# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
Pasifagresif 10 yaşında!
17.06.2019

Birlikte hep daha iyiye.

Haziran 2009’da başladığımız yolculuğumuzda 10 yılı devirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’deki metal algısını genişletmek, ülkemize gelen grupların skalasını genişletmek ve hepsinden önemlisi Türkiye’de metal dinleyen insanların bir araya gelerek müzik odaklı konuşabileceği, fikir alışverişinde bulunabileceği bir mecra yaratmak amacıyla 10 yıl önce kurduğumuz Pasifagresif, bu 10 yıla binlerce içerik, sayısız anı, pek çok da dostluk sığdırdı. Bu süreçte site üzerinden tanışıp birlikte arkadaş olanlar, birlikte eve çıkanlar, grup kuranlar, hatta evlenenler dahi oldu.

Bu süreçte siteye bir şekilde emek veren, önerilerde bulunan, sitede yer vermemiz için bize haberler yollayan herkese; bize incelememiz için promo albümlerini, demolarını gönderen binlerce yerli ve yabancı gruba; Pasifagresif kitlesinin müzikal zevklerine değer veren ve önerilerimizi dikkate alarak ülkemize bu minvalde gruplar getiren organizasyon şirketlerine teşekkür ederiz.

10 yıldır hiç azalmayan, giderek artan ilginiz sayesinde her incelemeyi büyük bir istekle, şevkle yazdık; haberleri, röportajları, tartışma konularını, konser yazılarını hep iyi içerikler üretme düşüncesiyle, azalmayan bir tutkuyla hazırladık.

10 yıl önce bu işe girdiğimizde ülkemizdeki metal algısı şimdikine göre farklıydı. 2009’da bu topraklarda pek de bilinmeyen kimi gruplar, bugün ülkemize gelip salonları dolduruyorlar. Yıllar önce ışık görüp röportaj yaptığımız bazı gruplar sonradan ülkemizde çok sevilen gruplara dönüştüler. Özellikle öne çıkarmaya çalıştığımız, daha çok insana ulaşması için uğraştığımız pek çok grup zaman içinde çok daha büyüdü, ülkemizdeki kitlesini artırdı. Tüm bu değişimleri görmek, değişen dünyayla birlikte ülkemizdeki dinleyici kitlesinin evrimine tanık olmak gerçekten heyecan vericiydi.

Bu süreçte site kadrosuna girenler, çıkanlar oldu. Site kadrosundaki yazarların yanı sıra sizler de albüm incelemelerinizle Pasifagresif’e muazzam bir katkıda bulundunuz. Geçen bu 10 yıl içerisinde onlarca okurumuz toplam 1.618 albüm incelemesiyle bize yardımcı oldular, yeni gruplarla tanışmamızı sağladılar, Pasifagresif’i büyüttüler.

Bu 10 yılın bu kadar rahat ve zevkli geçmesini sağlayansa elbette ki sizlerdiniz. Bu yüzden teşekkürlerin ilki ve en büyüğü siz okurlarımıza, takipçilerimize.

10 yılda Pasifagresif’e 118.000’den fazla okur yorumu geldi. Bu, metal gibi niş bir müzik türü için gerçekten müthiş bir sayı ve Pasifagresif’e olan bağlılığınızın ve ilginizin de net bir kanıtı.

Peki bu 10 yılda içerik olarak neler yaptık…

3.242’si albüm incelemesi, 6.945’i haber, 153’ü röportaj, 126’sı tartışma konusu olmak üzere (şimdilik) toplam 10.666 içerik paylaştık. Yine bu süreçte Instagram hesabımız 10.000, Facebook hesabımız 11.000, Twitter hesabımız 5.000 takipçiyi geçti.

Bununla da kalmadık, özellikle son 4 senede ülkemizde düzenlenen pek çok konserin ve festivalin basın sponsoru olduk, gelen gruplarla röportajla yaptık, düzenlediğimiz yarışmalarla takipçilerimizin sevdikleri müzisyenlerle tanışmalarına vesile olduk.

