# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
Varg Vikernes’in YouTube kanalı kapatıldı
07.06.2019

Plan yapmayın plan.

Varg Vikernes’in uzunca bir süredir aktif olan ve yaklaşık 250.000 takipçisi bulunan YouTube kanalı ThuleanPerspective, YouTube’un bahar temizliği kapsamında kapatıldı.

Kapatılma gerekçesi olarak Vikernes’in videolarındaki ayrımcı ve ırkçı ifadeler gösterildi. Bilindiği gibi Varg Vikernes pek çok videosunda Yahudi ve Müslüman karşıtı söylemlerde bulunuyor, farklı milletlerden insanları küçümseyen, yer yer Nazi ideolojisini öne çıkaran söylemlerde bulunuyordu.

YouTube, Vikernes’in kanalıyla birlikte benzer içeriklere ve söylemlere sahip pek çok kanal kapattı. YouTube’un bu politikaya ilişkin açıklaması şöyle:

Bugün nefret söylemi politikamız konusunda bir adım daha attık ve yaş, cinsiyet, ırk, sınıf, inanç, cinsel yönelim gibi özelliklere dayanarak bir insan topluluğuna yönelik ötekileştirmeyi ve ayrıştırmayı makul gösteren ve bir kesim insanın diğerlerinden üstün olduğunu savunan videoları yasakladık.

Vikernes’in takipçilerine seslenmek için başka bir mecra arayışına girip girmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

  Yorum alanı

“Varg Vikernes’in YouTube kanalı kapatıldı” yazısına 39 yorum var

  1. Osman says:

    Taşşağına izlerdim. İyi olmuş.

  2. deadhouse says:

    Aşırı sağı körükleyen hareketler bunlar. Yasaklayarak bir yere varamazlar.

    VargFucker

    @deadhouse, ya bi git la FAŞİZM denen şey sigara ya da alkol gibi yasaklanınca cezbedici hale gelmiyor, bu mental bir bozukluk

    deadhouse

    @VargFucker, Mental bozukluk olup olmadığıyla ilgilenmiyorum. İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana bu fikirler var. Kimseye zorbalık yapılmadığı sürece insanlar düşüncelerini ifade edebilmeli. Sen yasakladın diye yok olmuyor bu düşünceler.

    Rust in Peace.

    @VargFucker, Her ne kadar faşizmden ve faşitlerden nefret etsem de her zaman fikir özgürlüğünü savunurum. Bir insan fikirlerini özgürce açıklayabilmeli. Siz bunları yasaklarsanız bu fikirde olanları kışkırtmaktan başk bir şey yapmazsınız. Ateşe ateşle karşılık verilmez.

    Evelin

    @deadhouse, Bu gun medyayi ve insanlarin nasil yasamasi gerektigine youtube karar veriyor gibi buda fasit bir gorus ipin diger ucundan bakinca.

    Her ikiside hakli kim kimi yerse durumu mevcut burada acikca goruldugu uzere fasit 250 bin takipcili varg mi yoksa Milyarlarin Tv si youtube mu bir sonraki nesile deger yargilarini tasiyacak. Acikca goruluyorki varg gibi nesli azalan canlilar toplumdan silinip gidiyor. Hangisinin hakli oldugunun bir onemi dahi yok oysaki :D

  3. Uireb Fuin says:

    Çocuklarıyla dağda bayırda yaptığı yürüyüşleri izlemek keyifliydi ama iyi olmuş kapatılması.

  4. Nox says:

    no tolerance for intolerance. hadi dağılın şimdi neo-naziler.

  5. Belendithas says:

    Geç bile kalındı.

  6. Melkor says:

    8. yüzyıldan vaazlar veren bu ırkçı gerici herifin saçma salak düşünceleri fikir özgürlüğü kapsamında mı değerlendirilsin şimdi. Lan insanı güldürmeyin be. Malum partinin 1400 yıllık fikirlerine de böyle saygı duyuyor musunuz acaba. Nasıl siyasal islam güzel mi? Bırakın bu gereksiz hoşgörü kırıntılarını.

