# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TOMB MOLD – Planetary Clairvoyance
| 01.08.2019

Sadece 2019’un değil, son yılların en iyi death metal albümlerinden biri.

İlginçtir ki ilk albümü “Manor o Infinite Forms” sitede hiç ilgi görmeyen TOMB MOLD, bu duruma epey içerlemiş olacak ki hemen yeni bir album çıkararak yurdumuz metalcisinin kaliteli death metal açlığını giderme konusunda ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. İstatistiğe vurursak, son yılların çok sık albüm çıkaran grupları arasındaki en yüksek kalite istatistiği kesinlikle TOMB MOLD’a ait. 2017 ve 2018’de çıkardıkları albümler zaten yeterince etkileyici değilmiş gibi, grup 2019 yılında da şu ana kadarki en iyi albümüyle death metal sevenleri ihya etmeye geliyor.

Death metalin tüm dinamikleri düşünüldüğünde kesinlikle kusursuza yakın düzeyde dengeli bir death metal icra eden TOMB MOLD, pek çok açıdan kendini çok büyük geliştirdiği yeni albümü “Planetary Clairvoyance”ta yılın en iyi death metal albümlerinden birine imza atıyor diyelim ve etkili oyunumuzu şık bir golle süsleyelim.

Metalde kalitenin adreslerinden biri olan 20 Buck Spin’den çıkan en iyi gruplardan biri olan Kanadalı TOMB MOLD, “Planetary Clairvoyance” ile gerçek anlamda dehşet düzeyde gaz, aşırı zevk veren, son derece akılda kalıcı ve akılcı bir death metal icra ediyor. İçinde BLOOD INCANTATION’vari hem öküz hem kozmik grupların esrarengiz ürkütücülüğünü barındıran TOMB MOLD, diğer yandan bunu daha geniş bir kitleye yayılacak türde bir canlılık ve dinamizmle yansıtıyor. Bu noktada grubun başardığı çok net bir dengeleme durumu var, zira TOMB MOLD hem hayvan gibi underground karakterli bir death metal yapıyor hem de bunu son derece çekici ve sevilesi bir biçimde sunuyor. Bu açıdan bakınca, “Planetary Clairvoyance”ın TOMB MOLD’un kitlesini genişletmek adına bugüne kadarki en büyük odamı olduğu ortada.

Albüme dair en önemli noktalardan biri grubun ilk iki albümünde daha baskın olan ve Dark Descent sound’una da kayan karambol karakterinin büyük ölçüde törpülenmesi. TOMB MOLD bu albümde çok daha tane tane bir death metal yapıyor ama bu kesinlikle taviz verme ve tribüne oynama havası taşımıyor. Albümde her şarkı yakıp yıkıyor ve her seferinde daha çok, daha çok dinlemek isteyeceğiniz bir hava oluşturuyor. Bunu sağlayan en önemli etkenlerden biri, son 3 yıldır heavy metalinden en şerefsiz death metaline kadar her türlü prodüksiyonun altından alnının akıyla çıkan aşırı yetenekli yapımcı/müzisyen Arthur Rizk. Adı son zamanlarda kaliteyle özdeşleşen bu arkadaş TOMB MOLD’u da hem daha ezici hem daha prezentabl hâle getirmeyi başarıyor ve grubun müthiş şarkı yazım becerileri de eklenince ortaya kazanmaması imkânsız bir formül çıkıyor.

Şarkılara bakınca önceki albümlere göre daha çok yönlü, daha özgür bir TOMB MOLD görüyoruz. Grup bazen dan dun kazıyor, bazen doksanlar başı İsveç death metali gibi daha melodiğe kaçan taramalara giriyor, bazense groove tarafına abanıp bizi duvardan duvara halıya dönüştürüyor. Her şarkıda bir ilginçlik, bir fikir, zekâ dolu bir şeyler mutlaka var ve bu sayede albümün ömrü uzadıkça uzuyor. İnternette “Planetary Clairvoyance” için yazılan kritiklere baktığınızda notların neredeyse tümünün 8 ila 10 arasında olduğunu görebilir ve şaşırabilirsiniz, ama sizi temin ederim ki albüm bu övgüyü, takdiri sonuna kadar hak ediyor.

