# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Son dönemde ülkemizde düzenlenen metal konserlerindeki artış
| 20.05.2019

Gelen gelene.

2018’in son günlerinde SÓLSTAFIR, ORPHANED LAND, DECAPITATED, HATESPHERE, AT THE GATES; 2019’un başlamasıyla birlikte HAGGARD Türkiye turnesi, BEHEMOTH, GRAVE MIASMA, GEOFF TATE; sonra WATAIN, ULCERATE, HAKEN, JINJER, SEPULTURA, ROTTING CHRIST, MYRKUR, yazın DIABLO SWING ORCHESTRA, LEPROUS, OPETH, TESSERACT, MANOWAR, Rock Off 2019; sonrasında DEUS MORTEM, OVERKILL Türkiye Turnesi, OPERA IX, FURIA, SATURNUS, BENEDICTION, SEPTICFLESH, bir daha ROTTING CHRIST, MOONSPELL, MANTAR, DEMILICH, SOEN, daha pek çoğu…

2019 yılı metal konserleri adına ülkemizde görülmemiş bir bolluğa sahne oluyor. 2018’de de bir benzerini gördüğümüz bu durum, görünüşe göre artarak devam edecek ve mevcut görüşmelerin ışığında 2020’de de sürecek.

Euro ve Dolar’daki yükseliş de göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizdeki bu metal konseri sayısının artmasını ve gelen grupların skalasının genişlemesini neye bağlıyorsunuz? Sizce organizatörlerin bu cesaretinin sebebi ülkemizdeki dinleyicilere olan güvenleri mi, yoksa başka bir şey mi?

Düşüncelerinizi ve beklentilerinizi paylaşmanızı diliyor, buyrun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Son dönemde ülkemizde düzenlenen metal konserlerindeki artış” yazısına 14 yorum var

  1. Siyah forma says:

    Bu işe en iyi cevap verebilecek sizsiniz adminler.sizin görüşünüz nedir bu konuda? harbi merak ettim ülkede metal dinleyicisi mi artı acaba bir anda?

    cotard delusion

    @Siyah forma, Bence de öyle. Ahmet Saraçoğlu organizasyon konusunda aktif rol alıyor diye biliyorum. Kendisi aydınlatırsa daha iyi olur.

  2. Nox says:

    Zaten 2010lar civarında da kötü değildik. Bu ülke sonisphere 2008′i gördü yahu. Herkesin malumu birbiri ardına gerçekleşen bombalı saldırılar sonucunda bıçak gibi kesilmişti festival ve konserler. Yavaş yavaş o günleri geçmişte bıraktığımız için normale dönüyoruz.

    bu sadece metal gruplarıyla ilgili olan bir şey değil. o saldırılar sonrasında üniversiteye gelen avrupalı erasmus öğrenciler bile birden sıfıra düşmüştü.

    konu tamamen güvenlik. alternatif grup yelpazesinin genişlemesi ise ayrı bir konu. bu konuda çok da net bir fikrim yok. belki spotify vs ile bu tarz grupların keşfedilmesi daha kolay oldu ondan olabilir.

  3. Ouz says:

    Buralara aklımdakileri yazıp eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmek istemiyorum ama bu işlerde emeği olan herkesi tebrik ederim. Umarım konserler/festivaller güzel katılımlarla sürer.

  4. HaNNibaL says:

    İlk sırada güvenlik olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bombalama olayları uzun bir süre gündemi meşgul etti.

    İkinci olarak Türkiye’de metal dinleyici kitlesinin çoğalması. Geçenlerde Ahmet Saraçoğlu Ulcerate ile ilgili karga barda çalacak grubun if’te çalması örneğini hatırlatmak isterim ki bu çok doğru bir tespit.
    Son yıllarda çok başarılı grupların çıkmasının doğru orantılı olduğunu düşünüyorum. Metal ülkesi oluyoruz :)))

    Spotify etkisi..Bildiğim kadarıyla detaylı olarak istatistik alınabiliyor.