  7. Oral says:

    “Faşist de olsa fikirlerini açıklayabilmeli” gibi cümleleri acı bir tebessümle okuyorum. Belki iyi niyetle yazıyorsunuz bunları ama bu fikirlerin tarihte nelere yol açtığı ortada. Yasaklar her zaman olumsuz ve kötü değildir, bazen gereklidir. Şu boş idealizmden sıyrılın lütfen. Gerçek dünya “ama onlardan ne farkımız kalır” gibi tatlışlıkları kaldırmaz.

    deadhouse

    @Oral, Yemen’de çocuklar açlıktan ölmemek için yaprak yiyor. Verdiğim örneğin milyonlarca benzeri var günümüz dünyasında. Uzun uzun yazmaya gerek yok. Demem o ki Naziler ya da başka benzeri ideolojiler, zalim diye adlandırılan tarihteki diğer rejimler şu an yok. Ne değişti? Değişen şu: Insanlar gaz odalarına kapatılmıyor, bunun yerine yavaşça öldürülüyorlar, aç bırakılıyorlar ve sömürülüyorlar. Çok bir bok değişmemiş değil mi? Dünya hala aynı yer. Ama tabii çok haklısın. Varg Vikernes artık youtube’dan yayın yapmayacağı için yeryüzündeki zalimlikler son bulacak. Neo-liberal devletler yaşamını sürdürdüğü için dünya çok daha güzel bir yer. Aynen.

    Berca B.

    @deadhouse, çok çok yüzeysel olarak bakarsak haklı ama çok da eksik bir bakış açısı olmuş maalesef. Kötümser bir bakışla değerlendirirsek evet, insanlar halen bir yerlerde büyük acılar çekiyor, açlıktan ölüyor, işkenceye vs uğruyorlar ama dünya gerçekten sence Nazi Almanya’sı zamanıyla aynı yer mi? Daha da geriye gidersek Orta Çağ’daki koşullar aynen geçerli mi? Günümüz felaketlerine bakınca görmek zor olabilir ama dünya aynı yer değil, çok daha az savaş var, nüfusa oranla çok daha az insan savaşlardan veya felaketlerden dolayı ölüyor. Bunun sağlanmasının en büyük sebeplerinden biri de savaşı, ayrımcılığı, öldürmeyi baz alan görüşlerin lanetlenmesi, tolere edilmemesi.

    Oral

    @deadhouse, Dünyadaki tüm fenalıkların sonunu getirmek için öneri getirmiyorum. İçinde bulunduğumuz somut durumda sosyal medyadan yayılan ve kendisine takipçi bulan faşizan vs fikirler için alınacak tekil bir önlem hakkında fikrimi belirtiyorum. Bu tip kanalların/hesapların uçurulması olumludur.

    Neo-liberal devletlere yani günümüzün egemen sistemine karşıyız galiba, çok güzel. Diyelim ki mevcut sistemi kaldırıp yerine sömürü, sefalet olmayan bir düzen getirdik bir şekilde. Buna sinirlenip eski düzeni getirmek isteyen birileri ortaya çıktı, “yayın çıkarmak istiyoruz, parti kurmak istiyoruz, fikirlerimize özgürlük” falan dedi. Hatta bazıları bundan cesaret alıp daha da ileriye giderek bu talepleri şiddet yoluyla gerçekleştirmek için örgütlendi… Şimdi bunların önü alınmayacak mı? Özgürlüktür, haktır vs denilip geçilecek mi?

  8. Rust in Peace. says:

    Çok yanlış anlaşıldım sanırım. Benim herhangi bir fikre saygı duyduğum yok ki ırkçılığa ve tabiki siyasal islama her zaman karşıyımdır.
    Konu saygı duyma duymama meselesi değil. Ben; hakaret,şiddet,tehdit içerikli olmadığı sürece her türlü fikrin dile getirilebileceğini düşünüyorum.
    Irkçılığa saygı duymuyorum. Varg’ın fikrini nasıl dile getirdiğini bilemem çünkü izlemiyorum. Yukarıda saydığım kriterler içerisindeyse yorumu haklılardır derim.
    Son olarak bir şey soracağım. Amacım tartışma çıkarmak değil ama sadece şunu merak ediyorum.
    Suriyelilere binbir türlü hakaretle ırkçılık yapan insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz ?
    (Suriyelilerin en baştan ülkeye alınmaması gerektiğini düşünen bir insan.)