“Planetary Clairvoyance” bana göre yılın en iyi death metal albümlerinden biri. Her şarkısı güzel, her şarkısı dopdolu. Bu sayede nasıl geçti anlamadığınız bir 38 dakikayla karşılaşıyorsunuz ve eliniz her seferinde tekrardan play tuşuna gidiyor. Müzisyenliğinden sound’una kadar her kulvarda çılgın atmak suretiyle bu doyulmazlığı sağlayan bu müthiş denge, “Planetary Clairvoyance”ın en büyük gücü ve grubun sahip olduğu bu üretkenlik de düşünüldüğünde TOMB MOLD’un geleceğinin epey parlak, bizimkisinin ise aynı oranda karanlık olduğunu hepimize çatır çatır gösteriyor.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.16/10, Toplam oy: 31)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
20 Buck Spin
Kadro
Max Klebanoff: Vokal, davul
Derrick Vella: Gitar
Payson Power Gitar
Steve Musgrave: Bas
Şarkılar
1. Beg for Life
2. Planetary Clairvoyance (They Grow Inside Pt 2)
3. Phosphorene Ultimate
4. Infinite Resurrection
5. Accelerative Phenomenae
6. Cerulean Salvation
7. Heat Death
  Yorum alanı

“TOMB MOLD – Planetary Clairvoyance” yazısına 10 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Kendi başyapıtlarını çıkarmışlar. Bu kadar devasa bir albüm beklemiyordum. Gerçekten inanılmaz…

    Açılış parçasındaki sapıkça akustik bölüm kalp ben^.^ ♥️♥️♥️

  2. İlk albüme 1 yılda sıfır yorum, bu albüme 1 yorum.

    Arkadaşlar ayık olun, bu albümü dinleyin.

  3. Gürkan says:

    Albümün her parçası birbirinden iyi ama özellikle açılış parçası Beg for Life’ı ilk dinlediğimde saygı duruşuna geçtim. Klasik odm fanatikliği yapmıyorlar, tam aksine yapılması gereken şey olan odm temelleriyle yeni fikirleri olabilecek en iyi şekilde harmanlıyorlar. Beg for Life’da rifften riffe atlarken aniden girişen o hınzır ve netameli akustik gitarın ardından aynı patternde girişen yüklü distortion… Bunun başarılı bir şekilde işleyebilecek death metal grubu çok çok çok az. Bu kadar başarılı akustik pasajı ve onu takiben giren riff’i anca Opeth’in eski albümlerinde bulursunuz, ki bence Opeth’in bu zamana kadar yapmak isteyip de yapamadığı bir başarıda Beg For Life’ın o kısmı öyle söyleyeyim. (Bu arada yanlış anlaşılmasın Tomb Mold’un Opeth ile hiçbir alakası yok sadece parçadaki ufak bir kısmın karşılaştırması için kullandım.)

  4. Dysplasia says:

    2019′un kazanımı benim için bu grup oldu, teşekkürler pa.
    yıl ortası değerlendirmesi için yazmaya değecek bir grup bulamıyordum, yıl sonu listesine bir numaradan koyarım artık.

  5. hermitefendi says:

    albümde eski topraklardan çok fazla arak rif duyuyorum. tek kötü tarafı da bu. Accelerative Phenomenae 4. dakikadan sonra giren cevval riff direk suffo -thrones of blood

  6. Rashid says:

    “Manor o Infinite Forms” çıktığı zaman bir kaç şarkıyı döndürüp burun kıvırmıştım. Şimdi yeni albümü dinleyince nasıl bir salaklık yaptığımı anladım. Odun gibi death metal yapıyor bu herifler. 39 dakikalık albüm ne zaman başladı, ne zaman bitti haberim bile olmadı. Şu albümü iyice sindirdikten sonra ilk albümü de yeniden dinlemek farz oldu.

  7. ihsanoird says:

    Çok güzel albüm ama sanki her an eskilerden tanıdık bir rif duyuyormuşum gibi hissediyorum (bazen Convulse gibi geliyorlar kulağa), yukarda bir arkadaş da bahsetmiş zaten. Lan acaba bunlar bizi ayakta mı skiyor düşüncesi hasıl oldu dinlerken. Orijinal olduğunu söyleyemem ama bu zamanda bu kadar kaliteli yapan başka grup da bilmiyorum. Açtım tombmold tombmold memeler’i kendimden geçiyorum şu an.

  8. İlker says:

    Bu albüm yeterince övülmüyor. Dead Congregation ile birlikte brutal/teknik/progresif vb olmayan death metalde beni en heyecanlandıran yeni nesil grup olabilir son yıllarda.

  9. Unanimated says:

    Tomb mold övmeye geldim, Allahınız tomb mold ulan

  10. İlker says:

    Neredesiniz be birader. Eh be.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.