# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STEEL PANTHER – Heavy Metal Rules
| 03.10.2019

Bu gece hüzünleri evde bıraktık.

Uzun yıllardır metalin her türünden albüm inceleyen bir insan olarak müzik basınının bazı konulardaki ikiyüzlülüğünü gerçekten dayanılmaz buluyorum. STEEL PANTHER gibi bir grubun tavrını ciddi ciddi yorumlayan, sözlerini eleştiren, “bu kez fazla ileri gittiler” diyen alıklar olduğunu bilmek cidden insanı şaşkına çeviriyor.

STEEL PANTHER seksenlerin hair/glam metal furyasını bugüne uyarlayan ve modası onlarca yıl önce geçmiş bu türü bunca yıl sonra ilgi çekici ve taptaze şekilde sunabilecek kadar ne yaptığını bilen, akıllı bir grup. Mizahları parodi olabilir, ama müzikleri taş gibi hair/glam/heavy metal, hard rock. Yaptıkları şeyi geçmişte yapılanlardan ayıran ve günümüze uygun olmasını sağlayansa STEEL PANTHER’ın aklına gelen her şeyi söyleyebiliyor oluşu, her şeyi abartarak yapması ve tüm kimliğini bunun üstüne kurması.

Gelin görün ki pek çok “müzik eleştirmeni” grubu yerden yere vurmak için birbiriyle yarışıyor. Tamamen cinsiyetçilik parodisi üzerine kurulan bir grubu cinsiyetçi olmakla suçlayan, kadınlara hakaret etmekle itham eden albüm incelemeleri görmek algı sınırlarımı zorluyor, “birader siz ne dinlediğinizin, neye baktığınızın farkında mısınız?” dedirtiyor.

Hani sözlerinde satır aralarında cinsiyetçi, aşağılayıcı, yeri gelince ırkçı (“Asian Hooker”) şeyler sezilse anlarım da adamlar “AMIN TANRILARI” diye şarkı besteliyor, “Death to Britney Spears, kill the little slut, kill Madonna too and then fuck her in the butt” diye sözler yazıyorlar. Bu kekolar da ciddi ciddi bunu yadırgıyor, ayıplıyor…

Gruba karşı diğer bir eleştiri de hep aynı konuları işlemeleri ve yaptıkları şeyin artık komik olmaması. Arkadaş sen seksenlerde ABD’yi kasıp kavuran hair/glam rock/metal furyasından haberdar değil misin? MÖTLEY CRÜE seksenlerde nasıl bir hayat yaşadı farkında mısın? “Artık komik değil” dediğin şeyin bundan 30 yıl önce milletin ölüp ölüp bittiği bir şey olduğunu bilmiyor musun? STEEL PANTHER’ı “baydı” diye suçlamanın, yaptıkları mizahı ciddiye almanın gerçekten mantıklı bir açıklaması yok. Ayılıp bayıldığınız, bazılarımızın bir yere kadar bayıldığı AMON AMARTH 100 yıldır aynı temayı işlemiyor mu? Vikingler ve İskandinav mitolojisi dışında konular içeren kaç tane şarkıları var? Ben söyleyeyim: SIFIR. Yıllardır hep aynı şeyi yapmasına rağmen hayvan gibi büyüyen SABATON sadece savaşlardan, çeyrek yüzyılı aşkın süredir ortalarda olan DARK FUNERAL sadece Şeytan’dan, bir diğeri zombilerden, biri insan kesip kan akıtmaktan bahsetmiyor mu? E o zaman sürekli kızlarla takılıp aşırı saçma bir hayat yaşamaktan bahseden STEEL PANTHER’ın günahı ne? Şu noktada bence BLOODBATH ne kadar parodi grubuysa STEEL PANTHER da o kadar parodi grubudur; bir NANOWAR OF STEEL falan değildir. Hoş, zaten bir günahları varsa da bunu memnuniyetle karşılayacaklardır, zira adamların tek amacı eğlenip günaha girmek.

Bu yüzden STEEL PANTHER albümlerine 2/10 gibi notlar verildiğini görünce, “Sitemizde 0 notu verilemediği için mecburen 1 veriyorum” gibi mal mal yorumları okuyunca cidden kimilerinin IQ seviyesinden şüphe ediyorum.