  9. Saklı says:

    Parasını ödeselerdi bari kapatmadan. Adam 7 boğaza bakıyor, kolay değil :)

    Alondate

    @Saklı, Hahhahaahahah aradigim yorum iste burada :D

  10. gXnn says:

    Burzumu severim ama varg vikernes himself katil hasta fasist orospu cocugunun tekidir ve kanalında anlattığı hikayelerin %90ı deli saçmalığından ibaretttir. Kapatılması özellikle genç yastaki takipçileri adına çok doğru verilmiş bir karar olmus. Youtube gibi herkes tarafından erişim sağlanabilen platformlarda belirli filtrelee ve sansürlemeler olması gerekiyor arkadaslar sakın özgürlük geyiği muhabetti falan yapmayın gereksiz.

  11. Katliamcı58 says:

    Avustralya saldırısından sonra alt right muhabbeti ciddi bir hal aldı. Batının pozisyonunu popper güzel teorize etmiş, intoleransı tolere ederseniz tolerans diye bir şey kalmaz. SJW lık can sıkıcı bir hal alsa da aklı selim sahibi kimse ışid ya da nazi partisinin yönetimindeki bir ülkede yaşamak istemiyor işte.

  12. Ulan şiddet belirtmeksizin herkes görüşünü ifade edebilir diyenler neyin kafasında amk bu mal en yakın arkadaşını öldürdü 7 klise yaktı gerizekalı mısınız bu orspu evladı çanakkaledeki dedelerinize küfrediyor biraz araştırın bir şeyleri izlemişler filmi fanı oluyorlar şöyle gerizekalıların

    Rust in Peace.

    @Chuck schuldiner, Filmi izlemedim. Fanı falan değilim. Herhangi birinin fanı olmam zaten.
    Metal dinlemeye başladığım zamanlarda uzun süre sırf bu kilise yakma ırkçılık bilmemne olaylarından dolayı black metal dinlemedim. Hala daha müzikleri hoşuma gitmesine rağmen aşırı ırkçılık yaptıkları için Peste Noire gibi grupları dinlemiyorum ben. Tanımadığın insanlara ithamda bulunurken dikkat et.
    Benim dediğimi anlamıyorsunuz. Benim kimseyi savunduğum yok. Varg’ın fikirlerine saygı duyun demiyorum. Başta ben saygı duymuyorum. Dediğim gibi tehdit hakaret ya da vahşet içerikli söylemler olmadığı sürece her türlü fikir söylenebilir diye düşünüyorum. Küfür olayı varsa kapatılması yerinde olmuş bu arada.

    Son olarak, gençlee kötü etkilenecek muhabbeti yapmayın lütfen. Bu adamı düzenli takip eden biri sırf bu adam yüzünden fikir değiştirmez. Ya eğlenmek için izliyordur ya da gerçekten bu adamın fikirlerini benimseyen bir insandır. Youtubeda birsürü vahşet videosu var, açık açık kanlar içinde insanlar var, uzuv kopmaları var. Bunlar hala yerli yerinde dururken youtube gidip de bunlarla uğraşıyorsa diyecek bir şey bulamıyorum. Uyuşturucular, alkol, cinayet ne ararsanız var, televizyonda orada burada her yerde. Bunlar gençleri etkilemiyor da delinin biri mi etkileyecek ? Yarın öbürgün uyuşturucu içeren ya da cinayet içeren tüm diziler kalksa en başta siz karşı çıkarsınız.
    Youtube gibi herkese açık bir platformda şiddet öğelerinim bulunması normal, faşist söylemler içeren öğelerin bulunması ooo tü kaka.

  13. şeyh hulud says:

    Kanalda güzel role playing, Myfarog videoları da vardı, onlara arada yazık oldu.

    Bir de Varg’ın videolarını takip edenler bilir, Avrupa’daki sağ hareketler ile Varg birbirlerini pek sevmezler aslında.

  14. LifeHunter says:

    Almanya’da bile oyunlarda, filmlerde, sanat eserlerinde Swastika kullanmak yavaş yavaş serbest bırakılır iken, YouTube ekibinin böyle bir eylemi gerçekleştirmesi tam SJW kafasında olduklarını gösteriyor. Popülizm’in ne kadar kötü bir şey olduğunu bir kez daha görüyoruz.

