# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DIABOLICAL MASQUERADE – Ravendusk in My Heart
| 13.09.2019

Baştan sona harikulâde bir eser.

Oğuz Sel

Metal dünyası için kutlu yıllardan biri olan 1996’yı idrak edip yılın son aylarına yaklaşıldığında, o yıla dair perdelerin henüz kapanmadığını, sahnedeki oyunun tüm hızıyla sürdüğünü gösterircesine iki albüm çıkageldi İsveç semalarından. Bunlardan biri, Mikael Åkerfeldt’li Katatonia’nın “Brave Murder Day”iydi. Yıkıcı Katatonia müziğinin ulaştığı ilk şahika olan albüm, 1996’nın kasım ayında, müzik dünyasıyla birlikte müzikseverlerin de hayatını değiştirmeye ant içmiş gibiydi. Şarkıların altında imzası bulunan grup üyelerinden Anders Nyström, namıdiğer Blackheim, gizli bir hazine daha taşıyordu ve çok geçmeden, 1996’nın aralık ayında bu hazineyi tüm metal müzik dinleyicilerinin karşısına çıkardı. O hazine, “Ravendusk in My Heart”tı.

Katatonia’daki yaratıcılığını zaten her adımda biraz daha ileriye taşıyan Anders’in, black metali içselleştirip müzikal becerilerini ve zamanını bu yöne de aktarabilmeyi başarması, onun gibi bir dehanın, biriktirdiği parçalarla Diabolical Masquerade projesini ayağa kaldırıp, dönemdaşlarıyla kıyaslandığında epey yenilikçi bir albüm olan “Ravendusk in My Heart”ı hazırlamasını sağladı. Bugünün gotik avangart ve atmosferik black metal proje/oluşumlarının bolca ekmeğini yediği albüm, konseptinden şarkı sözlerine, parça tasarımlarından sound’una kadar hemen her noktasıyla kendine özgü olduğunu gösteriyordu.

Anders’in yarattığı hayâli dünyada yaşanan olayları anlatırken kimi zaman “Once upon a time…” diye başlayan sözlere sahip şarkılar, bolca “Blackheim” geçen parça isimleriyle birleşince albümün tematik bir yapı oluşturmasına zemin hazırlıyor. Bu yapı ise Anders’in müzikal dehasını sergilemesi için bir bakıma bahane oluyor ve davul programlama konusunda destek istediği bir başka müzikal deha sahibi insan evlâdı Dan Swanö’nün katkısıyla “Ravendusk in My Heart”a son formunu veriyor.

Ortaya çıkan şarkılar; 1996 yılındaki black metal albümleriyle kıyaslandığında oldukça dinamik, müzisyenin etkileşim hâlinde olduğu yan türlerden aldığı ilhamlar yardımıyla son derece zengin, abartıya kaçmayan senfonik ögeler ve atmosferik detaylar sayesinde içine girilmesi basit fakat içinden çıkılması emek isteyen, albümü döngü şeklinde dinlemeye meyilli olanların kolayca sıyrılamayacakları türden.

Anders’in Katatonia’dan deneyimli olduğu, dinleyiciyi üzme potansiyeli yüksek melodi üretme becerisi, bu albümde de kendini zaman zaman gösteriyor. “Blackheim’s Forest Kept the Season Forever” parçasının, birkaç saniye önce yerini yaptıktan sonra 2.32’de birden boyut değiştirmesi gibi fikirler, sanatçının ne yaptığının farkında olduğunun ve şarkı seyri kapsamında gerçekleştirdiği dönüşümleri ince ince hesapladığının da bir kanıtı bana kalırsa.

Dinlemeye başladığınız anda gerek yapay davulların gerekse kullanılan dijital enstrümanların da etkisiyle 1990’lar havasını teneffüs edebileceğiniz, Anders’in black metal tarafında da ne denli müthiş bir müzikal zekâya sahip olduğuna adım adım tanık olacağınız, içine King Diamond kaçmış Dan Swanö’nün neye benzeyeceğini işitebileceğiniz “Ravendusk in My Heart” baştan sona harikulâde bir eser.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.70/10, Toplam oy: 23)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1996
Şirket
Adipocere Records
Kadro
Blackheim: Vokal, gitar, bas, klavye, efektler

Konuk:
Dan Swanö: Ek vokal (5), davul programlama
Şarkılar
1. The Castle of Blackheim
2. Blackheim's Quest to Bring Back the Stolen Autumn
3. Beyond the Spiritual Moon
4. The Sphere in Blackheim's Shrine
5. Under the Banner of the Sentinel
6. Blackheim's Forest Kept the Season Forever
7. The Darkblue Seajourneys of the Sentinel
8. Blackheim's Hunt for Nocturnal Grace
9. Ravendusk in My Heart
  Yorum alanı

“DIABOLICAL MASQUERADE – Ravendusk in My Heart” yazısına 8 yorum var

  1. Koralp says:

    Böyle bir projenin varlığından haberim yoktu. Hemen diskografiyi hatim edeyim. Güzel kritik, teşekkürler.

    Ouz

    @Koralp, Ben teşekkür ederim, Diabolical Masquerade özelinde albümleri arka arkaya dinlemek muhteşem bir tecrübe olacaktır. :)

  2. Noshophoros says:

    Yazı için ellerine sağlık. Seneler evvel black metalin içine daldığım esnada, Dan Swano’yu öğrenmemin akabinde karşıma çıkan bir oluşum olmuştu. Albüm kapağındaki karanlığı ve özellikle “Masquerade”in tazılış biçimine tav olmuştum. Her ne kadar o zamanlar çok ilgimi çekmemiş olsa da aradan geçen onca sene ve bu inceleme neticesinde tekrar dinleyeceğim çalışmalar arasına girdi. Bir gaz ve heyecanla bastım 9′u.

    Ouz

    @Noshophoros, Rica ederim, ben bu albümü nasıl keşfettiğimi hakikaten hatırlamıyorum. Ama bundan 7-8 yıl önce çılgınlar gibi dinliyordum; otobüste, sokakta her yerde kulaklıklarımdan Diabolical Masquerade notaları çıkıyordu. :)

    Aradan zaman geçince eskiden beğenilmeyen albümler çok beğenilebiliyor, belki bu sefer esere ısınabilirsin.

    Noshophoros

    @Ouz, “Aradan zaman geçince eskiden beğenilmeyen albümler çok beğenilebiliyor,”, bu dediğin çok doğru. Öyle öyle kaç tane albümü sevdim. Bakalım bunda da tutacak mı bu formül :)

  3. \m/ says:

    Albüm kapağı bana bir yerlerden tanıdık geliyor

  4. \m/ says:

    @Ahmet Saraçoğlu, şakasına yazdım abi :) biliyorum yoksa

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.