Esas önemli noktaya gelirsek, STEEL PANTHER bir parodi grubuna oranla olması gerekenin çok üstünde kalitede şarkılar yazıyor. Asıl konunun bence bu olması lazım. Adamlar POISON, MÖTLEY CRÜE, RATT, LA GUNS, SKID ROW gibi sayısız grubu sana modern bir sound’da, sansürsüz, tek bir vücutta sunuyor ve sen “çizgiyi aştılar” falan diyorsun. Bu kırılgan, tozdan nem kapan ve her şeye triggered olmaya hazır kekolar cidden nasıl hayatta kalıyor merak ediyorum.

Grubun müziği tam olması gerektiği gibiyken, mizahı da harbiden saçma sapan düzeyde güzel. Hiç uygun olmayan bir yerde hakkı verilerek yapılan sağlam bir osuruğa her seferinde gülmüyor muyuz? “Aaa yok ben 28’imden beri osuruğa gülmüyorum, çok çocukça” diyen birileri var mı? Varsa da çok affedersiniz şu tarafa doğru siktirsin gitsin. STEEL PANTHER da böyle bir şey. Yersiz bir osuruk gibi; her şekilde anlamsız, yersiz, yakışıksız, saçma, eğlenceli.

“Heavy Metal Rules”a gelirsek, bildiğimiz gibi STEEL PANTHER kariyerinin başından bu yana hep benzer şeyler yaptı, kendi ifadeleriyle kendisini hiç geliştirmedi ve hep kendisini tekrarlamaya çalıştı. Ortaya da konserlerde orasını burasını açan kızlardan; içip deli gibi öpüşen, konserde tanışıp bir yerlerde sevişen çiftlerden oluşan nefis bir günahkârlar ordusu çıktı. Dolayısıyla albümün teknik taraflarına, bestelerin zaman içindeki gelişimine falan girmek cidden saçmalık olur. Eğlence olarak bakarsak “Balls Out” bence daha eğlenceli bir albümdü, ama “Heavy Metal Rules” da beste kalitesi ve prodüksiyon olarak grubun en başarılı albümlerinden biri.

Hepsini bir kenara ayırdığımızda kesin olan bir şey varsa o da STEEL PANTHER’ın gayet iyi besteler yapıyor, son derece akılda kalıcı nakaratlar yazıyor ve glam metalin hakkını sonuna kadar veriyor oluşu. Şarkılar eğlenceli, nakaratlar akılda kalıcı, vokaller sağlam, Satchel’in soloları güzel, klipler geyik, sözler evlere şenlik… Bunca aşırılık böylesi kaliteli biçimde sunulunca da ortaya mis gibi, gayet eğlenceli bir albüm çıkıyor.

Albümde bence STEEL PANTHER’ın bugüne dek yazdığı en iyi şarkılardan bazıları yer alıyor. Misal “All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)” cidden harika bir şarkı. Klibi çıktığından beri nakaratını ara ara söyleyip duruyorum. Aynı şekilde “Always Gonna Be a Hoe” da çok eğlenceli, çok iyi bestelenmiş bir şarkı. MÖTLEY CRÜE’nun sert dönemlerini anımsatan “I’m Not Your Bitch” ve sondaki balad “I Ain’t Buying What You’re Selling” de pek güzel şarkılar. Bu son şarkı ve genel olarak STEEL PANTHER baladları, STEEL PANTHER’ın parodi tarafının en çok öne çıktığı anları temsil ediyor, zira grup bu baladlar da dâhil hayvan gibi tahrik edici ve küfür gibi sözlerinden ödün vermiyor. Adamlar “bir tane de ılıman şarkı yazalım, beybili meybili aşk şarkısı yazıp radyolara akızlayalım” da diyebilirlerdi ama bunu da yapmayıp akustik gitar üstüne oral seksten bahsedebiliyor, çok da iyi yapıyorlar.