  15. pelican says:

    İçimden geldiği gibi söylüyorum ben Müslüman olmama rağmen Müslüman olan Suriyelileri sevmiyorum çocuk ve kadın haricinde ben Suriyelilerin yüzde 90nından tiksiniyorum belki de Arapların çoğuda böyle arkanı döndüğün gibi satarlar adamı genelleme yapmam doğru değil belki ama ben oyle düşünüyorum.kaldıkı böyle dinsiz imansız bir putperestlerin böyle ırkçılık yapmalarını garipsemiyorum ellerine imkan geçse bir çok ülkeyi yok ederler.vicdan merhametin olmadığı insanlar her türlü pisliği yapıyor ha iran olmuş ha Amerikan olmuş fark etmez.Allah dünyayı zalimlerden muhafaza etsin temiz bir dünya bırak malıyız çocuklara

  16. deadhouse says:

    @Berca B., Sence gerçekten lanetleniyor mu?

    Bakış açının iyimserlikle bir ilgisi yok. Ayrımcılık lanetlenmiyor. Bize lanetliyorlarmış gibi gösteriyorlar. Dünyanın en büyük terör devleti her yıl Hitler’i lanetliyor. Lanetleyene bak! Barack Obama’nın Hitler’den farkı ne? Hitler’i lanetleyen Amerika Birleşik Devletleri başkanı? Afrika’yı, üçüncü dünyayı yüzlerce yıldır sömürenler de Hitler’i lanetleyen de Işid’i, Taliban’ı yaratanlar da aynı kişiler. İletişim araçları bize şimdinin daha az zalim bir düzen olduğunu empoze etmeye çalışıyor. Aslında google’ın köleleri oluşumuz ya da daha geçenlerde Çin’de sosyal puan sisteminin getirilmesi gibi basit(!) gelişmelerden de haberdar oluyoruz neyse ki! Korkunun hüküm sürdüğü, gerçek özgür düşüncenin yok olduğu, imajların, reklamın, modanın, görüntünün yüceltildiği, gerçeğin kimsenin umurunda olmadığı bir çağ, devrimlerin sona erdiği kapkaranlık bir çağdayız. Afrika 150 yıl önce olduğu gibi sömürülmüyor, farklı araçlarla, farklı yöntemlerle, aynı zalimlikte sömürülüyor. Her ülkede Vichy hükümetleri var. Devletlerin ve şirketlerin tümü işbirlikçi. Mesele Naziler değil. Hitler gibi yüzlerce hükümdar vardı. Hülagu Han Hitler’den daha mı iyiydi? Ne farkı vardı? Cengiz imparatorluğunun övülmesi suç sayılmıyor yanılmıyorsam? Tarihte kimin övülmesi gerektiğini, kimin faşist, kimin zalim görülmesi gerektiğini güçlüler belirliyor. Bir tek Hitler mi binlerce yıllık insanlık tarihinin kara lekesi? Neden diğer yüzlerce, binlerce devlet, siyaset adamı birçok sövgüden muaf?

    Tüm mesele savaşlarda daha az insan ölmesi mi? Bir savaşta 50 milyon insan ölmüyorsa her şey güllük gülistanlık mı oluyor? Benim 300 km ötemde kadınlar pazarlarda köle olarak sistematik şekilde satıldı, aylarca tecavüze uğradılar, insanların kafası kesildi, diri diri yakıldılar. Irak’ta 1 milyon, Suriye’de 1 milyon insan öldürüldü. Akdeniz’de on binlerce insan, çocuk boğuldu. Birkaç milyon az kişi öldü diye dünya daha mı iyi bir yer oluyor? Artık 1 günde 1 milyon kişinin ölmemesinin nedeni nükleer silahlardır. İnsanlık tümden yok olacağı için kimse büyük bir savaş başlatmayı cesaret edemiyor. Bunun yerine halklar, ülkeler köleleştiriliyor, farklı araçlarla, yöntemlerle sömürülmeye ve gelecekleri, her şeyleri ellerinden alınmaya devam ediliyor.

    Kimsenin zalimliği lanetlediği yok. Herkes üç maymunu oynuyor. Biz dahil herkes halinden memnun. Bunlar daha iyi günlerimiz.

    LifeHunter

    @deadhouse, Nazilere savaş açıp, Nazilere karşı savaşan devletin, savaşın sonlarına doğru, aralarında Nazi partisine ve hatta SS’e üye olan kişilerin bulunduğu bir grup Nazi bilim insanını kendi ülkesine kaçırıp, onlardan faydalanmak amacıyla adamların tüm savaş suçlarını görmezden gelmesi de yazdıklarınıza bonus olsun hocam.

    Rust in Peace.

    @deadhouse, Cengiz Han’ı övenler de bizimkiler, Hitler’i yerin dibine gömenler de. Tek farkları biriyle akrabalığımızın olması.

