaziklubey says:

    orospu çocukları nasıl bir iş yaptıysa övmeden duramıyorum
    grup için yaptığım karikatür ektedir

    https://hizliresim.com/7k6ixe

  32. cotard delusion says:

    Świt opowiadaczy’nin ne anlattığını hiç bilmiyorum ama şarkının ortasında temponun düşüp gerilimin tırmandığı anın bitişiyle beraber beklenen patlamanın yaşandığı an var ve şarkının sonuna kadar devam ediyor. İşte bu anlarda alkol ve depresyonun tetikleyeceği ne varsa bir film şeridi gibi geçiyor saniyeler içinde. Korkunç blast beatler, ahenksizlikle ahenk yakalayan üst üste gitarlar…

    Albüm dinlendikçe kendine bağlıyor, diğer yazılanlara bakıyorum pek çok kişi albümden farklı şarkılara dikkat çekiyor.

    Odraza çok büyük iş yaptı.

  33. Horrendous says:

    Yaklaşık 10 gündür sayısız kez bıkmadan usanmadan tekrar tekrar döndürdüm. Girdap gibi albüm battıkça batıyorsunuz, debelenseniz bile içinden çıkasınız gelmiyor. Her dinlemede ömrünü tüketmek yerine görkemini bir tık daha arttırmayı başaran albümler vardır ya şu an Odraza benim için bu listenin başında geliyor. En son ne zaman bir albüm için bu derecede heyecanlandım hatırlamıyorum. Mütttthiiiişşşşş cidden.
    Albümün bence en iyi başardığı işlerden biri istisnasız her parçanın içinde kendini hatırlatan, sabırsızlıkla bekleten, her duyduğunuzda hayretler içinde bırakan, yaratıcılık akan çok akılda kalıcı partisyonlar var. Hayvanat gibi bir blast, tatlı bir melodi, çok sert bir tempo değişimi, saniyelik bir sessizlik, yürek yakan bir yakarış, harika bir drum fill, boyun zorlayan riffler. Her saniyesi merakla beklediğiniz check point gibi. Hani bazı albümlerde çok sevdiğiniz bir şarkı vardır da sabırsızlıkla onu beklersiniz ya bu albümde her parçaya aşık oluyorsunuz ve beklediğiniz şey o parçanın içindeki sayısız zeka dolu anlar oluyor. Hal böyle olunca da sular seller gibi yağ gibi akıp gidiyor, büyüdükçe büyüyor, dinledikçe devleşiyor, zaman kavramını eğip büküyor. Harikalar ötesi cidden muazzaaam bir yapıt.
    10/10

    Ahmet Saraçoğlu

    @Horrendous, “Hayvanat gibi bir blast”.

    Adamlar blast beat’i bile normalinden daha öküz şekilde sunmayı başarmışlar cidden. Blast var, blast var; buradaki başka türlü öküzlükte bir blast.

    Horrendous

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi özellikle 9. şarkının son kısmı akıllara ziyan. Zikirde kendinden geçip transa giren hacı dayı videolarındaki gibi hissediyorum bazen xd

    Ahmet Saraçoğlu

    @Horrendous, ben Świt opowiadaczy’nin 4.08′inde geberiyorum. Resmen yer kazma makinesi.

  34. İçimdeki fırtınaları daha fazla bastıramıyorum ve dinleyicilerin telkinlerini de göz önünde bulundurup albümün notunu 10 yapıp rahatlıyorum.

    kaziklubey

    @Ahmet Saraçoğlu, doğru karar

  35. Arkadaşlar, Odraza sevdalıları; grup sosyal medya kullanmıyor, o yüzden şirketleri Godz ov War Productions üzerinden ulaşıp röportaj teklifinde bulundum. Bu adamlar röportaj vermiyor da olabilir ama eğer kabul ederlerse kendileriyle bir muhabbetimiz olacak hayırlısıyla. Eğer kabul edilirse, sorusu olan var mı diye buradan sorarım.

    enemyofgod

    @Ahmet Saraçoğlu, sıkmak gibi olmasın ama merak ettim herhangi bir yanıt geldi mi

    Ahmet Saraçoğlu

    @enemyofgod, şirket teklifimi gördü ama 9 gündür herhangi bir şey demedi.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Konuyla ilgili gelişme var mı? Sanırım yerel bir dergiye röportaj vermişler

    Ahmet Saraçoğlu

    @HaNNibaL, yok valla hiç sallamadılar.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, İlginç gerçekten umarım şirket değiştirirler.

    HaNNibaL

    @HaNNibaL, Facebook sayfası açmışlar iletişim için odraza.kontakt@gmail.com adresini vermişler. Belki faydası olur diye paylaşmak istedim.

  36. Bora says:

    @Ahmet Saraçoğlu, Gönülün razı olmaması ilkesi:)

  37. P L A G U E says:

    ‘Świt opowiadaczy’yüzünden kafamı jilet ile sıfıra vurdum.stabilo marka keceli kalem ile ortadan bir cizgi cektim. Bir tarafı ipana ile, diger tarafı sıradan dis macunu ile fircaladim.parca bitene kadar bekledim. Elime levyeyi aldim basladim vurmaya…kafam kanıyor…

  38. HaNNibaL says:

    Albümü kaç kez dinledim bilemiyorum ama uzun yıllardır beni bu kadar etkileyen bir albüm dinlediğimi hatırlamıyorum. İlk saniyeden son saniyesine kadar gittikçe büyüyen bir albüm. Her şarkı başlangıcında daha da güçleniyor. Bu gerçekten kolay bir şey değil bana göre.

