# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ILLDISPOSED – Reveal Your Soul for the Dead
| 01.09.2019

Müthiş bir fikrin yakınından geçiyor, etrafından dolanıyor.

Danimarka metal dünyasının geri planda görülmeye müsait ülkelerinden biri. İskandinavya’nın diğer ülkelerinin metal konusundaki verimli ve üretken yapısı göz önünde bulundurulduğunda Danimarka biraz üvey evlat muamelesi görüyor. Aslında Danimarka da çok önemli pek çok grup çıkarıyor, ama bir sahne oluşturma ve “Danimarka x metali” gibi bir markalaşmayı başardıkları da söylenemez.

En çok death metal ve thrash metale yatık görünen Danimarka’nın çıkardığı değerli grupları saysam bir sayfayı doldururum, bu nedenle biz konumuz olan OLLDISPOSED’a odaklanalım. Yola 1991 yılında death metal icra ederek başlayan ILLDISPOSED sonradan biraz daha melodik, biraz daha groovy bir yöne kaydı ve 28 yıllık kariyerindeki 13. albüm olan “Reveal Your Soul for the Dead”i de 23 Ağustos itibarıyla çıkardı.

Grubu 10 yıldır dinlememe ve bugüne dek siteye 6 adet ILLDISPOSED haberi girmiş olmamıza rağmen bu haberlere konu olan albümleri neden incelemediğimi inanın bilmiyorum. Özellikle “There’s Something Rotten… in the State of Denmark” ve “1-800 Vindication” albümleriyle nefis işler yapan grubun dikkatle dinlediğim ve zaman ayırdığım son albümü, ne hikmetse 2009 çıkışlı “To Those Who Walk Behind Us” olmuştu. Sonrasında çıkan 4 albüme şöyle bir baktığımı ve yeterli zamanı ayırmadığımı söylemek zorundayım.

Şu anda sözünü ettiğimiz “Reveal Your Soul for the Dead”e gelirsek, ILLDISPOSED’un gerçekten de metali çok seven insanlar tarafından kurulduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir zaman hatırı sayılır bir patlama yapamamış, turnelerin vazgeçilmezi olmamış, festivallerin aranan isimleri arasına girememiş bir grubun 28 yıl boyunca 13 albüm çıkarmış olması bence takdire şayan. Üstelik bu olamayışların, yapamayışların sebebi sadece grubun vasatlığı, yetersizliği değil. ILLDISPOSED her zaman elinden geleni yapan ve patlama yapan kimi gruplarla kıyaslandıklarında pek çoğunun önünde bir kalite sunan bir grup. Ama demek ki onların da eksikleri oldu ki olmadı, olamadı.

“Reveal Your Soul for the Dead”de karşımıza çıkan ILLDISPOSED her zamanki gibi rif ağırlıklı, güçlü sound’lu ve groovy karakterli bir müzik yapıyor. Yaratıcılık ve akılda kalıcılık konusunda misal az çok benzer diyebileceğim HATESPHERE’ın gerisinde olmalarına rağmen, adamların gözle görülür bir müzikal kimliği var ve grubun birkaç albümünü dinlediğinizde, duyduğunuz yeni bir şeyin ILLDISPOSED olduğunu anlamanız da gayet mümkün. Bunu sağlayan başlıca şey grubun az çok melodik taramalı rifler ile CARCASS’ın yeniden birleşmeden önceki son dönemlerinde kullandığı akılda kalıcı groovy, yer yer blues gamlı ama taş gibi sert riflerine benzer olaylara girmesi.

Bu albüm özelinde de benzer durumlara rastlıyoruz. Grup atarlı riflerini zaman zaman “What Will I Become?”ın sonundaki damar bölgelere taşıyıp sonradan yine hayvan adamlığını göstermeyi ihmal etmiyor. Bu noktada önemli olan kısım grubun akılda kalıcı rifler yazarak olayı ilginç kılması. Zira beste açısından epey lineer ve sürprizsiz bir karakterleri var ve rifler de ilgi çekici olmazsa ILLDISPOSED’un “neye yarar?” sorusuna pek bir cevabı olmayabilir. Albümde ortalamanın az üstü bir yaratıcı rif varlığı mevcut. Kimi şarkılarda “Hmm bak burası iyiymiş” diye düşünürken, kimilerinde “bu da böyle bir şarkımızmış” deyip geçmek ve bir daha da hatırlamamak daha mantıklı oluyor.