    Ben ortamlarda Cengiz Han barbardı desem linç ederler. Hitler zalimdi desem alkışlarlar. Ne farkları var ?

    Berca B.

    @deadhouse, Valla kusura bakma deadhouse kardeşim ama tartışma dediğin şey bu değil. Diğer arkadaşın da, benim de ağzımdan çıkmayan şeylere antitezler oluşturup, alakasız ve gereksiz fazla bilgi verip “ben haklıyım”a getirmeye çalışıyorsun. Bu tartışmanın çıkış noktası, nazizm gibi zehirli görüşlerin başka beyinlere zerk edilmesinin engellenmesi gerekliliği argümanı ve buna senin karşı çıkman. Diyorsun ki Nazizm bitti ama dünyada değişen bir şey yok, halen zalimlikler devam ediyor. Buna ben de katılıyorum ama dünyada hiçbir şeyin değişmediği fikrine katılmıyorum. Bunu da factlerle söylüyorum. İnsanlar artık eski zamanlara göre açlıktan çok daha az ölüyor, çok daha az savaşlar oluyor, kitlesel katliamlar çok daha az oluyor. Burayı wiki sayfasına çevirmek istemiyorum, merak eden dünya nüfusu ve yıl yıl ölüm sebep/oranlarına bakabilir. Korkunun hüküm sürdüğü, özgür düşüncenin yok olduğu diyorsun da şu an herhangi politik bir lidere en rahat eleştiri getirebildiğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Benzer şekilde geçmişte siyah beyaz ayrımı yapmamak çoğunlukla garip karşılanırken, şu anda bu durum tam tersi işliyor, bu ayrımı yapanlar doğal refleks olarak ayıplanıyor. Kimse günümüz dünyasının kusursuz olduğunu söylemiyor, ama bazı şeyler de olumlu yönde değişti, bu bariz. Bunu da bahsettiğim toplumsal ayıplamaya, bazı düşüncelerin toplum tarafından lanetlenmesine borçluyuz. Bu sebepten Varg’ın tehlikeli fikirlerini saçtığı kanalının da kapanması bence olumlu bir şey. Umarım bu kez derdimi anlatabilmişimdir.

    Son olarak, seninle aynı fikirde olmayınca “>.<“modunda cevap vermek zorunda değilsin illa ki.

    deadhouse

    @Berca B., Teknolojik gelişmeler ya da tıptaki ilerlemelerden bahsetmedim. Sen de olayı oraya getirmişsin biraz. Biri benimle aynı fikirde olmayınca dediğin modda olmuyorum. Gayet sakinim. Tartışmayı egosal problem haline de asla getirmem. Haklı olup olmamak umurumda değil. Yazım tarzım hararetli görünüyor olabilir. Bu benim elimde değil. Yüz yüze görüşmeyle aynı şey değil insanın sanal dünyadan yazışması. Gerçekten o tür bir izlenim veriyor olmam talihsizlik. Benimle yüz yüze tartışanlar sakinliğimden, karşıdakine olan saygımdan şüphe etmiyor. Neyse. Esas konuya gelirsek benim amacım senin yazdıklarına antitez oluşturup ben haklıyım bak görüyor musun havalarına girmek değil.

    Ben -genel- bir yorumda bulunmuştum. Senin yazdıklarına direkt ilgisi yoktu. “kendimce insanlığın içinde bulunduğu duruma” karşı.

    Bunun dışında gerçek manada toplumun zalimliği lanetlediğini düşünmüyorum. Naziler’e Alman halkı destek verdi. İnsanların duyarsız, bencil ve onlara dokunulmadıkça zalimliğe alkış tutabilecek zavallı yaratıklar olduğunu düşünüyorum. Tabii hepsi değil. Çok küçük bir kesim elbette ki vardır böyle olmayan. Diğerleri sadece sahtekar, rol yapıyorlar.

    Berca B. Abi dediğim gibi gerçekten o modda olmuyorum. Yazım tarzım öyle görünüyor. Farklı şekilde algılanmışsam üzgünüm.

    Berca B.

    @deadhouse, peki öyle diyorsan öyledir, dediğin gibi yüzyüze olmayınca bazı şeyler net anlaşılmayabiliyor. Ben de direkt öyle bir yargı yapıştırdığım için özür dilerim.

