# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
MANOWAR
14.07.2019

“20 Temmuz’da Türk Fırtınasını karşımızda görmek için sabırsızlanıyoruz!”

Metal tarihine baktığımızda karşımıza çıkan başlıca gruplardan biri hiç şüphesiz ki MANOWAR. Gösterişli sahne şovları, kendilerine özgü müzikleri ve yaklaşık 40 yıldır peşlerini bırakmayan hayranları ile MANOWAR, metal denince akla gelen en önemli isimlerden biri. Vera Müzik organizasyonuyla 20 Temmuz’da KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek ve muhtemelen ülkemizdeki son MANOWAR konseri olacak bu büyük gecede neler yaşanacağını, MANOWAR’un kurucusu ve lideri konumundaki Joey DeMaio’ya sorduk, MANOWAR’un bunca yıldır nasıl gündemde kaldığından bahsettik.

Röportaj: Ahmet Saraçoğlu

Merhaba Joey, 20 Temmuz’da İstanbul’da vereceğiniz konseri merakla bekliyoruz diyerek başlayalım.

Teşekkürler, Türkiye’ye geri dönecek olmaktan dolayı biz de çok mutluyuz!

Türkiye’ye bu son ziyaretinizde hayranlarınızı nasıl bir konser bekliyor?

Hayranlarımızı muhteşem bir konser bekliyor! Yepyeni sahnemizle geliyoruz. Bizleri Çelik Krallığı’na taşıyacak devasa bir sahne. Çok kaliteli görüntü kalitesine sahip dev LED ekranlarda özel yapım pek çok video göreceksiniz. Bugüne dek birlikte turladığımız en büyük prodüksiyon. Hepsini Türk Manowarrior’ların karşısına çıkaracağımız için çok heyecanlıyız!

Dünyanın en gürültülü şovuna sahipsiniz. Sahnedeki gücünüzden bahseder misin? Her gece ortalığı ayağa kaldırma konusunda diğer gruplarda olmayan neye sahipsiniz?

Dünyanın en gürültülü ve en iyi ses kalitesine sahip şovuna sahip olduğumuz için gururluyuz. Herkes gürültülü olabilir ve bok gibi duyulabilir; ama söz konusu MANOWAR olduğunda olay kalite ve netlikten geçiyor. Bize özel üretilen ekipmanlarla ve bu sound’u yaratan en iyi insanlarla çalışıyoruz. Ama esas önemli olan, bu sahneyi ve prodüksiyonu yaratan herkesin, sahne ve sahne arkasında görev yapan her kişinin ortak bir tutku ve inanca sahip olması ve her gece en iyi şovu ve sound’u hayranlarımıza sunmak için çalışması.

40 yıldan uzun süredir ortalardasınız ve hâlâ büyük bir kitleye hitap ediyorsunuz. Her yaştan büyük hayranlarınız var. Seksenlerde çıkan kimi grupları dinledikleri için dalga geçilen bazı çocuklar bile MANOWAR’u kucaklıyor ve yüceltiyorlar. Bu konuda neler söylersin? Metal tarihindeki her neslin sizi çok sevmesini sağlayan bu sihri neye borçlusunuz?

Farklı yaş gruplarından çok sayıda hayrana ulaşabildiğimiz için onur duyuyoruz. Bu her gün karşılaşabileceğiniz türden bir şey değil. Hayranlarımızın çoğunu insanların bizi birbirlerine anlatmasıyla, müziğimizle ve istikrarımızla kazandık. Bizi ve müziğimizi gerçekten anlayanlar, yaptığımız her şeyi hayranlarımıza en iyisini sunmak ve değerlerimizle müziğimizin ruhuna sadık kalmak adına yaptığımızı biliyorlar. Bizden nefret edenlere gelirsek, onlar Türk hayranlarımızın yaşadığı eğlencenin ve kardeşliğin %10’unu bile yaşayamayacağını bilen kıskanç zavallılar… Bu yüzden o zavallı ezikler ne bok yerlerse yesinler. Türkiye’yi selamlıyoruz!

Verdiğiniz her konserde en iyisini sunmak için çabalıyorsunuz. Avrupa ve ABD’deki kadar fazla konser düzenlenmeyen ülkelerde çaldığınızda oradaki insanları mutlu etmek adına daha da fazla gaza geliyor musunuz? Çaldığınız kitlenin metale olan açlığı performansınızı olumlu yönde etkiliyor mu?