    Bu işin organizasyon kısmıyla ilgilenen kişilerinde görüşlerini merak ediyorum

    HaNNibaL

    @HaNNibaL, Belirtmeyi unutmuşum deus mortem karga’ya sığmaz

  5. rorschach says:

    2018 en çok konsere gittiğim sene olmuştu ama bu sene 1 tane bile ilgimi çeken konser yok. 10 senedir konsere giderim ilk kez bir seneyi konsersiz tamamlıycam bu gidişle herhalde

  6. Konuyu organizatörlerle konuştuğumda en büyük faktörün insanların konserlere gelmesi olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla daha çok ve çeşitli konser olmasının en büyük sebebi insanların bilet alması, konsere gelmesi. Bu sayede firmalar cesaret edip farklı isimleri de getirebiliyorlar.

    Sürekli geldikleri için şikâyet edilen gruplar, diğer daha sıra dışı isimlerin gelmesini sağlıyorlar. Bu yüzden “yine mi x”teki o x gelmese, o “gelmezler diyordum ama geldiler” denen grupları izlememiz zorlaşırdı. Bu sene hem Haggard gibi çok kereler gelen grupların konserleri hem de Jinjer gibi ilk kez gelen kimi grupların konserleri sold-out oldu. Bunlar önemli şeyler. At the Gates, Sepultura sold-out oldu, Watain doldu, Ulcerate’e bile gayet iyi seyirci çekmeyi başardık.

    Bunun yanı sıra güvenlik konusu da önemli. Uzun zamandır ülkede saldırı, patlama vs. olmadığından gruplar çekimser davranmıyor, daha kolay geliyorlar.

    Bence diğer bir faktör de daha fazla büyük ismin metal konseri işine girmesi. Özellikle Zorlu’nun Studio’da yaptığı konserlerin diğer firmaları da belli ölçüde gazladığını ve rekabetin dinleyicilere yaradığını düşünüyorum. “Konserler Zorlu’da, VW Arena’da olmasın” diyen insanlar bazı var, ama sonuçta son 2 yılda buralarda Enslaved’inden Behemoth’una, Ihsahn’ından Solstafir’ine, Haken’ına bir sürü grup izledik. Sonuçta bu gibi büyük kurumlar da işin maddi yanına bakıyor, ama bir yandan da sofistike bir grup seçkisine yöneliyorlar. Sonuçta özellikle Zorlu gibi kurumlar “ülkede metal vizyonu gelişsin” diye grup getirmez, yeterince bilet satmayı birinci sıraya koyar. Ama belli ki orada da bir vizyon var ve grupları ona göre seçiyor, bence çok da iyi yapıyorlar.

    İşin diğer tarafında, başta Kadıköy olmak üzere underground türlerin dinleyicileri de dinledikleri gruplara sahip çıktıklarından, Mezar Organizations ve Karga Bar da sürekli yeni, nispeten underground isimlere ev sahipliği yapıyor. Orada da önemli bir emek var gerçekten.

    Bir diğer etken de birkaç sene önce büyük oranda garajistanbul’a sıkışan max. 1000 kişi ölçekli metal konserlerinin artık IF’e kaymış olması ve IF’te konser düzenlemenin maddi açıdan garajistanbul’a oranla daha kolay olması.

    Tüm bunların ışığında, önümüzdeki yılların da aynen, hatta en az 2019 gibi olması için yapılması gereken tek şey konserlere bilet almak ve gidip eğlenmek.

    HaNNibaL

    @Ahmet Saraçoğlu, Zorlu konusunda katılıyorum özellikle ihsahn’ı getirmeleri bana göre şahane bir hareketti

    sleepless

    @Ahmet Saraçoğlu, Zorlu özelinde fişeği çakan şey 2 sene önce kimsenin konserlere gitmediği güvenlik endişelerinin hala olduğu dönemde Salon’da kapalı gişe geçen Laneth Bir Gece olabilirmiş gibi geliyor bana. Zorlu (özellikle Studio), Salon, Babylon birbirinin ne yaptığına bakarak ilerleyen, aynı kitleye hitap etme kaygısı güden mekanlardı sonuçta ve underground müzikleri radarında tutmazlardı. Salon’un metal kitlesine hitap eden bir etkinlikte günler öncesinden bilet bitirmesi o dönemde birilerine ‘ulan?!?’ dedirtti sanki, metal kitlesinin önceden hitap ettikleri ha konsere gitmiş ha barın tekinde içmiş ortam olsun yeterci asalak kitleden çok daha sadık ve güvenilir bir kitle olduğunu görüp kapıları açmış olabilirler, dediğin gibi bilet kim satarsa onu getirecek adamlar.
    Zorlu Center ve ona dair bütün iticilikler daim olmakla birlikte içerideki ses sistemine tanık olduğumdan beri ben seviyorum ya Zorlu’da konser olmasını, kulak orgazmı resmen :)

