# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MISERY INDEX – Rituals of Power
| 16.03.2019

Sağ ile sol birleşecek ve bizi en yüksek ağaçlarda sallandıracaklar.

Şu ahir dünyanın bizlere sunduğu en güzel şeylerden biri elbette ki Jason Netherton’dır. Bu böyledir. DYING FETUS’la yaptıklarının ardından ta bilmem kaç yıldır MISERY INDEX’le harikalar yaratan bu kutlu insan, death metal ile grindcore’un en nadide örneklerinden bazılarını sunan dehşetengiz grubuyla bir kez daha karşımızda.

MISERY INDEX; isminden sound’una, tavrından imajına, müziğinden sözlerine çok sevdiğim, bayıldığım bir grup. Favori albümüm “Heirs to Thievery” olsa da her şeylerine bayılıyor, pamuklara sarıyorum. Şu anda “The Killing Gods” tişörtümle oturmuş, büyük bir keyifle bu satırları yazıyorum. Neden keyifliyim? Çünkü MISERY INDEX.

MISERY INDEX’in bugüne kadarki en death metal kapaklı bu yeni albümünü ilk olarak evde egzersiz yaparken dinledim. Çalışmaya başlayalı yarım saat olmuştu ve 10 dakika daha çalışıp bitirecektim. Lakin “Universal Untruths”un başlamasıyla birlikte bunun imkânsız olduğunu anladım. Öncelikle albümün açılış şarkısının bu denli orta tempo olması beni acayip heyecanlandırdı, acayip gaza getirdi. “Lütfen bu şarkı böyle eze eze, vura vura devam etsin ve sonraki şarkıyla ortalığı dağıtsınlar” diye dilekler diledim, adaklar adadım. Öyle de oldu. “Decline and Fall”la birlikte kalan o 10 dakikalık spor oldu size 36 dakika.

MISERY INDEX’e dair en sevdiğim şeylerden biri lafı hiç dolandırmadan işini görmesi. Ne bir ısındırma, ne bir tansiyon yükseltme arayışı, ne bir ortam yaratma çabası… Salyalar saçan vokaller, Jarvis’in öküz gibi davulları, kazımasyon rifler, delici sololar. Grup sert tarafını, pis yüzünü gerçekten mükemmel bir keskinlikle yansıtıyor ve ortaya tür içerisindeki en adrenalinli karakterlerden biri çıkıyor. Death metal yapan, grindcore yapan, hatta hem death metal hem de grindcore yapan bu kadar çok sayıda grup içerisinde, dinlerken bu denli hiperaktif, bu denli panik atak, bu denli bombastik bir tavır ortaya koyan çok az grup var.

Bu noktada önemli olan şey MISERY INDEX’in yaptığı şeyi fazla kurcalamadan, son derece saf şekilde sunmayı seçmiş olması. Grup öyle çok üstünde düşünülmüş rif yapıları, alengirli besteler falan sunmuyor. Hepsini geçtim, herhangi bir yenilik yapma arayışları da yok. Şarkılarına gruptan daha önce duymadığımız şeyler entegre etme çabası gütmüyorlar. Dümdüz, duvar gibi, dayak gibi metallerini yapıyor, ortalığı dağıtıp gidiyorlar.

“Rituals of Power”da da aynı şeyi görüyoruz. Gayet iyi düşünülmüş sözler, saf bir öfke, tavizsiz bir nefret ve geçekten bir derdi olduğunu yansıtan bu zehir gibi sözlerin altını dolduran müzikal bir güç. Bu durum kimileri için yeterince varyasyon sunmadıkları noktasında eleştirilebilir; aslına bakarsanız “Rituals of Power” grubun önceki albümlerine kıyasla biraz daha düz ve direkt bir albüm. Riflere baktığımızda gitar üzerindeki ısı haritalarının belli noktalara odaklandığını ve riflerin genelde benzer yapıda olduklarını görüyoruz. Lakin grup belli ki bunu bilhassa yapıyor ve istediği sertliği bu şekilde yaratmayı seçiyor. Albüme adını veren şarkının son kısmı dışında “Rituals of Power”ın tamamı öküzlük üstüne kurulu. Bahsettiğim kısım da yine öküz tabii ama yine bir miktar “hassaslaşan öküz” kıvamında duygu barındıran bir melodikliğe sahip. Benzer “hassaslaşan öküz” olaylarını THE RED CHORD gibi gruplardan da biliyoruz, bu tarz tavizsiz albümlere güzel bir tat, elzem bir dinamizm katıyorlar.