    Konuyla ilgili olarak, herkesin kendince haklı olduğu fikirler var. Ben böyle fikirlerin tehlikeli olduğunu ve ne kadar dile getirilmezse o kadar olumlu olduğunu düşünüyorum. Ama aynı davranış biçimini başka konulara uyarlayınca “yok ya ne sansürü” dediğim anlar olduğunu ve şu anki kendimle çeliştiğimi de biliyorum. Ne diyim çok gri bir konu. Ben daha fazla üzerine düşünme zahmetinden kendimi kurtarıp konuyu kendimce kapatıyorum. Allah da Varg’ı nasıl biliyorsa öyle yapsın (kendine yetebilme videolarını seviyordum gerçi).

  17. Osman says:

    Hayırdır ne fikrinden bahsediyorsunuz? Adam oturduğu yerden nazi propagandası sıçıyor. NZ katliamına bile yahudi işi dedi. Buna fikir diyenin aklından şüphe ederim.

    Ugur

    @Osman, Eski bir haber ama şöyle birşey var: https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/newzealand/8649223/Mossad-spy-ring-unearthed-because-of-Christchurch-earthquake.html

    Dünyada çok ilginç şeyler oluyor ve eğer biraz okuma yapabiliyorsanız ve analiz yeteneğiniz de varsa bazı şeylerden şüphelenmeye başlıyorsunuz.Bakınız her şeyden demedim; bazı şeylerden dedim.Bu NZ katliamı için de olabilir Fas’ta durduk yerde başı kesilerek öldürülen 2 danimarkalı kız için de.Pektabi bunlar politik bir arka planı olmayan tamamen münferit üzücü olaylar da olabilir.Varg’ın bu çıkarımı %90 ırkçılıktan kaynaklanıyor o ayrı bir mevzu.

    Kanalının kapatılması da saçmalık bana kalırsa.Tam Sjw kafası.

    deadhouse

    @Ugur, Günümüz dünyasında kadınlarla, göçmenlerle, eşcinsellerle, siyahilerle, hatta veganlarla ilgili olumlu olmayan bir yorum yaptığın zaman sırasıyla;

    Kadın düşmanı,
    Irkçı,
    Homofobik,
    Yine ırkçı,
    Ve hayvan düşmanı katil oluyorsun. Dinlemek, anlamaya çalışmak yok.

    Maalesef durum bu. Tahammül sıfır.

    Osman

    @Ugur, sjw kafası olarak düşünebilirsin, ama bu kanalın kapatılmaması için bir argüman değil. Söylediklerinin %99′u yalan ve neyi niye söylediği belli. Adamın Youtube’dan hiçbir geliri yok, bildiğin dağda yaşıyor ve zaten müziği de bıraktı. Bu videoların tek bir amacı var. Bütün yahudileri gebertelim, sonra sosyal Darwinism falan ayarlarız bişeyler. Böyle bir ideolojiyi yok etmeye çalışmak hala “sjw”likse ne diyim, allah kolaylık versin.

  18. Sacramentum says:

    Yeni bir kanal açmış https://youtu.be/LjyTnfYPs80

  19. Oldman from Nordland says:

    Öncelikle PasifAgresif müdavimlerine selam ve saygılarımı iletirim. Seneler sonra yine yazma gereği duydum.

    En baştan başlamak gerekirse, kimseyi yukarıda yazdıkları yorumlardan dolayı yermeyeceğim. Fikir özgürlüğü haklı eleştiriyi beraberinde getirir.

    Burzum dinleyicisiyim basit bir tabirle. Sayesinde black metal türüyle tanışmama öncülük etti desem yeridir. Zira beni o evrene götürenin Burzum olması açısından zihnimde yeri ayrıdır.

    Black metal külliyatını şekillendiren ikinci dalganın öfkeli gençlerinin yaratmış olduğu bu müzik anlayışın esasında ideolojik temelleri vardır. Varg Vikernes’in burzum.org adlı sitesinde Burzum’u ve kendi fikirlerini anlattığı makale ve kompozisyonlar mevcut. Onlardan misal vermek gerekirse, “Bergen’e ilk kez McDonalds açıldığında tüfeklerimizi alıp bir gece bütün camlarını indirmiştik. Amerikan ve kapitalizm karşıtıydık ve ben bu karşıtlıktan asla sapmadım”, “Medya ürünleri bizi anlatırken zengin ve öfkeli ne yapacağını bilmeyen gençler olarak lanse ediyordu açıkçası söylemem gerekirse aramızda sadece bir kişinin külüstür arabası vardı ve gerikalan herkes toplu taşıt kullanıyordu. Televizyonda sadece bir kanal vardı ve çoğunlukla Sovyet filmleri gösterilirdi. Hükümetin o devirde bir Amerika’ya bir Sovyetlere dayaması içimde küçüklüğümden beri mevcut bir bağımsız devletin varlığı konusunda şüpheler doğurmuştu. Milliyetinden yoksun bir devletler kalabalığı…”