  7. feel the groovity says:

    a) organizatörler okuyorsa burayı(ki okuyorlardır veya bir şekilde bizim fikirlerimiz onlara yansıtılıyordur), şunu söyleyebilirim ki, hangi gruplar çıkış döneminde ve yıldızı parlak ise bu grupların ülkemizdeki konserleri de aynı derecede dolu ve coşkulu geçiyor/geçmeye aday oluyor. hemen bir kaç örnek: leprous, haken, soen. geçmişten bir kaç örnek: ghost, alcest. günceli takip eden bir kitle var ve bu dinleyici topluluğu grubun heyecanı sıcakken bu grupları canlı izlemek istiyor. bu bağlamda yarın öbür gün andorralı prog. metal grubu persefone gelse insanlar gider, fransalı gorod gelse insanlar yine gider, abd’li revocation gelse dinleyiciler yine gider, finlandiyalı insomnium gelse keza… black metalciler mgla’yı canlı izlemek neden istemesinler misal?

    b) bir de bunun yanında bu işe yıllarını vermiş ama çizgisini korumayı başarmış tecrübeli gruplar var. bu gruplar geçmişin ekmeğini yemeyip halen çok iyi albümler yapmaya devam ediyor. hemen örnek: kreator, dying fetus, riverside, obscura, katatonia, lamb of god, steven wilson, devin townsend, moonsorrow, judas priest vb. gibi. insanlar bu grupları da kesinlikle görmek isteyeceklerdir.

    c) bir de türkiye’ye defalarca gelmiş-gitmiş gruplar var. örn: anathema-haggard-orphaned land-moonspell-rotting christ-opeth vb.. gibi. bu grupları biraz özlesek sanki daha iyi olacak gibi.

    benim gözlemime göre dinleyiciler yukarıda bahsettiğim bu 3 seçenekten en çok a şıkkındaki grupları görmek isterler diye düşünüyorum. yani:

    a>b>c olur ya da b>a>c türkiye şartlarına uyan en iyi formül gibi.

    naçizane düşüncelerim bunlar.

  8. sleepless says:

    Bu artışta Karga’da Mezar Organization’ın yaptığı işlerin de altını çizmek lazım bence, belki en büyük isimler en büyük konserler olarak akla gelen şeyler değiller ama sene boyunca izlenen konser sayısına ciddi katkıları var. Benim kaçırdığım şeyler olduysa bilmiyorum ama önceden çok izlenmeyen bir yol izliyorlar gibi; underground grup, az seyirci, ufak mekan, kendi kendini kurtaran -yapmaya devam ettiklerine göre öyle tahmin ediyorum- ufak ekonomi. Şapka çıkarıyorum, umarım böyle devam ederler. Hatta Interment’e kadar olan konserlerin biletleri çıkarsınlar önden alalım, destek olmanın en makbul yollarından biri o galiba.

    HaNNibaL

    @sleepless, Mezar Organization çok sağlam işler yapıyor Deus mortem konseri harikaydı. Peşpeşe gelen sold out konserlerden sonra daha büyük bir mekan bakmaya başlasalar iyi olur.

  9. Sinan Ceylan says:

    Peki şey soracağım, geçenlerde Zorlu’da yapılan bir elektronik müzik festivalinde yoğun polis kontrolü olduğu, hatta taciz derecesinde bir kontrol yapıldığına dair bi şeyler okumuştum. Son zamanlarda metal konserlerinde de böyle bir durumla karşılaşıldı mı acaba?

    Ben Zorlu’ya en son Empyrium ya da Enslaved konserinde gitmiştim, epey geçti yani. Enslaved özellikle çok iyiydi. Studio’nun ses düzenini beğenmiştim o akşam baya.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.