# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DESTRAGE – The Chosen One
| 01.06.2019

Çizmeli deli.

İtalya metal konusunda garip bir ülke. En bombastik senfonik power metal gruplarını (RHAPSODY) da çıkarıyorlar, aşırı brutal death metal (PUTRIDITY) gruplarını da; duygunun dibine vuran isimleri de görüyoruz (NOVEMBRE), karanlık atmosferler yaratanları da (ABBAS TAETER), ızdıraptan geberenleri de (FORGOTTEN TOMB)… Tür çeşitliliğine ve kaliteli grup oranına baktığımızda metal konusunda İtalya’nın Akdeniz’in en etkin ülkesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Belki Yunanistan’ın Helenic Black Metal’i gibi kendi adlarıyla anılan karakteristik bir sound’ları yok, ancak pek çok türü iyi yaptıkları ortada.

Bugün bu grupların hiçbirine benzemeyen ve kıstas kabul etmeyen bir gruptan, DESTRAGE’den bahsedeceğiz. En büyük patlamasını iki önceki albümleri “Are You Kidding Me? No.”daki “Purania”nın klibi sayesinde yapan bu acayip oluşum, Metal Blade çatısı altında çıkan o albümle birlikte epey bir turlayan ve kitlesini genişleten bir gruba dönüştü.

DESTRAGE en basit ifadeyle metalcore ve bunu da epey progresif bir anlayışla sunuyor. Bunu laf olsun diye söylemiyorum; gayet akılda kalıcı şarkılar yazan grup pek çok zaman beklenmedik geçişler, türden türe atlamalar ve yaramaz bir çocuk edasındaki müziğiyle şekilden şekle girerek farkını ortaya koyuyor. Bu hâliyle DESTRAGE içerisinde birtakım etkilenimler bulmak elbette ki mümkün; MESHUGGAH, FATE NO MORE, MR. BUNGLE, TDEP aklıma gelen isimlerden bazıları. Lakin DESTRAGE bunları gayet organik şekilde ve bütünün parçaları birbirinden ayrıştırılmaz şekilde sunuyor.

Çok büyük oranda eğlence ve güler yüz temalı bir müzik yapan DESTRAGE, yeri geldiğinde adının hakkını verircesine öfkelenip kırıp dökmeyi de iyi biliyor. TDEP benzeri bir güvenilmezliği bulunan grup, bu sayede arsız ve uslanmaz bir profil çizerek delişmen müziğinin altını doldurmayı başarıyor. Burada önemli nokta, DESTRAGE’in herhangi bir göz boyama içine girmeden silahlarını ortaya dökmesi. Çok iyi müzisyenlerden kurulu olan grup bunu göze sokmadan, kendi müziğinin akıcılığını baltalamadan ve şarkılara karakter katacak şeyleri çok iyi kullanarak yapıyor. Misal “The Chosen One”ın dördüncü şarkısı “At the Cost of Pleasure”. Şarkının inanılmaz bir yapısı, hiç görülmemiş fikirleri falan yok ama DESTRAGE bunu öyle bir şekle sokup sunuyor ki şarkı bir anda kişiliğe bürünüyor, gidip geldiği duygular arasından elle tutulur bir şeye dönüşüyor.

DESTRAGE bu metalcore sıfatını türün artık can sıkan kimi dinamiklerini tribüne oynamak veya kolay ekmek yemek için kullanmıyor. Bu açıdan haklarını vermek lazım. Adamlar, gayet de iyi yapabilecekleri ve konsere insan çekebilecekleri türde break down’lara neredeyse hiç bulaşmıyorlar. Nakarat ve vokal melodisi yazımına baya özen gösteriyorlar ve neticesinde birkaç kez dinlenip muadillerinin arasında unutulacak bir şey yaratmaktan kurtulmuş oluyorlar.

Peki albüm kusursuz mu? Değil elbet. Her ne kadar bahsettiğim bu yaklaşımlar işe yarasa ve DESTRAGE’i ortalamanın üzerinde bir gruba dönüştürse de, “The Chosen One”ın sapkınlıkları, “değişik” tarafları zaman içerisinde alışılır hâle geliyor ve bir yerden sonra grubun benzer duygular içinde tepiştiğini hissediyoruz. Enstrüman kullanımı ve şarkı yazımı konusunda DESTRAGE hâlâ tebriği hak ediyor, ancak öneki albümlerdeki sürpriz etkisinin “The Chosen One”da biraz törpülendiğini düşünüyorum. Şarkılar büyük oranda size ilk hissettirdikleri lineer akışla devam ediyorlar ve önceki işlerini bilen biri olarak “artık bu şarkıda beklenmedik bir şey yapsanız?” diye düşündüğüm anlar da olmadı değil. Yine de bu öznel bir yaklaşım; grupla bu albümle tanışacak olanlar DESTRAGE’in her şeyini çok beğenebilir, gruba bayılabilirler. Onlara önerim bir de “Are You Kidding Me? No.”yu dinlemeleri olacaktır.

DESTRAGE, sürekli yaramazlık yapan ancak sevimliliği yüzünden bir türlü kızamadığınız çocuğun müzikal karşılığını yapıyor. Ha benim çocuğum olsa tatlılık sevimlilik demem veririm psikolojik şiddeti, veririm ayarı. Ama siz bu tarz haylaz ufaklıkları seviyorsanız DESTRAGE ile bunu işitsel olarak yaşayabilir, grubun hiperaktif ve sevilesi mizacını tadını çıkara çıkara deneyimleyebilirsiniz.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.14/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Paolo Colavolpe: Vokal
Matteo Di Gioia: Gitar
Ralph Salati: Gitar
Gabriel Pignata: Bas
Federico Paulovich: Davul
Şarkılar
1. The Chosen One
2. About That
3. Hey, Stranger!
4. At the Cost of Pleasure
5. Mr. Bugman
6. Rage, My Alibi
7. Headache and Crumbs
8. The Gifted One
  Yorum alanı

“DESTRAGE – The Chosen One” yazısına 1 yorum var

  1. Yaa cok tatli ve enerjik bir grup degil mi

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.