# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LIKE RATS – Death Monolith
| 26.04.2020

Uğursuzluğu yayma enstitüsü.

Hayvanlarla bağlantılı bir grup ya da albüm ismi olduğunda bir şekilde o hayvanlardan bahsetmeyi seviyorum. Bugün karşımızda ABD’li grup LIKE RATS var, bu yüzden bugün farelerle ilgili ilginç bir bilgi paylaşacağım, ardından da bu bilgiyi tam bir sinsi gibi gruba bağlayacağım.

Pisliğin, vebanın, hatta bazı çağlarda ölümün simgesi olan fareler aslında sanılandan çok daha iyi huylu canlılar. Bu huylar arasından en ilginci, farelerin özgecil veya başka bir deyişle diğerkâm canlılar olmaları. Bu iki ifadeyi de daha önce duymadıysanız, “kişisel fayda gözetmeksizin başkasına yararlı olmaya çalışan” anlamına geliyorlar.

Farelerin, başka bir fare sıkıntıdayken kendilerini zora sokup o diğer fareye yardım ettikleri biliniyor. Yapılan deneylerde, çikolata verilen aç bir farenin, yanındaki suya bırakılan başka bir farenin suda çırpınmaya başlaması üzerine hemen yiyeceği bırakıp suda debelenen diğer fareyi sudan çıkarmaya çalıştığı gözlemlenmiş. Kral resmen komşum açken ben tok yatamam demiş, gitmiş sudan çıkarmış.

Varlığından yeni haberdar olduğum LIKE RATS’e baktığımdaysa hiç de öyle düşene yardım eden (bak nasıl bağladım, yılan gibi bağladım valla), yok efendim sıkıntıdaki arkadaşına kol kanat geren bir tavır görmüyoruz. İsimleri “Fareler Gibi” olmasına rağmen onlar farelerin nahoş özelliklerini yansıtmaya odaklanmışlar, iyi yanları görmezden gelmişler. Yaptığı müzik ile sludge ve hardcore’dan da esintiler barındıran çok çirkin, deforme bir death metal bebeği doğuran LIKE RATS; itlik serserilik, hırtlık puştluk peşinde koşan çamur gibi, cırcır kaka gibi bir müzik icra ediyor.

LIKE RATS üçüncü albümleri olan “Death Monolith”te Antalyamızın sevimli adalarından biri olan Sıçan Adası’nı konu ediyor. Bir şu albüm kapağına bakın, bir de Sıçan Adası’na. Üstelik “Rats”? “Sıçan”? Bu da mı tesadüf?

Boş yapmayı bırakırsak, LIKE RATS “Death Monolith”te okkalı bir hayvanlık sergiliyor. Yeri geldiğinde GATECREEPER gibi, TOMB MOLD gibi kuduruyorlar, yeri gelince daha sludge sularda yüzüyorlar. Kesin olansa tüm bu öfke ve nefreti gayet adrenalin yüklü ve sürükleyici şekilde yapıyor olmaları. Grubun m-a sayfasında LIKE RATS’in türü için sludge metal/hardcore yazıyor olsa da ben “Death Monolith”te adamların çatır çatır death metal yaptığını düşünüyorum. Çok fazla tarama rif, öküz gibi böğüren vokaller ve amasız davullar sayesinde albüm kesinlikle death metal evrenine dâhil oluyor ve diğer iki türün çeşitli unsurlarından da ekstradan yararlanıyor.

“Death Monolith”teki death metali açıklamak için en iyi referanslardan biri OBITUARY. Sadece “Ashen Rain” bile pek çok açıdan OBITUARY’nin doksanların ilk yarısında yaptığı şeylerin adrenalin yüklemesi yapılmış bir versiyonu gibi. Sadece orta tempolarda OBITUARY’nin groovy havasını anımsatmakla kalmıyor, vokallerin çürüdüğü anlardaki John Tardy etkisi de açık şekilde hissediliyor. Bu durumu daha da yukarıya çıkaran şey ise LIKE RATS’in dümdüz et kafalı bir death metal yapmakla yetinmeyip bu OBITUARY mükemmelliğini daha da çirkinleştiren bir tavra bürünmesi. Taramalardaki, davul yazımındaki, sololardaki zevk sahibi yaklaşım; uğursuzluğu yayma enstitüsü gibi çalışan rifler ve vokallerin dikkatli dinlendiğinde rahatça görülecek aşırı iştahlı ve tutkulu karakteriyle “Death Monolith” bir anda kaygı ve endişe yaratan bir kâbusa dönüşüyor.