İstatistikleri sevenler için birkaç da istatistik verelim. Bu 10 yıl içinde toplam 1.475.700’den fazla farklı kullanıcı 4.713.000’den fazla kez Pasifagresif’i ziyaret etti. Bu ziyaretlerde ortalama sitede kalma süresi 4 dakika 45 saniyeyi buldu, tüm bu ziyaretlerde toplam 14.800.000’den fazla sayfa görüntülendi.

Peki bu 10 yılda Pasifagresif’in en çok ilgi gören içerikleri nelerdi?

İşte 10 yılın en çok ilgi gören 10 içeriği:

1. Grup Önerme, Sorma, Bilgi Paylaşım Ortamı – 37.819 ziyaretçi
2. Tartışma: Öğrencilik Anıları – 21.706 ziyaretçi (sayfada geçirilen ortalama süre 7.30 dakika!)
3. Serbest Kürsü – 14.608 ziyaretçi
4. Rock Off 2019 – 11.768 ziyaretçi
5. Mabel Matiz – Maya – 6.025 ziyaretçi
6. Tartışma – Metale başlayacak birine önereceğiniz ilk 5 grup – 5.176 ziyaretçi
7. Tartışma – En sevdiğiniz 25 albüm – 4.719 ziyaretçi
8. Tartışma – Pasifagresif Okurları 2017′nin En’lerini Seçti – 4.567 ziyaretçi
9. DECAPITATED tecavüz ve adam kaçırma suçlamalarının tümünden aklandı – 4.182 ziyaretçi
10. CANNIBAL CORPSE gitaristi haneye tecavüzde bulundu, polise saldırıdan tutuklandı, evindeki cephanelik havaya uçtu, evi yandı – 3.884 ziyaretçi

Tüm bu sayılar güzel elbet, ancak bizim için önemli olan 10 yıldır bu kadar insanın fikirlerini özgürce paylaşabildiği, birbirlerine bir şeyler katabildiği, müzik konuşabildiği, eğlenebildiği bir ortam yaratmış olmak. Bunun değeri gerçekten paha biçilmez.

Biz de bu şevk ve heyecanla, bu müziğe duyduğumuz aşkla Pasifagresif’i daha uzun yıllar yaşatmaya, metale olan tutkumuzu sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Siz buralarda olduğunuz sürece biz de burada olacağız.

Nice 10 yıllara!

  Yorum alanı

“Pasifagresif 10 yaşında!” yazısına 25 yorum var

  1. Mandos says:

    Sayenizde pek çok yeni -veya eski- grupla tanışma şansım oldu. Her gün en az bi 10 dakika buralardayım.:) Nice 10 yıllara.

  2. Şafak says:

    2012 yılında burayı keşfettim, o zamandan beri internete girdiğim her gün buraya uğrarım. Ahmet abiye ve emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu müzik ve arkasında yatan psikoloji, felsefe vs herşey, hayatımda çok büyük ve olumlu bir etkiye sahip. Olmasanız asla bilemeyeceğimiz binlerce içeriği, grubu, müziği elimizin altına koyduğunuz için çok çok sağolun.

  3. Koralp says:

    İlk 3 yılında bulunamasam da, son 7 yıldır düzenli olarak siteyi takip eden, siteden çok fazla faydalanan biriyim. Öncelikle Ahmet abiye, bıkmadan, usanmadan, düzenli bir şekilde siteye içerik yüklediği için teşekkür ederim. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Her türden metal dinleyicisini bir arada tutan bu platforma umarım hepimiz yıllar boyu sahip çıkmaya devam ederiz. Nice yıllara.