    Mayhem olaylarına gelirsek, bu konuyu baz aldığı yazıları gayet ulaşılabilir, okunabilir. Tarafsız bir anlatımı yoktur fakat dönemin Norveç gazeteleri incelenirse durumun esamesi çoğunlukla anlattığı gibidir. Euronymous, DSP’nin patronu olduğundan beri ilk kez Burzum satışlarıyla cebine hatrı sayılır para girmeye başlamıştır fakat asıl içerlediği taraf camia da Varg’ın üstlendiği bizim deyişimizle “reislik” rolü, onu camiayı kuran ve katan adam olmasında mütevellit garezlenmiştir. Liderlik rolü nerede olursa olsun daima ihtilaflı ve değişebilirliği olan bir durumdur. Euronymous’un yoldaşlarına arzettiği “Onu bayıltacağım ve arabanın bagajına atacağım sonra ormana götürüp öldürmekle tehdit edeceğim o sırada videosunu çekeceğim” söylentisi kısa zamanda yayılır, oysa işin esası tamamen eşek şakasından ibarettir. Euronymous, Varg’ı öldürmeyecek sadece yerini hatırlatacaktır. Varg işi aşırı ciddiye alır çünkü kendi nezdinde artık canına tak etmiştir. Burzum albümlerinin çıkışı devamlı ertelenmekte ve durumdan her bahsettiğinde Euronymous pizzasından bir parça koparıp kolasını içerek yüzüne aval aval bakmaktadır hatta iç çekip 90lı yılların başında İzmir’de çekildiği fotolara bakar (lan yok öyle birşey)

    Varg adamın evine gider, Euronymous o söylentinin şakadan olduğunu anlatmaya çalışır, adam hakikaten masumdur. Bizim Bergen delisi üstüne varır kovalamaca olur apartman merdiveninde yatırır alnının tam ortasından bıçağını saplar. İroniye bakın o sırada üstünde Kreator’ün Pleasure to Kill tişörtü vardır. Yanında ona eşlik eden üyenin adını hatırlamıyorum ama mahkemede öteceğinden Varg ile ilişkisini kesmiştir. Tabii anlattığım üzere bahsi geçen “şaka” Varg’ın duruşmalarda öne sürdüğü şahsi müdafaa söyleminden ibaret. Olayın asıl perde arkası tamamen “para”dır. Euronymous bir iş adamı değildir, böylesine bir camianın kuruculuğunu yapması, DSP’nin kalesi Helvete’nin önderi olması onu ticari anlamda başarılı kılmamıştır, Burzum albümlerinin çıkmaması kendisinin kabahati değildir. Ortada kriz vardır ve adam gibi oturup çözümlenmemiştir. Bu hadiseyi neden anlattım ? Varg Vikernes öyle sanıldığı gibi ırkçı bir manyak değil aksine okuyan, gören, tecrübe eden bilgi bir adam fakat zamanında kafasına oturtmuş fikirleri devamlı yansıma olarak kullanıyor zira günümüzde “nefret duyulası” bir kişilik olmasının sebebinde bu yatar. Kendisinden cahil, bağnaz ve yobaz olarak açıkça bahseden bir adamdan insancıl söylevler görmek zordur, zorunda da değildir. Bugün çevrenizde kaç kişi insancılda biz herşeyi bırakmış elin Norveçli aile babasına nefret kusuyoruz ? İsteyen konuşsun, isteyen şunu bunu sevmiyorum desin, isteyen olacakları göze alıp eylem yapsın fakat birisini sadece söylevlerine göre ölümcül olarak kinayelendirmek ne kadar doğru ? Önce kendimizi tartalım bırakın 1993′de yaşanmışlığı bize ne ? Adamları tanrılaştırmak ne sikimize bizim ? Biri yaşadı biri öldü olay bundan ibaret.