Nihayetinde “Rituals of Power” MISERY INDEX adına bir diğer başarılı atlayış. Olayın ne kadar entrikalı, alengirli olduğuna bakmıyor ve balyozu vurup çıksın diyorsanız albüm bu görevi kesinlikle görüyor. Ben değişkenlik ve yaratıcılık bakımından hâlâ “Heirs to Thievery” tarafındayım, “The Killing Gods”ın da bundan bir nebze daha çekici olduğunu düşünüyorum, ama sonuçta en başa dönüyoruz ve “MISERY INDEX” diyerek olayı özetliyoruz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.51/10, Toplam oy: 43)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Season of Mist
Kadro
Jason Netherton: Vokal, bas
Mark Kloeppel: Gitar, vokal
Darin Morris: Gitar
Adam Jarvis: Davul
Şarkılar
1. Universal Untruths
2. Decline and Fall
3. The Choir Invisible
4. New Salem
5. Hammering the Nails
6. Rituals of Power
7. They Always Come Back
8. I Disavow
9. Naysayer
  Yorum alanı

“MISERY INDEX – Rituals of Power” yazısına 14 yorum var

  1. Ascendancy says:

    Murder King fiyasko inceleme gelecek mi?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ascendancy, önümüzdeki hafta sitede olacak.

  2. kavanozkafa says:

    Bunca yıl hiç bir müzikal arayışa girmeden albümlerini dinleyiciye dinletebiliyor olmaları büyük başarı bence. Bende albümü beğendim. Favori parçam new salem

  3. ulan be. son albümden sonra daha progresif death metal kafasına girerler diyordum ama köklerine dönmüşler. neyse her türlü seviyoruz 3/10

  4. ismail vilehand says:

    Bence The Killing Gods’dan fersah fersah daha iyi bir albüm. Hatta tüm diskografiyi göze alınca Heirs to Thievery ve Traitors kusursuzluklarının arkasından Discordia ile beraber üçüncü (veya dördüncü) sıraya koyarım.

    Her şeyden önce; Misery Index’i Misery Index yapan death metal, grindcore ve hardcore üçgeninde dönen beste yapıları geri gelmiş. The Killing Gods her ne kadar şahane bir albüm olsa da, death metale fazla yaslanan ve Misery Index’i diğer gruplardan ayıran kısımların az hissedildiği bir albümdü.

    Primitif ve akılda kalıcı rifler, koro vokaller, insanda ölümüne circle pit yapma isteği uyandıran kısımlar (misal Rituals of Power’ın 0:59 sonrası) gibi her ayrıntısıyla dibine kadar yıllardır bayıldığımız Misery Index tecrübesini sunuyor albüm.

    Şimdilik benim açımdan yeni Pissgrave, Hate Force ve Colossus Fall icraatları ile birlikte yılın en önemli albümü.

    lefthandpath

    @ismail vilehand, yazdıklarının hepsine imzamı atarım. gitarist değişikliğinden sonra özünü kaybedince ben de umudumu kaybetmiştim. ama bu albüm bildiğimiz misery index. benden bu albüme rahat 8,5 çıkar.

  5. teknik meslek metal says:

    “Riflere baktığımızda gitar üzerindeki ısı haritalarının belli noktalara odaklandığını ve riflerin genelde benzer yapıda olduklarını görüyoruz.” %100 metal programında yorum dinliyoruz resmen.

  6. ismail vilehand says:

    Evin yeni düzeninde bilerek salona fazla eşya yığmayıp orta alanı er meydanı gibi açık bıraktım. Hem netflix izlerken spontane sevişme başlarsa, hem de Rituals of Power dinlerken hardcore dancing ile karışık circle pit yaparken büyük rahatlık oluyor. Ayak serçe parmağımı bi yerlerde çarpma şansım minimuma indi misal. Tavsiye ederim.

  7. Osman Gümüş says:

    Bazı yerlerde hafif hafif Hatebreed’in yurtdışında yaşayan abisi havasını takınsalar da genel olarak istediğimi bulamadım. Bu arada diskografinin en değişik şarkısı da Naysayer olmuş, daha önce öyle bir şey dinlememiştim elemanlardan. Grubun solo atma işi iyice beni sıkmış onu da anladım. MOD cover’ı inanılmaz iyi, albüm biterken albümü tekrar açışa geçiriyor tek başına. Heirs to Thievery efsane olarak kalacak anlaşılan.

  8. ismail vilehand says:

    Yarrağımın kafası gibi yorucu ve stresli bir iş gününün sonunda ne dinlesem diye düşünürken kendimi burada buldum. Nuru masajı gibi albüm.

  9. Zeitgeist says:

    Allahın öz evladıyım.

  10. Zeitgeist says:

    Kuduz köpek gibi ağzımdan salyalar saçarak dinliyorum bu albümü

  11. A.Karayazı says:

    Loading…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.