Hepsini üst üste koyduğumuzda “Reveal Your Soul for the Dead” 2-3 yılda bir yeni albüm çıkaran ILLDISPOSED’un bir diğer albümü olarak metal albümleri sonsuzluğu içerisindeki yerini alıyor. Albümü baştan sona heyecanla dinler misiniz bilmem ama bana kalırsa diğer çoğu ILLDISPOSED albümünde olduğu gibi “Reveal Your Soul for the Dead”de de hem güzel şarkılar hem de pek bir özelliği olmayanlar var. Aslında grubun gösterip de tam olarak vermediği çok lezzetli bir rif yaklaşımı var ve bunu tam olarak sergileyemiyor olmaları benim açımdan gruba dair en sinir bozucu şey. Adamlar PANTERA hayvanlığı ile HATESPHERE yırtıcılığını bir araya getirmek gibi müthiş bir fikrin yakınından geçiyor, etrafından dolanıyor ama çok az yerde hedefi on ikiden vuruyor. Zaten bunu yapabilselerdi muhtemelen adlarını çok daha fazla insan biliyor, festivallerde onları çok daha fazla insan izliyor olurdu.

ILLDISPOSED’la ilk kez bu yazı vesilesiyle tanışıyorsanız “1-800 Vindication” albümünü dinlemenizi, yazıda bahsettiğim rif karakterini ve grubun genel havasını bir hap olarak almak içinse “Blood On Your Parade”i dinlemenizi öneririm.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.57/10, Toplam oy: 7)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Massacre Records
Kadro
Bo Summer: Vokal
Jakob "Batten" Hansen: Gitar
Kussen Jensen: Bas
Rasmus Schmidt: Davul
Şarkılar
1. Reveal Your Soul…
2. …for the Dead
3. With Hate
4. This is Our Calling for the Dead
5. What Will I Become?
6. We Must Endure
7. To Sail You Away
8. We Are One
9. Drink it All
10. She’s Not in Our Way
11. All is Sworn
  Yorum alanı

“ILLDISPOSED – Reveal Your Soul for the Dead” yazısına 2 yorum var

  1. OblomoV says:

    Birçok kaliteli grubun üst sıralara çıkamamasına sebep hit şarkı yapamama sorununu bu grupta da görüyorum. Sadece takipçilerinin değil metal müzikle alakadar genel kitlenin dikkatini çekebilecek ve daha da ötesinde klasik haline gelebilecek bir yada birden fazla şarkın yoksa en fazla orta sıralarda ve kemik kitlesiyle yoluna devam eden bir grup oluyorsun. İçinde bulunduğun türün sınırlarının dışına çıkamama durumu ve gün geçtikçe orijinal bir fikir bulmanın daha da zorlaşması, benzerin tonla grubun da bulunmasıyla birlikte yaptığın işe biçilen değer de azalıyor. Her şeyin ötesinde bu kadar üretken bir grup olmaları takdir edilesi bir durum.
    Dosya konusunda da bahsedildiği gibi turlamak için albüm çıkarma zorunluluğu mevzusu da var öte yandan; ayrı bir tartışma konusu.
    Illdisposed benim için heyecan yaratmayan ama arada açıp dinleme isteği uyandıran bir grup oldu hep. Bazı yerlerde vokal efekti kullanıyorlar anladığım kadarıyla ama en sevdiğim brutal vokallerden biri Bo Sommer. Damperli kamyon vokal.

    7/10

  2. kumandanı öldürmek says:

    bu grubun tarzını çok seviyorum kendina has vokali tüulerimi ürpertiyor son albümde yarı riff yarı vasatlı melodili şarkılar mevcut ama şunu söylemeliyim albümde beni benden alan şarkı .This is Our Calling for the Dead. bu şarkı riff ten başlayıp nakaratına ve solosondan vokallare kadar defalarca dinliyorum eğer albüm geneli böyle yapılsaydı 10 uzerinden 10 verirdim grupçok super ama bazı şarkılarda kopukluk var inkar edemem şarkıların başlangıcı farklı sonu farklı olabiliyor katmanlı şarkılar tabiri kullanılabilir ama buda benim hoşoma gitmiyor .mesela cannibal corpse bence bu alanda en başarılı şarkı yazan grupların başında geliyor adamlar 3 dakılalık bir şarkıya bile hem rif hem nakarat hemde solo yapıyorlar o yuzden her albüm akılda kalıcı ve başarılı grubun bir sonrakı şarkı yazımını daha akılda kalıcı olmasını umit ediyorum

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.