    ThuleanPerspective olayına gelirsek. Varg’ın kanalı açma amacı “Avrupa Paganizmi ve Filozofi Düşünceleri” üzerine kuruludur. En basitinden bir videosunda çok net hatırladığım kadarıyla, ırkçılık olarak gelen tepkileri şöyle değerlendirmişti “Ben, ait olduğum toprakların insanıyım, onlar ait olduğu toprakların insanı. Benim tenim beyaz, yaşadığım coğrafya güneş ışığını az alıyor ve beyaz ten ışıktan daha çok beslenmek için beyazdır. Siyahiler ışıktan korunmak için siyahidir, onları yakıcı güneşten korur bulundukları coğrafyada bu avantajı yaşarlar. Irkların evrimleşmesinde coğrafya kilit önem arz eder. Bugüne dek insanları yaptıkları eylemlerden ve zarar verici yapılarından dolayı eleştirdim. Hiçbir zaman beyaz ırk siyah ırka üstündür demedim. İnsanların yanlışlığını eleştirmem beni ırkçı yapmıyor ve ben her halükarda ırkçı olarak anılıyorum. Hiçbir aşırı milliyetçi örgütlerle bağlantım yok hatta onların akıl hocalığını üstlenecek de değilim. Ben basitçe bir aile adamıyım. İzlediğiniz için teşekkürler”

    Varg’ın Türkiye hakkında videoları konusunda kendisiyle mail yoluyla konuşma imkanı bulmuştum. Tek bir satırlık “Neden böyle bir düşünceye vardınız ?” soruma karşılık “Türkler’in yaşayış tarzları kendilerine özgüdür, tarihinizi aslında gayet yakından biliyorum fakat Avrupa’da yaşananlar Avrupalıları tek taraflı olmaya itiyor.” bu cevabından sonra adamı takdir etmedim zira ne hak verme objektifliğine sahiptim nede kabullenemez bağnazlığa.

    Kendimce altı senedir bu adamı yeterince fazla irdelemiştim. Ömrümde ilk kez böyle “tanımlanamaz” bir “idol”ü tanımıştım. İdol diyorum fakat anlaşıldığı üzere idol değil “idolize” olmuş bir anlamı var. Varg hakikaten bizdeki turancı ülkücü gençlerin Avrupa versiyonu olanların fikir babasıdır. Biz nasıl kendi milliyetimize sahip çıkmak gibi bir içgüdüye sahipsek bu adamlarda aynı şekilde, empati gözüyle görmek lazım gelir.

    Basitçe tanım ve kapanış olursa şunu diyeyim, hayata bir müzikal deha olarak gelin, güçlü eserler verin, bir adam öldürün, gençliğinizin baharından başlayarak onaltı sene içerde yatın, buna rağmen kendi fikirlerine adanmışlığınızı kaybetmeden ayakta kalın, arazi ve ev alın, bir kadınla evlenin, yedi çocuk yapın. bahçenizde sebze ekin, yaşamı sorgulamaya devam edin.

    its simpler life…im just a family guy.

  20. Evelin says:

    Youtube ta Vargin kilisesini yakiyor :D

    Dusunmek ayridir, Soylemek ayridir, Eyleme gecip uygulamak ap ayri katmanlardir. Bu gibi degerker farkli yargi sureclerinden gecmelidir.

    Youtube’un burada yaptigi hareket bir diger fasits davranistir ve Dusunce ozgurlugune itafen bir harekettir.

    Iyi ve kotu ayrimlarini yapan ne kadar kurum ve kurulus varsa curumeye her zaman mahkumdur bir noktada. (Din gibi) Cunki dusunsel mekanikler her zaman daha dinamik ve degiskendir, eylemlerin aksine bu nedenlede gelecege bu tarz tutumlar altindaki kuruluslar aktarilamazlar.

    Birinin kotusunu ortadan kaldirmak digerinin iyisini zedeler.

    Ouz

    @Evelin, İyi ve kötü ayrımını kurumlara, kuruluşlara ve “çürümeye mahkûm dinlere” bırakmadan size sorayım o hâlde. Hırsızlık ve haksız yere insan öldürmek gibi fiiller, iyi midir, kötü müdür? İyiyse neden iyidir, neye göre iyidir, kötüyse neden kötüdür, neye göre kötüdür?

    SA

    @Evelin, faşistlik kavramı hakkında iyi kötü ayrımı yaparak kötü olduğuna kim karar verdiyse o da çürümeye mahkum senin dediğine göre. çifte standartlık.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.