# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BELZEBUBS – Pantheon of the Nightside Gods
| 07.05.2019

Böyle kurmaca gruba can kurban.

Kurmaca grup kavramından hepimiz haberdarız. GORILLAZ ve DETHKLOK başta olmak üzere, 2D veya 3D animasyonla oluşturulan, grup üyelerinin bilindiği ya da bilinmediği çeşitli gruplar var. Şu anda bahsetmekte olduğumuz BELZEBUBS, Fin çizer J.P. Ahonen tarafından yaratılan aynı isimli black metal çizgi romanının gruba dönüştürülmüş hâli olarak karşımıza çıkan ve bizi çeşitli sürprizlerle karşılayan bir grup.

Olayın özü mizahi bir çizgi roman olduğundan, insan ilk başta BELZEBUBS’ı bir parodi grubu olarak görüp ciddiye almayabilir. Lakin BEZEBUBS gerçekten de benim diyen melodik black metal grubu kadar, belki de daha kaliteli melodik black metal icra ediyor.

Burada esas nokta Ahonen’in bu projeyi çok ciddiye almış olması ve black metalin mizahi tarafını BELZEBUBS’ın müziğine hiç ama hiç taşımaması. Bu çizgi roman muhabbetinden hiç bahsedilmese ve grubun gerçek insanlardan oluşan çakma bir fotoğrafı olsa, eminim pek çok insanın BELZEBUBS’ı duyup takdir etmesi daha hızlı olacaktır. Neyse ki insanlar kendilerine sunulan müziği gerçekten dinliyor, yapılan işe saygı duyuyorlar ve bu sayede BELZEBUBS neredeyse tüm metal basınından çok yüksek notlar, çok büyük övgüler alıyor.

“Pantheon of the Nightside Gods” her şeyiyle taş gibi, ayakları yere sağlam basan ve en ufak bir tatlışlığı olmayan gerçek bir black metal albümü. Ara ara blackened death’e de geçen, elbette ki militan düzeyde şerrrrrefsiz bir black metal yapmasa da misal DIMMU BORGIR’in ilk dönemleri ile 2000’ler başındaki hâline yakın bir iş ortaya koyuyorlar.

Normalde grup elemanları gizli tutulsa da, kulağımız olduğu için vokallerde INSOMNIUM vokalisti Niilo Sevänen’in olduğunu anlayabiliyoruz. Albümün miks ve mastering’inden sorumlu kişi ise Dan Swanö’den başkası değil. Bu bilindik iki isim dışında grupta yine ünlü birileri varsa cidden şaşırmam; ünlü değillerse bile kesinlikle grubu olan ve belki de bir şekilde dinlediğimiz birilerinden oluşuyorlar.

Görsellerde gördüğümüz kurgu grup üyelerini zaten çizgi romandan tanıyoruz ve çizgi romanda yansıttıkları sevimli, minik, karanlık black metal şakalarının aksine; “Pantheon of the Nightside Gods”da kötücül, heybetli, çok daha karanlık black metal besteleri duyuyoruz.

Cayır cayır mükemmel sololar, nefis müzisyenlikler ve hepsini arşa çıkaran bestelerle “Pantheon of the Nightside Gods” gerçekten de yılın sağ gösterip sol vuran işlerinden birine dönüşüyor. Senfonik unsurlar, albüme adını veren şarkıda karşımıza çıkıp bize dünyaları veren ICS Vortex, “The Crowned Daughters”daki nefis folk karakteri gibi zenginliklerle “Pantheon of the Nightside Gods” gerçek anlamda başarılı bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Albüm öylesine kalite odaklı ki, dinlerken aklınıza çizgi romanmış, black metal mizahıymış bir an olsun gelmiyor.

Albüm ne kadar uzun ömürlü olur, ne derece benimsenir bilmiyorum ama BELZEBUBS’ın şahsen bugüne dek duyduğum pek çok melodik black metal grubundan daha iyi melodik black metal yaptığı ortada. Klişelere saklanmadan, türü çok iyi bildiğini belli eden kişilerce yapılmış bir çalışma. Emeği geçen her kimse tebrikler.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.55/10, Toplam oy: 31)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Century Media Records
Kadro
Kurmaca:
Hubbath (Niilo Sevänen): Vokal, bas
Obesyx: Lead gitar
Sløth: Gitar, vokal
Samaël: Davul
Şarkılar
1. Cathedrals of Mourning
2. The Faustian Alchemist
3. Blackened Call
4. Acheron
5. Nam Gloria Lucifer
6. The Crowned Daughters
7. Dark Mother
8. The Werewolf Bride
9. Pantheon of the Nightside Gods
10. Nuns in the Purgatory
11. Maleficarum
  Yorum alanı

“BELZEBUBS – Pantheon of the Nightside Gods” yazısına 5 yorum var

  1. 9yearsago says:

    8 çok fazla. En çok 5,5-6 olabilir. Sıkıldım albümü dinlerken, klişe. Detay yok, ilgini yakalayacak anlar eksik. Sololar iyi. Büyük kayıt firmalarının elinde her tür için birer textbook var sanki ve buna bakarak yapboz oluşturur gibi albüm yapıyor bu gruplar. Metal Blade, Nuclear Blast, Spinefarm, Century Media ıvır zıvırdan ne gelirse burun kıvırarak yaklaşıyorum ve genelde yanılmıyorum da.

    Bunu beğenen olursa diye yine de şunu önereyim madem, beğenirsiniz muhtemelen.

    https://www.youtube.com/watch?v=943ihNVHQTk

  2. Alondate says:

    Baslarda yayinladiklari tekliler ile sever gibi oldum ama tam albumu dinleyince isinamadim. Boyuna orkestral, atmosferik ogeler ile bogmuslar albumu.

  3. countless skies says:

    bu gruba benzer black metal grubu önerilerinizi alabilir miyim acaba? özellikle vokaller bu tarz olursa sevinirim. ciyak ciyak vokallerden pek hoşlanmıyorum.

  4. enemyofgod says:

    Şaka maka baya iyi şarkılar var umarım devamı gelir ama Dethklok’a dönüşmez.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.