# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ASAGRAUM – Dawn of Infinite Fire
| 29.09.2019

Dişi black metal.

Oğuz Sel

Bu yıl içerisinde Darkened Nocturn Slaughtercult ve Aara gibi içinde kadın müzisyen bulunan black metal gruplarını ele almıştım. Asagraum ise black metalin dinamizmini asla kaybetmeyen kötücül enerjisini içselleştirip başarılı eserler verebilen iki kadından oluşuyor. Yola nispeten daha kalabalık üyelerden oluşan uluslararası bir proje şeklinde çıkan ve nihayetinde Hollandalı iki kadın olarak varlığını sürdüren Asagraum, hafife alınmayacak, iyi bir müzik yapıyor.

İlk albümünü 2017 yılında yayınlayan grubun, o dönemden sonra kadrosunda yaşanan farklılıklar, ikinci albüme olumlu şekilde yansımış gibi görünüyor. Sırf kadınlardan oluştuğu için iltimas geçecek değilim, ilk albümlerini dinlediğimde pek beğendiğimi söyleyemem. “Dawn of Infinite Fire” ise her iki müzisyenin kendilerini daha iyi ifade ettikleri, karanlık enerjilerine güç birliği yaptırarak ürettikleri, kimi zaman melankolik kimi zaman ürkütücü yönlere kayan müzikler içeren bir eser.

Dinlemeye başladığınızda Finlandiya sahnesinin öne çıkan Sargeist, Behexen gibi gruplarından esintiler taşıdığını fark edebileceğiniz albüm, üzerine düşünülmüş işler barındırıyor. Kompozisyon bakımından her parçada harikalar yaratmasa da “Abomination’s Altar” ve albüme adını veren şarkıda da görebileceğiniz gibi sürükleyici ve ilk dinlemede tahmin edilebilirlikten uzak yapıda eserler, yapımı parlatıyor. Kapanışı yapan parça ise hanım arkadaşların bu işlere ne denli ciddi yaklaştıklarının kanıtı niteliğinde, ürkütücü güzellikte şarkı üstü bir eser.

Çok özel bir durum yoksa cılız sound’lu black metal albümlerine çok sıcak bakmıyorum, basları geri plana atılmış, davullara adeta “Sen şöyle köşede dur bakim,” denilmiş yapımlara hafif mesafeli yaklaşıyorum. Sanki müzisyenlerin hakkı yeniyormuş gibi geliyor bana.

Asagraum ise utanmasa bası ve davulları ağzımıza sokacak ayarda bir sound’la geliyor. Özellikle davullar öyle güzel ki varsın soksun ağzımıza diyesim geliyor. Prodüksiyonun da genel itibarıyla modern olduğunu söyleyebilirim.

Nispeten taze bir grup olduğunu da göz önüne aldığınızda kesinlikle gelecek vadeden ve yakaladığı ivmeyi sürdürdüğü takdirde ilerleyen yıllarda Asagraum’un adını daha çok anacağız. “Dawn of Infinite Fire” şu durumda, masaya yepyeni şeyler getirmese ve her şarkısıyla dinleyiciye ters taklalar attırmasa da bu yıl içinde çıkan, iyice işlerden biri kesinlikle. Yapım içerisinde seveceğiniz hatta favoriniz olabilecek şarkılar yakalamanız gayet mümkün.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.21/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Edged Circle Productions
Kadro
Obscura: Vokal, gitar, bas
A.: Davul
Şarkılar
1. They Crawl from the Broken Circle
2. The Lightless Inferno
3. Abomination's Altar
4. Guahaihoque
5. Dawn of Infinite Fire
6. Dochters van de zwarte vlam
7. Beyond the Black Vortex
8. Hate of Satan's Hammer
9. Waar ik ben komt de dood
  Yorum alanı

“ASAGRAUM – Dawn of Infinite Fire” yazısına 3 yorum var

  1. markusulf says:

    geçen hafta şans eseri keşfettiğim bir gruptu, bugün sitede kritiğini görmek güzel oldu.
    eline sağlık oğuz

    Ouz

    @markusulf, Çok sağ ol. İyi denk gelmiş o hâlde, ben de memnun oldum bu duruma. :)

  2. Rashid says:

    Eline sağlık. Eklenecek pek bir şey bırakmamışsın. Dediğin gibi aman aman bir albüm değil ama potansiyeli olan bir grup. Hollandadan bir kaç yıldır Black/Death Metal terlerinde bir akın başladı sanki ama üye bulma konusunda sıkıntıları var galiba. Hangi grubun üyelerine baksan en az 3-4 grupta aynı anda çaldığını görmek mümkün.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.