Tüm bunlar üst üste konduğunda LIKE RATS baştan sona dinlemesi çok zevkli, sürükleyici, ıslak tokat gibi bir işe imza atıyor. Prodüksiyonun bestelerin hakkını vermesi, tüm elemanların ortak bir kötülüğe baş koyması, sonuçta ortaya cam talaşına batırılmış bir yumruk gibi hem ağzı yüzü dağıtan hem de uzun süre kapanmayacak yaralar açan bir şiddet gösterisi çıkarıyor. LIKE RATS keşke adını aldığı hayvan gibi düşene, dostuna yardım etseydi, ama işte etmiyorlar. Acımıyorlar.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.26/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Hibernation Release
Kadro
Dan Polak: Vokal
Todd Nief: Gitar
John Regan: Gitar
Andy Nelson: Bas
Drew Brown: Davul
Şarkılar
1. World Devourer
2. Ashen Rain
3. Foul Wind
4. Death Monolith
5. The Omega Equation
6. Crimson Cosmos
7. Contagion
8. Land of Gloom
  Yorum alanı

“LIKE RATS – Death Monolith” yazısına 25 yorum var

  1. Retrokafa says:

    Death metalden zerre anlamayan biri olarak bunu ben sevdim. neden?

  2. Dunedain says:

    Godflesh’lik bir durum var sandım yokmuş. Ama güzel bir grupmuş

  3. OblomoV says:

    Grup önerme sayfasında tavsiye etmişti bir arkadaş, orada görüp dinlemeye başladım grubu. Önceki albümlerini de dinledim sonra ama bu albüm gerçekten leziz. Fareler Gibin!

  4. P L A G U E says:

    Daha önce de söylemiştim, tekrarlamaktan zarar gelmez. Şimdilik senenin en iyi albümü benim için…

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, 1 ayda epey bir şey değişti sanırım bu konuda.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, ne yapsalar boş, göklerden gelen bir ‘odraza’ vardır…

    ismail vilehand

    @P L A G U E, @Ahmet Saraçoğlu, bende Like Rats hala birinci sırada.

  5. \m/ says:

    Farelerin iyi özelliği falan olmaz gördüğüm yerde 100 km hıza 3 saniyede çıkarım. Şu hayatta bir tek gök gürültüsü ve fareden korkarım

    Albümü sevdim ama bayılmadım şimdilik. Biraz daha dinlemek lazım

  6. ihsanoird says:

    Çıktığından beri rahat 10 kez dinledim. Ulcerate gerçeğini bir kenara koyarsak bence Afterbirth ile birlikte yılın en başarılı 2 death metal grubundan biri.

    ismail vilehand

    @ihsanoird, yeni Afterbirth albümü büyük acımasızlık.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ihsanoird, @ismail vilehand, grup logosuna bakınca biraz bodoslama bir şey bekliyordum ama hem bodoslamayı hem derinliği buldum, kaliteye doydum. İlk kez dinlediğim bir grup, harbiden nefis albüm. Progresif brutal death metal ifadesinin hakkını vermişler cidden.

  7. ismail vilehand says:

    Horoz dövüşü sevmeyen dinlemesin. 10/10.

  8. Osman Gümüş says:

    Tam takke perçem uçurtmalık albüm.

  9. ismail vilehand says:

    Crimson Cosmos dünyanın en iyi şarkısı olabilir.

    İlker

    @ismail vilehand, Bunu söylemeye gelmiştim, gideyim bari.

    Yiğit

    @İlker, bunu yazmaya gelmiştim, gidiyorum.

    ismail vilehand

    +1

  10. deadhouse says:

    Eli yüzü düzgün bir metal albümü. Davul sertliğini ve vokalleri özellikle beğendim. Fakat çok da abartılacak bir tarafının olduğunu düşünmüyorum. 7/10

  11. P L A G U E says:

    🙂

  12. P L A G U E says:

    🙂🙂

  13. P L A G U E says:

    Amına koyayım

  14. ismail vilehand says:

    Siz de erkeksiniz Nedim abi.

    Raddor

    @ismail vilehand, abi Şekil Vedat da bende şu an. :D Oynamaya değil ama, organize etmeye geldi. Oda kalmadığından Volkan abiyle koyun koyuna yatıyorlar. :D Gece 2, birazdan bana yumurta pişir demeden sıvışmaya bakıyorum şu anda. Gerçi gayet kibar bir beyefendi ne istese özür dileye dileye istiyor.

    Yalnız bu adamlar rol mol yapmamış onu diyeyim. Bildiğin kendilerini oynamışlar. Şafak Sezer nerede acayip adam varsa bulup koymuş filme. Kendiniz olun yeter demiş. :D

    Senin dediğini sordum, metalci bir abim var Kolpaçino’nun yenisini bekliyor dedim lakin Aydemir Akbaş çok yaşlandığı için pek mümkün gözükmüyormuş.

    https://youtu.be/XVCTAv15HGA

    Valla ben Kolpaçino için fularlı sayılırım, sevmem. Old School Yeşilçam Rules \m/ :) O nedenle kalanlar arasında adamım Osman Cavcı oldu. cCc Zampara Seyfettin reyiz cCc (z kuşağı olmayan herkes televizyonda en az 7 kere izlemiştir bu filmi, ama ismen bilmez)

    Küçük Trivia’m olsun; Osman abiye sordum, Hababam Sınıfı’nda Hastir Piizıvenk dedirttikleri yabancı hoca hakikaten Türkçe bilmiyormuş, İngilizmiş. Nedense hep bunu merak ederdim.

  15. ismail vilehand says:

    İyi oyunlar Ekrem abi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.