# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AES DANA – Formors
| 07.02.2020

Baştan sona ıslıkla eşlik edilebilen nadir albümlerden.

Oğuz Sel

Yeni çıkan albümlerin arasında kendimi kaybolmuş gibi hissettiğimde ilk yaptığım şey, güvenli liman olarak gördüğüm albümlere sığınmak oluyor. Aklıma düştüğünde, gün boyunca döndür döndür dinlediğim celtic folk black metal grubu Aes Dana şaheseri “Formors” da bu limanlardan, hatta en büyüklerinden biri.

Uzun zaman önce buralarda başka vesilelerle anımsattığım, bir dönem kapanan, şimdi açık olan fakat internet tarayıcılarının Flash desteğini kesmeye başlamalarından ötürü kendisinden istifade edemediğim blackmetalradio.com sayesinde (oradaki parça Les griffes des oiseaux idi) tanıdığım Aes Dana, bugünkü bol melodili Fransız black metali aşkımın yeşillenmesinde etkili olan gruplardan. 1994 yılında kurulmasına rağmen kendi FB sayfalarında da iki karış uzunluğundaki grup biyografisi bölümünde anlattıkları gibi bir dolu üye değişikliği nedeniyle çok üretken olamamışlar, grubun şimdiki durumu da maalesef pek belli değil.

2001 yılında yayınlanan ilk albümleri “La chasse sauvage” grubun ne tür bir müzik yapmak istediğiyle ilgili net bilgi veriyordu. İçinde, demo kayıtlarından da gelen iyice parçalar olmasına rağmen fikir bolluğunun müzikal açıdan nereye nasıl kanalize edileceği konusunda bence bocalamış olmaları ve prodüksiyonun da zamanına göre çok da iyi olmaması sebebiyle, eser ortalamanın üstünde kalmıştı. 2005 yılında çıkagelen “Formors” ise üstünde çok güzel görünen bir dantel bulunan 82 ekran tüplü televizyon gibi bir albüm.

Aes Dana, celtic folk etkilenimini yalnızca melodi bazında değil enstrüman düzleminde de gösteriyor kendi tarihi boyunca ve “Formors” da bu etkilenimin şahikasını temsil ediyor. Tüplü televizyon/dantel benzetmemin nedeni bu. Önceki albümde olduğu gibi bu yapımda da baş rolde gitarlarla birlikte flüt bulunuyor ama ne bulunma. Flüt neredeyse hiç durmadan sürekli birbirinden güzel melodiler türetiyor, gitarlar ona kimi zaman akorlarla kimi zaman melodilerle eşlik ediyor, devreye diğer etnik enstrümanlar giriyor.

Tüm bunların neticesinde ortaya işitsel bir curcuna çıktığını düşünebilirsiniz ama her enstrüman ve vokal, öyle planlı programlı gidiyor ki bir an olsun “Adamlar burada bozmuşlar,” demiyorsunuz. Bugün içinde “melodik” tanımlaması bulunan birçok grubun suspus olmasını sağlayacak kadar zengin bir müzikal doluluğa sahip “Formors” grubun, black metal temelli bir müzik yaptığını da size unutturmuyor. Yırtıcı vokaller, beyin tokatlayan blast beat’ler, “Le combat des arbres” gibi şarkılardaki sözler ve sözlerin müziğe yediriliş şekli, albümün kalitesini katbekat arttırıyor.

Enstrümanların bir an olsun boş yapmaması sayesinde baştan sona ıslıkla eşlik edebileceğiniz “Formors” 2000’li yılların en önemli eserlerinden biri bana kalırsa. İşin kötü yanı, birçok insan Aes Dana diye bir metal grubunun varlığından habersiz, grup da silkinip bir türlü kendine gelemediği için verilen emekler, yapılan üstün icraatlar sınırlı bir kitle tarafından biliniyor ve takdir ediliyor. Geneli hüzünlü olan “Manannan mac Lir” parçasının ilk bir dakikasında bile iki üç şarkılık malzeme yaratabilen grubun bu hâline üzülmemek elde değil.

Celtic folk etkilenimli black metalin ne denli başarılı yapılabileceğine tanıklık etmek ve Fransız Aes Dana ile tanışmak isterseniz, “Formors” gayet iyi bir seçim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.88/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2005
Şirket
Oaken Shield
Kadro
Vidar: Vokal
Amorgen: Tin whistle, bombard
Hades: Flüt
Taliesin: Gitar, sözler
Tilion: Gitar
Milambre: Bas
Juan Jolocaust: Davul
Şarkılar
1. Les traces de la branche rouge
2. Formors "Mer de glace et d'ombre"
3. Formors "Exil"
4. Gwaenardell
5. Le combat des arbres
6. Les griffes des oiseaux
7. Ventres noirs
8. Manannan mac Lir
  Yorum alanı

“AES DANA – Formors” yazısına 2 yorum var

  1. Eline sağlık Oğuz. Adını ilk kez senden duyduğum bir grup. En sevdiğim tarzlardan biri olduğunu söyleyemem ama 10 verdiğine göre kesin bir şey vardır. Bakacağım albüme.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Rica ederim Ahmet. Yazıyı hazırladığım esnada grubun bütün materyallerini Spotify’a yüklediğini gördüm, daha evvel yoktu. Vaktin olursa mutlaka bak, aşırı iyi melodiler duyacaksın. Verilebilecek en yüksek puan 10 olduğu için 10 verdim, mümkün olsa fazlasını veririm. :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.