  4. HaNNibaL says:

    Nice 10 yıllara..Katkınız emeğiniz çok büyük. Zaten çok kalabalık olmayan bir kitleyi bir arada tuttuğunuz için teşekkürler

  5. hysteresis says:

    10. yıl onuruna biraz duygusala bağlayayım:

    10 yıl önce Ahmet, siteyi kurmak için beni aradığında finallere çalışmaktan bunalmış bir haldeydim ve teklifini hemen kabul ettim. Daha sonra yüksek lisans tezime yoğunlaşmak için yazarlıktan ayrıldım ve şu anda da doktora tezimi tamamlamaya çalışıyorum. Bu 10 yıl içinde siteye girmediğim gün sayısı çok çok azdır. Resmen PA ile aramda bir duygusal bağ var ve bunu adeta yerine getirilmesi gereken bir görev bilinciyle istemsizce yapıyorum. PA’nın geldiği nokta beni çok mutlu ediyor ve ülkedeki metal camiasına önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Umarım ileride başlı başına bir metal basını kültürünün oluştuğuna tanık oluruz. Böyle bir şey olursa o zaman PA kapanmış bile olsa bunda büyük payı olacaktır. Kısa bir süre için de olsa PA’nın bir parçası olmak benim için hep güzel bir anı olarak kalacak. Belki bir gün bir şeyler yazmaya tekrar zamanım olur.

  6. Ugur says:

    Attığım cringe ötesi ilk yorum Nightrage’in o tarihteki albümünün altındaydı yanlış hatırlamıyorsam.Ulan şaka maka 2009′dan beri burdaymışım ben.10 yıl ne lan ahah oha.

    Nice 10 yaşlara.

  7. Ouz says:

    Zaman içerisinde farklı metal platformlarında takılıp PA’yı keşfettikten sonra, bu işlerin ne kadar profesyonelce yapılabildiğini gördüm. “Nassı olsa metal yazıyoz yeaa!” demeden sağına soluna özen gösterilen kritikler, röportajlar, makaleler PA’yı PA yapan başlıca unsurlar ama en az bu özenli içerikler kadar birbirine azami saygı gösteren, öğrencisinden işinde gücünde insanına kadar çok geniş, hakikaten aklı başında bir kitle var burada ve sanırım PA’yı değerli ve daha da önemlisi vazgeçilmez kılan da tüm bunların toplamı.

    Diğer arkadaşlarla dileklerimiz ortak, daha nice 10 yaşlara.

  8. Süleyman says:

    2012 yılında keşfettim bu güzel siteyi ve o yıldan beridir neredeyse her gün girer bir şeyler okurum. Sayenizde bir çok yeni veya eski grup ve albüm keşfettim, keşfetmeye de devam ediyorum. Önceden MetaLstorM nickini kullanıyorum ama artık ismini kullanıyorum. Nice yaşlara PA!

  9. deadhouse says:

    İnternetle ya da sosyal medyayla çok haşır neşir biri değilim. Ziyaret ettiğim siteler bazen bir elin parmağını geçmiyor. PA bu sitelerden biri. 2010′da keşfettim siteyi. O zamandan beri siteye girmediğim gün sayısı çok azdır. Bir siteden ötesi benim için. Müzikseverlerin müzik zevkini olumlu yönde ilerletebilmiş herkese teşekkürler.

  10. Raddor says:

    O istatistiklerdeki oranın yüksek bölümü bana aittir herhalde. Çünkü bende Pasifagresif hep bir sekmede açık duruyor. Hatta canım sıkıldıkça yeniliyorum sürekli. Bende sıkılınca sekme açma ve sayfa yenileme hastalığı var. PA da en kolay yüklenen sayfa olunca sürekli burası üzerine oynuyorum manyak gibi. Hatta gizli bir şey yapıyorsam elim Alt-Tab’da, her an Pasifagresif’i açmak üzere siteyi arkada tutuyorum. Çünkü dediğim gibi, diğer sitelere göre en az kasmayı burası yapıyor. Hatta bu sayede metalci oldum hahah.

    Neyse kısmen şaka bir yana yazdığım ilk yorumu buldum (https://bit.ly/2FrwRcP). Bir senelik sıkı takipçiliğimin ardından yazmıştım. Hatta yazarken bayağı heyecanlandığımı hatırlıyorum. Çok saçma bir şeydi diye aklımda kalmış ama değilmiş neyse ki. Buraya yorum da olsa yazmak onurdur çünkü. Cidden büyük saygı duyuyorum bu platforma. Hem pek çok grupla tanışmamı sağladı hem de arka pencerelerde kurtarıcım oldu. Çocuktuk tabi o zamanlar. Nice on yıllara. Ayrıca All Hope Is Gone’ın nesi vardı cidden?

