# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ANCESTRAL SHADOWS – Wolven Mysteries of Ancient Lore
| 29.11.2019

Black Friday.

Oğuz Sel

Kısa oynama süresi, ilk yayınlandığında içerdiği torba dolusu bug ve aldığı bir dolu eleştiri nedeniyle çıktığı dönemde o kadar da popülerlik kazanamayan oyunlardan biri oldu “Murdered: Soul Suspect”. Aslında hikâyesi ve hikâyenin geçtiği yer bir hayli ilginçti. Zira yapımda kurgusal Salem’i karış karış dolaşıp deliller toplamaya çalışıyor, oyunda yönettiğiniz karakteri (ruh), kimin öldürdüğünü bulmaya çabalıyor, bir yandan da “hayalet yetenekleri”nizi kullanarak yardıma ihtiyacı olan diğer ruhlara destek çıkıyor, bunun karşılığında da ilerleyişinizi kolaylaştıracak birtakım elementlere ulaşıyordunuz. Oyunun en iyi yanı ise haritası kıç kadar olsa da kendinizi Salem’de gibi hissetmenizdi.

Birkaç santim uzaktan baktığım ekrandaki pikseller bile beni bu denli içine çektiyse Salem’de yaşayıp black metale gönül veren Ancestral Shadows’un neler hissettiğini tahmin bile edemiyorum. Sanırım grubun yaratıcılığının arkasındaki temel unsur, Salem ve Salem’in karanlık geçmişidir. 2010’da kurulup şimdiye dek bir demo ve üç albüm yayınlayan Ancestral Shadows, ağustos sıcaklarının ortasında çıkardığı son albümü “Wolven Mysteries of Ancient Lore” ile bugünkü konuğumuz.

En kestirme şekilde “Finlandiya esintili bol melodili ve melankolik black metal yapıyor.” diye tanımlayabileceğim grup, türün ruhuna sıkı sıkıya bağlı olduğunu üç albümdür gösteriyor. Kendilerini son işleriyle tanımış ve sevmiş olsam da kritik öncesinde diğer albümlerini de dinleme fırsatı buldum ve grubu keşke daha önce tanımış olsaydım dedim açıkçası. Düz tarama gitarlar yerine, yerinde duramayan ve hemen her an değişik rifler/melodiler üreterek albümün tepeden tırnağa capcanlı olmasını sağlayan gitarlar, muhakkak benim gibi sizin de ilginizi çekecektir. Grubun zaman içerisinde kendi geleneği hâline getirdiği etkileyici çift gitar kullanımı, bıraksanız monotonluktan ölebilecek parçaların acayip etkileyici olmasını sağlıyor. Hele hastası olduğum sağda bir gitar kendi hâlinde takılırken sol taraftaki gitarda apayrı ve akışa ters yönlü melodiciklerin akıp gitmesi mevzusu, albümde bolca denk gelebileceğiniz şeylerden biri. Tabii belirtmemde fayda var, sound alabildiğine çiğ ve eski kafalı. Eğer kulaklarınız bu tür işlere alışkınsa gitarlardan dökülen nağmelerle kendinizi başka bir boyutta hissedebilirsiniz, aksi durumda albüm tam bir “ZulümFest”e dönüşebilir, demedi demeyin.

Ancestral Shadows, kendine 1990’lar başını hatta ortasını referans aldığını çok belli ediyor. Yalnızca sound açısından değil enstrümanların kullanımı ve ağırlığı da bunu gösteriyor. Çok ilkel synth’ler mi istersiniz, Abigor’un “Nachthymnen (From the Twilight Kingdom)”da denediği ve bence süper sonuç aldığı gibi hanım vokal mi ararsınız, buz gibi atmosferin içine anında girebilmenizi mümkün kılan ses efektleri mi beklersiniz, hepsi ve daha fazlası “Wolven Mysteries of Ancient Lore”da ziyadesiyle mevcut. Açık konuşayım, son birkaç hafta içerisinde yeni işitip de tüylerimi bu denli diken diken eden bir yapıma denk gelmedim. Hakikaten albümün ilk dakikalarından itibaren kendimi bu türle yeni tanışmış zamanlarıma dönmüş gibi hissettim. Herifler black metalin nasıl işlediğini, müziğin hangi elementlerini kullanarak dinleyiciyi nasıl harekete geçirdiğini iyi analiz etmiş, formülü de çok iyi tutturmuşlar. Elbette albümde, takip ettikleri/hayranı oldukları gruplardan biraz fazla etkilendikleri anlar da yok değil.