Çok daha sofistike albümlere çok daha kısa incelemeler yazdığım bir ortamda STEEL PANTHER için bu kadar kelâm etmem gerekli miydi bilmiyorum ama insanların YÜZDE BİN eğlence amacıyla yapılan goygoy (ama bir o kadar da kaliteli) bir şeyi hor görmesi gerçekten asap bozuyor. Zaten hem yaptığı şeyi hem de kendisini aşırı ciddiye alan on binlerce grup varken bence STEEL PANTHER’ın bu kadar kaliteli boş yapmasını bence ancak takdir edin, keyfine varın.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.22/10, Toplam oy: 36)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Steel Panther Inc
Kadro
Michael Starr: Vokal
Satchel: Gitar
Lexxi Foxx: Bas
Stix Zadinia: Davul
Şarkılar
01. Zebraman
02. All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)
03. Let’s Get High Tonight
04. Always Gonna Be A Ho
05. I’m Not Your Bitch
06. Fuck Everybody
07. Heavy Metal Rules
08. Sneaky Little Bitch
09. Gods Of Pussy
10. I Ain’t Buying What You’re Selling
  Yorum alanı

“STEEL PANTHER – Heavy Metal Rules” yazısına 20 yorum var

  1. Kaan says:

    Judas Priest, Ozzy, Scorpions.. They are rules!!!!

  2. Boba Fett says:

    Bu grubu çok seviyorum hele hele ifade özgürlüğünün artık dip yaptığı şu zamanlarda böyle sözler yazıp, albümlerini çıkarabilmeleri bana çok cesurca ve asice geliyor. Ergen Black Metal’ciler kilise yakarak mücadele ettiklerini, isyan ettiklerini zannetsinler, gerçek mücadele ve isyan budur.

    Günümüzün kutsalı bildiğimiz anlamda dinler değildir, bu tarz kokuşmuş, dinleşmiş bir tozla yıkılacak ideolojilerdir ve en korkuncu feministlik, veganlık ve solculuktur. Bunlara yapacağınız en ufak eleştiri sizi Ortaçağ Avrupa’sında Hristiyanlığı eleştiren köylü gibi yapacaktır. Bir insan solcu, feminist falan olabilir tabi demek istediğimi anlıyorsunuz, böyle mecrada da yanlış anlaşılacağımı sanmıyorum ama yine de belirteyim, dikkat çekmek istediğim nokta ifade özgürlüğü noktası.

    Özetlemek gerekirse böylesine şarkılar yapan gruba her zaman puanım 10′dur, yaptıkları müzikte çok şakşuka olmuş. Her zaman aynı müziği yapıyorlar, her zaman kaliteliler ara sıra şarkılarına progressive elementler ile zenginleştiriyorlar (Asian Hooker’da olduğu gibi) o Japonist enstürmanlar sesler ne abi, Dream Theater müziğe bu kadar yenilik getiremiyor. Yaptıkları realist balad Community Property, ne zaman dinlesem gözümden bir iki damla yaş düşüyor, böyle bir aşkı bulabilecek miyim merak ediyorum.

    Not:Tekrar okumadığım için düşük cümleler, katledilmiş dil bilgisi kuralları olabilir ama Steel Panther albümü için yorum yapıyorum, mazur görün.

    killyourselfchuck

    @Boba Fett, ne glam’e ne de bu adamlara karşı bir önyargım var ancak yazmış olduğun ilk paragrafın son cümlesi; ”Ergen Black Metal’ciler kilise yakarak mücadele ettiklerini, isyan ettiklerini zannetsinler, gerçek mücadele ve isyan budur.” kabul edilecek cinsten bir şey değil…

    haklısın. am-göt-meme edebiyatı yapıp, bu tarz hal ve hareketlerde bulunmak ergenlik değil.

    necrobutcher

    @Boba Fett, sabah ereksiyonu ile gaza gelip yazmışsın yorumu nerede görsem tanırım.

    eskiblackcılardan

    @Boba Fett,
    Bu nasıl bir cahilliktir anlamadım gitti.
    Birincisi bugun 8 saat çalışma hakkı,işçi hakkı,işçi bayramı gibi kavramlar varsa solcular sayesinde çıkmıştır.İfade özgürlüğünün temelini solcular atmıştır.Köle gibi çalıştırılan işçiler isyan etmiş birçok işçi diktatörler, krallar tarafından öldürülmüştür.
    İkincisi feministlik çok çok gerekli bir kavramdır.Kadınlar erkekleri sürekli uzak tutan dinler,gelenekler ve bastırılmış cinsellikle 2 cins birbirini bir birey yerine obje gibi görür.Bu durum halen böyle.Feministlik kadınla erkeğin eşit olduğu kadınların da erkekler gibi bir birey olduğunu,boşanma, kendi kararlarını verme,iş hayatına girebilme gibi hakların hem kadında hem erkekte olmasını savunur.Böyle bir toplumda da insan ilişkileri seviyeli ve saygı dolu olur.Herkes birbirinin bir hayatı olduğunu, kişisel alan kavramını bilir.Namus da kadına ait olur.Namus, aileye ait olup bekaret kemeriyle temsil edilip evlendikten sonra o kemeri açan damata devredilmez.
    Veganlık ise ruhsal yolculuğunda sana yardım eder.Çünkü bir hayvan kesilirken çok çok ciddi derecede acı duyar ve frekansı son derece düşük olan öfke,korku enerjisi yayar.Sen de bu enerjiyi besin olarak alırsan enerjin düşer.Çok et yemek seni vahşileştirir daha merhametsiz daha savaşçı yapar.Güzel bir şeymiş gibi görünebilir ancak daima huzursuz,daima tehdit altında hissedersin.Bol bol kortizol hormonu salgılarsın. Ayrıca mezbaha videolarını izlemeni de öneririm.