  11. çaksu says:

    İlk Iron Thrones albümü yazısıyla keşfetmiştim. Yeri ayrı buranın. Belki bi 5 6 sene boyunca hayatımı anlamlandıran müziğin tadına beni vardıran yerdi. Mekanımdı.

    Eskisi gibi metal dinlemesem de hala hemen her gün ziyaret ederim.

    Yeri ayrı.

    Büyümesini görmek çok güzel.

    Var ol Pasifagresif.

  12. Ali Meral says:

    Gözüm 10 içerik içinde direk The Sound of Perseverance kritiğini aradı. Zira 8 sene önce, daha metal müziği yeni sevmeye başlamış bir bünyeye, daha albümü dinlemeden kendini sevdirtmişti.

    Nice 10 yıllara.

  13. Jonni says:

    Yanlışlıkla keşfettim, bile isteye yıllardır buradayım. 10 yaşın kutlu olsun PA

  14. Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar. İyi ki varsınız da biz de bu siteyi devam ettiriyoruz, sayesinde pek çok olumlu şey yaşıyoruz.

    Siteye katkıda bulunma konusunda Oğuz Sel’e ayrı bir paragraf açmak istiyorum.

    Oğuz 3 yıldır sitede ve perşembe günü kendisinin 300. albüm incelemesini yayınlayacağız. Bu son 3 yılda neredeyse her 3 günün birinde Oğuz’un yazısının çıktığı anlamına geliyor. Hadi ben manyağım, çok işim olsa bile her gün birkaç kritik yazmakta zorlanmıyorum falan ama benim hiç müzik dinleyemeyecek kadar yoğun olduğum dönemlerde dahi sitenin “her gün bir albüm incelemesi” prensibini tamamıyla benimsedi, içselleştirdi ve bunun sekteye uğramaması için gerçekten büyük emek verdi ve vermeye de devam ediyor.

    Ne zaman yoğun olduğumu söylesem, mail’ine cevap vermekte geciksem sorumluluk aldı, “yoğunsan ben yazayım” diye gönüllü oldu, bazen 7-8 yazı birden göndererek bütün bir haftamı kurtardı.

    Bazen 8-9 gün arka arkaya onun yazılarının çıktığı oldu. O bu özveriyi göstermeseydi, destek vermeseydi, siteyi sahiplenmeseydi PA dönem dönem epey sekteye uğrayacaktı. Bazen 1 haftadan fazla yeni albüm incelemesi koyulmayan dönemler olacaktı.

    O yüzden hem kendim hem de PA adına özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Benim için bu 10 yılın son 3 senesinin kahramanıdır Oğuz.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Yeni yorumları sırasıyla açıp okurken beni büyük bir mahcubiyete sevk eden yorumun için teşekkür ederim Ahmet. Çorbada tuzum oluyorsa ve yazdıklarım bir işe yarıyorsa ne mutlu.

    United we stand, together we walk.

  15. den4x says:

    şimdi yorumları okuyunca benim de nasıl tanıştığımı yazasım geldi. 2011 olması lazım siteyi ismen önceden biliyor olsam da ilk kez okudum. ilk okuduğum şey de from mars to sirius kritiği, yine buradaki whoracle yazısı ile birlikte metal adına okuduğum en güzel iki yazı olabilir. 3-4 senedir de yorumlarda saçmalıyorum.
    kıyısından köşesinden de olsa böyle toplulukların parçası olmak, ortak paydada buluştuğun insanları görmek falan çok güzel bir şey. kırmızı çarpınız eksik olmasın.