Nerede olursak olalım, yaptığımız her şeyde hayranlarımız için minimum %1000’imizi veriyoruz; işte bu yüzden hayranlarımız bizi Metalin Kralları ilan etti. Bazı hayranların müziğimize ulaşma konusunda diğerleri kadar şanslı olmadığı doğru, bu yüzden yeni bir ülkeye gidip onlara harika bir şov sunduğumuzda ve yüzlerindeki heyecanı gördüğümüzde gururla doluyoruz. Bu yüzden her turnede farklı ve özel bir şeyler sunuyoruz.

Metal tarihi boyunca olan her şeye tanık oldunuz. Seksenlerde metalin büyümesi, doksanlarda duraklama devrine girmesi ve sonra da internetle karşılaşması. İnternetin albüm satışlarını düşürdüğü ortada, ama siz günümüzde hâlâ kitlelerin ilgisini canlı tutmayı sürdürüyorsunuz. İnternetle değişen dinamiklere uyum sağlamak adına nasıl bir yol izlediniz? Bu süreçte aldığınız önemli kararlar oldu mu?

Trendler gelip geçer, insanların müzik dinleme yöntemleri değişebilir ama müzik her zaman hayatlarımızın ve kültürümüzün bir parçası olacak. Daima kalbimizin sesini, içimizdeki metal aşkını ve MANOWAR’un üzerine kurulduğu değerleri dinledik: dürüstlük, sadakat, arkadaşlık, tutarlılık ve kardeşlik. Kendinize karşı dürüstseniz ve elinizden gelenin en iyisini yapıyorsanız mutlaka zafere ulaşırsınız. Müziğimiz ve barındırdığı değerler hayranlarımız için büyük önem taşıyor ve kimi zaman hayatlarındaki zor dönemlerde onlara destek oluyor. Piyasa trendleri bunu asla değiştiremeyecek.

Onlarca yıldır turlayan profesyonel müzisyenler olarak her şeyi gördünüz, her şeyi yaşadınız. Peki bugün sahneye çıktığınızda yine ilk günkü heyecanı duyuyor musunuz? Seyircileri gördüğünüzde tüyleriniz ürperiyor mu?

Tabii ki! Hayranlarımızdan aldığımız enerji, sahneden hissettiğimiz heyecan ve tutku tarif edilemez. Yazdığımız yeni şarkılara ve hayranlarımıza neler hissettirdiğine ilişkin geri bildirimler duymak, okumak… Bunu tarif etmesi zor ama hayatlarımızdaki en harika şey olduğu kesin!

Her grup kendi hayranlarının en iyisi olduğunu söyler, ama bunu MANOWAR söylediğinde gerçekten inanılır oluyor. Hayranlarınız MANOWAR’a büyük bir bağlılıkla sarılıyor ve konserlerinizde kendilerini kaybediyor. Hayranlarınızla ilgili neler söylersin?

Teşekkürler kardeşim. Bu bir sır değil ve kesinlikle doğru: Bir MANOWAR hayranı, 10.000’lerin inancına ve gücüne sahiptir! Hayranlarımıza söylemek istediğimiz şey şu: Siz Manowarrior’lar dünyanın en dik duran, sadık, kıç tekmeleyen metal hayranlarısınız! Ölümsüzler Ordumuz yanımızda oldukça sırtımız asla yere gelmez; bu bizim için çok önemli ve bize olan bu güveninize asla ihanet etmeyeceğiz. Death to false metal! Hail To The Manowarriors Of Turkey!

Sorularımız bu kadardı Joey, 20 Temmuz’daki muhteşem konserinizde görüşmek üzere.

Teşekkürler! 20 Temmuz’da Türk Fırtınasını karşımızda görmek için sabırsızlanıyoruz, unutamayacağınız bir konser olacağına dair size söz veriyoruz! Mutlaka orada olun!

etiketler:
  Yorum alanı

“MANOWAR” yazısına 6 yorum var

  1. Kaan says:

    Other bands play, Manowar kill !

  2. \m/ says:

    Şu grubu bir türlü sevemedim. Hayranlarını da aynı şekilde sevemedim. Aşırı egoist bir grup bana göre. Çok itici geliyor. Yaptıkları müziğe saygım var ama havalara baksan sanki bana Iron Maiden veya Judas anasını satayım

    Ayrıca sayın Ahmet Bey metal müzik doksanlarda duraklamış sözünü neye istinaden söylediniz merak ettim. Zira en sevdiğiniz 10 albümü sorsam 11i doksanlardan çıkar diye tahmin ediyorum

    Resen

    @m/, sanırım heavy metalden bahsediyor. O da duraklamadı sadece çok fazla alt türe ayrıldığından ve o sıralarda (90 ların başı) yeni müzik trendleri çıktığından dolayı biraz popülaritesi azaldı diyebiliriz.