    Benim gözümde Ulcerate albümünü bu sene geçen olamaz diyordum ama Odraza tekme tokat dövdü adeta beni.

    Albümü anlatmaya kelimeler yetmiyor. 14:24′te başlayan şarkının ortasında yer alan saçmalama kısmından sonra gelen melodi dünyayı karartıyor.

    Bana göre tartışmasız yılın albümü
    10/10

  39. Emre says:

    Kısa süre öncesine kadar yıl sonu listemin zirvesinde Ulcerate’in olacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyordum, ama bu albümün müptelası olmuş durumdayım. Evet, Stare Into Death And Be Still ezici bir kusursuzluğa sahip, lakin Rzeczom dinleyici olarak bütünleşmeye çok daha uygun bir albüm.

  40. P L A G U E says:

    Alkol iyice bi kana karışsın bi bekle güzelim…

  41. P L A G U E says:

    Değerli mümîn kardeşlerim, bana şunu açıklar mısınız???

    ‘Świt opowiadaczy’ denen çok ağır orospu çocukluğunun, 02:33 ten itibaren giren süründüren bölümü ile 04:08 den itibaren başlayan insanlik disi blast beat, hangi kutsal kitapta anlatiliyor??? Bilen beri gelsin…ona göre din seçicem.

  42. HaNNibaL says:

    Anlaşıldı buraya tekrar tekrar uğrayacağız hep birlikte. Polonya’dan çıkmış en iyi albüm diyorum hadi bakalım :)

  43. 36 yaşındayım says:

    @P L A G U E, bu dediğin parça gerçekten muazzam

  44. “Świt opowiadaczy” bu senenin en yıkıcı şarkılarından biri harbiden. 1000 yıldır blast beat dinlerim bu şarkıdakiler kadar ezicisini çok az duydum.

  45. Başer Çelebi says:

    Grupla ilgili sevdiğim bir detay; Stawrogin’in nickname’i Dostoyevski’nin Ecinniler romanındaki baş karakterlerden biri olan Nikolay Vsevoldociç Stavrogin’den geliyor. Yani en azından ben öyle düşünüyorum.

    Emre

    @Başer Çelebi, romanın Lehçe ismi de Biesy imiş. Ama Polonyalı black metalcilerin anti-nihilist bir romandan bu kadar etkilenmeleri pek mantıklı gözükmüyor. Dostoyevski bu döneminde bayağı bir muhafazakar.

    Başer Çelebi

    @Emre, romanın içeriğinden ziyade sanki o karakterden etkilenilmiş gibi düşündüm ben de. Muhteşem yaratılmış ve elemanların hissiyatına da uygun bir karakter çünkü. Kirillov’un da hastasıyım

  46. Rashid says:

    Taş gibi albüm nasıl olur sorunun cevabı bu albüm işte. Black metal’ın her alt türünden tatlar barındırıyor içinde. Baştan sona nerende boşluk görüyorsa dalıyor hemen o noktaya. Keşke biraz büdcesi olan bir şirketle en azından bu albümün merch kısmı için bir anlaşma sağlasalar ne güzel olur. Böyle bir kapak tam plaklık yani :D

  47. Emre says:

    Başka bir sitede gördüm, mantıklı geldi. Młot na małe miasta’da Mgła’ya sövüyor olabilirler. Lehçe anlayan var mı?

    Jebać planty za mgłą
    One kłamią jak wszyscy w tym mieście

    enemyofgod

    @Emre, Google çeviri saçma sapan bir sonuç veriyor bakınca ama ben yine de mgła’ya bir tepki olduğunu zannetmiyorum.
    Mgłą lehçede sis demek(miş) , o anlamıyla kullanılmıştır.

    Emre

    @enemyofgod, ikinci satırda “onlar da bu şehirdeki herkes gibi yalan söylüyor” deniyor ve iki grup da Kraków’dan. Bilemiyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Emre, “Darkside’a o konuda ben de çok kırgınım.”

    Emre

    @Ahmet Saraçoğlu, haha.

    ihsanoird

    @enemyofgod, bence mgla orada özel anlamıyla kullanılmış ya da mecazlı bir anlatımı var laf çakmak hasebiyle. Planty de Krakow’daki en büyük şehir parklarından biriymiş. Ortalık karışmış belli…

    Ahmet Saraçoğlu

    @ihsanoird, bence de baya diss atmışlar Mgła’ya.

  48. SA says:

    Bu grubun bu şehirli ve gerçek havası okadar güzel ki. İnsan bunların yaptığı işlerde kendisini buluyor sanki.

    https://youtu.be/-GhIInZyM_8

  49. Rashid says:

    Najkrótsza z wieczności. Yedi bitirdi bu şarkı beni son 1 haftadır. Başka bir albüm dinliyorum ama hala beynimde bu şarkı dönüyor. Şarkı bildiğin duygu patlaması gibi bir şey.

  50. HaNNibaL says:

    Nasılsınız iyimisiniz ben hala bu albümü dinliyorum. Metalcilikten uzaklaşıp Odrazacı oldum. Bu süreçte Esperealem ve Rzeczom CD’lerini sipariş ettim hala gelmesini bekliyorum.
    Hatta GTA 5′te motor kulübü kurdum aklıma isim gelmedi
    Odraza MC yaptım :)) Sanırım iyi değilim

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.