  16. Bu arada merak ediyorum, haber metnindeki Şebnem Ferah muhabbeti sırasında PA’yı takip eden kimse var mı buralarda?

    İnanılmaz günlerdi. Benim Adım Orman albümünü çıkaran Esen Müzik’in avukatları bana mail atmıştı, “Sitenizde yayınlanan kapak sanatçımız Şebnem Ferah’ın yeni albüm kapağı değildir. Haberi sitenizden kaldırmadığınız takdirde yasal haklarımızı kullanacağız” diye ahah

    Ben de “Ciddi misiniz mal mısınız?” minvalinde kibar bir cevap yazmıştım, sonradan peşini bırakmışlardı. Ama o dönem şeboist forumundan Şebnem Ferah hayranı şebocular gelip “bu kapak yanlış”, “lütfen bu kapağı kaldırın, o bunu hak etmedi” falan yazmıştı asdsdf

    Yıllar sonra tekrar baktım da PA tarihinin en ilginç olayların biri cidden. Yorumlara bakarsanız çok acayip şeyler var.

    http://www.pasifagresif.com/2009/12/sebnem-ferahtan-benim-adim-orman/comment-page-1/#comments

    Haber metninde de baya Bilal’e anlatır gibi anlatmışız resmen vay arkadaş.

    “GERÇEK OLMAYAN, ŞAKA OLAN KAPAK”

    ahaha

    Ugur

    @Ahmet Saraçoğlu, Sitenin en çok hit alan haberi de olabilir ahah, ama abi hakkını vereyim muazzam bir şakaydı.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Çok acayip bir döneme, zamanında tanıklık edememiş olmamın verdiği hüzün. :(

  17. Canoir says:

    Pasifagresif’in bir dinleyici olarak muzikal yolculugumdaki yeri cok buyuk. 2011 ya da 2012 senesinden (tam hatirlayamiyorum) beri her gun duzenli olarak takip ediyorum bu siteyi. Bana cok sey kattigini soylemeden gecmek istemiyorum, tesekkurler bu zamana kadar yapilanlar icin.

  18. hickdead says:

    6-7 yıl önce, ergenliğimin en illet döneminde machine head – the blackening kritiği sayesinde bulmuştum siteyi. “bu yazıyı yazan kişi metalden bi bok anlamıyodur. hayatta okuduğum en salakça yazıydı.” tarzı bir yorum yazma girişimim olmuştu ama sonrasında ne oldu hatırlamıyorum. o sinirle beceremedim mi, yorumum mu onaylanmadı bilemiyorum ama her ne olduysa iyi ki de o yorum yayınlanmamış. şimdi dinlediğim şeylerin büyük çoğunluğunu dinleyebiliyor olmamı, yıllar önce büyük bir nefretle girdiğim bu siteye borçluyum en nihayetinde. yuppi pasifagresif!

  19. Kaan says:

    25 yıllık heavy metal – hard rock dinleyiciliğimin üstüne death ve black dinlemeye başladığım sıralarda Pasifagresifi kurulduğu zamanlarda keşfettim. Yeni grup keşif ve ekstrem türler hakkında bilgi klavuzum oldu hep. İşyerimde çalışırken adeta bir nefes alma, kahve molası oldu bir gün içinde defalarca.
    Bazen kritiklerle yeni gruplar keşfederken bazen de çok esprili hatta kavgalı yorumları okurken çok eğlendim, kahkahalar attım.
    Pasifagresifin bana çekici gelmesindeki en büyük unsur aslında, başlıklardaki ve yazılardaki inanılmaz kaliteli espriler ve dalgacı üsluptur. Bu üslup heavy metaldeki, hayatı bazen çok ciddiye almama ve hayat karşısında güçlü-cesur duruşla tam anlamıyla örtüşmektedir.
    Tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.
    Ayrıca site sayesinde sizlerle tanışmanın ve dost olmanın MÜTHİŞ mutluluğunu yaşadım. Herşey için teşekkürler.

  20. anonim says:

    hayırlı uğurlu olsun. 10 yıldır sitedeki tek onaylı anonim benim sanırım. e-posta kısmındaki adres bile hiç değişmedi :D

  21. necrobutcher says:

    bazen sinir olsam da burayı çok seviyorum. her gün illaki girip bakıyorum. Bazen çok sevdiğim albümleri dinlerken buraya gelip varsa o albümün kritiğini tekrar okuyorum (opeth-my arms your hearse). Bağımlılık yapıyor, şu an askeriyenin bilgisayarından yazıyorum mesela burada bile bakıyorum :D

    necrobutcher

    @necrobutcher, nice on yıllara.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.