    Ahmet Saraçoğlu

    @\m/, duraklama dedim ama aslında pek çok açıdan inişe geçme olarak kabul edilir. Grunge’ın ortaya çıkmasıyla metal büyük ölçüde darbe yedi ve her ne kadar underground denebilecek gruplar (İsveç DM piyasasının, Norveç BM piyasasının tümü dâhil) dışında her grup duraklama ve gerileme dönemini yaşadı.

    Metallica’sından Megadeth’ine, Anthrax’inden Slayer’ına, Kreator’ına, Judas Priest’ine dek pek çok büyük grup en kötü ya da en kolay kabul edilir albümlerini doksanlarda yaptı. Bir tek Pantera albümden albüme sertleşmesine rağmen Billboard’un 1 numarasına çıkarak metal tarihine geçen bir işe imza attı. Seksenlerde çılgın atan ve son 15 yıldır reunion’larla geri dönen, “X’ten 26 yıl aradan sonra yeni albüm” gibi haberler girmemize neden olan da tüm o grupların doksanlarda düşen satışlar ve grunge’ın altında ezilmeleri sonucunda maddi açıdan devam edemeyip doksanların ilk yarısında dağılmasıydı. Bugün geri dönen pek çok gruba bakın, ya doksanları tamamen boş geçmiştir ya da en kötü albümlerini doksanlarda çıkarmıştır.

    Konuya dair sayısız yazı, makale, röportaj vs var, isteyen bakabilir.

    https://loudwire.com/dee-snider-on-metal-90s-decline/

    http://vistarecords.proboards.com/thread/558/decline-traditional-hard-heavy-metal

    http://www.morbidcurse.com/article9.html

    https://tinyurl.com/yyaq8djc

    \m/

    @Ahmet Saraçoğlu, verdiğiniz örneklerde tamamen haklısınız. Söylediklerinizde de haklısınız. İskandinavlar haricinde çoğu grubun inişe geçmesi ve genel olarak metal müziğin popülerliğini büyük oranda yitirmesi metal müziğin niteliğini etkilemiyor ama. Ben duraklama dönemi sözünü genel olarak müziğin “niteliği” olarak algıladım. Eğer o açıdan bakarsak yanlışınız var bence. Bence doksanlarda çıkmış olan albümler seksenlerden bir tık daha iyi. Ama tabi buna piyasa gözüyle bakarsak aradaki fark çok büyük dediğiniz gibi

    Ahmet Saraçoğlu

    @m/, genel kaliteden bahsetmiyorum tabii. Satış ve buna bağlı olarak grupların şekil değiştirmesinden bahsediyorum. Mesela seksenlerdeki Kreator’ı seviyoruz, 2000 sonrasını da seviyoruz ama örneğin bir “Renewal”, “Cause for Conflict”, “Outcast” veya “Endorama”yı çok daha az sayıda Kreator hayranı bağrına basıyor. Setlist’lere bakınca, Kreator’ın kendisi de buna dâhil. Neden? Çünkü grup seksenlerde yaptığına devam ederse tutunamayacağını anladı ve endüstriyel, gotik olaylara bulaştı, belki buradan birilerini yakalarım diye düşündü.

    Aynı şekilde seksenlerde efsane albümler yapan Anthrax doksanlarda o şekilde devam edemeyeceğini gördü ve grunge etkili “Sound of White Noise”u, sonra hard rock/groove/ alt rock etkili “Stomp 442″yu, sonrasında da o dönemin tek başarılı metal grubu olan Pantera çakması şeylerle dolu saçma sapan “Volume 8 – The Threat Is Real”ı çıkardı. Public Enemy’yle rap düeti falan yaptı. Çünkü onlar da dümdüz thrash yaparlarsa doksanlardan sağ çıkamayacaklarını biliyordu.

    Yoksa dediğin gibi, doksanlardaki metal elbette ki metalin en yaratıcı, en çok fikir barındıran dönemlerinden biri, belirli türlerde birincisi. Onda herkes hemfikir.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.