# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KRYPTS – Cadaver Circulation
| 14.06.2019

Yaşasın hayvan gibi death metal.

Finlandiya’nın son 40 yılda yetiştirdiği sayısız kaliteli gruptan biri de death metali doom metalin çürümüş eziciliği eşliğinde sunan KRYPTS. Bir süre önce ülkemizde de ağırladığımız Fin grup, üçüncü albümü “Cadaver Circulation”ı Mayıs’ın son gününde çıkardı ve bana kalırsa yılın en iyilerinden biri olmayı şimdiden garantiledi.

Dinleyicilerinin bildiği üzere dehşetengiz bir death metal yapan KRYPTS, bir Dark Descent grubu olduğunu her şeyiyle belli eden son derece karanlık bir death metal ve kısmen doom metal sentezi sunuyor. Kâbus gibi bir müzikal karakteri olan grup bu üçüncü albümüyle belki de en iyi işine imza atmış diyerek başlıyorum.

Önceki iki KRYPTS albümünü sevenlerin “Cadaver Circulation”ı da epey seveceğini tahmin ediyorum. Bunun sebebi grubun bugüne dek sunduğu dinamikleri bu albümde daha bir hayvanca, daha bir tehditkâr şekilde sunuyor oluşu. Fin death metalinin karanlık kaosunu dibine kadar hissettiren KRYPTS bu albümde yavaş kısımları daha süründürücü, hızlı kısımları daha tokatlayıcı şekilde sunuyor. Yavaşlayan kısımlarda adeta üzerimize öküz oturuyor ve o öküz her nefes alıp verdiğinde hayvanın ağırlığıyla daha çok eziliyor, akciğerlerimize yeterli oksijen gitmediğini hissediyoruz. Hızlı bölümlerdeyse grup önceki işlerinden daha şerefsiz, daha azman bir güç pompalıyor ve çivili sopalarla sağlı sollu girişiyor.

Burada hissedilen birincil güzellik (çirkinlik diye okuyalım), KRYPTS’in son derece olgunlaşmış ve ne yaptığını bilir bir hâle gelmiş olduğunu hissettirmesi. İlk iki albümdeki açlık, “Cadaver Circulation”da yerini ağır abiliğe, hayvanlığa, acımasızlığa bırakmış.

“Cadaver Circulation”ın yılın en iyilerinden biri olduğunu düşünmeme gelince, albüm gerçekten de her şarkıda bambaşka bir gerginlik, tekinsizlik sunuyor. Bu durum önceki albümlerde de geçerliydi, lakin bu sefer KRYPTS’in daha bir boğucu, daha bir öldürücü olduğunu görüyoruz. Tek kişilik black metal projesi DEVOURING STAR ile nasıl korkutucu, boğucu müzik yapabildiğini zaten bildiğimiz gitarist J. Lilja, sanki son DEVOURING STAR albümü “The Arteries of Heresy”yi yazarken arada KRYPTS’e de bir şeyler atmış, zira icra bakımından black metale kayan şeyler olmasa da karanlık açısından iki albüm de yer yer benzeşen hayvanlık paydalarında buluşuyorlar.

Albümün başarılı olmasını sağlayan esas konu da burada yatıyor aslında. Hızlı ve yavaş bölümleri arka arkaya sıralayıp çalmak esasında gayet normal, ekstra övgü gerektirmeyen bir şey. Death metal, güzel; doom, o da güzel. Koy arkaya, dinamizm minamizm de, olsun bitsin. Ama işte KRYPTS’in yaptığı şeyde çok belirgin bir ruh ve atmosfer var. Adamlar bu korku dolu notalar bütününü son derece yoğun ve derin bir ambiyansla, karakterle sunuyorlar ve bu sayede albümü bırakamıyor, battıkça batıyorsunuz. Çalan şeye odaklandığınız ve tutkuyla yapıldığı belli olan bu şeyi siz de tutkuyla dinlediğiniz takdirde, albümün tüm organikliğini tadıyor, iğrenç nefesini ciğerlerinize çekiyor, kemikli ellerini sırtınızda hissediyorsunuz.

Yazıda bahsettiğim ve bahsetmeyip dinleyiciye bıraktığım tüm bu özellikleri sayesinde “Cadaver Circulation” yılın değerli death metal albümlerinden biri olmayı başarıyor. Dark Descent’in akıl almaz kaliteli grup/albüm istatistiğini devam ettiren ve yazının başlığını böyle heyecanlı bir şekilde atmamı sağlayan KRYPTS’e bu adiliği için bir kez daha teşekkür ediyor ve bir sonraki işi için daha da foseptik, daha da zehirli bir hâl alması adına ait olduğu bataklıkta çürümeye terk ediyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.63/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Dark Descent Records
Kadro
Antti Kotiranta: Vokal, bas
Jukka Aho: Gitar
Ville Snicker: Gitar
Otso Ukkonen: Davul
Şarkılar
1. Sinking Transient Waters
2. The Reek of Loss
3. Echoes Emanate Forms
4. Mycelium
5. Vanishing
6. Circling the Between
  Yorum alanı

“KRYPTS – Cadaver Circulation” yazısına 7 yorum var

  1. HaNNibaL says:

    Çok güzel bir kritik olmuş elinize sağlık.Sanki 8 puan az olmuş gibi.Dinlemeye devam ettikçe puana güncelleme gelebilir belki.

    Gelelim benim yorumuma,başından sonuna kadar insanı boğan bir ölüm metali.Death metal seviyorsanız ıskalamayın mutlaka dinleyin.Güneşli yaz günlerinde bile soğuk hava etkisi yaratıyor klimaya gerek kalmıyor.
    Şimdiden 2019 en iyileri listeme yazdım en iyisi mi bilmiyorum ama şuan benim için ilk sırada gibi. Albümün cd’sini alıp birde albümden dinlemek istiyorum en kısa zamanda

  2. Vırvır Cırcır says:

    kesinlikle bu yıl dinlediğim en iyi Death Metal albümlerinden bir tanesi.10 puanın alnına yapıştırdım…

  3. P L A G U E says:

    Benim için enteresan bir detay var bu albümde, çalma süresi 37 dakika ama sanki 15-20 dakikada bitiyormuş hissi veriyor. Parça sıralamasi o kadar iyi düşünülmüş ki 1 saniye bile sıkmadan akıp gidiyor…

  4. K I V O says:

    Kafa göz yardırır

  5. ismail vilehand says:

    İnanılmaz bir albüm. Buz gibi ÖLÜM. Tavizsiz.

  6. Berca B. says:

    Haftalık tartışma konusu böyleyken ben de hızlı bir yorum yapıp çıkayım. Death metalin bu boğucu süründürücü halini istisnalar hariç hiç sevmiyorum cidden. Bu albüme de herkes övünce atladım ama benim kazıma-parçalama-adamı aptal etme eksenli death metal anlayışıma aşırı ters bi müzik cidden.

    Aslında yavaş kısımlar için yazıda bahsedilen tüm hisleri ben de hissediyorum ama bunlar bende olumlu değil olumsuz hisler, daha çok bi “hadi amk hadi ya” hissi uyandırıyor. Herkes de sevince “ulan ben bişi kaçırıyorum galiba” diyorum ama ne diyim, belki bir gün…..

    Rashid

    @Berca B., Yalnız değilsin bu konuda. Yine önceki albümleri biraz daha güzeldi bu açıdan ama bu albümde tamamen yavaş tonlardan ilerlemişler.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.