# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GARDSGHASTR – Slit Throat Requiem
| 20.06.2019

300. inceleme / Göze inen kara perde.

Oğuz Sel

Güçlü bir bilgisayar, yeni nesil bir oyun konsolu veya akıllı cep telefonu, kulaklık, bir yığın bağlantı kablosu ve tabii ki bir de VR başlığı. Ne için? Kendinizi, yaratılan sanal dünyaların içinde gibi hissedebilmek ve birtakım algı yanılgılarıyla sıra dışı deneyimler elde edebilmeniz için. Bana sorarsanız, özellikle sanal üç boyutlu dünyalara hevesli değilseniz ya da VR teknolojisinin biraz daha olgunlaşmasını bekliyorsanız, yaşamayı hedeflediğiniz sıra dışı tecrübelerin bir kısmını, müzik yoluyla da pekâlâ elde edebilirsiniz. Dinlemeye başladığınız andan itibaren gözlerinize kara bir perde indirip gerçeklik algınızla oynamaya başlayan “Slit Throat Requiem” bunun için gayet uygun albümlerden biri.

Gardsghastr, The Metal Archives kayıtlarına bile çok kısa süre önce giren bir oluşum. Erik Baker haricinde Chaos Moon’u teşkil eden tüm grup üyeleri ve en az bu müzisyenler kadar farklı oluşumlarda boy gösterip eserler veren Swartadauþuz müstear isimli arkadaş, Gardsghastr projesinin bir parçası.

ABD/İsveç ortak yapımı olan “Slit Throat Requiem” Chaos Moon üyelerinin Swartadauþuz kişisini üçe tek yakalamaları neticesinde hem icrâ edilen müziğin hem de oluşturulan atmosferin Chaos Moon’un son albümü kıvamında. Yalancı ya da gerçek klasik müzik elementlerini sıkış tepiş şarkılara yerleştirmek gibi bir gaflete düşmeyen oluşumun ortaya koyduğu müzik; Abigor, Emperor, Limbonic Art, Hecate Enthroned gibi grupların 1990’ların ikinci yarısında yayınladığı albümlerden esintiler taşıyor.

Hatta “Journey Through Stagnant Time and Misery” parçasının üçüncü dakikasında başlayan bölümdeki gitarlar, Borknagar’ın “Quintessence” albümündeki “Embers” parçasının gitarlarını andırıyor. Elbette bu basit bir andırma olmayabilir, zira Chaos Moon’un yanı sıra Ringarë projesinden de tanıdığımız Alex Poole (Esoterica) kişisinin “Under Pale Moon”u nasıl açtığını, ilgili albümün kritiğinde anlatmıştım. Bunlar zeki ve black metal tarihini yemiş yutmuş adamlar, o yüzden işittiğimiz hiçbir şey rastgele olmayabilir, her an şarkıların bir yerlerinden göndermeler çıkabilir.

Albümler hakkında konuşurken zaman zaman kullandığım bir “nefes aldırmıyor” ifadesi vardır, bunu seri blast beat’li davullar için de kullanabiliyorum, karışık gitar partisyonları için de. “Slit Throat Requiem” ise eşine az rastlanır atmosferiyle nefes aldırmıyor. Şarkılar, elinizden tutup daha önce hiç gitmediğiniz bir koyda, Ay’ın yüzünü göstermediği zifiri karanlıkta sizi denize girmeye teşvik ediyor. Melodilerin büyüleyici etkisine kapılıp karşı koyamadan denize giriyorsunuz ama bir şeylerin yanlış olduğunu da çok geçmeden anlıyor, denizden çıkmak istiyorsunuz. Gitarlar bir taraftan, davullar diğer taraftan, kollarınızı ve bacaklarınızı bağlıyor, iç ürperten vokaller sizi denizden çıkmamanız yönünde uyarıyor; inatlaştığınız vakit müziği oluşturan tüm unsurlar bir olup başınızın üstünde baskı oluşturup sizi suyun derinliklerine, tanıklık etmekten kaçınacağınız karanlıklara doğru yolculuğa çıkarıyor.

Parçaların seyriyle ters düşebilecek veya tam olarak şarkılarla bağdaştıramayacağımız ürkütücü ses olaylarına başvurmadan gayet karanlık, kasvetli, tadı damağınızda kalacak seviyede 1990’lar esintili, buz gibi atmosferli bir albüm yapmış Gardsghastr. Heriflerdeki üretkenliğe, yaratıcılığa, grup üyelerinin bu müziğin geçmişine olan bağlılığına da hayranım. Gruplar değişse de albümlerin çıkış yılları ve tarzları farklılaşsa da bu müziği üretenler, dinleyiciye aynı hissi, samimiyeti kolayca yansıtıyorlar. Black metalde senfonik ögelerden özellikle nefret etmiyor, atmosfer kelimesinden huylanmıyor ve yazıda adı geçen grupların müziklerine ilgi duyuyorsanız “Slit Throat Requiem”e zaman ayırmanızı öneririm.

Zaman su gibi akıp geçti ve PA 10. yılını kutlarken hazırladığım 300. kritik de kutlama haftasına denk geldi. 2016’nın mart ayında başladığım kritik hazırlama maceram, Ahmet’in hoşgörüsü ve PA okurlarının büyük sabrı neticesinde devam ediyor. Daha nice yazılarda görüşmek üzere diyor, huzurlarınızdan şimdilik ayrılıyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.56/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Profound Lore Records
Kadro
Glömd: Vokal
Swartadauþuz: Gitar, bas, geri vokal
Esoterica: Gitar, bas, klavye
Steven Blackburn: Gitar, bas, klavye
Jack Blackburn: Davul
Şarkılar
1. Promethean Flame
2. Of Crimson Eyes
3. Slit Throat Requiem
4. Journey Through Stagnant Time and Misery
5. Beasts of Horn and Wing
6. Diabolical Reverence
7. Unfurl the Profane Wisdom
8. Outro
  Yorum alanı

“GARDSGHASTR – Slit Throat Requiem” yazısına 8 yorum var

  1. 300. kez eline sağlık Oğuz. 300 yetmez, 3.000′leri, 300.000′leri bekliyoruz.

    (doymuyordu)

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Sağ olasın Ahmet, 300 bin için söz veremem ama 3 bini deneyeceğim bakalım. :)

  2. Vırvır Cırcır says:

    hiç beklemediğim bir kritik elinize sağlık gerçekten bu yıl çıkan çok iyi black albümlerinden bir tanesi keza kadroda underground piyasanın toplama elemanlarından.enfes bir albüm kesinlikle tavsiyedir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Vırvır Cırcır, geçen 10 yılın ardından “beklemediğim kritik” ifadesi PA için kullanılmamalı bence. :) Biz de her şeyi dinliyoruz, yazıyoruz. Bu tarz albümlerin incelemelerini PA’da görmek sürpriz gelmemeli kimseye.

  3. Aykut says:

    Ellerine sağlık cok iyi kritik. Albumde muhteşem. 2019 çok ama çok iyi gidiyor. Yil sonu listesi habire değişip duruyor :)))
    Bu arada davulcunun soy ismindeki ihtisama bak yav Blackburn… Bir kamyon çimento yetmez arkadaş altyapiya hahdbdhhdhd…

  4. Koralp says:

    Bunu dinlediğimde ben de çok beğenmiştim. Bayılıyorum fazla dinlenmeyen albümlerin kritiklerini burada okumaya. Nice 300 kritiklere Oğuz Sel, renk katıyorsun siteye.

  5. Ouz says:

    Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar. :)

  6. Blak says:

    Grubun ismi “Gangstar” gibin.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.