    En son olarak black metal bir ideolojidir Azerate’den habersiz hayatında hiçbir şekilde ne bir invokasyon ne bir ruhani herhangi bir şeyi yapmamış insanlar bunu anlayamaz.O yüzden bilmediğin konular hakkında pek konuşmanı tavsiye etmem.

    Ayrıca, Manowar’ın sürekli mücadele ettiği hippi olarak tarif ettiği metali kirleten gruplardan olan bu grubu dinlemeye de devam edebilirsin. Classic Heavy Metal hep var olacaktır zaten.

    Rust in Peace.

    @eskiblackcılardan, satırlarca yazı yazmışsın ama adam feministlik, veganlık, solculuk tü pis kaka demiyor ki. Sadece bu ideolojileri hiçbir eleştiri yöneltemiyoruz, linç yiyoruz demiş.
    O kadar da yazmış bir insan feminist vegan olabilir ne demek istediğimi anladınız diye.

    Boba Fett

    @Rust in Peace., Bu yazıyı yeni gördüm, neyse ki cevabı verilmiş.

  3. Boba Fett says:

    Şimdi yazıyı okudum, Ahmet yazdığın en iyi inceleme buydu. Göte göt demişsin. Tebrik ederim. Daha fazla Steel Panther incelemesi görmek isteriz, hayranları olarak. Steel Panther albüm incelemesi, grubun müziğinin gelişimi ve dünyaya etkisi, ilk Steel Panther ile tanışmamız, Steel Panther röportajı, Steel Panther Steel Panther daha çok Steel Panther istiyorum. Bu albüme de düşük puan vermişler, çok şaşırdım ne diyeyim.

  4. crowkiller says:

    glam metal ne abi yaw deyip baya ön yargı ile 5-6 tane kliplerini izledim ama baya güldüm, mizah ve müziği hiç bir zaman birbirine yakıştıramıyorum,hatta neşeli müzik bile pek dinlemiyorum, jack blackmiş , grup vitaminmiş beni aşırı bayıyor, yalnız bu adamların sözleri ve video klipleri aşırı iyi

  5. Nox says:

    glam metalin kendisi zaten yeterince parodi. parodinin parodisi cringe oluyor baya. komik desen de değil. isteyen dinler tabi ama nasıl bir mizah anlayışınız var anlamadım.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Nox, ben de pek kimsenin “AAAHAHAHAHAHAHA böyle mizah yok lan harbiden ahgcsdhagsdjs” diye güldüğünü sanmıyorum, daha ziyade olayın saçmalığı, salaklığı, goygoyu hoşlarına gidiyordur.

    Mesela ben sözlerden ziyade müziği sevdiğimden dinliyorum. Çiftçinin dertlerinden bahsetseler de aynı oranda dinleyebilirim.

  6. Serkan Kutay Er says:

    Albüm yayınlanır yayınlanmaz Spotify’da açtım ve albümün introsu Zebraman’de hayvan gibi kahkaha attım. Hemen hemen her metal müzik severin en az bir kere izlemiş olduğu Metal: A Headbanger’s Journey belgeselinde tüm popçulara ve diğer müzik türlerine sağ baştan kayan zebra desenli tayt giyen elemanın ses kaydını koymuş adamlar intro diye ğpgkdğgd. ZEBRA ADAM NEDİR YA LŞKHLFSHKJ.

    Ayrıca Heavy Metal Rules şarkısının nakaratında da yine bu zebra adamdan alıntı yapıyorlar back vokalde.