Yapımda gitarlardan sonra dikkatinizi çekecek diğer unsur, kendini albüm boyunca paralayan vokal olacaktır. “Kurban olduğum, vokal yaparken seni bu denli tutkulu kılan nedir?” diye sormak istediğim Wraithtongue müstear isimli arkadaş, albüm boyunca gırtlağını yırtma uğruna manyak shriek vokaller yapıyor, haykırıyor, ağlamaklı çığlıklar atıyor, avazı çıktığı kadar bağırıyor, çok da iyi ediyor. Bu kadar çiğ ve bol melodili, yer yer melankolik bir eser için böylesi bir vokal tam bir nimet. Grup, bu arkadaşın kıymetini bilsin, PA sayfalarından sesleniyorum. Ha unutmadan aynı arkadaş, In Human Form adlı grupta da haykırmakta ve grubun -erken dinleme şerefine nail olduğum- “III” adlı albümü de gelecek ay yayınlanacak.

“Kapağında mavi/lacivert/mor tonların olduğu ve şato/kale gibi yapıların yer aldığı, ucundan köşesinden black metale dokunan albümler, iyi olur.” kapsamında rahatlıkla değerlendirebileceğimiz “Wolven Mysteries of Ancient Lore” ya sev ya nefret et ayarında bir kapağa sahip. Albümün Jeff Smith imzalı mor renk ağırlıklı kapağı, yapımın; içeriğini, çiğliğini ve doğallığını çok iyi şekilde resmediyor bana göre.

Kış kendini göstermeye başlamışken sizi, dinlemeye başladığınızda 1990’lara ışınlayacak, kimi zaman yırtıcı kimi zaman yumuşak gitarlarla aklınızı başınızdan alacak bir black metal albümü arıyorsanız, işte Ancestral Shadows işte “Wolven Mysteries of Ancient Lore”. Yapımı dinleyip severseniz grubun önceki albümlerine de kesinlikle zaman ayırın, pişman olmazsınız.

Eserin, pagan black metal yapan Beorn’s Hall’un 2018’de çıkan albümünde konuk sanatçı olarak yer alan ve aynı yıl geçirdiği motosiklet kazası sonucu aramızdan ayrılan Michael Cook’a ithaf edildiğini de ekleyelim. Huzur içinde yat Michael; arkadaşların seni hiç unutmadılar ve yaptıkları harika müzikle senin anılarını yaşatmaya devam ediyorlar.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.90/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Wraithtongue: Vokal, sözler
Apparitional Wolf Shadow: Gitar, klavye, ek vokal
Mournful Misanthrope: Gitar, bas
Vulcan: Davul

Konuk:
Rognvaldr: Lead gitar (3)
Holly Winchell: Kadın vokal (3)
Şarkılar
1. I. Introduction - Monumentum Praeteritus
2. II. Stronghold of the Black Abyss
3. III. Black Autumn Silence
4. IV. forged in the Flames of Old
5. V. Riders of the Grey Dawn
6. VI. Spectres of the Lost Battlefield
7. VII. Wolven Mysteries of Ancient Lore
8. VIII. I Reflect... Pt II - Smrt (Death)
  Yorum alanı

“ANCESTRAL SHADOWS – Wolven Mysteries of Ancient Lore” yazısına 6 yorum var

  1. killyourselfchuck says:

    albüm kapağı efsane

    whennightfalls

    @killyourselfchuck, geneli mavi olup arka planında kale şato vb olan albümler kapakları gibi güzel oluyor bu da onlardan biri bence

  2. killyourselfchuck says:

    adamlar çok iyi bir albüm yapmış. dinle dinle doyamıyorum. oğuz abi’ye teşekkürler. hep bir yerlerden böyle grupları çekip, çıkarıp, bize sunuyor. helal olsun.

    Ouz

    @killyourselfchuck, Rica ederim, ne demek. Takip ettiğim YouTube kanalları üç aşağı beş yukarı belli aslında, hızlı bir tarama yapıp genelde beğendiğim albümleri buralarda paylaşıyorum. İşe yarıyorsa ne mutlu.

  3. den4x says:

    albüm cidden iyi. spotify’da bakıp bulamadım, bu sayfada oynatayım dedim videoyu normalde başka sekmeye geçerim bişey olur, sonuna kadar akıp gitti.

  4. den4x says:

    bu sene listeyi spotify’da yapayım dedim, her albümü temsilen bi şarkı koyuyorum indir kaldır kolaylık oluyor. normalde albüm varmış yokmuş önemsemem “ille de spotify olsun” diye ama bunu ekleyememek üzdü. yazıya geçirirken unutmam inşallah

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.