    Raddor

    @Serkan Kutay Er, O adamı yıllar sonra buldular. Alakası kalmamış. Çok efendi, sessiz sakin işinde gücünde bir adama dönüşmüş. Hatta tazarken buldum. Merak eden 14.50′ye gitsin direkt. :)
    https://youtu.be/ueTZjqxMOh4

  7. Raddor says:

    Satchel Loudwire’a çıkmış. Az önce izledim de adam favori gitar riff’lerini anlatıyor ama çok geyik ya. Video bitmesin istedim. Böyle aptal taklidi yapan zeki insanları seviyorum. Monty Python vari bir keyif alıyorsun.

    Albüm de gayet iyi olmuş. Defalarca dinleyeceğim kesin. Bir kere Zebraman’le açılması yakaladı beni zaten. Ayrıca 36 dakika gibi kısa bir süreye sahip olması da bu tarz için ideal süre bence. Sıkılmadan, zirvede bırakıyorsun müziği.

    En iyisi de imajlarındaki ve şarkı sözlerindeki eğlenceli, geyik anlayışının müziklerinin üstüne çıkmaması. Sözler falan ne kadar eğlenceliyse, müzikteki riff’ler, nakaratlar, sololar da o kadar iyi.

    Yukarıda crowkiller’ın dediği gibi. Normalde Tenacious D. gibi komedi grupları bayıyor beni. Ama bunlarda öyle değil. Çünkü komediyi al, şarkı sözleri düzgün olsun yine de dinlerim. Çünkü adamlar Hard Rock türü için gayet yetenekli müzisyenler.

    Benzer türde Crazy Lixx var mesela. Onlar da albüm yaptı bu sene ve gayet iyi. Hem de daha ciddiler. Ama bence Steel Panther’ın müziği onları dahi aşmış. O yüzden verdim şukuyu (inci sözlük gibi grup).

    Kritiğe de ayrı paragraf açmak lazım. Ahmet abi Steel Panther gibi bir grubun incelemesine yakışır şekilde sözünü sakınmamış. Albüme 7 versem kritiğe 10 verirdim. 8 versem, 11. Onbir iyidir (these go to eleven).

    Aa yalnız bayağıdır This Is Spinal Tap izlemedim ha. Gideyim de seyredeyim bari bunun üstüne iyi gider şimdi.:)

  8. Godless Killing Machine says:

    herifler glam müzik yapıyorlar ama harbiden de glam takılıyorlar. bi kadın arkadaş anlatmıştı, bunların konserine gidiyorlar new york’ta. konser öncesi mi sonrası mı hatırlamıyorum meet and greet davasına fotoğraf çektirip sohbet etmek için yanlarına gidiyor, yanında da kocası var bu arada. vokalist çaktırmadan kocasının yanında kızın götünü avuçluyor foto çekilirken. avuçluyor derken okşamamış yani bildiğin götünün ifadesini almış. kız da çok rahat bi şekilde anlatmıştı kocama da söyledim sonra beraber güldük diye. böyle tipler yani bu adamların müziğinin tarzının sorgulanacak bir yanı yok hepsi yolunda :D

  9. Şafak says:

    Ahmet abi biz metal müzik dinleyicileri müziği goygoya almadığımız için metal dinliyoruz.Bu tür şaklabanları korumak adına neden bu kadar kelam ettiğini anlayamadım. Bazı muhafazakar metal müzik eleştirmenleri, bunlarla, dallarına ayrılmış bir türün (metalin) içinde aynı çatı altında bulunuyor olmaktan dolayı utanıyor ve sert eleştiriler yapıyor olabilir. Bu tür am-göt meraklılarına metal müzik sahnesi içinde özgürce yer verilebiliyorken neden bunları eleştirenlere bu özgürlüğü çok görüyorsun?

  10. ismail vilehand says:

    Siz siz olun, eğer Trap falan dinlemiyorsanız sexting yaparken Steel Panther dinleyin. Acayip ilham veriyorlar. Hani anca bu kadar olur. Tanrı diye bişi varsa tüm günahları bu adamlara kitler, biz de aradan sıyrılırız.

  11. Boba Fett says:

    Üzerinden kaç yıl geçmiş albüm eskimiyor.

  12. Tuna says:

    You can’t cancel Steel Panther, Steel Panther can cancel you.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.